«Ένας σύνδεσμος για κάθε ομάδα»

Από thessports.gr: Πολλές αλλαγές προβλέπει το νέο νομικό πλαίσιο για τους συνδέσμους ή μάλλον της λέσχες φίλων των ομάδων όπως έγινε γνωστό από την υπογραφή των παρακάτω αποφάσεων.
Πηγή: thessports.gr
«Ένας σύνδεσμος για κάθε ομάδα»

Μάλιστα η εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι άμεση, δηλαδή αμέσως μετά από την δημοσίευση του ΦΕΚ.

Αναλυτικά οι αποφάσεις και οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή:

«1. ...απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων στις λέσχες του άρθρου 41Β του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει, οι οποίες δεν λειτουργούν νομίμως, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παραπάνω διατάξεως, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ομάδα προσώπων ή σύνδεσμο φιλάθλων ή σωματείο ή άλλη συλλογικότητα, οποιασδήποτε νομικής ή μη μορφής της.

2. Σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης από Τ.Α.Α. ή A.A.Ε., πέραν των άλλων συνεπειών, ποινών και κυρώσεων που ορίζονται στο νόμο, κάθε μέλος της διοίκησης του κατά περίπτωση υπαίτιου Τ.Α.Α. ή A.A.Ε. τιμωρείται, ακόμη και αν το αδίκημα τελείται από αμέλεια, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Για τον καθορισμό του ύψους των ανωτέρω ποινών τόσο της φυλάκισης όσο και της χρηματικής, λαμβάνεται υπόψη η ένταση του δόλου ή ο βαθμός αμέλειας του υπαιτίου.

3. Το αδίκημα του παρόντος άρθρου διώκεται αυτεπαγγέλτως και οι επιβαλλόμενες για την τέλεση του ποινές δεν αναστέλλονται ούτε μετατρέπονται. Η προθεσμία για την άσκηση έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεσή της. Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να διατάξει, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την αναστολή εκτέλεσης. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η χορήγηση προθεσμίας για την καταβολή της χρηματικής ποινής σε δόσεις ή η έκτιση της με παροχή κοινωφελούς εργασίας, μη εφαρμοζομένων των παραγράφων 4 έως και 8 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα.

4. Απαγορεύεται εφεξής η εκμίσθωση ακινήτου σε λέσχη του άρθρου 41Β του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει είτε σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ομάδα προσώπων ή σύνδεσμο φιλάθλων ή σωματείο ή άλλη συλλογικότητα οποιασδήποτε νομικής ή μη μορφής, όταν αυτή δεν λειτουργεί νομίμως, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της ανωτέρω διατάξεως. Μέσα σε τρείς (3) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ο μισθωτής ακινήτου είτε είναι λέσχη του άρθρου 41Β του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει, είτε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ομάδα προσώπων ή σύνδεσμος φιλάθλων ή σωματείο ή άλλη συλλογικότητα οποιασδήποτε νομικής ή μη μορφής, οφείλει να προσκομίσει στον εκμισθωτή βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ότι βρίσκεται σε νόμιμη λειτουργία. Η μη προσκόμιση της ανωτέρω βεβαίωσης συνεπάγεται ακυρότητα και λύση της μίσθωσης.

Σε βάρος όποιου προβαίνει στην εκμίσθωση οποιουδήποτε χώρου ή ανέχεται τη διατήρηση της κατά παράβαση της παρούσας απαγόρευσης, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός, μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόαση του εκμισθωτή, δύναται να επιβάλει σε αυτόν πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, το οποίο αφορά πάντοτε στο μέχρι το χρόνο της επιβολής του χρονικό διάστημα και επιβάλλεται ανάλογα με το εάν και κατά πόσο ο χώρος συνδέεται με φαινόμενα βίας ή άλλες παράνομες πράξεις, με το όφελος που αποκτήθηκε ή επιδιώχθηκε από τον εκμισθωτή και με την τυχόν υποτροπή.

Δεν αποκλείεται η επιβολή νέου προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Κατά τα λοιπά, για το πρόστιμο αυτό εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 1».

Σε σημερινές του ραδιοφωνικές δηλώσεις, ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε και στο παραπάνω μέτρο, αλλά και σε αυτό της κάρτα φιλάθλου του οποίου η εφαρμογή όπως τόνισε αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού έχουν ως εξής:

Για τη λειτουργία των συνδέσμων-λεσχών: «Είχε μείνει σε εκκρεμότητα η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης , από την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου. Νομίζω ότι έχουμε πλέον το απολυτό νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία των λεσχών. Πρέπει να κινηθούν στα πλαίσια του νόμου και της νομιμότητας. Αυτή την στιγμή γνωρίζω ότι κάποιους δεν τους βολεύει αυτή η κατάσταση. Θέλω όμως να πω ότι ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο χώρο. Υπάρχουν επαγγελματίες οπαδοί και ζουν από τον οπαδισμό. Όμως η νομιμότητα θα τηρηθεί, ο νόμος θα τηρηθεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδώσει καρπούς και αυτή η ρύθμιση. Θα υπάρχει μονό μια λέσχη σε κάθε ΠΑΕ που θα έχει δικαίωμα να λειτουργεί και παραρτήματα. Το νομικό πρόσωπο θα είναι ενιαίο και θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του συλλόγου, έχοντας διοικητικό συμβούλιο με συγκεκριμένα άτομα που θα πρέπει να τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να μπει μια τάξη και σε αυτό το χάος. Αντιμετωπίσαμε μια χαοτική κατάσταση. Ο καθένας έκανε ότι ήθελε , όποτε το ήθελε. Ακόμα και εγώ ελέγχομαι από τον αρμόδιο υπουργό. Πλέον αυτός ο νόμος είναι ήδη σε ισχύ».

Για την κάρτα φιλάθλου: «Θα πάει δυο μήνες πιο πίσω. Θα πρέπει να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για την απόφαση που έλαβε η επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιδοκιμάζει πλήρως την ανάγκη για την δημιουργία κάρτας φιλάθλου. Υπάρχει όμως η ανάγκη για μια νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό δικαιοσύνης στο θέμα του ποινικού μητρώου. Έτσι δώσαμε μια δίμηνη παράταση , ώστε να ολοκληρωθεί και η συγκεκριμένη ρύθμιση».

Για τις αντιδράσεις των φιλάθλων είπε: «Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις. Έχω μιλήσει με φιλάθλους του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και τους εξήγησα ότι δεν έχουν να φοβούνται το παραμικρό. Ο νομός προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα. Θα συνειδητοποιήσουν ότι λειτουργεί προς όφελος τους. Έτσι δεν θα δημιουργούνται και προβλήματα από τους ίδιους τους φιλάθλους σε βάρος της ομάδας τους. Λέω για παράδειγμα, αν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο μάτι κυκλώνα, αυτό έγινε εξαιτίας της συμπεριφοράς των οπαδών του. Δεν έγινε κάτι από την διοίκηση, ώστε να βάλουμε κατά της ΠΑΕ. Αυτή η συμπεριφορά ξεπερνάει τα όρια. Οι φίλαθλοι που θέλουν το καλό της ομάδας και θα πρέπει να την προστατέψουν θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Το 95% των φιλάθλων επιθυμούν να υπάρχει ευταξία στα γήπεδα. Έτσι θα βρίσκεται η ομάδα , εξωαγωνιστικά, σε δυσμενή θέση. Οι ομάδες τιμωρούνται αυστηρά, γιατί γίνονται επεισόδια ή δεν ξεκίνησαν καν αγώνες. Εμείς θέλουμε οι αγώνες να κρίνονται στα γήπεδα και μετά όλοι οι φίλαθλοι να χαίρονται το ποδόσφαιρο».

Διαβάστε ακόμη...