Ανδρεάδης, ο «τυφλός» ανακριτής!
SHARE:
Ο ανακριτής του... χιονιά!
Ήταν η γιορτινή και τραγουδισμένη 9η Δεκεμβρίου. Η είδηση δεν άγγιζε τους πραγματικούς... κακούς, οπότε ήταν αρκετά ασφαλής για να παίξει σε όλα τα μέσα! Η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, περνούσε στα χέρια του ειδικού ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη. Τα σχόλια και οι αντιδράσεις ήταν όμοιες με εκείνες στις αρχές Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο Αριστείδης Κορέας δε θα είναι πλέον αθλητικός εισαγγελέας. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι η υπόθεση έχει πάρει εκείνη τη σύντομη διαδρομή προς το αρχείο... Όπως αρκετές υποθέσεις στην Ελλάδα, όπως οι περισσότεροι στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Φαίνεται, όμως, πως το αρχείο ήταν πλήρους μνήμης και ο Γιώργος Ανδρεάδης δεν είχε σκοπό να στοιβάξει την υπόθεση. Εξάλλου, το παρελθόν του μαρτυρούσε ότι δεν στέκεται σε ονόματα, τουναντίον είχε τη φήμη ενός αποφασιστικού δικαστή που δεν υπολογίζει οικονομικά μεγέθη και δεν διαβάζει παρά μόνο τη δικογραφία που έχει απέναντί του. Οι φήμες αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αληθινές. Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ανέλαβε τις ανακρίσεις για την υπόθεση και φαίνεται πως όχι απλώς συνεχίζει το έργο του Αριστείδη Κορέα, αλλά το έχει εμπλουτίσει κιόλας...
Πώς; Οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι αεικίνητος. Δεν αρκέστηκε σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και στο πόρισμα του κ. Κορέα, αλλά έψαξε την υπόθεση σε βάθος μόνος του. Ήξερε τον - σε ορισμένες περιπτώσεις - υπόκοσμο που είχε να αντιμετωπίσει και είχε σκοπό να είναι απολύτως προετοιμασμένος! Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι βρήκε τα dvd των αγώνων που συμπεριλαμβάνονταν στο πόρισμα του εισαγγελέα και τα παρακολούθησε... Ηρωική πράξη, αν αναλογιστούμε το θέαμα που προσφέρει το πρωτάθλημα της Super League. Ήθελε να έχει προσωπική άποψη για τους διαιτητές που κατηγορούνταν και είχε φροντίσει να μελετήσει κάθε τους σφύριγμα πριν τους καλέσει και ακούσει την απολογία τους.
Δεν έμεινε, όμως, μόνο στο υλικό που είχε να του προσφέρει το παρελθόν, αλλά φρόντιζε να ακολουθεί την επικαιρότητα. Με κάθε τρόπο που του προσφέρει η τεχνολογία. Ο Γιώργος Ανδρεάδης – στις καλές μέρες που δεν δέχεται κόσμο από τα ξημερώματα – διαβάζεις όλες τις εφημερίδες και ενημερώνεται από τις αθλητικές ιστοσελίδες, ώστε να έχει την απόλυτη γνώση όσων συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχει βρεθεί ούτε μια φορά προ εκπλήξεως (σ.σ. ίσως μόνο από το επαναλαμβανόμενο θράσος κάποιων ανθρώπων) και... αποθηκεύει ό,τι του είναι χρήσιμο για την ανακριτική διαδικασία.
Σοκ και δέος στο κτίριο 6!
Η Ευελπίδων δε προκαλεί τον σεβασμό ή ακόμα και τον φόβο που θα έπρεπε για τη δικαστική λειτουργία στην Ελλάδα. Ένα δημοσίευμα προ έτους παρουσίαζε μια χαοτική κατάσταση στο κτήριο «6» όπου στον δεύτερο όροφο 61 κουτιά γεμάτα έγγραφα για μία μόνο δικογραφία μπλοκάρουν το διάδρομο. Μιλούσε για ανακρίσεις που γίνονται εκ περιτροπής, ώστε να υπάρχει άδειο γραφείο. Ο Γιώργος Ανδρεάδης, ένας μεσήλικας κάτω των 50 ετών, είχε συνηθίσει να βρίσκεται στο κτήριο 10. Ήταν για μια δεκαετία τακτικός ανακριτής, ο 14ος, που δούλευε με τον ίδιο ζήλο που δείχνει και σήμερα, στο γραφείο 130.
Το 2011 ήρθε η προαγωγή του σε Πρόεδρος Πρωτοδικών και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα έγινε και ανακριτής διαφθοράς. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες που έχει δουλέψει πάνω στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ελάχιστα στοιχεία έχουν προκύψει για τη ζωή του και την προσωπικότητά του. Ξέρει να κρατάει αποστάσεις από τον Τύπο, χωρίς να είναι απόμακρος, όμως ξέρει και πώς να φυλάει τα νώτα του και να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Τα οποία χαρτιά συνηθίζει να πετάει στο τραπέζι απέναντι στους κατηγορούμενους που έχει ανακρίνει!
Το κτήριο «6», πλέον, προκαλεί και σοκ και δέος και τρόμο. Όσοι έχουν περάσει την πόρτα του Γιώργο Ανδρεάδη είτε ως μάρτυρες, είτε με κατηγορίες στην πλάτη τους, έχουν φύγει εντυπωσιασμένοι. Ο ανακριτής διαφθοράς έχει ψάξει σε βάθος την υπόθεση, δεν «ψαρώνει» με τα αστεία επιχειρήματα που συνήθως χρησιμοποιούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου και ψάχνει συνεχώς να βρει καινούργια στοιχεία, να πάει την υπόθεση μερικά βήματα πιο πέρα. Κάτι που, άλλωστε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συνεχώς προστίθενται κατηγορούμενοι στην αρχική λίστα των «16» του Αριστείδη Κορέα. Δεν είναι λίγοι οι μάρτυρες, στους οποίους... έβαλε χέρι όταν εκείνοι επανέλαβαν την αρχική τους κατάθεση. «Μη μου τα λέτε αυτά, δεν με ενδιαφέρουν, τα έχετε ξαναπεί», τους λέει με αυστηρό τόνο και οι... μάρτυρες είναι οι «τυχεροί» της υπόθεσης!
Ακόμα χειρότερα φημολογείται ότι... περνάνε στο γραφείο του οι κατηγορούμενοι, τους οποίους φέρνει σε δύσκολη θέση και «αδειάζει» όποτε προσπαθούν να χρησιμοποιήσεις τις γνωστές, ποδοσφαιρικές προφάσεις που περνάνε στον αθλητικό δικαστή. Κι αν τολμήσουν να επιμείνουν, τότε παραθέτει όλα τα στοιχεία που έχει εναντίον τους και η αμήχανη σιωπή διαδέχεται τη φλύαρη αλαζονεία.
ΤΤ, ΜΕΒΓΑΛ και... Καρούζος!
Αν οι κατηγορούμενοι στην «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο ψάχνουν για παρηγοριά, μπορούν να ανατρέξουν στο παρελθόν. Δεν είναι οι μόνοι που σάστισαν μπροστά στον Γιώργο Ανδρεάδη, για τον οποίο λέγεται πως γνωρίζει πώς να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δικογραφία που έχει στα χέρια του, προκειμένου να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάποτε ο Δημήτρης Κοντομηνάς έστειλε υπόμνημα 100 (!!!) σελίδων προς υπεράσπισή του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ως γνωστόν, συνελήφθη και νοσηλευόταν κρατούμενος, πριν πληρώσει 5 εκ. ευρώ για να μην προφυλακιστεί. Ο ανακριτής διαφθοράς, μάλιστα, ήταν εκείνος που επέμενε για την εγγύηση, κόντρα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, η οποία θεωρούσε ότι ο γνωστός επιχειρηματίας έπρεπε να κρατείται για λόγους ασφαλείας.
Όμοια ήταν η στάση του Γιώργου Ανδρεάδη και σε πολλά ακόμα «ονόματα» ή «τζάκια». Μια από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις τις οποίες έχει χειριστεί και έχει καταλήξει σε καταδικαστικό νομικό αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση Καρούζου. Ο ανακριτής κατόρθωσε να πετύχει την προφυλάκιση του Γιάννη Καρούζου και της συζύγου του, Ρεβέκκας, για χρέη που έφταναν τα 4 εκ. ευρώ προς το δημόσιο, για δάνεια κοντά στα 300 εκ. ευρώ από διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα και για μεγάλο σκάνδαλο στην αγοραπωλησία ακινήτων. Μια απόφαση που οδήγησε στην κατάρρευση του ομίλου κι ενώ ο Γιώργος Ανδρεάδης υπήρξε αμείλικτος σε όσα επιχειρήματα υπεράσπισης του παρουσιάστηκαν, ακόμα κι εκείνα που αφορούσαν πολύ προσωπικά δεδομένα της Ρεβέκκας Σκαφτούρα, όπως είναι το οικογενειακό της όνομα.
Το ίδιο αμείλικτος υπήρξε και στην υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ, για την οποία εκδόθηκε το πόρισμα το 2007, όταν ακόμα είχε το ρόλο του 14ου τακτικού ανακριτή. Ο Γιώργος Ανδρεάδης παρέπεμψε τους εμπλεκόμενους σε δίκη και τα στοιχεία που διέρρευσαν από την προανάκριση αποδίδουν ακριβώς το προφίλ που περιγράψαμε και νωρίτερα. Κάθε προσπάθεια υπεράσπισης έπεφτε στο κενό, καθώς ο ανακριτής διαφθοράς ήξερε να διαβάζει σωστά τα στοιχεία και να ανατρέπει τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων. Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Το Βήμα» σε δημοσίευμα της 4ης Φεβρουαρίου του 2007...
«Από την πλευρά του, ο ανακριτής κ. Ανδρεάδης στη διάταξή του για τον Αδαμόπουλο καταρρίπτει ένα προς ένα τα υπερασπιστικά ερείσματά του», ενώ πιο κάτω γίνεται πιο ξεκάθαρο ακόμα και χωρίς να έχεις γνώση της υπόθεσης, το πώς λειτουργεί ο ανακριτής... «Ο ισχυρισμός του Αναγνωστόπουλου ότι δεν γνώριζε τίποτε για τα χρήματα που ζητήθηκαν από τον Κωνσταντινίδη και ότι καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης της 6.9.2006 μιλούσε στο κινητό τηλέφωνό του και δεν άκουσε όσα διαμείφθηκαν μεταξύ Κωνσταντινίδη, Παπαδάκη και Συμεωνίδη δεν μπορεί να γίνει δεκτός ως βάσιμος». Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο ανακριτής, από τον αναλυτικό τηλεφωνικό λογαριασμό του Αναγνωστόπουλου προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο «King George» πραγματοποίησε και δέχθηκε μόνο τέσσερις κλήσεις συνολικής διάρκειας περίπου πέντε λεπτών»».
Πάντως και στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο Γιώργος Ανδρεάδης ήταν κατά της προφυλάκισης των κατηγορούμενων και, μάλιστα, ήταν εκείνος που εξέδωσε τις διατάξεις αποφυλάκισης των, πάντα με καταβολή εγγύησης και περιοριστικά μέτρα. Να σημειωθεί πως για η συγκεκριμένη υπόθεση τελεσιδίκησε το 2009 και οι κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων με αναστολή, καθώς το δικαστήριο μετέτρεψε την από εκβίαση, σε απόπειρα εκβίασης.
Τέταρτη – όχι χρονικά – σπουδαία υπόθεση που έτρεξε ο Γιώργος Ανδρεάδης ήταν με την κατάχρηση και την υπεξαίρεση χρημάτων στον «Οίκο Ναύτου» για την κομπίνα 1 εκ. ευρώ σε βάρος του ταμείου. Και σε αυτή την περίπτωση κατόρθωσε να αποδείξει ότι οι κατηγορούμενοι , οι οποίοι στις καταθέσεις τους έριχναν ο ένας την ευθύνη στον άλλον, είχαν όντως διαπράξει το έγκλημα, όμως και σε αυτή την περίπτωση υπέγραψε την αποφυλάκισή τους, με εγγύηση και περιοριστικά μέτρα.
Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως η «εγκληματική οργάνωση» και η δικογραφία της βρίσκονται στα σωστά χέρια. Βρίσκονται στα χέρια ενός ανθρώπου που νοιάζεται για τη δικαιοσύνη. Ενός ανθρώπου που κοιτάζει στο γραφείο του την Αστραία, όπως λεγόταν αρχικά η Δικαιοσύνη και αντιλαμβάνεται τι συμβολίζει το μαντήλι στα μάτια της.