Γιώργος Κούδας: Ένας μύθος του ΠΑΟΚ 76 καρατιών! (pics & videos)
SHARE:
Μύθος, ζωντανός μάλιστα καθότι χτες γιόρτασε το 76ο έτος της ζωής του, ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Από το ντεμπούτο του, σε ηλικία μόλις 17 ετών, μέχρι το φινάλε του, έχοντας «πατήσει» τα 37 του, αγωνίστηκε σε 607 παιχνίδια.
Γεννήθηκε στον Άγιο Παύλο, της Θεσσαλονίκης, σαν χτες πριν από 76 χρόνια, Σάββατο 23 Νοεμβρίου του 1946.
Ήταν το δεύτερο παιδί του Γιάννη και της Ελευθερίας Κούδα και όπως έχει πει μέσα από την αυτοβιογραφία του: «γεννήθηκα στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, τα οποία δυστυχώς σε λίγο διαδέχθηκε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος. Η φτώχεια ήταν ο κανόνας και η πενταμελής οικογένεια μας δεν αποτελούσε εξαίρεση».
Έφτασε να αγωνιστεί 21 χρόνια με την φανέλα του ΠΑΟΚ, να γίνει ο ηγέτης του και εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων στην 96χρονη ιστορία του Συλλόγου, αφού πρώτα στα 19 του «χώρισε» την Ελλάδα στα δύο!
Όποτε βρίσκει ευκαιρία ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, επιστρέφει στη δεκαετία του '50, στα παιδικά του χρόνια. Άρχισε να κλωτσάει τις πάνινες μπάλες στην παλιά λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και στα θρυλικά μάρμαρα του Διοικητηρίου. Έζησε μια ζωή άρρηκτα συνδεδεμένη με το άσπρο και το μαύρο.
Ο κυρ Παύλος, ο άνθρωπος που τον πήγε να δοκιμαστεί στον ΠΑΟΚ, ήταν ο πρώτος που πίστεψε στο ταλέντο του. Δικαιώθηκε, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, καθώς την πρώτη μέρα των τεστ πέρασε απαρατήρητος.
Στις αλάνες μπροστά από το υπό κατασκευή γήπεδο της Τούμπας επικρατούσε κομφούζιο. Υπήρχαν πάνω από εκατό παιδιά, που είχαν πάει όπως και ο μικρός Γιώργος «για δοκιμή».
Την επομένη τον είδαν, τον επέλεξαν και τον σύστησαν στον Βίλι Σέφσκι. Ο Αυστριακός προπονητής είχε γράψει τη δική του ιστορία στα «τσικό» του ΠΑΟΚ. Αφού βρήκε και φόρεσε κάτι ποδοσφαιρικά παπούτσια, δύο νούμερα μεγαλύτερα, πέρασε με επιτυχία τα πρώτα τεστ με την μπάλα, μετά από ένα δίτερμα μισής ώρας, έβγαινε τη φωτογραφία! Με μια μεγάλη τετράγωνη μηχανή που την είχαν φέρει από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, φορώντας τα πολιτικά του ρούχα και όχι ένα αθλητικό μπλουζάκι.
Εκείνη η φωτογραφία και η υπογραφή στο πρώτο δελτίο τον δέσμευσε μια για πάντα με τον ΠΑΟΚ. Ακόμα κι όταν προς τα τέλη της δεκαετίας του '60 έφτασε η Ελλάδα να χωριστεί στη μέση, το δελτίο θα έπαιζε τον πιο καθοριστικό ρόλο.
Ήταν Σεπτέμβριος του '58 και όλα έγιναν πολύ γρήγορα. «Ο Βασίλης «Καπάντζας» (σ.σ. καπάντζα ήταν η παγίδα της εποχής για τα πουλιά) Σιδηρόπουλος έφερε το φωτογράφο με τον τρίποδα και το... έπιασε το πουλάκι», λέει πάντα με γλαφυρό τρόπο περιγράφοντας τις πρώτες εικόνες του στα «ασπρόμαυρα».