«Εργα και ημέρες» του Τσιστιακόφ
SHARE:
Με τίτλο: «Τα φάουλ έβγαλαν οφσάιντ τον «εκλεκτό» του Σαββίδη» το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον...
«Στα βαθιά ήξερε να κολυμπά. Οχι μόνον επειδή στα νιάτα του υπήρξε κολυμβητής, αλλά διότι στην παραγοντική του καριέρα έχει κολυμπήσει και στο χρυσάφι, καθόσον έχει συνεργαστεί με τον «βασιλιά του χρυσού» στη Ρωσία, Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ, μπορεί να δυσκόλεψε τους Θεσσαλονικείς δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, αλλά δυσκολεύτηκε κι εκείνος.
Τώρα, δε, νιώθει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι κάποιοι στην Τούμπα άρχισαν τις... πατητές σε βάρος του. Κυρίως από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη, που επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς ο Γκ. Τσιστιακόφ να βγάζει εκτός «κάδρου» και τον Τύπο της Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι ποτέ δεν τον αντιμετώπισε με... συναδελφική αλληλεγγύη.
Σχεδόν από την πρώτη μέρα τον έπιασε από τα (κόκκινα) μούτρα, καθώς ανέμενε από εκείνον, αν όχι να φέρει στον ΠΑΟΚ παίχτες του διαμετρήματος του Ετό και του Ρομπέρτο Κάρλος, τους οποίους είχε πάει στην Ανζί, τουλάχιστον να μην επενδύει η νέα του ομάδα σε ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ικανότητας.
Κι όταν τον Ιανουάριο του 2013 έφερε για δοκιμή στην Τούμπα τους Αλεξάντρου Σοβόροφ και Ρομέο Κάστελελ, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, δεν του χαρίστηκαν: «Κοίτα να δεις, εμείς δεν θέλουμε φιέστες. Εμείς περιμένουμε παίχτες κι εσείς μας φέρνετε για δοκιμή κάτι Σουβόροφ», του είπαν. Από τότε κατάλαβε ότι μπορεί να είχε... μπάρμπα από το Ροστόφ, όμως (και) το αφεντικό του, ο Ιβάν Σαββίδης, δεν θα χαριζόταν στον... ανιψιό, από τον οποίον είχε μεγάλες απαιτήσεις, γι' αυτό και τον έχρισε Νο2 στον ΠΑΟΚ, δίδοντάς του τη θέση του στρατηγικού συμβούλου. Η «φούσκα» της Ανζί έχει ήδη σκάσει, τώρα όλα δείχνουν -και από ουδένα στον ΠΑΟΚ διαψεύδεται- ότι θα εκραγεί και η σχέση του με την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, σχέση η οποία πνέει τα λοίσθια.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Ο ερχομός του στον ΠΑΟΚ γέμισε με προσδοκίες τους οπαδούς, οι οποίοι πίστευαν ότι θα φέρει σπουδαίους παίχτες. Αντ' αυτών, όμως, έφερε ποδοσφαιριστές που δεν έκαναν τη διαφορά, όπως οι Νέτσιντ, Καμαρά,Ολίσε, Ινσαουράλδε και τον μόνο τον οποίον του πιστώνουν, είναι ο Ισραηλινός Νάτχο.
Η πολυσέλιδη έκθεση που συνέταξε στα μέσα Νοεμβρίου 2012 έπεισε δεόντως τον Ιβάν Σαββίδη να του δώσει τα κλειδιά της ΠΑΕ. Μόνον που εκείνος, αν και πολυπράγμων, δεν γνώριζε τη χρήση όλων. Με το πρώτο πράγμα που καταπιάστηκε, ήταν η βελτίωση της δημόσιας εικόνας και η προβολή της εταιρίας, καθώς και η πλήρης αναδιοργάνωση των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ, πρωτοβουλίες που έτυχαν της επιδοκιμασίας σχεδόν όλων των εργαζομένων στον ΠΑΟΚ. Οι άμεσοι συνεργάτες του, με τους οποίους περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, έβλεπαν ένα εργασιομανές άτομο, το οποίο πρώτο πήγαινε στο γραφείο και τελευταίο αποχωρούσε, ένα άτομο που ήταν φιλικό μαζί τους και προσιτό στις σχέσεις τους.
Οσο, όμως, το... γήπεδο δράσης του επεκτεινόταν, τόσο έδειχνε αδυναμίες να παίξει την μπάλα που μπορούσε. Εκείνος, βέβαια, θεωρούσε πως ήταν σε θέση να καταφέρει, ωστόσο οι υπόλοιποι τον έβλεπαν να υποπίπτει σε συνεχή λάθη, φτάνοντας στο σημείο να παρεμβαίνει ακόμα και στο έργο των προπονητών.
Οπως είχε γίνει, όταν είδε νεαρό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ να ακούει μουσική εντός αποδυτηρίων πριν από προπόνηση και του έκανε παρατηρήσεις, παρά το γεγονός ότι στο «γήπεδο» αυτό υπήρχε και ο καθ' ύλην αρμόδιος προπονητής. Ηθελε κι άλλα να κάνει. Πολλές πρωτοτυπίες, οι οποίες, όμως, δεν βγήκαν στον... αέρα, διότι κρίθηκαν τουλάχιστον παλαιομοδίτικες. Είχε ζητήσει, λοιπόν, από όλους τους παίχτες να του πουν το αγαπημένο τους τραγούδι, ώστε κάθε φορά που θα σκόραραν στην Τούμπα, από τα μεγάφωνα να ακουγόταν η... παραγγελιά τους.
ΠΛΗΡΩΣΕ ΑΚΡΙΒΑ ΤΟ SMS
Ενα από τα κορυφαία σφάλματά του ήταν και το περίφημο sms που απέστειλε στον πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργο Δώνη. Αν ήταν... παραγγελιά ή όχι, μόνον εκείνος το γνωρίζει. Μετά την ήττα από τον Αστέρα στην Τρίπολη και τον αποκλεισμό της ομάδας από τον τελικό Κυπέλλου, εν μέσω πτήσης από την Καλαμάτα στη Θεσσαλονίκη, ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ, παρά το γεγονός ότι με τον Θεσσαλονικέα τεχνικό του ΑΠΟΕΛ τον χώριζαν δύο θέσεις (ένας καθόταν στην 1B και ο άλλος στην 1D) επέλεξαν την... τεχνολογία για να του στείλει το μήνυμα της (... οικειοθελούς) αποχώρησης: «Καλό θα είναι να παραιτηθείς, γιατί θα σε σκοτώσουν», του έγραψε στο sms.
Ο Γ. Δώνης δέχτηκε μετά χαράς το μήνυμα, καθώς γνώριζε πως ήταν αξίας 800.000 ευρώ. Οσα διεκδίκησε και κέρδισε από την εκδίκαση της υπόθεσης από τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ. Η απώλεια της δίκης χρεώθηκε στον Λιθουανό τεχνοκράτη, όπως και η κωλυσιεργία που είχε επιδείξει στη μεταγραφική υπόθεση του Μάικλ Ολαϊτάν. Οταν ο Ζήσης Βρύζας του είχε προτείνει την αβλεπεί απόκτηση του Νιγηριανού επιθετικού, εκείνος θεωρούσε πως επρόκειτο για ένα ακόμη «παλτό». Ηθελε να το... δοκιμάσει και ο Γκ. Τσιστιακόφ. Πήγε δύο φορές και είδε τον Ολαϊτάν, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ καλή περίπτωση». Οταν έκανε κίνησε για τον πάει στην Τούμπα, το... πουλάκι είχε πετάξει... Τώρα ετοιμάζεται εκείνος να πετάξει για... άλλες πολιτείες. Προφανώς στη Μόσχα, όπου διαμένει η οικογένειά του».