Μπορεί ο ΠΑΟΚ να γίνει Σαχτάρ;
SHARE:
Όπως αναφέραμε και πιο πριν (διαβάστε εδώ), ο Ραζβάν Ρατ είναι από τους πιο έμπειρους και "μπαρουτοκαπνισμένους" παίκτες του ΠΑΟΚ, επομένως η άποψή του έχει άλλη βαρύτητα.
Τις προηγούμενες μέρες, ο Κριστιάν Νομπόαμ αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ΠΑΟΚ να ενισχυθεί με παίκτες ποιότητας ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει τίτλους.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Ρουμάνος μπακ, παρομοιάζοντας την κατάσταση που βρίσκεται ο Δικέφαλος με αυτήν που συνάντησε στη Σαχτάρ όταν πήγε στο Ντόνετσκ. Ο Ρατ πήγε στην Σαχτάρ το 2003 και η ουκρανική ομάδα είχε μόλις ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα.
Για το τι άλλαξε στην πορεία, το εξιστορεί καλύτερα ο ίδιος: "Δεν είναι μόνο οι μεταγραφές. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να συμπληρώσουν σε μια ομάδα την εικόνα μιας πρωταθλήτριας. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός έχει το ρεκόρ τίτλων, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν στην Ουκρανία με την Ντιναμό Κιέβου. Ηρθε όμως η Σαχτάρ και άλλαξε το σκηνικό, κερδίζοντας μαζί της έξι τίτλους σε δέκα χρόνια. Και ο ΠΑΟΚ μπορεί υπό προϋποθέσεις να ακολουθήσει στην Ελλάδα ανάλογη πορεία επιτυχιών.
Ο ιδιοκτήτης της Σαχτάρ Αχμέτοφ πήρε την ομάδα στα χέρια του το 1996 και την 'έχτισε' με αργούς ρυθμούς. Το 2001 έφερε στο Ντόνετσκ τον Σκάλα, ο οποίος, αν και πήρε το πρωτάθλημα Ουκρανίας, δεν ανανέωσε τη συνεργασία του. Το 2003 ήρθε ο Μπερντ Σούστερ, κατέκτησε το κύπελλο, αλλά κι αυτός δεν έμεινε στον πάγκο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ουσιαστικά επί θητείας Λουτσέσκου μπήκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας. Συνεπώς, χρειάζονται μεγάλοι προπονητές και παίκτες, αλλά και οργάνωση εντός και γύρω από μια ομάδα, προκειμένου να πετύχει σπουδαία πράγματα. Μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο και εδώ στον ΠΑΟΚ».
Καταρχάς, και μόνο η σύγκριση Σαχτάρ και ΠΑΟΚ, είναι μια σύγκριση που έχει πολλές ομοιότητες. Γιατί; Γιατί, ο ΠΑΟΚ είναι στην ίδια κατάσταση με αυτήν που συνάντησε στη Σαχτάρ ο Ρατ. Μία ομάδα με πολλές προϋποθέσεις, με 4 κύπελλα -όπως κι ο ΠΑΟΚ- κι ένα πρωτάθλημα -ένα παραπάνω ο Δικέφαλος-, έχοντας μπροστά της μια ομάδα που μονοπωλεί τους τίτλους. Δεν είναι το ίδιο Ντιναμό Κιέβου και Ολυμπιακός, κυρίως εξωαγωνιστικά και παρασκηνιακά, αλλά η σύγκριση παρουσιάζει ενδιαφέρουσες ομοιότητες.
Επίσης, κι οι δύο έχουν έναν ισχυρό ιδιοκτήτη, αλλά αυτό που λείπει είναι η διάρκεια στις επιλογές κι η υπομονή στην εφαρμογή ενός πλάνου που θα τηρηθεί πιστά.
Είναι εντυπωσιακό το ότι ο ιδιοκτήτης της Σαχτάρ, Αχμέτοφ, πήρε την ομάδα το 1996 και έπρεπε να περιμένει πέντε χρόνια να πάρει τίτλο. Και ακόμη πιο εντυπωσιακό πως έδιωξε τον προπονητή που το κατέκτησε! Αυτό μάλλον δε θα συνέβαινε με τον Ιβάν Σαββίδη.
Επίσης, το ίδιο έγινε και με τον Μπερντ Σούστερ, ένα μεγάλο όνομα αναμφίβολα, που πήρε το κύπελλο αλλά αποχώρησε. Αυτό σημαίνει πως ο Αχμέτοφ, έψαχνε έναν προπονητή που θα τον πείσει πως μπορεί να φτάσει ψηλά την ομάδα του και να έχει διάρκεια. Αυτό πρέπει να κάνει και ο Σαββίδης. Είναι ο πιο ασφαλής και σίγουρος δρόμος για την επιτυχία.
Άλλη μία ομοιότητα, λοιπόν, είναι αυτή. Για πολλά χρόνια (7-8 στην περίπτωση της Σαχτάρ, 3 για τον ΠΑΟΚ), δεν υπήρχε σταθερός προπονητής. Όταν ο Μιρτσέα Λουτσέσκου πήγε στη Σαχτάρ, έχοντας συνυπάρξει με τον Ρατ στη Ραπίντ Βουκουρστίου, έβαλε τις βάσεις για μια ισχυρή ομάδα.
Και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Πρωταθλήματα (2004-05, 2005-06 και 2007-08 και τα τελευταία πέντε σερί!), κύπελλα (2007-08, 2010-11, 2011-12, 2012-13) αλλά κι ένα ευρωπαϊκό (2009), καθώς κατέκτησε και το κύπελλο Ουέφα.
Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης είναι να στηρίξει έναν προπονητή, να ακολουθήσει πιστά ένα πλάνο που θα εκπονηθεί και να περιμένει να δρέψει τους καρπούς. Είναι δεδομένο, πως αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθεί.
Βεβαίως, σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζονται και καλοί παίκτες. Το παράδειγμα της Σαχτάρ, ειδικά, στο θέμα του σκάουτινγκ είναι άκρως διδακτικό. Η Σαχτάρ, φημίζεται για τις έξυπνες, άλλοτε ακριβές, άλλοτε πιο φθηνές επιλογές της, κυρίως από την Βραζιλία αλλά και τις άλλες Λατινικές χώρες, σε συνάρτηση με την απόκτηση καλών Ουκρανών παικτών.
Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά βήματα να κάνει σε αυτό το κομμάτι, αλλά το παράδειγμα της Σαχτάρ είναι ίσως το πιο κοντινό σε αυτόν. Και μπορεί να εφαρμοστεί... Αλλά με υπομονή, δουλειά και χρόνο.
Πέρα από παίκτες και προπονητές, όμως, ο Ρατ τόνισε πως πρέπει να υπάρχει και οργάνωση. Και εδώ είναι επίκαιρες οι τοποθετήσεις του Σαββίδη για ανάπτυξη με τη λύση του θέματος των χρεών. Είναι βέβαιο πως αυτό το ζήτημα θα "απασφαλίσει" τη... βόμβα που μπορεί να ρίξει ο ΠΑΟΚ στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει, επομένως, ο ΠΑΟΚ να χτίσει δικό του προπονητικό κέντρο, να ανακατασκευάσει την Τούμπα και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Οργάνωση, λοιπόν...
Σχετικά με το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει... Σαχτάρ, ο Ρατ τόνισε πως υπό προυποθέσεις μπορεί να γίνει αυτό. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; Αυτές που αναφέραμε πιο πάνω. Έξυπνη επιλογή παικτών είτε από το "πάνω ράφι" είτε από καλό σκάουτινγκ, σταθερός προπονητής, οργάνωση σε υψηλό επίπεδο και υπομονή. Πίστη σε ένα πλάνο...
Το αν μπορεί να εφαρμοστεί, είναι θέμα αποκλειστικά και μόνο του Σαββίδη. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται αποκλειστικά από τις δικές του προθέσεις. Αυτός πρέπει να αποφασίσει πως θέλει να πορευτεί. Ενδεχομένως, να έχει ένα πλάνο συγκεκριμένο στο μυαλό του που θέλει να το εφαρμόσει μόλις λυθεί το θέμα των χρεών. Σε κάθε περίπτωση, ο Ρατ έδειξε τον δρόμο κι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είναι αυτός που θα επιλέξει αν ταιριάζει στην περίπτωση του και αν θα τον ακολουθήσει...
Είναι ένα παράδειγμα όμως που αναμφίβολα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες και υπό τις προϋποθέσεις που αναλύσαμε, μπορεί να ακολουθηθεί...