Η συμμαχία των τριών

Το Sport24.gr καταγράφει με ρεπορτάζ την επιθυμία (μαζί και απόφαση) των Μελισσανίδη, Σαββίδη και Αλαφούζου να συμμαχήσουν κατά αυτού που ονομάζουν "παραποδόσφαιρο" στην Ελλάδα. Κοινή συνισταμένη η διάλυση της παράγκας που οι ίδιοι συμφωνούν ότι υπάρχει.
Πηγή: sport24.gr
Η συμμαχία των τριών


Τους χωρίζει ο πόθος να δουν τη δική τους ομάδα πρωταγωνίστρια και υπέρτερη έναντι των μεγάλων αντιπάλων της. Τους ενώνει η βεβαιότητα ότι για να συμβεί αυτό, για να αποκτήσουν δικαίωμα μεριδίου από την πίτα που εδώ και περίπου είκοσι χρόνια ελέγχει ο ένας, πρέπει να συμμαχήσουν προκειμένου να «χτυπήσουν» το σύστημα που σε μόνιμη βάση τον ευνοεί. Η επιλογή να αποφασίσουν κοινούς τρόπους δράσης, καταδείχθηκε ως ανάγκη και μονόδρομος.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Γιάννης Αλαφούζος συμφωνούν σε ένα πράγμα: Στην ύπαρξη παραποδοσφαίρου (η ευρέως γνωστή και κοινώς αποκαλούμενη ως παράγκα) το οποίο πρέπει να εξολοθρευτεί. Σύμφωνα με το δικό τους σκεπτικό αλλά και μέσα από τις δικές τους συζητήσεις, προκύπτει ότι αντίπαλος και αιτία του κακού δεν είναι ο Ολυμπιακός ως σύλλογος.

Είναι σίγουρα όμως, γι αυτούς, ο πρόεδρός του, για τον οποίο οι τρεις διοικητικοί επικεφαλής της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού αντιστοίχως, συμφωνούν ότι δρα ως το αφεντικό αυτού που, ο Μελισσανίδης αποκάλεσε «Χούντα που θα πέσει», ο Σαββίδης «σύστημα που ελέγχει ο Μαρινάκης» και ο Αλαφούζος «παράγκα που πρέπει να τσακίσουμε». Η κοινή συνισταμένη αναγνωρίστηκε μέσα από τις δικές τους δημόσιες τοποθετήσεις...

«Να πολεμήσουμε μαζί το κατεστημένο και να διώξουμε τη σαπίλα»

Η συγκεκριμένη ατάκα έχει ειπωθεί από τον Γιάννη Αλαφούζο στην πρώτη δια ζώσης κουβέντα που είχε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Με δική του πρωτοβουλία έγινε η επαφή με τον επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, ο οποίος ήθελε να ακούσει τις ιδέες του προέδρου του Παναθηναϊκού. Είχε διακρίνει άλλωστε, μέσα από τη δράση του Αλαφούζου και τη μέχρι πρότινος μοναχική προσπάθεια να καταδείξει ως υπεύθυνο για τη δράση του κατεστημένου τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ότι υπάρχουν κοινά σημεία επαφής.

Στο φινάλε εκείνης της συζήτησης δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν και επόμενες. Μαζί και η επιθυμία να γενικευτεί η συσπείρωση των δυνάμεων που επιθυμούν πραγματικά να αλλάξει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν βολεύονται από την υπάρχουσα κατάσταση. «Τους έχουν διώξει όλους που είναι νορμάλ, έφαγαν και τον Βελλή. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να υπάρξει ένα καθαρό πρωτάθλημα» είπε ο Μελισσανίδης. Ο Αλαφούζος έριξε στο τραπέζι της «συμμαχίας» το όνομα του Ιβάν Σαββίδη.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού είχε ήδη συζητήσει με τον ομόλογό του στον ΠΑΟΚ από την περασμένη περίοδο, προτού επιχειρήσει το άνοιγμα στον Μελισσανίδη. Είχε εισπράξει την οργή του για τις διαιτησίες κατά του Δικεφάλου και υπέρ του Ολυμπιακού, μάλιστα ο Σαββίδης είχε χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι λέγοντας «εγώ δεν ήρθα εδώ να επενδύσω για να με κλέβουν».

Η ποντιακή αλληλεγγύη

Η κοινή καταγωγή και η ταυτόσημη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στον ποντιακό ελληνισμό, έδρασε καταλυτικά στο να υπάρξει και εμπιστοσύνη. Σε ένα υγιές ποδόσφαιρο, ο Μελισσανίδης και ο Σαββίδης θα αρκούνταν στις ποντιακές αναζητήσεις και ανησυχίες τους, δεν θα επεδίωκαν κοινές ποδοσφαιρικές δράσεις. Άλλωστε δεν γνωρίζονται κι από χθες... Από τη στιγμή όμως που διαπίστωσαν ότι οι βλέψεις και επιθυμίες τους απειλούνται από πράξεις για τις οποίες πείστηκαν ότι είναι δόλιες, αποφάσισαν να το συζητήσουν.

Τρία είναι τα ραντεβού που έχουν γίνει, τα δύο στο πλαίσιο κοινωνικών εκδηλώσεων που αμφότεροι έπρεπε να παραστούν. Σε ένα από αυτά συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος άλλωστε (και σε αυτήν την περίπτωση) είχε πετάξει στο τραπέζι την ιδέα της επικοινωνίας των τριών. Σε άλλη συζήτηση, με τον ίδιο τρόπο είχε συμμετάσχει ο Σαββίδης.

Τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους αφορούσαν σε στρατηγικές που θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Αποφασίστηκε να γίνει κοινή προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί το μέτωπο κατά του ελέγχου και της κακοποίησης του προϊόντος στην Ελλάδα. Υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ανάγκη "κάθαρσης", όπως τόνισαν, της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Ο Σαρρής αναγνωρίστηκε ως persona non grata και ο Γιώργος Καραγκούνης ως ένα καθαρό πρόσωπο που εξ αρχής θα αποστασιοποιούταν από τις τακτικές του νυν κατόχου της θέσης και θα ήταν αδύνατον να ελεγχθεί από το κατεστημένο. Αυτό θα ήταν ένα καίριο χτύπημα που σύμφωνα με τους 3 ηγέτες, ο Μαρινάκης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν.

Συντεταγμένες κινήσεις και εμπιστοσύνη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου ενίσχυσαν την κοινή πεποίθηση ότι η «συμμαχία των 3» με γνώμονα την "απελευθέρωση" του ποδοσφαίρου (όπως οι ίδιοι την αποκαλούν) πρέπει να παραμείνει συμπαγής και να αντιμετωπίζει με τον ίδιο αυστηρό τρόπο όλα όσα διακρίνει ότι δρουν με σκοπό την εύνοια του ενός. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλουν να στείλουν και μήνυμα με το φιλικό της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό.

Στη θέση του δεύτερου θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο τελευταίος, δίνει επικοινωνιακά την εντύπωση ότι δραστηριοποιείται κάπως πιο αυτόνομα, ωστόσο οι πρωτοβουλίες και δράσεις του εμπεριέχουν πασπαλίσματα της σιωπηρής συμμαχίας.

«Θα δώσουμε μάχη για ένα πρωτάθλημα ισότητας από την αφετηρία του οποίου θα εκκινούν όλοι με τις ίδιες πιθανότητες και χωρίς καχυποψία» είναι το μήνυμα του κοινού στόχου. Λόγια ειπωμένα και από τους τρεις ηγέτες στις μεταξύ τους συζητήσεις. Με τα οποία συντάσσονται ομάδες υγιείς οικονομικά, όπως η Ξάνθη και ο Παναιτωλικός. Σαφώς και ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είναι μέρος αυτού του πλάνου. Για τους Μελισσανίδη, Σαββίδη, Αλαφούζο όμως, όχι με τη συγκεκριμένη ηγεσία και το επικοινωνιακό προφίλ που λανσάρει.

Διαβάστε ακόμη...