Τώρα ελπίζουν στον ΠΑΟΚ για το Καυτανζόγλειο

Από forzaonline.gr: Ένα στάδιο, που θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνολικά για το χώρο της βόρειας Ελλάδας, έχει φθάσει στο σημείο να μην αδειοδοτείται για παιχνίδια με παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες του.
Πηγή: forzaonline.gr
Τώρα ελπίζουν στον ΠΑΟΚ για το Καυτανζόγλειο

Ουσιαστικά, από το 2004 και μετά, όταν έγινε η ανακαίνιση του σταδίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων (φιλοξένησε αγώνες για το τουρνουά ποδοσφαίρου), το Καυτανζόγλειο αφέθηκε στην τύχη του. Φθάσαμε, λοιπόν, σήμερα, ακόμη και από επίσημα χείλη να ομολογείται ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα των σχεδόν είκοσι τελευταίων χρόνων να έχουν «ταλαιπωρήσει» τόσο πολύ τις εγκαταστάσεις, σε βαθμό που να έχουν καταστήσει το στάδιο ουσιαστικά μη λειτουργικό.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την υγρομόνωση, μια και, όταν βρέχει, το νερό μπαίνει στις τρύπες, που υπάρχουν στα διαζώματα των κερκίδων και από εκεί στις κλειστές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άθλιες εικόνες με σοβάδες να κρέμονται κλπ. Μόνο για την αποκατάσταση της υγρομόνωσης υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Από την άλλη, η νυν επιτροπή διοίκησης του Καυτανζογλείου σταδίου (υπό την προεδρία του Γιάννη Σωσσίδη) διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα στατικής επάρκειας, ωστόσο ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης ζήτησε σχετική μελέτη, όπως το έχει κάνει και για τα υπόλοιπα κρατικά στάδια της χώρας.

Οσο για το ζήτημα της παρουσίας κόσμου στις εξέδρες; Της σχετικής άδειας θα πρέπει να προηγηθεί η επικαιροποιημένη μελέτη πυρόσβεσης-πυροπροστασίας (βρίσκεται σε εξέλιξη) κι η οποία αναμένεται να πιστοποιηθεί από την πυροσβεστική μέχρι τα τέλη του μηνός, που διανύουμε.

Μια ακόμη μελέτη, που αφορά στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και την ανάγκη ανακαίνισής τους θα σταλεί κοστολογημένη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να εγκριθούν τα κονδύλια για την υλοποίηση των απαραίτητων κατασκευαστικών εργασιών (μια άλλη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του σταδίου πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης έχει υποσχεθεί ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, που πρέπει να γίνουν στο Καυτανζόγλειο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος θ' αγγίξει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου το στάδιο να καταστεί λειτουργικό. Πάντως, όλες οι απαραίτητες εργασίες δεν μπορεί να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου.

Ας σημειωθεί ότι το Καυτανζόγλειο στάδιο (σύμφωνα με τον Γιάννη Σωσσίδη είναι υποστελεχωμένο, μια και απασχολούνται δεκαεφτά υπάλληλοι αντί για 35) χρηματοδοτείται ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό με 700 χιλιάδες ευρώ. Ουσιαστικές, όμως, παρεμβάσεις για την ανακαίνισή του δεν μπορεί να συμβούν, αφού το ενεργειακό κόστος, η στοιχειώδης συντήρηση και το μισθολογικό κόστος απορροφούν πλέον των 600 χιλιάδων ευρώ.

«Μακάρι να έρθει τώρα ο ΠΑΟΚ και να καταθέσει πρόταση για το Καυτανζόγλειο. Θα είναι μεγάλη μας χαρά και προς το συμφέρον όλων» ακούστηκε να λέει ο Γιάννης Σωσσίδης στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, σχετικά με την κατάσταση του σταδίου, και οι οποίες αποκαλύπτουν και το μέγεθος των προβλημάτων, που αποδεικνύεται ότι η πολιτεία δεν μπορεί (ή να μην είναι στις προτεραιότητες της) να επιλύσει. Βέβαια, όταν ο ΠΑΟΚ «έτρεχε» το ζήτημα της Νέας Τούμπας και συζητούσε για τους όρους μετακόμισής του στο Καυτανζόγλειο, έβλεπε να ορθώνονταν μπροστά του μεγάλα-στην ουσία ανυπέρβλητα-εμπόδια.

Είναι γνωστό ότι οι υπεύθυνοι του Δικεφάλου ήταν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τα απαραίτητα έργα, προκειμένου το στάδιο να πάρει άδεια για τη διεξαγωγή και διεθνών αγώνων και, από εκεί και πέρα, να γίνονταν ο σχετικός συμψηφισμός με το μίσθωμα ενοικίασης, που θα κατέβαλε σε ετήσια βάση. Η κατάληξη των συζητήσεων είναι γνωστή, όπως γνωστό είναι και ποια πλευρά (υφυπουργείο Αθλητισμού) «τορπίλισε» με τη στάση της το ζήτημα της ενδεχόμενης μετακόμισης του ΠΑΟΚ.

ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ-«ΧΩΡΑΦΙ»

Οσοι βρέθηκαν την προπερασμένη Κυριακή στο Καυτανζόγλειο για το παιχνίδι (κεκλεισμένων των θυρών) της Σούπερ Λιγκ 2 μεταξύ του Ηρακλή και της Αναγέννησης Καρδίτσας και είδαν από κοντά τον αγωνιστικό χώρο υπέστησαν ένα μικρό σοκ, αντικρίζοντας την κατάστασή του. «Γήπεδο-χωράφι, ντροπή να καλούνται επαγγελματίες παίκτες να αγωνίζονται σε ένα τέτοιο τερέν» ήταν κάποια από τα σχόλια τους. Στο τέλος του αγώνα ήταν μάλλον ευτύχημα το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός ποδοσφαιριστή εξαιτίας του κάκιστου αγωνιστικού χώρου.

Διαβάστε ακόμη...