Η «μαύρη τρύπα» που δεν λέει να κλείσει
SHARE:
στην οποία ο γκολκίπερ του μάζεψε την μπάλα τρεις φορές από το βάθος της εστίας του.
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει πολύπαθη την άμυνα του ΠΑΟΚ και ο συγκεκριμένος προσδιορισμός έχει δυο αναγνώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει καθαρά με το κομμάτι των επιδόσεών της, που είναι χειρότερες και από τη σεζόν 2007-08, όταν και ο Δικέφαλος είχε ολοκληρώσει τη σεζόν με ρεκόρ 1-3-11, έχοντας δεχθεί 23 γκολ, πέντε λιγότερα από όσα έχει δεχθεί φέτος σε ίδιο αριθμό αγώνων.
Η δεύτερη έχει να κάνει με τις διαδοχικές αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί, και θα συνεχιστούν, όχι λόγω των επιδόσεών της, αλλά των προβλημάτων που υπάρχουν από τραυματισμούς και τιμωρίες. Η συζήτηση για το κέντρο της άμυνας της φετινής σεζόν είχε ξεκινήσει πάρα πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα από τη λήξη της περσινής και ουσιαστικά δεν σταμάτησε ποτέ.
Και αυτό συνέβη διότι το κενό στο κέντρο αυτής δεν καλύφθηκε στη μεταγραφική περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου αλλά στα τέλη Ιανουαρίου. Καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν οι αλλαγές και οι αλχημείες ήταν συνεχείς, καθώς από το κέντρο της άμυνας πέρασε... ένα κάρο κόσμος. Το πρόβλημα του Δικεφάλου βέβαια δεν ήταν μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας.
Η αδυναμία του ΠΑΟΚ να παίζει με τη γραμμή της άμυνας ψηλά «φώναζε» και στον πάγκο ο Αναστασιάδης έκανε ότι δεν άκουγε. Η πρώτη φορά που το έκανε ήταν... στο τελευταίο του παιχνίδι, με τον Αστέρα Τρίπολης. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, είπε μια ατάκα που παρερμηνεύτηκε και του χρεώθηκε αρνητικά.
Η «μαύρη τρύπα» που δεν λέει να κλείσει
«Φτιάχνω μια νέα ομάδα μέσα στον Φλεβάρη. Το ξέρει αυτό κανείς;» απάντησε όταν ρωτήθηκε για την αμυντική λειτουργία. Από τη στιγμή που είχε αποφασίσει να βγάλει εκτός κάδρου τους Τζαβέλλα, Κατσικά και Σπυρόπουλο, στην ομάδα προστέθηκαν οι Παπαγιαννόπουλος και Ρικάρντο Κόστα, ενώ συνεχώς υπήρχαν αλλαγές λόγω καρτών και τραυματισμών,
το «φτιάχνω μια νέα ομάδα μέσα στον Φλεβάρη» είχε λογική, αλλά κάποιοι το γενίκευσαν θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποποιείται των ευθυνών του.
Των μεγάλων ευθυνών του, διότι έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι μόνο θέμα προσώπων στην άμυνα, αλλά συνολικά νοοτροπίας ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Γεωργιάδης, μετά τη λήξη των δυο πρώτων αγώνων στους οποίους κοούτσαρε τον ΠΑΟΚ (με Εργοτέλη και Πανθρακικό), έκανε εκτενή αναφορά στην άμυνα, διότι είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Και μένει να φανεί αν ο Δικέφαλος θα έχει απαντήσεις στο εγγύς μέλλον.
2 οι ομάδες, από τις 16 που συνεχίζουν πλέον στο πρωτάθλημα, που έχουν χειρότερη άμυνα από τον ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τη Βέροια και τον Εργοτέλη. Ο Δικέφαλος έχει δεχθεί 12 γκολ περισσότερα από τον Λεβαδειακό, που βρίσκεται στη 13η θέση της βαθμολογίας.
Η «μαύρη τρύπα» που δεν λέει να κλείσει
7 οι παίκτες που έχουν περάσει από το κέντρο της άμυνας στα παιχνίδια πρωταθλήματος: Βίτορ, Κατσικάς, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Τζιόλης, Κόστα, Παπαγιαννόπουλος.
11 τα παιχνίδια στα οποία ο ΠΑΟΚ δέχθηκε περισσότερα από ένα γκολ στο πρωτάθλημα. Τα τέσσερα εξ αυτών ήταν στην Τούμπα.
40 τα γκολ έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ σε 29 παιχνίδια πρωταθλήματος. Τον ίδιο αριθμό τερμάτων έχουν δεχθεί (μέχρι το Σάββατο) στο σύνολο ο Ολυμπιακός (16) και ο Παναθηναϊκός (24) σε 27 και 28 παιχνίδια αντίστοιχα.
48' Ανά τόσα λεπτά δέχεται γκολ ο ΠΑΟΚ στα εκτός έδρας παιχνίδια του, καθώς μετρά 28 γκολ κατά σε 15 αγώνες.
314 τα λεπτά που χρειάστηκαν για να δεχθεί ο ΠΑΟΚ το πρώτο του φετινό εκτός έδρας γκολ. Ο Δικέφαλος ξεκίνησε κρατώντας ανέπαφη την εστία του στα τρία πρώτα παιχνίδια, με τον Νταβίδ Φουστέρ να γίνεται ο πρώτος παίκτης που παραβίασε την εστία του.