Θαυμαστής του Τσε Γκεβάρα
SHARE:
Επιστρέφοντας από τη Νότιο Αφρική το καλοκαίρι του 2010, όταν παρακολούθησε το Μουντιάλ με πληρωμένα τα έξοδα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, προκειμένου ως διεθνής διαιτητής να λάβει κι άλλες παραστάσεις υψηλού ποδοσφαιρικού επιπέδου, έφερε στις αποσκευές του φωτογραφίες και αναμνήσεις όχι μόνο από τα γήπεδα, αλλά και από τα μπαρ. Με χαλαρή διάθεση και δίχως το άγχος των αγώνων, ο Τάσος Κάκος διασκέδαζε στα καλύτερα νυχτερινά στέκια, «χτένιζε» την περιοχή με τις όμορφες παρουσίες, ενώ δεν δίστασε να φωτογραφηθεί με τις πιο εντυπωσιακές εξ αυτών. Είχε καταφέρει να στρέψει πάνω του τα βλέμματα σε ένα ακόμη «γήπεδο».
Ο Κερκυραίος διαιτητής, άλλωστε, είχε πάντα άνεση με τον φωτογραφικό φακό. Προφανώς εκτός από διαιτητή-μοντέλο, θεωρεί τον εαυτό του και σαν (φωτο)μοντέλο-διαιτητή. Μάλιστα πριν από έναν χρόνο δεν δίστασε να κάνει μέχρι και το μανεκέν, σαν γκεστ σταρ στη φωτογράφηση μόδας που πραγματοποιήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κέρκυρα, με την υπογραφή του οίκου Θοδωρή Τρανούλη και της Chiaro haute couture. Ο διεθνής ρέφερι, σε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του, βρέθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο του νησιού και φλέρταρε σαν κανονικό μοντέλο με τον φακό και την επαγγελματία Βανέσα Πίτσιου.
Θαυμαστής του Τσε Γκεβάρα
Οι εμφανίσεις εντός γηπέδου του 44χρονου και σαββατογεννημένου Κερκυραίου διαιτητή ακροβατούν μεταξύ της κοκεταρίας και του ναρκισσισμού. Είναι ίσως ο μόνος Ελληνας διαιτητής που σφυρίζει φορώντας ζιβάγκο, ενώ η στολή του, η φανέλα και το σορτσάκι, μοιάζουν σαν να μπήκαν στο πλύσιμο, αφού συνήθως είναι ένα νούμερο μικρότερα, υπερτονίζοντας τους μυς που έχει «χτίσει» από την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό από την ηλικία των 11 ετών. Δείγμα της εξαιρετικής φυσικής του κατάστασης είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο έρχεται πρώτος σε όλα τα αγωνιστικά τεστ των διαιτητών. Σε χώρο του σπιτιού του στην Κέρκυρα έχει τοποθετήσει δεκάδες βραβεία, επαίνους και αναμνηστικά όχι μόνο ως διαιτητής, αλλά και ως πρώην αθλητής μπάσκετ, δρόμων μεγάλων αποστάσεων, μαραθωνίου, κωπηλασίας, όπου κατέκτησε μάλιστα την τρίτη θέση σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, και φυσικά από τις επιδόσεις του ως δεξί μπακ (αγωνίστηκε μέχρι το επίπεδο της Γ' Εθνικής).
Αν στους αγωνιστικούς χώρους επιλέγει να φοράει εφαρμοστές φανέλες, στις δημόσιες εμφανίσεις του προτιμά εκείνες που έχουν τυπωμένες πάνω τους τη μορφή του Τσε Γκεβάρα. Με μία τέτοια έδωσε το «παρών» πέρυσι στη γιορτή του ΠΣΑΤ, ενώ την εκκεντρική του εμφάνιση συμπλήρωναν ένα παλαιστινιακό φουλάρι, ένα λευκό τζάκετ και ένα τζιν παντελόνι. Μάλιστα ο Κερκυραίος διαιτητής είναι μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας Hasta la Victoria Siempre, η οποία απαρτίζεται από καλλιτέχνες, ηθοποιούς, πρώην ποδοσφαιριστές και άλλους θαυμαστές του Τσε Γκέβαρα και δίνει αγώνες για κοινωνικούς σκοπούς αλληλεγγύης και υποστήριξης.
Ο Τάσος Κάκος μέχρι και σήμερα διαμένει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Τρίκλινο Κέρκυρας, όπου είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Εχει περάσει δύσκολα χρόνια κάνοντας αρκετές δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, όπως αυτές του οικοδόμου, του οδηγού ταξί, του ασφαλιστή και εσχάτως του πυροσβέστη. Ενα τυχαίο γεγονός, όμως, ήταν αρκετό για να αλλάξει ρότα στη ζωή του. Είχε παρακολουθήσει σχολή διαιτησίας, όχι όμως για να γίνει διαιτητής αλλά ένας καταρτισμένος προπονητής ποδοσφαίρου. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι τον όριζαν να διαιτητεύσει παιχνίδια, εκείνος δεν εμφανιζόταν. Ολα αυτά όμως μέχρι το 1997, όταν σε έναν αγώνα στην Κέρκυρα όπου βρισκόταν ως θεατής ο ένας επόπτης δεν εμφανίστηκε. Ο Κάκος τότε κατέβηκε από την εξέδρα και πήρε τη θέση του. Μάλιστα τον συγκεκριμένο αγώνα διηύθυνε μια γυναίκα.
Την ίδια περίοδο αγωνιζόταν στο νησί ως τερματοφύλακας και ο αδελφός του Θεόδωρος (Ακης) Κάκος. Ο ρέφερι είχε ζητήσει μάλιστα από την τοπική Επιτροπή Διαιτησίας να μην τον ορίζει σε ματς των εκάστοτε ομάδων στις οποίες αγωνιζόταν ο αδελφός του. Να δεχθεί, άλλωστε, ο αδελφός σου γκολ από πέναλτι που σφύριξες ο ίδιος δεν το θέλει ούτε ο εχθρός σου. Τα χνάρια του, πάντως, ακολουθεί και ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους του. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2011, σε ηλικία μόλις 16 ετών, ο Σπύρος Κάκος κράτησε τη σημαία του επόπτη σε φιλικό αγώνα μεταξύ του Α.Ο. Κέρκυρας και της ΑΕΚ που διαιτήτευσε ο πατέρας του.
Οπως κάθε άνθρωπος, έτσι και οι διαιτητές είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουν κάποια οπαδική προτίμηση, αρκεί αυτή να μην επηρεάζει την κρίση τους. Σύμφωνα με τον Τύπο της Κέρκυρας, το 1986 βρέθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού, στην Παιανία, προκειμένου να δοκιμαστεί διότι ήθελε να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής του «τριφυλλιού». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεγαλώνοντας ακολουθούσε ως φίλαθλος τους «πράσινους» σε αγώνες ακόμα και στο εξωτερικό, όπως στο ιστορικό ματς Αγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1 για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996. Ο ίδιος πάντως προσπάθησε να αποτινάξει το φίλαθλο παρελθόν του, το οποίο δεν θα έπειθε τους ούτως ή άλλως δύσπιστους Ελληνες οπαδούς.
Ο «Ελληνας Κολίνα»
Ο Τάσος Κάκος χαρακτηρίστηκε «Ελληνας Κολίνα» όχι τόσο για τις καλές διαιτησίες του, αλλά κυρίως για το παρουσιαστικό του. Αν και νεαρός είχε πυκνό, κατσαρό μαλλί, η τριχόπτωση που εμφάνισε τη δεκαετία του '90 τον ανάγκασε να ξυρίσει το κεφάλι του, μοιάζοντας εξωτερικά με τον Ιταλό συνάδελφό του. «Εμφανισιακά μπορεί να έχουμε κάποιες ομοιότητες, ειδικά αν αποφασίσω να ξυρίσω το μούσι», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, χωρίς πάντως ποτέ να το κάνει, φροντίζοντας με μεγάλη επιμέλεια και τέχνη το λεπτό μουσάκι του. Οι διαφορές, όμως, με τον κορυφαίο πρώην συνάδελφό του ξεπερνούν μερικές τρίχες και τη μάρκα αυτοκινήτου τους, καθώς ο Πιερλουίτζι Κολίνα διαφημίζει αυτοκίνητα μάρκας Opel και ο Τάσος Κάκος κυκλοφορεί με Ford Mondeo. Μπορεί να έχει ψηφιστεί στο παρελθόν καλύτερος διαιτητής της χρονιάς, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αρκετά φαλτσοσφυρίγματα, ενώ έχει προκαλέσει και την αντιπάθεια ποδοσφαιριστών με την υπεροπτική συμπεριφορά και τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο τους μιλάει, όπως τον κατηγορούν. Τον Ιανουάριο του 2013 ο επιθετικός του Αρη Νταβίντ Αγκάνθο υποστήριξε ότι ο Κάκος του είπε πως είναι ο καλύτερος διαιτητής της Ελλάδας και στη συνέχεια του έδειξε την κόκκινη κάρτα. «Εγώ πάντως απορώ για ένα πράγμα. Πώς γίνεται ενώ είναι τόσο καλός κάθε φορά που παίζουμε να έχουμε παράπονα και προβλήματα μαζί του», είχε συμπληρώσει ο Ισπανός επιθετικός