"Γκολ κατά παραγγελία"

Όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, οι δικαστικές έρευνες, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και πολλά ακόμη...
Πηγή: paok24.com
"Γκολ κατά παραγγελία"

Αναλυτικά το άρθρο, που υπογράφει στην Huffington Post o διευθυντής του "Metrosport" Δημήτρης Δραγώγιας.

Μπορεί τα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών για τους Ελληνες να δημιουργούν μια αίσθηση χαρμολύπης εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που κατέστρεψε βίαια το βιοτικό επίπεδό τους, ωστόσο ο φετινός Δεκέμβρης ιδιαίτερα για τους φιλάθλους αναμένεται με αγωνία. Την προσδοκία καλύτερων ημερών για το ελληνικό ποδόσφαιρο που ταλανίζεται από τη διαφθορά.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ασκήθηκαν διώξεις κατά 16 ατόμων σε μια μεγάλης κλίμακας έρευνα για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι εισαγγελείς δε δημοσιοποίησαν ονόματα κατηγορουμένων που αφορούν – μεταξύ άλλων - σε αδικήματα «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση», επειδή δεν υπήρχε σχετικό αίτημα άρσης απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών από τον αθλητικό εισαγγελέα Κορέα! Οι διώξεις ασκήθηκαν για τρεις διαφορετικές υποθέσεις που όμως σχετίζονται μεταξύ τους ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Πρόκειται για τον προπηλακισμό του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, Χριστόφορου Ζωγράφου, το βούλευμα του αντιεισαγγελέα Ανδρέα Κορέα για πιθανή ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης και η υπόθεση Koriopolis. Και οι τρεις έχουν κοινούς πρωταγωνιστές οι οποίοι βρίσκονται στην ελίτ της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής: Ευάγγελος Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Ιβάν Σαββίδης. Απαντες, ιδιοκτήτες της big four του ελληνικού ποδοσφαίρου, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ωστόσο, η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δυο ιδιοκτητών Ολυμπιακού και ΑΕΚ φαίνεται ότι καθορίζει και το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων για την τελική επικράτηση. Το ερώτημα είναι: Θα φτάσει η δικαιοσύνη μέχρι το τέλος της διαδικασίας, ή θα στείλει τις υποθέσεις στο αρχείο απογοητεύοντας για μια ακόμη φορά τους φιλάθλους;

Υπόθεση Ζωγράφου

Τον Νοέμβριο του 2014 ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) Χριστόφορος Ζωγράφος δέχθηκε επίθεση από δύο αγνώστους που τον έστειλαν στο νοσοκομείο με διάσειση εγκεφάλου. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) αναστέλλει αμέσως το πρωτάθλημα. Ακολούθησε ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Μελισσανίδη – Μαρινάκη. Ο Μελισσανίδης κατηγόρησε δημοσίως τον Μαρινάκη ως «κορυφή της εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει να ελέγξει την ΕΠΟ και την ΚΕΔ». Ο Μαρινάκης αποκάλεσε τον Μελισσανίδη «γελωτοποιό που ομολόγησε ότι συνομιλούσε με το θύμα της δολοφονικής επίθεσης».

«Koriopolis»
Το 2011, όταν ο Μαρινάκης ήταν Πρόεδρος της Superleague, ξέσπασε σκάνδαλο στημένων αγώνων που αργότερα ονομάστηκε «Koriopolis». Ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή του Μαρινάκη σε δωροδοκίες και στήσιμο αγώνων ενώ θεωρήθηκαν ύποπτα άλλα 83 άτομα σε μια ογκώδη δικογραφία.

Ο κ. Β. Μαρινάκης απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες που τον βάρυναν «εξαιτίας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων» σχετικά με την υποτιθέμενη εισβολή του στο ημίχρονο, στο δωμάτιο διαιτητών του τελικού κυπέλλου Ελλάδας το Μάιο του 2012 Ολυμπιακού – Αστέρα Τρίπολης, προκειμένου να τους επηρεάσει.

Ο κ. Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι όντως, επισκέφτηκε τους διαιτητές για να τους ευχηθεί «καλή τύχη» γιατί δεν πρόλαβε να το κάνει πριν την έναρξη. Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 ενώ στο ημίχρονο το σκορ ήταν 1-1 με τους ανθρώπους του Αστέρα να διαμαρτύρονται για καταδικαστική διαιτησία.

Η πρόοδος της υπόθεσης Κορέα
Τον Ιούλιο του 2014, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφάσισε να δεχθεί τη χρήση καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών (υποκλοπών) ως αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας σύμφωνα με τον εισαγγελέα για σειρά αδικημάτων που περιλαμβάνουν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της δωροδοκίας, και παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών. Η απόφαση περιλαμβάνει 100 σελίδες τηλεφωνικών συνομιλιών που καταγράφηκαν το 2012. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ανδρέα Κορέα «από τις καταγραφές προκύπτει ότι ο Μαρινάκης και συνεργάτες του εκμεταλλεύτηκαν αστυνομικούς, προσέγγισαν και επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν αστυνομικούς, δικαστικούς και πολιτικούς παράγοντες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Ο Κορέας πιστεύει επίσης ότι ο Μαρινάκης μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή επηρέασαν διαιτητές σε βασικούς αγώνες της Superleague κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2012. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Μαρινάκης χρησιμοποίησε την επιρροή του για να στηρίξει την προεδρία του Σαρρή στις εκλογές της ΕΠΟ». Μεταξύ των πιο εξωφρενικές περιστατικών είναι ο εκφοβισμός του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα. Ο οποίος κατήγγειλε ότι αφού είχε επιλεγεί για έναν αγώνα του Ολυμπιακού το 2011, άνθρωπος της ΕΠΟ του είπε ότι «ο Ολυμπιακός πρέπει να κερδίσει», εκείνος όμως αρνήθηκε. Ο Ολυμπιακός έχασε και αργότερα ένα από τα αρτοποιεία του Κωνσταντινέα πυρπολήθηκε. Γι αυτήν την υπόθεση, οκτώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου κατέθεσαν, μεταξύ των οποίων και οι Σαρρής , Μαρινάκης. Ωστόσο, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας, ο αθλητικός εισαγγελέας Ανδρέας Κορέας αντικαταστάθηκε κρατώντας ωστόσο, το φάκελο της υπόθεσης.

Καταπίεση της Ελευθερίας της Δημοσιογραφίας
Οι φήμες λένε ότι ο Μαρινάκης ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, έναν αριθμό Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Από τις συνομιλίες προκύπτει ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού εμφανίζεται να δίνει εντολές στον επικεφαλής Επικοινωνίας του Ολυμπιακού για τοποθέτηση συγκεκριμένων ειδήσεων και ρεπορτάζ στα «δικά τους μέσα», συμπεριλαμβανομένου και των «Παραπολιτικών».

Οι ηχογραφήσεις αποδεικνύουν επίσης ότι ο Μαρινάκης εκφοβίζει επανειλημμένα δημοσιογράφους προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Οι δημοσιογράφοι Αντώνης Καρπετόπουλος, Νίκος Βασιλαράς και Αρης Ασβεστάς κατέθεσαν ότι έχουν δεχτεί επιθέσεις από οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου επικεφαλής του Gazzetta.gr, απολύθηκε μετά από απειλές για τη ζωή του. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς φέρεται να «προειδοποιεί» τους διευθυντές εφημερίδων ότι αν δεν συμμορφώνονται με τις απόψεις του Ολυμπιακού, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «εχθροί» του συλλόγου. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα περισσότερα μέσα παραμένουν σιωπηλά για τους ισχυρισμούς εναντίον Μαρινάκη.

Εν τω μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Superleague πέρασε ψήφισμα – συμφωνία προκειμένου να προωθηθεί η υπόθεση Κορέα σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι έρευνες που άρχισαν. Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης που μέσα στην περίοδο της κρίσης έχασε και το μοναδικό κομμάτι ψυχαγωγίας της με συνέπεια να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στη θλίψη. Αλλωστε, στη σημερινή Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χαμογελάς...

Διαβάστε ακόμη...