Μπίσεσβαρ: «Ποτέ άλλοτε δεν είχα τέτοια αίσθηση όταν πήγαινα σε αγώνες»
SHARE:
Ο Ολλανδός μίλησε στο msn.com και αναφέρθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος της συνέντευξης στο πέρασμά του από τη Θεσσαλονίκη, αναλύοντας πολλές καταστάσεις εκείνων των ετών. Ο Μπίσεσβαρ ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2016 και αποχώρησε το 2023, πραγματοποιώντας 251 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας 27 γκολ, ενώ μοίρασε 41 ασίστ.
Αναλυτικά:
«Το πρότζεκτ μου άρεσε πραγματικά», λέει ο Μπίσεσβαρ για την ελληνική του περιπέτεια. «Πίστεψα στις δικές μου ιδιότητες και στο σχέδιο του συλλόγου. Κυριαρχήσαμε στο πρωτάθλημα για τέσσερα χρόνια». Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το ελληνικό πρωτάθλημα το 2019 μετά από ξηρασία 34 ετών. Ο Μπίσεσβαρ σκόραρε στο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό, που ήταν το πιο κρίσιμο παιχνίδι. Το κύπελλο κατακτήθηκε επίσης εκείνη τη χρονιά, κάνοντας το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της ομάδας. «Ποτέ άλλοτε δεν είχα τέτοια αίσθηση όταν πήγαινα σε αγώνες. Δεν αναρωτιόμουν αν θα κερδίζαμε, απλά σκεφτόμουν πόσα γκολ θα βάλουμε».
Έχω παίξει αρκετά ντέρμπι στην Ολλανδία, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Ο ήχος του De Kuip αυξάνεται επί δύο στην Τούμπα!», λέει ο πρώην εξτρέμ. «Μερικές φορές έχω τσακωθεί στο γήπεδο, τότε απλά ξέρεις ότι δεν μπορείς να χάσεις». Ο Μπίσεσβαρ είναι ήρωας στη Θεσσαλονίκη για το υπόλοιπο της ζωής του. «Έπρεπε να φωτογραφίζομαι κάθε μέρα και μετά με ευχαριστούσαν για το πρωτάθλημα». Η τρέλα γύρω από την ομάδα είναι επίσης απαράμιλλη.
Για παράδειγμα, ο τελικός του κυπέλλου έπρεπε να παιχτεί σε ουδέτερο έδαφος, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ωστόσο, δεν λήφθηκε επαρκώς υπόψη ο κόσμος και η αγάπη για τον σύλλογο.
«Ο τελικός του κυπέλλου δεν έπρεπε να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Κατεβήκαμε από το λεωφορείο και μας πήγαν στο γήπεδο με μικρά φορτηγάκια».
Για την ημέρα του αγώνα κόντρα στον Λεβαδειακό είπε:
«Κοιμόμασταν στα βουνά και πήγαμε με το λεωφορείο για το γήπεδο. Δεν ήξερα τι είδα. Υπήρχαν περισσότεροι από 100.000 οπαδοί που παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στο δρόμο, με ουρές δεκάδων χιλιάδων αυτοκινήτων. Δεν μπορούσαμε να πάμε περαιτέρω με το λεωφορείο».
Το πρώην ταλέντο της Φέγενορντ μερικές φορές δεν ήξερε τι βίωνε στους αγώνες. Συχνά στην Ελλάδα ομάδες «οπαδών» τσακώνονται μεταξύ τους. «Η αστυνομία εκτόξευε τακτικά δακρυγόνα έτσι ώστε να έκλαιγα στο γήπεδο», συνεχίζει ο Μπίσεσβαρ. Οι αναπτήρες πέταξαν επίσης γύρω από τα αυτιά του, οι πυρσοί έφτασαν στην κεντρική γραμμή και γινόταν τακτικά... μπάνιο μπύρας.
«Ένας αναπτήρας όπως αυτός του Κλάασεν είναι πολύ φυσιολογικός στην Ελλάδα. Το να κάνεις ένα καλό κόρνερ είναι αδύνατο. Το εκτελείς γρήγορα για να ξεφύγεις, όχι για να βρεις το κεφάλι κάποιου από τους συμπαίκτες σου».
Ευτυχώς, σύμφωνα με τον Μπίσεσβαρ, τα γήπεδα είναι διαφορετικά από ό,τι στην Ολλανδία. «Σε όλα σχεδόν τα γήπεδα στην Ολλανδία είσαι κοντά στο γήπεδο, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εδώ στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό».
Ο Μπίσεσβαρ εξηγεί με ενθουσιασμό ότι η ελληνική Super League μοιάζει πολύ με την ιταλική Serie A. Η εστίαση είναι κυρίως τακτική και αμυντική. Αντίθετα, υπάρχει πολύ πιο επιθετικό παιχνίδι στην ολλανδική Eredivisie και στην τουρκική Süper Lig».