Καινοτομίες, εκκρεμότητες και... σέντρα
SHARE:
Ως προς τις καινοτομίες, η σημαντικότερη αφορά το νευραλγικό κομμάτι της διαιτησίας και προσωποποιείται στην έλευση του Σκωτσέζου Χιου Ντάλας στη θέση του «αρχιδιαιτητή».
Στον Ντάλας, που είναι μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, δίνεται όλο το πακέτο της διαιτησίας που αφορά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ: Ο ορισμός των διαιτητών και των παρατηρητών διαιτησίας στους αγώνες, η αξιολόγηση της απόδοσής τους και η συγκρότηση του νέου πίνακα διαιτησίας η οποία μεταφέρεται για τον χειμώνα.
Είναι η πρώτη φορά στη ιστορία που η διαχείριση της διαιτησίας φεύγει από τα χέρια των Ελλήνων πρώην διαιτητών και περνάει στα χέρια ενός προσώπου που σε πρώτη φάση δεν έχει ούτε σχέσεις, ούτε εξαρτήσεις οι οποίες πολλές φορές αποτελούν βασικό γνώρισμα του συγκεκριμένου χώρου.
Στην επιλογή προσώπου από το εξωτερικό κατέληξε η ΕΠΟ έχοντας αποσπάσει τη συναίνεση της Σούπερ Λιγκ για μια τέτοια «στροφή» στο κομμάτι της διαιτησίας.
Είναι προφανές ότι η διοίκηση της ΕΠΟ που εμπλέκεται –όπως και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας- στην υπόθεση των «στημένων πινάκων» που όπως θα δούμε παρακάτω επανήλθε στη δημοσιότητα μέσω του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, επιδιώκει μέσω της συνεργασίας με τον 56χρονο Ντάλας να αποτινάξει τις ευθύνες για την εικόνα της διαιτησίας και την αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει τη δομή και τη λειτουργία της.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ είδε τη λύση της έλευσης ξένου «αρχιδιαιτητή» ως ένα καλοδεχούμενο πείραμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τον συνεταιρισμό στην έξοδο από την εσωστρέφεια που προκαλείται συχνά με αφορμή τη διαιτησία.
Το μεγάλο στοίχημα στην περίπτωση του Χιου Ντάλας είναι το καθεστώς στο οποίο θα λειτουργήσει. Αρχικά, αν αφεθεί απολύτως ανεπηρέαστος χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει θεσμικές υποδείξεις και αιτήματα και στη συνέχεια αν ο ίδιος με τις επιλογές και τις αποφάσεις του αποδείξει ότι τηρεί ίσες αποστάσεις και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλες τις ομάδες και όλους τους διαιτητές.
Μια ακόμα καινοτομία αποτελεί η συγκατοίκηση εκπροσώπων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην κορυφή της ιεραρχίας της Σούπερ Λιγκ, κάτι που επίσης συμβαίνει για πρώτη φορά από δημιουργίας του συνεταιρισμού.
Στις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο εξελέγη στη θέση του προέδρου ο Δ. Αγραφιώτης που όπως και ο προκάτοχός του Γ. Μώραλης προέρχεται από τον Ολυμπιακό. Στη θέση του αναπληρωτή προέδρου εξελέγη ο προερχόμενος από τον Παναθηναϊκό, Στρ. Σωπήλης.
Η σκοπιμότητα της συνύπαρξης εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων συλλόγων στην κορυφή της Σούπερ Λιγκ έχει να κάνει με τη διεκδίκηση ζητημάτων οικονομικής και θεσμικής φύσης που θα εξυπηρετήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συνεταιρισμού και θα βοηθήσουν τις ΠΑΕ – μέλη του.
Το αν η συγκεκριμένη συνύπαρξη οδηγήσει και σε άμβλυνση των διαφορών που έχουν οι δύο ΠΑΕ και πολλές φορές μεταφέρονται στο πεδίο της Σούπερ Λιγκ όπως έγινε πέρυσι, αποτελεί ένα ακόμα ζητούμενο.
Σε αγωνιστικό επίπεδο, το νέο πρωτάθλημα θα έχει μια ακόμα ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν και θα είναι τέσσερις σε σύνολο 18. Η απόφαση έχει ληφθεί προκειμένου το πρωτάθλημα της σεζόν 2015-16 να διεξαχθεί με 16 ομάδες. Η αύξηση του αριθμού των ομάδων που υποβιβάζονται αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό και το ενδιαφέρον.
Ποδόσφαιρο θα «παιχτεί» και στις δικαστικές αίθουσες
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται πολλές δικαστικές υποθέσεις οι οποίες έχουν ως επίκεντρο την ΕΠΟ αλλά μπορούν να επηρεάσουν ανάλογα με την εξέλιξη που θα υπάρξει, ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.
Σε πρώτο πλάνο αυτήν την περίοδο βρίσκεται η έρευνα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδη Κορέα σχετικά με την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Σε αυτό ζητείται να επιτραπεί η συσχέτιση των στοιχείων που προκύπτουν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που έγινε λόγω της έκρηξης στο αρτοποιείο του πρώην διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα τον Φεβρουάριο του 2012, με τις μαρτυρικές καταθέσεις περίπου 15 ποδοσφαιρικών παραγόντων που δόθηκαν με αφορμή τις καταγγελίες για τον τρόπο που καταρτίστηκαν οι πίνακες διαιτητών της περιόδου 2012-2013.
Οπως προκύπτει από το βούλευμα, ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι προκύπτουν ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις της κακουργηματικής απάτης, της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος, καθώς και για κακουργηματικές πράξεις εκβίασης, απόπειρας ανθρωποκτονίας και εκρηκτικών υλών.
Η έρευνα στρέφεται προς την ηγεσία της ΕΠΟ, σε μέλη της ΚΕΔ και σε παράγοντες ομάδας οι οποίοι όπως αναφέρεται στο βούλευμα προσεγγίζουν πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ομάδας τους.
Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατεγράφησαν προκύπτει «ενδιαφέρον» για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις εκλογές της ΕΠΟ, αποφάσεις οργάνων της ομοσπονδίας και ορισμούς διαιτητών.
Την περασμένη Τετάρτη είχαν κληθεί να καταθέσουν πρόσωπα που αναφέρονται στο βούλευμα, καθώς και πρόσωπα που είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει ανωμοτί. Εξελίξεις στην υπόθεση αυτή αναμένονται ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα του ειδικού εφέτη ανακριτή για την υπόθεση που αφορά τους «στημένους αγώνες» και για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον σε 85 φυσικά πρόσωπα.
Για την υπόθεση αυτή που βασίστηκε στο πόρισμα της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2011 υπήρξαν προφυλακίσεις και ήδη διεξήχθη μια δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που κατέληξε σε καταδικαστικές αποφάσεις για πέντε παράγοντες και έναν προπονητή για τη χειραγώγηση έξι αγώνων την περίοδο 2009-2011.
Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από τον αθλητικό εισαγγελέα Χάρη Λακαφώση σχετικά με το σκάνδαλο των πλαστών ενημεροτήτων, ενώ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2011 σχετικά με την υπόθεση της «κάρτας υγείας».