Οι μεταγραφές του ΠΑΟΚ: Ποιοι πέτυχαν, ποιοι δεν… πέρασαν τις «εξετάσεις»
SHARE:
Η χρονιά για τον ΠΑΟΚ δεν είχε καλά αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και κύπελλο όπως και στην Ευρώπη και αυτό σαφώς έχει αντίκτυπο και στους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Η FORZA αναφέρεται στις επιδόσεις τους, καταγράφει το value for money των μεταγραφών και σχολιάζει το τελικό αποτέλεσμα των εμφανίσεών τους ανάλογα και με τις προσδοκίες που υπήρχαν στο άκουσμα της απόκτησής τους.
Ντομινίκ Κοτάρσκι: Αποκτήθηκε νωρίς πέρσι το καλοκαίρι μέσα από μία τεράστια ανάγκη του ΠΑΟΚ να βρει βασικό τερματοφύλακα που θα τον βοηθήσει με τα χαρακτηριστικά του και κυρίως στο παιχνίδι με τα πόδια να παίξει διαφορετικά. Μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε με δύο εκατομμύρια από την Γκόριτσα και από την πρώτη χρονιά έδειξε να δικαιώνεται. Ο 22χρονος Κροάτης διεθνής έπαιξε 41 ματς, δέχθηκε 37 γκολ και 18 φορές κράτησε ανέπαφη την εστία του. Απόλυτα επιτυχημένη μεταγραφή για το σήμερα και το μέλλον.
Νικολάς Κουαλιάτα: Μεταγραφή από τι πρώτες στις οποίες ο ΠΑΟΚ πόνταρε θέλοντας να παρουσιάσει και κάτι νέο στο σχέδιο ανανέωσης που ήδη εξελίσσονταν. Δαπανήθηκαν 1.8 εκ. ευρώ για να έρθει πρώτη φορά στην Ευρώπη ο 23χρονος Ουρουγουανός ο οποίος δεν κατάφερε να δείξει το ταλέντο του. Έπαιξε ελάχιστα (211 λεπτά) σε έξι αγώνες του ΠΑΟΚ μεταξύ των οποίων και ένα ματς στον ΠΑΟΚ Β, εκεί που πέτυχε και το μοναδικό του γκολ. Μία ακριβή και ανεπιτυχής επιλογή για τον ΠΑΟΚ με έναν παίκτη που δεν έδειξε (καθημερινά και στους αγώνες) κάτι αξιοσημείωτο και δεν δικαιολόγησε τα χρήματα που δαπανήθηκαν.
Κάλεντ Νάρεϊ: Ο 27χρονος Γερμανός από το Τόγκο αποκτήθηκε με μεταγραφή από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ για να προσδώσει ταχύτητα και νούμερα στην μεσοεπιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ. Μετά από μία καθυστέρηση πέρσι το καλοκαίρι, ο δεξιοπόδαρος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε με 1,5 εκ. ευρώ και μέσα στη σεζόν είχε μερικά καλά διαστήματα απόδοσης. Βασικός στα πιο πολλά ματς συμπλήρωσε τελικά 35 συμμετοχές, 2638 λεπτά παρουσίας με οκτώ γκολ και 11 ασίστ. Μία καλή κίνηση με παίκτη που προσέφερε εκεί που ο ΠΑΟΚ πονούσε πολύ (γκολ-ασίστ).
Γιόαν Σάστρε: Ο ΠΑΟΚ τον έκανε δικό του τον Ιανουάριο του 2022 μέσω δανεισμού και τον απέκτησε με μεταγραφή και 400 χιλιάδες το περασμένο καλοκαίρι. Ο 25χρονος Ισπανός ήταν εξ αρχής μία λύση που δεν έδειχνε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, τίμιος και συνεπής όχι όμως με μεγάλο ταβάνι. Φέτος κατάφερε και έγινε βασικός έχοντας 31 συμμετοχές και 2231 λεπτά παρουσίας. Είχε μόλις ένα γκολ και δύο ασίστ. Κακός δεν ήταν, εξαιρετικός δεν ήταν, μία επιλογή και ένας παίκτης που προσέφερε χωρίς να εντυπωσιάσει.
Γιάννης Κάργας: Η ομάδα του Δικεφάλου είχε ανάγκη για έναν δεξιοπόδαρο στόπερ και τελικά κινήθηκε και απέκτησε με μεταγραφή από τον ΠΑΣ τον Γιάννη Κάργα. Το αντίτιμο των 250 χιλιάδων ήταν μικρό, όπως μικρή και η παρουσία του στην ομάδα. Ο 27χρονος Κιλκισιώτης στόπερ αγωνίστηκε 13 φορές και 1.000 λεπτά συνολικά έχοντας δύο τελικές πάσες. Το άδοξο φινάλε της συνεργασίας μετά την αποβολή στη Φιλαδέλφεια έκλεισε παράξενα μία μικρή συνεργασία που μάλλον θα ξεχαστεί γρήγορα.
Ράφα Σοάρες: Μία από τις βασικές επιλογές του ΠΑΟΚ, ένας αριστερός μπακ που αναμένονταν να πάρει αρκετά ματς όπως και έγινε ερχόμενος ως ελεύθερος από την Πορτογαλία. Αν και ξεκίνησε προβληματικά, ο 27χρονος Σοάρες έπαιξε σε 33 ματς έχοντας 2759 λεπτά συμμετοχής. Είχε συμμετοχή στο παραγωγικό και επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με πέντε ασίστ, δεν εκτέθηκε ιδιαίτερα στην άμυνα. Ανέβασε την απόδοσή του στα καλά διαστήματα του ΠΑΟΚ, δεν έκανε όμως τη διαφορά και δεν έδειξε πώς έχει πολύ υψηλότερο ταβάνι δυνατότητων.
Μπράντον Τόμας: Ο Ισπανός ήρθε λίγο πριν ξεκινήσουν τα επίσημα ματς σαν μία εναλλακτική λύση 450 χιλιάδων ευρώ σε ετήσιες αποδοχές. Δεν ξεκίνησε καλά, αλλά μέσα στο πέρασμα των αγώνων η ομάδα και το παιχνίδι της τον βοήθησε να βρει δίχτυα με τελικές και σουτ από κοντά, χωρίς πέναλτι. Έφθασε σε έναν πολύ καλό αριθμό τερμάτων (12) δεν είχε ασίστ και όλα αυτά σε 1522 λεπτά και σε 37 συμμετοχές. Η μεταγραφή πέτυχε βάσει του αντικειμενικού κριτηρίου που συνοδεύει κάθε επιθετικό και είναι τα γκολ. Ο πρώτος της προβληματικής (σε αυτόν τον τομέα) ομάδας.
Ιβάν Νάσμπεργκ: Από τις πρώτες επιλογές του ΠΑΟΚ, έστω και αν η απόκτησή του ως ελεύθερος καθυστέρησε αρκετά μέχρι να απεγκλωβιστεί από την προηγούμενη ομάδα του. Ο 26χρονος Νορβηγός και όλο το βιογραφικό του δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το ότι θα έκανε τη διαφορά και πράγματι έτσι ήταν στα 14 ματς που έπαιξε και στα 939 λεπτά συμμετοχής του. Έβαλε ένα γκολ και παρά το ότι δεν ήταν κακός, δεν έδειξε ότι έχει ψηλό ταβάνι δυνατοτήτων.
Τιάγκο Ντάντας: Μία από τις πολυσυζητημένες κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού αφού επρόκειτο για νεαρό παίκτη της Μπενφίκα τον οποίο είχε αποκτήσει με μεταγραφή η Μπάγερν. Ο 21χρονος Πορτογάλος έπαιξε αρκετά στον ΠΑΟΚ αφού συμπλήρωσε 39 ματς και 2547 λεπτά. Μέτρησε πέντε γκολ (αρκετά) και δύο ασίστ, δείχνοντας ότι έχει καλή τεχνική και τακτική παιδεία, αλλά αντικειμενική αδυναμία λόγω σωματικών προσόντων. Άλλη μία περίπτωση παίκτη που είχε καλά ματς, χωρίς να εντυπωσιάσει. Έχει προοπτική, όχι τόσο μεγάλη όπως πίστευαν όταν τον αποκτούσε η Μπάγερν.
Αντρέ Ρικάρντο: Ένας νεαρός 21 ετών που προέρχονταν από απραξία και από δεύτερη ομάδα της Πορτογαλίας. Απλά γέμισε το ρόστερ χωρίς να έχει ιδιαίτερο ρόλο στο αγωνιστικό και στα ματς. Έπαιξε έξι ματς σε πρώτη και δεύτερη ομάδα με 216 λεπτά. Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα, πέρα από το ότι προφανώς και αυτός δεν είναι καλύτερος των νεαρών του ΠΑΟΚ που ξεχωρίζουν από τις ακαδημίες του.
Τάισον: Στα 35 του ήρθε στην Ελλάδα τον χειμώνα για να ανεβάσει την ποιότητα του ΠΑΟΚ. Τα κατάφερε στα τελειώματα της σεζόν έχοντας παίξει σε 19 ματς με δύο γκολ και τρεις ασίστ σε 880 λεπτά. Άργησε να «πάρει μπρος» αλλά έδειξε ότι έχει τα προσόντα και τη διάθεση ώστε τη νέα σεζόν να πρωταγωνιστήσει.
Τόμας Κετζιόρα: Δανεικός από τη Ντιναμό Κιέβου στα 28 του χρόνια ήρθε για να προσφέρει με την εμπειρία του σε δύο θέσης της άμυνας. Δεν πήγε καλά, δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο ως δεξί μπακ, ενώ είχε μερικές αξιόλογες εμφανίσεις ως στόπερ. Έπαιξε σε 10 ματς με ένα γκολ σε 700 λεπτά.