Πάει διαβασμένος στις εξετάσεις

Aπό sport24.gr: Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον ΠΑΟΚ του Γιώργου Γεωργιάδη και το... ταχύρρυθμο λίφτινγκ που κάνει για να προλάβει το "τρένο" των προκριματικών του Champions League.
Πηγή: sport24.gr
Πάει διαβασμένος στις εξετάσεις

Ένα είναι το σίγουρο και σε κάθε δημόσια εμφάνιση του Γιώργου Γεωργιάδη από την ώρα που ανέλαβε πρώτος προπονητής στον ΠΑΟΚ, πιστοποιείται ολοένα και περισσότερο: Ο 43χρονος τεχνικός κάθισε στον πάγκο του "Δικεφάλου" πολύ διαβασμένος.

Ξέρει τα πάντα γύρω από την φετινή ομάδα, έχει κατασταλαγμένη άποψη για το τι πήγε λάθος στο σχεδιασμό και εδώ και λίγες μέρες έχει στα χέρια του και καταγεγραμμένη και την άποψη των παικτών.

Οι εύστοχες παρατηρήσεις του Γ.Χ
Όλα όσα έχει αναφέρει μέχρι σήμερα αγγίζουν το αγωνιστικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ:

-Μίλησε για την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας και ειδικότερα για το πρόβλημα στο τρανζίσιον. Τα περισσότερα γκολ ο ΠΑΟΚ τα δέχθηκε λόγω αυτής της αδυναμίας και όντως σήμερα δεν εκτέθηκε ούτε μία φορά και έπρεπε να έρθει το προσωπικό λάθος του Τζαβέλλα για να δεχθεί ο ΠΑΟΚ γκολ.

-Εστίασε στο γεγονός ότι ΠΑΟΚ δεν έχει καλή κυκλοφορία μπάλας-ειδικά κόντρα στην Ξάνθη-και αυτό είναι ένας τομέας στον οποίο θα εστιάσει στην δουλειά που θα γίνει από 'δω και πέρα.

-Αναφέρθηκε στην κακή ψυχολογία που κουβαλάνε οι παίκτες και το συμπέρασμα το έβγαλε από τις εκθέσεις που του παρέδωσαν. Κυρίως, αυτό που προκύπτει είναι πως οι παίκτες του ΠΑΟΚ νιώθουν πως αμφισβητούνται. Πώς ο κόσμος ξεχνά και την ιστορία τους και τις ικανότητές του και την έως τώρα προσφορά τους στο ποδόσφαιρο.

Και απόδειξη είναι αυτά που είπε για τον MVP της αναμέτρησης, Δημήτρη Παπαδόπουλο. «Δεν γίνεται να «τελειώνουμε» έτσι παίκτες...» τόνισε και σημείωσε τα αυτονόητα για την αξία του έμπειρου επιθετικού και κυρίως, το μεγαλύτερο παράσημο ότι τα τελευταία δύο χρόνια ψηφίζεται ως κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές.

Υπάρχουν και ορισμένα άλλα σημεία που αποδεικνύουν ότι η μελέτη που έχει κάνει ο 43χρονος κόουτς στον ΠΑΟΚ της φετινής περιόδου φθάνει και πιο βαθιά, μέχρι και τον σχεδιασμό πάνω στον οποίο στήθηκε το οικοδόμημα του Δικεφάλου το καλοκαίρι.

"Υπάρχει ανισορροπία στο ρόστερ", είπε ο υπηρεσιακός προπονητής του ΠΑΟΚ και αυτή είναι μία άποψη που υπάρχει ευρέως διαδεδομένη εντός ΠΑΟΚ, ακόμη και εντός αποδυτηρίων. Διαθέτει πολλούς καλούς παίκτες συγκεκριμένες θέσεις (για παράδειγμα αυτή του επιθετικού) και ελλείψεις σε άλλες, κυρίως στα μετόπισθεν.

Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί τώρα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα των προσθαφαιρέσεων στο έμψυχο δυναμικό, οπότε αυτό που ρεαλιστικά μπορεί να γίνει είναι το σχήμα και η τακτική που ακολουθείται να προσαρμοστεί στις διαθέσιμες λύσεις.

Κάπως έτσι απαντιέται και το γιατί ο Γεωργιάδης επέλεξε να παρουσιάσει κόντρα στην Ξανθη, μία ενδεκάδα με τέσσερις άκρως επιθετικογενείς παίκτες (Κλάους, Παπαδόπουλος, Περέιρα, Μακ) να την απαρτίζουν.

Το βαθύτερο νόημα της μελέτης
Έχει και μία άλλη ερμηνεία η τοποθέτηση Γεωργιάδη περί ανισορροπίας στο ρόστερ. Ότι υπήρχε εντελώς διαφορετικό σκεπτικό μεταξύ του Άγγελου Αναστασιάδη και των υπόλοιπων ανθρώπων που υπήρχαν στην ΠΑΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του Γ.Χ. μόλις ανέλαβε ήταν να επαναφέρει τον Γιώργο Τζαβέλλα από την Κ20 στην πρώτη ομάδα και να θέσει στο περιθώριο τον Παπαγιαννόπουλο, μεταγραφική επιλογή του προκατόχου του.

Θα αναρωτηθεί κανείς: "Και γιατί μας το αναφέρεις αυτό; Μήπως είναι κάτι νέο;". Φυσικά και όχι. Όλοι γνωρίζουν την διάσταση απόψεων που υπήρχε μεταξύ της προηγούμενης τεχνικής ηγεσία και των υπόλοιπων μελών της ΠΑΕ που έχουν λόγο στα καθαρά ποδοσφαιρικά θέματα.

Το γεγονός ότι αυτή η διάσταση πλέον έχει πάψει να υφίσταται είναι από μόνο είναι σοβαρός λόγος να αισιοδοξεί κανείς ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάει καλύτερα. Με απλά λόγια, όταν σε μία ομάδα υπάρχει μία και όχι περισσότερες φωνές, τότε δεν υπάρχουν "αδειάσματα" και ... μπερδέματα, όπως αρεσκόταν στο να λέει ο Αναστασιάδης.

Για να μην παρεξηγηθώ: Δεν λέω ότι ο Γεωργιάδης τώρα και η ΠΑΕ πίσω από αυτόν είχε όλο το δίκιο με το μέρος της και ο Αναστασιάδης εντελώς άδικο. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι για να αρθρογραφήσει κανείς, το έχουμε αναλύσει αρκετά και θα το ξανακάνουμε όταν έρθει η ώρα να κάνουμε την αποτίμηση της σεζόν.

Λέω, όμως, ότι όταν υπάρχει κοινή γραμμή, ακόμη κι αν αυτή είναι στραβή, μία ομάδα μπορεί να πετύχει κάποιους από τους στόχους της.

Το αν ο Γεωργιάδης θα καταφέρει να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση των πλέι οφ, είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσα από την πράξη. Το καλό γι' αυτόν είναι ότι έχει με το μέρος του και ένα ακόμη ατού: Την ευθύνη των παικτών. Αν οι παίκτες αποτύχουν γνωρίζουν ότι θα το χρεωθούν πολύ περισσότερο απ' ό,τι αν είχαν μαζί τους τον Αναστασιάδη που είχε στήσει αυτή την ομάδα το καλοκαίρι.

Υ.Γ. Δύο λόγια ακόμη για τον Τζαβέλλα και τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε, αλλά και την κακή συνήθεια του Κλάους να κάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τάκλιν με προτεταμένο το πόδι. Αρχίζοντας από το δεύτερο, είναι πραγματικά κρίμα να δέχεται ένας παίκτης της αξίας του Αθανασιάδη κίτρινες κάρτες για τάκλιν σαν το χθεσινό.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχει μπει στο στόχαστρο των διαιτητών, ακριβώς επειδή το κάνει συνέχεια και "κιτρινίζεται" ακόμη κι όταν βρίσκει μπάλα.

Όσο για τον Τζαβέλλα, καλώς ή κακώς, είχε βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας για άσχετους με την απόδοσή τους λόγους. Για να μπορέσει να ξεφύγει από την κριτική που συνοδεύει μία τέτοια κατάσταση, πρέπει να δείξει με την απόδοσή του ότι έχει ρίξει όλο το βάρος στα εντός αγωνιστικού χώρου ζητήματα.

Και με την Ξάνθη, άσχετα αν το προσωπικό του λάθος στοίχισε ένα γκολ έκανε μία καλή αρχή.

Διαβάστε ακόμη...