«Βόμβα» για τον Αστέρα στο Europa - «Δεδικασμένο για Ολυμπιακό»
SHARE:
Στο ρεπορτάζ του βρετανικού σάιτ τονίζεται ότι ο Αστέρας είναι ομάδα υπό διερεύνηση από τα ποινικά δικαστήρια της Ελλάδας σχετικά με στήσιμο αγώνων. Επίσης υπογραμμίζεται ο... ύποπτος ρόλος του αρμόδιου επιθεωρητή της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA ο οποίος χορήγησε το πιστοποιητικό συμμετοχής του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League της νέας σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω είχε υπερασπιστεί την ΕΠΟ στο CAS στην υπόθεση της προσφυγής του ΠΑΟΚ πέρυσι σχετικά με την τιμωρία αφαίρεσης βαθμών στα play off, ενώ επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και έχουν κερδίσει τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη νέα σεζόν.
Αναφέρει συγκεκριμένα τον Ολυμπιακό και την απολογία του Βαγγέλη Μαρινάκη που εκκρεμεί.
Αναλυτικά το άρθρο του σάιτ έχει ως εξής:
«Ο επιθεωρητής της επιτροπής ελέγχου και ηθικής της UEFA πρότεινε να εγκριθεί η συμμετοχή στο Europa League της νέας σεζόν ενός συλλόγου που βρίσκεται υπό ποινική έρευνα για στήσιμο αγώνων.
Η ελληνική ομάδα Αστέρας Τρίπολης προκρίθηκε απευθείας στους ομίλους του Europa League, όπως μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ σαν τις Λίβερπουλ, Βιγιαρεάλ, Νάπολι και Σάλκε. Ο νυν πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Μποροβήλος και το μέλος του Δ.Σ., Δημήτρης Μπάκος –που είναι πρόεδρος επίσης στη Σούπερ Λίγκα- έχουν κατηγορηθεί από δικαστήρια της Αθήνας με την κατηγορία του στησίματος αγώνα και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η οποία χρονολογείται το 2011.
Το «Insideworldfootball» έχει μάθει ότι:
- Σε επίσημο έγγραφο προς την UEFA που προσυπογράφεται και φέρει τη σφραγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο Αστέρας αρνήθηκε να αποκαλύψει τη φερόμενη εμπλοκή τους στο σκάνδαλο στησίματος αγώνα στην Ελλάδα.
- Παρά τις συστηματικές αποκαλύψεις, ο επιθεωρητής της επιτροπής ελέγχου και ηθικής της UEFA, Μιγκέλ Λίταρντ Φερνάντεθ – Παλάσιος, ενέκρινε τη συμμετοχή του Αστέρα στο Europa League.
- Το έπραξε αυτό βάσει των πληροφοριών που έλαβε από την ΕΠΟ, πολλά βασικά στελέχη της οποίας έχουν τιμωρηθεί δικαστικά με αποκλεισμό από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο ενόσω εκκρεμεί ποινική δίκη τους.
- Ο ίδιος ο Λίταρντ Φερνάντεθ – Παλάσιος είναι θύμα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων στη συγκεκριμένη υπόθεση, έχοντας πρώτα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΠΟ στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) σε υπόθεση που αφορούσε τον ΠΑΟΚ.
Στην Αθήνα οι ανακριτές της υπόθεσης του στησίματος αγώνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ερευνούν εκατοντάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων στοιχείων και καταθέσεων μαρτύρων. Μια ντουζίνα πρώην ποδοσφαιριστών, μελών συλλόγων, διαιτητών, μελών της Super League και της ΕΠΟ περιμένουν να δικαστούν με τις δικαστικές αρχές στην Αθήνα να ερευνούν βαθιά την υπόθεση.
Για επιτροπές όπως αυτές της UEFA που αφορούν τον έλεγχο, την ηθική και το πειθαρχικό σώμα αρκεί η απόλυτη ικανοποίηση των δικαστών που προκύπτει από την ισορροπία των πιθανοτήτων μαζί με πολύ χαμηλότερου επιπέδου δεδομένα απ' όσα εξετάζονται στις ποινικές διαδικασίες. Παρά το συγκεκριμένο θεμελιώδες γεγονός του αθλητικού δικαίου, ο Λίταρντ Φερνάντεθ – Παλάσιος πρότεινε να περιμένουν αποδεικτικά στοιχεία στα ποινικά δικαστήρια προτού κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος του Αστέρα.
Πρότεινε στην αναφορά του, η οποία βρίσκεται στην κατοχή του «Insideworldfootball»: «Η τρέχουσα διαδικασία αναστέλλεται εν αναμονή της παραλαβής των συμπληρωματικών πληροφοριών από τον σύλλογο σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται από τα δικαστήρια στην Ελλάδα.».
Ο integrity officer της ΕΠΟ Δημήτρης Δαβάκης εξήγησε πως οι εκθέσεις αυτές στην UEFA «δεν ήταν βασισμένες κυρίως σε επίσημα έγγραφα και προηγούμενες έγκυρες κι εγκεκριμένες πληροφορίες από τα αρμόδια όργανα, αλλά επίσης από τα Μέσα (εφημερίδες, τηλεόραση, ίντερνετ)».
Δεν υπάρχει καμία εξήγηση στην έκθεση του Λίταρντ Φερνάντεθ – Παλάσιος για το κατά πόσο ζήτησε επίσημη επιβεβαίωση και καμία σημείωση για οποιαδήποτε αναφορά στα σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από τα αθηναϊκά δικαστήρια. Ωστόσο, ο Δαβάκης ήταν πρόθυμος να τονίσει πως ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των στημένων αγώνων υποστηρίζει «ότι οι κατηγορίες είναι ουσιαστικά αβάσιμες δεδομένου ότι βασίζονται αποκλειστικά σε κομμάτια συζητήσεων μεταξύ τρίτων προσώπων».
«Ισχυρίζονται ότι τα κομμάτια αυτών των συζητήσεων είναι ελλιπή και επιλεκτικά και ως εκ τούτου είναι μη αποδεκτά στη δικαστική αξιολόγηση. Σύμφωνα με αυτούς, αυτά είναι αυθαίρετα επιλεγμένα αποσπάσματα από φιλικές συζητήσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα για τις περισσότερες από τις περιπτώσεις προβάλλονται σε περίληψη και ούτε καν υπό μορφή διαλόγου, ενώ παράλληλα υπογραμμίζω το γεγονός ότι δεν δόθηκαν όλες οι συζητήσεις».
Ο Δαβάκης επίσης ανέφερε στην UEFA: «Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Αστέρα Τρίπολης και του Μποροβήλου ελήφθησαν για δύο από τις προαναφερθείσες τρεις αναμετρήσεις και η αρμόδια επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τους απάλλαξε από τις κατηγορίες."
Ωστόσο, η ορθότητα της εν λόγω απόφασης μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το «Insideworldfootball» αντιλαμβάνεται ότι πολλοί πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ έχουν τιμωρηθεί από τα αθηναϊκά δικαστήρια με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο όσο εκκρεμεί η δίκη τους για στήσιμο αγώνων.
Στην υπόθεση περιλαμβάνονται: ένα πρώην μέλος της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ και πρώην μέλος του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ και ο Θεόδωρος Κουρίδης, πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή εγγύησης 50.000 ευρώ, έχει απαγορευθεί η έξοδος από την Ελλάδα και η οποιαδήποτε ανάμειξη με το ποδόσφαιρο.
Πράγματι, αυτό δεν φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό που αφορά την προθυμία της UEFA να αποδεχθεί στις διοργανώσεις της εμπλεκόμενους σε στήσιμο αγώνων. Ο Λίταρντ Φερνάντεθ – Παλάσιος εξηγεί ότι η απόφασή του είναι σύμφωνη με «την πρόσφατη πρακτική των πειθαρχικών επιτροπών της UEFA σε παρόμοιες περιπτώσεις», παρόλο που ο ίδιος δεν επεκτείνεται σε άλλες περιπτώσεις που ο ίδιος αναφέρει.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η κρίση του Λίταρντ Φερνάντεθ – Παλάσιος θα δημιουργήσει προηγούμενο για την εξέταση των περιπτώσεων των άλλων συλλόγων της υπόθεσης με τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, με κορυφαία συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League. Στην κορυφή του καταλόγου των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Ο Μαρινάκης κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, υποκίνηση εκβιασμού και δωροδοκία με στόχο το στήσιμο αγώνων, απάτη και προτροπή σε μια βομβιστική επίθεση που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αναμένεται να απολογηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, ήταν διοικητικό μέλος της ΕΠΟ από το 1997 μέχρι που ανέλαβε το πόστο του διευθυντή εθνικών ομοσπονδιών στην UEFA το 2008. Ο πατέρας του, Σάββας Θεοδωρίδης, είναι ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού. Σε μία άλλη ενδιαφέρουσα συστροφή των σχέσεων στο υψηλότερο επίπεδο της UEFA, ο Λίταρντ Φερνάντεθ- Παλάσιος δουλεύει για το «Sport Advisers», ένα δικηγορικό γραφείο το οποίο ανήκει στον Γκόρκα Βιγιάρ, του οποίου ο πατέρας, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ Γιόνα, είναι αντιπρόεδρος της UEFA και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Η έκθεση του Λίταρντ Φερνάντεθ-Παλάσιος υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου και Ηθικής της UEFA και την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της, Τόμας Παρτλ, την κοινοποίησε στον πρόεδρο των εφέσεων της UEFA, Πέδρο Τομάς. Η τελική απόφαση εκκρεμεί.
Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ του «insideworldfootball» σχετικά με τα κριτήρια αποδοχής των συλλόγων, η UEFA αναφέρει: «Εξετάζεται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της UEFA και θα υπάρξει επικοινωνία όταν ληφθεί η απόφαση σχετικά με τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Δεν αναφερόμαστε σε ονόματα συλλόγων που είναι υπό εξέταση, αυτήν τη στιγμή».