Το παιδομάζωμα αποδίδει
SHARE:
Μόνο τυχαία δεν είναι η επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος από την ομάδα Κ15 του ΠΑΟΚ. Εδώ και πολλά χρόνια, άλλωστε, και συγκεκριμένα από την εποχή που στον προεδρικό θώκο βρίσκονταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης, οι άνθρωποι του Δικεφάλου μαζεύουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στις μικρές ηλικίες στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χώρο.
Εφτασε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου οι καρποί να αποδώσουν και τα πιτσιρίκια του ΠΑΟΚ να αρχίσουν να συλλέγουν τίτλους.
Το ξεκίνημα με Ελευθεριάδη
Ολα άρχισαν όταν υπεύθυνος των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ ανέλαβε ο Θόδωρος Ελευθεριάδης, ο οποίος ηγήθηκε των τμημάτων υποδομής του Δικεφάλου από το 2007 έως το 2010, με διοικούντες τους Μιχαηλίδη, Φαρλαλή και Ηλιάδη. Οργάνωσε τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ σε επαγγελματικά πρότυπα, ίδρυσε ηλικιακά τμήματα που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν υπήρχαν,
έστησε ξενώνες στην Τούμπα για να φιλοξενούνται ποδοσφαιριστές που ερχόταν από άλλες πόλεις, παρέχοντάς τους τα πάντα από πλευράς εκπαίδευσης σε δημόσιο και ιδιωτικά σχολεία, και από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους.
Πουρλιοτόπουλος και 70 συνεργαζόμενες Ακαδημίες
Το έργο του συνέχισε ο νυν διευθυντής των τμημάτων υποδομής του Δικεφάλου, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, υπό τις οδηγίες του οποίου και, φυσικά, με την οικονομική στήριξη του Ιβάν Σαββίδη, οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ "απογειώθηκαν". Πλέον, τα "ασπρόμαυρα" τμήματα υποδομής απαριθμούν περίπου 280 παιδιά, ενώ έχουν εντάξει στο δυναμικό τους 70 συνεργαζόμενες Ακαδημίες.
Προπονητικά κέντρα και τίτλοι
Ως αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, πλέον, ανά πάσα στιγμή το δίκτυο προπονητών που έχει αναπτύξει ο ΠΑΟΚ βλέπει, τσεκάρει και προλαβαίνει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, πριν γίνουν περιζήτητοι. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, και κάτι κομβικής σημασίας στο ποδόσφαιρο του 2015: Υπάρχει συνεργασία με επαγγελματίες ψυχολόγο και διατροφολόγο, που παρέχουν στα παιδιά από την πλευρά τους ό,τι χρειάζονται.
Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια ήρθαν και τίτλοι στον ΠΑΟΚ, όπως το πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα Κ20 την σεζόν 2013-14, η Κ15 που το σήκωσε φέτος και η οποία πέρσι βρέθηκε και πάλι στον τελικό, αλλά το έχασε στα πέναλτι και η ομάδα Κ17 την περίοδο 2012-13 (η φουρνιά Κουλούρη, Πόζογλου κλπ.)
Ο ΠΑΟΚ διαθέτει 12 προπονητικά κέντρα ποδοσφαιριστών ηλικίας 8 έως 12 ετών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα βρίσκονταν σε Αλεξανδρούπολη-Διδυμότειχο, Κομοτηνή-Ξάνθη, Καβάλα-Δράμα, Κοζάνη, Κατερίνη, Ιωάννινα, Καρδίτσα-Τρίκαλα, Αθήνα, Αργος, Ηράκλειο, Ρόδο-Κω, Λέσβο.
Ακαδημίες στο εξωτερικό, πάνω από 1 εκ. μπάτζετ
Τα γοργά βήματα προς την ανάπτυξη που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στο γεγονός ότι, πλέον, διαθέτει συνεργαζόμενες Ακαδημίες εκτός της ελληνικής επικράτειας, στην Κύπρο, στην Γερμανία, υπάρχει δίαυλος με την Ακαδημία του Ιβάν Σαββίδη στο Ροστόφ, ενώ είναι προχωρημένες οι συζητήσεις με τμήματα υποδομής που εδρεύουν στο Σικάγο, στο Τορόντο και την Αυστραλία.
Τα χρήματα που δαπανώνται ετησίως για να λειτουργούν οι Ακαδημίες του Δικεφάλου στα πρότυπα των μεγαλύτερων συλλόγων ανά την Ευρώπη είναι πάνω από 1 εκ.ευρώ.
Βγαίνουν προπονητές
Από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ βγαίνουν μέσα από την όλη διαδικασία και προπονητές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις Ιβιτς-Σνάουτσνσερ, οι οποίοι παλαιότερα έπαιξαν στον Δικέφαλο και στη συνέχεια έκαναν τα πρώτα τους βήματα ως τεχνικοί στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ.
"Αξιοι άνθρωποι και ποδοσφαιριστές"
Ο διευθυντής των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, με ένα σύντομο σχολιό του στο Sport24.gr έδωσε το στίγμα του για την δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες του Δικεφάλου: "Οι τίτλοι δεν είναι αυτοσκοπός. Δείχνουν όμως κάποια πράγματα για την ποιότητα των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ.
Γίνεται πολύ καλή δουλειά, υπάρχουν σωστοί και άξιοι άνθρωποι και ποδοσφαιριστές, που στο μέλλον θα συνεισφέρουν στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ο Ιβάν Σαββίδης, φυσικά, είναι πάντα< κοντά μας σε όλη την διαδικασία".