«Ρεβάνς» 32 χρόνια μετά

Από forzaonline.gr: Ο σημερινός αγώνας θα είναι ο δεύτερος στην ιστορία, που η Καλαμάτα θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ σε παιχνίδι για τη διοργάνωση του κυπέλλου.
Πηγή: forzaonline.gr
«Ρεβάνς» 32 χρόνια μετά

Η πρώτη φορά ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, όταν οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας για την 3η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων.

Το παιχνίδι δεν είχε το παραμικρό βαθμολογικό ενδιαφέρον: με τις εντός έδρας νίκες του επί του ΟΦΗ (2-1) και του Μακεδονικού (4-1) ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση (ως δεύτερος είχε προκριθεί κι ο ΟΦΗ), ενώ η Καλαμάτα, που είχε χάσει εκτός έδρας από Μακεδονικό (5-0) και ΟΦΗ (6-1) θα τερμάτιζε, έτσι κι αλλιώς, τελευταία στον όμιλο.

Εκείνη τη σεζόν η ομάδα της Μεσσηνίας τερμάτισε 3η στο νότιο όμιλο της Γ΄ εθνικής, χάνοντας την άνοδο από τη Δόξα Βύρωνα και το Αιγάλεω. Ηταν, όμως, πανίσχυρη στην έδρα της, με απολογισμό δεκαέξι νίκες και μόλις μια ισοπαλία (0-0 με το Χαϊδάρι), δεχόμενη μόνο τέσσερα γκολ σε δεκαεπτά ματς.

Το τελικό 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ είχε διαμορφωθεί από το πρώτο ημίχρονο με τα γκολ των Σκαρτάδου (7΄, 28΄) και Δέδε (32΄).

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Δικέφαλος είχε αγωνιστεί με δέκα παίκτες, μια κι ο Κώστας Λαγωνίδης είχε αποχωρήσει τραυματίας, κι ενώ είχαν γίνει και οι δύο αλλαγές (τόσες επιτρέπονταν τότε). Ο Λαγωνίδης, μάλιστα, είχε μεταφερθεί και στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου υποβλήθηκε σε ακτινογραφία για τις ενοχλήσεις στη μέση, η οποία είχε βγει «καθαρή».

Σε εκείνο το παιχνίδι οι Αργυρόπουλος (τερματοφύλακας) και Αντωνόπουλος είχαν καταγράψει μία από τις λιγοστές συμμετοχές τους με τον ΠΑΟΚ.

Καλαμάτα: Πλακουδάκης, Καλογερόπουλος, Κόντος, Μπιζίμης, Παπαθεοδώρου (80΄ Δρούγας), Ντονάς, Δέδες, Κοντογιώργης (34′ Μπένος), Στρατέας, Γκότσης, Διδασκάλου.

ΠΑΟΚ: Αργυρόπουλος, Τουρσουνίδης, Μαλιούφας, Μήτογλου, Μητσιμπόνας, Αλεξούλης (66′ Αναστασιάδης), Αντωνόπουλος, Σκαρτάδος (46′ Πλίτσης), Μπασμπανάς, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης.

ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΓΙΑΚΟΜΠΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ

Η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε ταξιδέψει στην Καλαμάτα (μέσω Αθήνας) με αρκετές απουσίες. Μάλιστα, ο Δικέφαλος αγωνίστηκε υπό την καθοδήγηση του Μπάμπη Μιχαηλίδη, μια κι ο Ρομπ Γιάκομπς είχε ταξιδέψει στην Ισπανία για να «κατασκοπεύσει» τη Σεβίλλη (αντίπαλο του ΠΑΟΚ στον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ) στο ματς πρωταθλήματος με την Οβιέδο (0-0). Ο Ολλανδός προπονητής ανταπέδιδε, έτσι, την «κατασκοπεία» του γενικού αρχηγού της ισπανικής ομάδας, Ρος Καμπέθας, που είχε βρεθεί στην Τούμπα στο ματς κυπέλλου με τον ΟΦΗ για λογαριασμό του Αργεντινού προπονητή της Σεβίλλης, Βιθέντε Καντατόρε.

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΦΙΦΑ

Απόντες ήταν κι οι τρεις Αιγύπτιοι (αδελφοί Χασάν, Μαγκντί), που είχαν υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα της χώρας τους (παιχνίδι με το Τσαντ). Οι συχνές, πάντως, κλήσεις στο αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα είχαν προκαλέσει την ενόχληση της ΠΑΕ, η οποία με... τέλεξ προς την ομοσπονδία της αφρικανικής χώρας (με κοινοποίηση και προς τη ΦΙΦΑ) είχε διαμηνύσει ότι στο εξής θα επέτρεπε την παρουσία των τριών Αιγύπτιων παικτών μόνο σε επίσημα παιχνίδια της εθνικής τους ομάδας.

Επιπλέον, στον ΠΑΟΚ είχαν εκνευριστεί με την αξίωση των Αιγύπτιων να εξετάσει δικός τους γιατρός τον Χοσάμ Χασάν για να πιστοποιήσει τον τραυματισμό του, τη στιγμή που ο διεθνής φορ είχε επιστρέψει με πρόβλημα τραυματισμού στη Θεσσαλονίκη από προηγούμενο φιλικό παιχνίδι με την εθνική του ομάδα. Μπορείτε να φανταστείτε την αντίδραση του Θωμά Βουλινού, όταν μετά το παιχνίδι της Αιγύπτου με το Τσαντ, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Μαγκντί για το νέο τραυματισμό του Χοσάμ Χασάν (κάταγμα στο μικρό δάχτυλο του δεξιού του ποδιού), που είχε ως συνέπεια να πάει ακόμη πιο πίσω χρονικά το επίσημο ντεμπούτο του τελευταίου με την ασπρόμαυρη φανέλα. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι έπαιξε για πρώτη φορά σε ματς πρωταθλήματος στο εντός έδρας παιχνίδι της 4ης Νοεμβρίου 1990 εναντίον του ΟΦΗ (0-0), αντικαθιστώντας στο ημίχρονο τον Λαγωνίδη.

Διαβάστε ακόμη...