Μεταγραφές Ιουνίου: Πόσοι και ποιοι αποκτήθηκαν και τι απέγιναν
SHARE:
Χωρίς καμία αμφιβολία, οι εποχές έχουν αλλάξει. Πηγαίνεις το πρωί στο περίπτερο και δεν βλέπεις στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων να... χοροπηδούν δεκάδες ονόματα- υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Κι αν κάπου-κάπου ξεπροβάλει κάποιο όνομα στους βασικούς τίτλους, ίσως και να μη δώσεις πολύ σημασία, βλέπετε οι περισσότεροι θα το γνωρίζετε από το προηγούμενο βράδυ. Οι... αγελάδες έπαψαν να είναι παχιές προ πολλού, πόσω μάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δη στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, αφήστε που ζούμε στα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας του ίντερνετ.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Το καλοκαίρι του 2013 ήταν η πρώτη φουλ σεζόν Σαββίδη και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ γίνεται πιο ενεργός από ποτέ και αποκτά 17 παίκτες. Οι καλύτερες μεταγραφές (Στοχ, Λούκας Πέρεθ) έγιναν στα μέσα του Ιούλη, η πρώτη «μεταγραφή» ήταν η... επιστροφή του (ποδοσφαιριστή) Πάμπλο Γκαρσία! Το απόγευμα της 14ης Ιουνίου του 2013 ο ΠΑΟΚ αποκτά νέο προπονητή (Χουμπ Στέφενς) και παίρνει μπρος ο μεταγραφικός σχεδιασμός.
Η πρώτη κίνηση-έκπληξη στις 19/6/2013 είναι η απόκτηση για δύο χρόνια του Ισπανού στόπερ, Ινίγκο Λόπεθ Μοντάνα από τη Γρανάδα, τρεις μέρες αργότερα έρχεται ο Γιάννης Σκόρδας από τον Ατρόμητο και ακολουθεί ο Αλέξανδρος Τζιόλης.
Αφού πρώτα ο Σαββίδης αποφασίζει να επαναφέρει, αρχές Ιουνίου του 2014, τον Άγγελο Αναστασιάδη στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ αλλάζει ρότα και για δύο σερί χρόνια πηγαίνει μόνο σε αγορές και ελεύθερους ποδοσφαιριστές. Κάπως έτσι ήρθαν Γκολάσα και Μακ, με τον πρώτο να ανακοινώνεται στις 25/6/2014 και τον δεύτερο με την ομάδα στην Ολλανδία.
ΟΙ... ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
Το πιο παραγωγικό, κυρίως, ένα... μη ΠΑΟΚτσήδικο καλοκαίρι. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το «φαινόμενο» ο ΠΑΟΚ (του Σαββίδη) να ανακοινώνει τις δύο πρώτες του μεταγραφές στις 6 Ιουνίου; Εκείνο το μεσημέρι επισημοποιήθηκε η συμφωνία με τον Λέο Μάτος για τρία χρόνια και λίγες ώρες μετά ήταν η σειρά του Εβγέν Σάκχοφ, αμφότεροι επιλογές του Λούμπος Μίχελ.
Τρεις μέρες αργότερα έρχεται και νέο «χτύπημα» με την απόκτηση του Τζάλμα Κάμπος από την τουρκική Γκεντσλερμπιρλιγκί και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου «κλείδωσαν» οι μεταγραφές των Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Χοσέ Άνχελ Κρέσπο. Θα ακολουθήσει μέσα στον Ιούλιο η αγορά του Φερνάντο Βαρέλα από την Στεάουα Βουκουρεστίου και κάπως έτσι θα μπουν οι βάσεις για την ομάδα των τίτλων.
Οι μεταγραφές της σεζόν 2017-18 ξεκίνησαν από τον... Απρίλιο! Ο ΠΑΟΚ συμφωνεί για την αγορά του Δημήτρη Λημνιού και ο 18χρονος μεσοεπιθετικός του Περιστερίου υπογράφει τη Μ. Δευτέρα συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων ετών. Ωστόσο τον Ιούνιο ο «Δικέφαλος» ψάχνει προπονητή. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου» με τον Βλάνταν Ίβιτς οριστικοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου και μια εβδομάδα αργότερα ανακοινώνεται η συμφωνία με τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Τα καλύτερα, έπονται...
Στις 19 Ιουνίου η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ ανακοινώνει την απόκτηση του Ντόριαν Λεβέκ που υπογράφει τριετές συμβόλαιο. Ο Γάλλος αριστερός μπακ «πέρασε και δεν ακούμπησε» από την Τούμπα, ενώ στο δίλλημα Οτσόα ή Ρέι η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του Αργεντινού «πορτιέρε». Τελικά ούτε ο Ρέι «έπιασε», καθώς απ' το πουθενά προέκυψε ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Αν και δεύτερη επιλογή, ο Έλληνας τερματοφύλακας κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λουτσέσκου και τη θέση του βασικού κάτω από τα δοκάρια.
Φυσικά οι καλύτερες κινήσεις έγιναν στα τέλη Αυγούστου, μετά τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ, με τον ερχομό των Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρί και Ζαμπράνο. Από τους τέσσερις μόνο ο Περουβιανός στόπερ δεν στέριωσε στην ομάδα του Λουτσέσκου.
ΘΕΡΜΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018
Η πρώτη μεταγραφική κίνηση το καλοκαίρι του 2018 ήταν η απόκτηση του Εβγέν Χατσερίδη, με τον ομογενή κεντρικό αμυντικό να έχει συμφωνήσει από τον χειμώνα, αλλά τελικά στο γήπεδο να αποδεικνύεται μια λανθασμένη επιλογή.
Ο Στέλιος Μαλεζάς ανανέωσε για ακόμα έναν χρόνο και στις 20 Ιουνίου κλείνει η μεταγραφή του Ζαμπά από την Αχμάτ Γκρόζνι. Ο Βραζιλιάνος έρχεται αντί του Τζάλμα Κάμπος, ενώ από την αρχή του καλοκαιριού είχε προκύψει ένα δίλημμα: ποιον από τους Ενρίκε ή Ουάρντα θα κρατήσει; Πολύ αργότερα ήρθαν οι Ακπομ (αντί Πούκι), Βέρνμπλουμ και Καρέλης.
Ο ΣΤΟΧ ΗΡΘΕ, Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΕΦΥΓΕ...
Στις αρχές του καλοκαιριού του 2019 ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να συνέλθει από το μεθύσι χαράς, που προκάλεσε το νταμπλ. Ο Μίροσλαβ Στοχ ήρθε τον Ιούνιο, αλλά αποχώρησε και είναι γνωστό ότι η άφιξή του ήταν μία αιτίες που προκάλεσε μία άλλη αποχώρηση, πιο ηχηρή. Αυτή του Λουτσέσκου. Οι επιλογές που έγιναν δεν ενίσχυσαν όσο θα περίμενε κάποιος, με εξαίρεση τον Ντάγκλας Αουγκούστο. Οι Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Μιχάι, Λάμπρου και κυρίως ο Εσίτι για τον οποίο ο «Δικέφαλος» πλήρωσε κοντά στα 3,5 εκατομμύρια Ευρώ. Παίκτες που δεν μπόρεσαν να κάνουν τη διαφορά.
Η... ΝΕΚΡΑ ΤΟΥ 2020 ΚΑΙ ΤΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ '22
Τον Ιούνιο του... κορονοϊού (2020) ο ΠΑΟΚ ακόμα είναι στο γήπεδο, έτσι όλες οι μεταγραφικές κινήσεις μεταφέρονται για τον Αύγουστο και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Η οριστική πώληση του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς είναι το μεγάλο γεγονός τον Ιούνιο του 2021, που κλείνει με μια μόλις μεταγραφή, αυτή του Βραζιλιάνου Λούκας Τέιλορ! Ένα χρόνο μετά, η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ αποχαιρετά με τιμές τους Βαρέλα, Κρέσπο και Πασχαλάκη, ενώ ανακοινώνει από πολύ νωρίς τις μεταγραφές των Κουαλιάτα και Ράφα Σοάρες. Στις 22 Ιουνίου υποδέχεται τον Ντομινίκ Κοτάρσκι και ακολουθούν οι Σβαμπ (ανανέωση), Ντάντας (δανεικός).
ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ!
Το καλοκαίρι του 2015 ήταν μια αρκετά δύσκολη και περίεργη περίοδος. Με κάπιταλ-κοντρόλ στην Ελλάδα των μνημονίων, αλλά τον Ιβάν Σαββίδη να βάζει το χέρι στην τσέπη περισσότερο από ποτέ σε μια προσπάθεια να χτιστεί η ομάδα των επόμενων ετών. Όλα αυτά μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καθώς ο Ιούνιος περνάει δίχως σημαντικές κινήσεις.
Οι πρώτοι που ανακοινώνεται στα τέλη (25/6) του μήνα είναι οι κλεισμένοι από τον Μάρτιο, Χάρης Χαρίσης και Νίκος Κοροβέσης, που μαζί με τον Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος επέστρεφε από τον δανεισμό του στην Πορτογαλία, είναι τα μοναδικά νέα πρόσωπα που συμμετέχουν στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή, Ιγκόρ Τούντορ, με τον Κροάτη να πιάνει δουλειά όταν το ημερολόγιο, ήδη, έδειχνε «18 Ιουνίου».
Η συνέχεια, πάντως, ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Δανός αθλητικός διευθυντής «παίζει μπάλα» στο μεταγραφικό παζάρι. Δεν δίνει πολλά για έναν παίκτη (πιο ακριβοί οι Λέοβατς – Τσίμιροτ με 1.3 έκαστος), αλλά συνολικά ξοδεύει λίγο πάνω από επτά εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τέλος εκείνης της μεταγραφικής περιόδου ο Ιβάν Σαββίδης φέρνει στην Τούμπα τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ χωρίς ποτέ να τον δει να προσφέρει όσα ονειρευόταν.
Ο Γκάρι Ροντρίγκες κοστίζει λίγο, δίνει πολλά στο χορτάρι και φεύγει για 3.5 εκατομμύρια ευρώ, ο Βραζιλιάνος Ζάιρο δεν πείθει ποτέ και φεύγει ως δανεικός. Χαρίσης-Κοροβέσης δεν βρίσκουν χώρο-τρόπο να γίνουν σημεία αναφοράς της ομάδας, ο Ρόμπιν Όλσεν πληρώνει μια δύο κακές εμφανίσεις και φεύγει μετά από έξι μήνες για να βρει την υγειά του στην Κοπεγχάγη και μετά από εκεί στη Ρόμα, ενώ ο ομογενής Τέρι Άντονις δεν ακούμπησε.