Η μεγάλη, πολυεθνική αυλή του Σαββίδη
SHARE:
Πριν από δύο μέρες, μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για την αναδιοργάνωση της διοικητικής λειτουργίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Η ΠΑΕ χωρίστηκε σε τέσσερις υποεπιτροπές όπως ονομάστηκαν (αγωνιστικού, εμπορικού, οικονομικού και τμήματος ασφάλειας-εγκαταστάσεων) και αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως επί ημερών Ιβάν Σαββίδη, ο κύκλος στελεχών που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων έχει μεγαλώσει πολύ.
Από όποια πλευρά και να δει κανείς το διοικητικό τοπίο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κατ' αρχάς, το οκταμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας είναι πολυεθνικό. Κύπριος πρόεδρος (Αγγελίδης), δύο Ρώσοι (Γκοντσάρεβα, Νταβιντιάν ο οποίος έχει πάντως γεωργιανές ρίζες αλλά γεννήθηκε στο Ροστόφ), ένας Σλοβάκος (Μίχελ) και τέσσερις Έλληνες (Βεζυρτζής, Γκαγκάτσης, Δ. Παπαδόπουλος, Γεροντίδης). Και αν προσθέσουμε και τους εκτός συμβουλίου, τον Δανό, Φρανκ Άρνεσεν, καθώς και τον Κροάτη, Ίγκορ Τούντορ και τους συνεργάτες του (μεταξύ των οποίων και ένας Ιταλός, ο γυμναστής Πάολο Αρτίκο) τότε η... πολυχρωμία γίνεται ακόμη πιο έντονη.
Στο στελεχιακό δυναμικό του συλλόγου, εξάλλου, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ηλικιών, από τους 70άρηδες Νίκο Βεζυρτζή και Γιώργο Κούδα (συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δ.σ. αν και δεν είναι μέλος του), μέχρι τους εκπροσώπους της΄γενιάς των 30άρηδων (τους δύο Ρώσους και τον Μάκη Γκαγκάτση).
Απ΄όλους, ο Ιβάν Σαββίδης αντλεί πληροφορίες και το ίδιο κάνει και από έναν στενό κύκλο ανθρώπων εκτός ΠΑΟΚ τους οποίους εμπιστεύεται. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να καλύψει την απόσταση που χωρίζει το Ροστόφ από τη Θεσσαλονίκη και δεν του επιτρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα για την καθημερινότητα της ομάδας.
Οι τομείς που ο ΠΑΟΚ έχει βρει τον βηματισμό του...
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι σε όλους τους τομείς, ο Σαββίδης έχει καταφέρει να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Σε όλους εκτός από έναν...
Ας αρχίσουμε, όμως, με τους τρεις που τα πράγματα δουλεύουν σχεδόν αυτοματοποιημένα.
Στα οικονομικά η Μαρία Γκοντσάρεβα, με σπουδές υψηλών προδιαγραφών, κάνει το κουμάντο, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα. Μαζί της και ο Αρτούρ Νταβιντιάν -κι αυτός με ανάλογες σπουδές- ο οποίος, μάλιστα, φερόταν ως βασικός υποψήφιος για να παίξει έναν αντίστοιχο ρόλο στην ΚΑΕ σε περίπτωση που αναλάμβανε ο 57χρονος επιχειρηματίας τα ηνία της.Στο εμπορικό τμήμα, ο Λάζαρος Μπαχτσεβάνος και όλοι οι υπόλοιποι συνεργάτες καθημερινά μεγαλώνουν τον κύκλο των δραστηριοτήτων, ενώ στο κομμάτι της ασφάλειας (με επικεφαλής τον Ηλία Γεροντίδη) δείχνει να υπάρχει καλός συντονισμός.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον αντιπρόεδρο, πλέον, της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση που έχει και ρόλο εκτελεστικού διευθυντή της εταιρίας, έχοντας πάρει πάνω του πολλά πράγματα. Από την εσωτερική λειτουργία της εταιρίας, μέχρι και τις επαφές με ΕΠΟ, Super League και όλη την αλληλογραφία με την UEFA. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Μάκης Γκαγκάτσης, αν δεν είναι ο επόμενος, σίγουρα θα είναι μελλοντικός πρόεδρος της ΠΑΕ, αφού χαίρει τεράστιας εκτίμησης από τον Ιβάν Σαββίδη.
...και ο δύσκολος γρίφος του αγωνιστικού
Πάμε και στη "σπαζοκεφαλιά" του Σαββίδη από την μέρα που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ: το αγωνιστικό τμήμα. Το καλοκαίρι μπορεί ο Φρανκ Άρνεσεν να είχε αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες και να είχε μεγάλη ελευθερία κινήσεων (χωρίς πάντως καθορισμένα μπάτζετ από την αρχή και με τον Σαββίδη να εγκρίνει στην πορεία τις εισηγήσεις του), πλέον, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και από την αίσθηση που δημιουργήθηκε στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ "πήραμε πολύ λίγα σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήσαμε το καλοκαίρι", φτάσαμε στο μοντέλο της εποπτείας.
Τοποθετήθηκε ως δεύτερος αντιπρόεδρος, με τομέα δράσης καθαρά και μόνο το αγωνιστικό τμήμα, ο Νίκος Βεζυρτζής, καθώς ο Σαββίδης εκτίμησε ότι γνωρίζει άριστα το... dna του ΠΑΟΚ και διαθέτει και τεράστια εμπειρία διοίκησης. Η ...διαφορά στον τρόπο λειτουργίας φάνηκε άμεσα καθώς, ο πολύπειρος παράγοντας ήταν αυτός που άσκησε βέτο για τη μεταγραφή Γκαλίτσιου που ήθελαν Τούντορ και Αρνεσεν.
Ακολούθησαν ζυμώσεις εντός της ΠΑΕ που οδήγησαν τον Σαββίδη να κάνει πενταμελή επιτροπή αγωνιστικού και μεταγραφών. Εκτός των Άρνεσεν και Βεζυρτζή, λόγο έχουν ο Γιώργος Κούδας και ο Λούμπος Μίχελ, όπως και ο Ιάκωβος Αγγελίδης.Με βάση όσα βγήκαν και από την προχθεσινή παρουσία του Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη, ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ ζητά η επιτροπή να καταλήγει στις εισηγήσεις που συμφωνούν όλα τα μέλη, προκειμένου ο ίδιος να ανάβει το πράσινο φως (το πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον σύλλογο και τον ίδιο τον Σαββίδη).
Ο ειδικός ρόλος του Μίχελ
Σ' αυτό το σημείο καλό είναι να τονίσουμε τον ιδιαίτερο ρόλο του Σλοβάκου βετεράνου διαιτητή Λούμπος Μίχελ, που μπήκε ξαφνικά στη ζωή του ΠΑΟΚ και όπως φαίνεται κάθε μέρα και πιο πολύ όχι απλά για να αναλάβει τις διεθνείς σχέσεις του συλλόγου, αλλά για να μεταφέρει στον ΠΑΟΚ όλη τη γνώση από το πρότζεκτ της Σαχτάρ Ντόνετσκ που υπηρέτησε για πολλά χρόνια και ο Σαββίδης τη θεωρεί το απόλυτα ταιριαστό παράδειγμα προς μίμηση για τον ΠΑΟΚ (ομάδα από την επαρχία που έσπασε την κυριαρχία της Ντιναμού Κιέβου).
Ο 47χρονος Σλοβάκος έχει κάνει συζητήσεις με τον Σαββίδη που μόνο οι δυο τους γνωρίζουν το περιεχόμενό τους, ωστόσο φαίνεται ότι είναι επιφορτισμένος με το να παρακολουθήσει όλη τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και να κάνει την εισήγησή του για τα σημεία στα οποία χρειάζεται βελτίωση. Γι' αυτό, άλλωστε, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Δεν, εξάλλου, να έχει σχέση με τα θέματα διαιτησίας στις ελληνικές διοργανώσεις, οπότε δεν "πέφτει" πάνω στον Μάλαμα Τεβεκέλη.
Ο Αγγελίδης απλά συντονιστής
Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι ο Ιάκωβος Αγγελίδης, παρότι πρόεδρος που έχει την εποπτεία όλων των τμημάτων της ΠΑΕ, φαίνεται να εξαντλεί το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του σε ρόλο συντονιστή. Υπάρχουν, βέβαια, κομμάτια της λειτουργίας που έχει αναλάβει ο ίδιος (όπως για παράδειγμα το European Club Association), αλλά ως εκεί.
Στενή σχέση με Ζαγοράκη-Βρύζα
Υπάρχει και ένα ακόμη γκρουπ ανθρώπων με τους οποίους ο Σαββίδης συζητά συχνά και τους συμβουλεύεται για τον ΠΑΟΚ. Μπορεί κανείς να μιλήσει για πρόσωπα όπως ο Στρατηγός, Φραγκούλης Φράγκος ή το πρώην μέλος της διοίκησης Πάνος Ραπτόπουλος, σε περίοπτη θέση ωστόσο βρίσκονται ο Θόδωρος Ζαγοράκης και ο Ζήσης Βρύζας. Για τον νυν ευρωβουλευτή υπάρχει "ανοιχτή πρόσκληση" Σαββίδη για να αναλάβει τον ΠΑΟΚ, χωρίς, όμως, ο ίδιος να δείχνει διάθεση επιστροφής. Όσο για τον Ζήση Βρύζα, ο ομογενής επιχειρηματίας παίρνει τη γνώμη του για αγωνιστικά κυρίως ζητήματα, ακόμη και για παίκτες ξεχωριστά.
Σταδιακή ένταξη του Γιώργου Σαββίδη
Τέλος, υπάρχει και το κεφάλαιο Γιώργος Σαββίδης. Είναι γνωστή η πρόθεση του Ιβάν κάποια στιγμή να παραδώσει τα ηνία στον πρωτότοκο γιο του, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι θέλει αυτό να γίνει σταδιακά. Κατά καιρούς, ο ιός Σαββίδης δίνει το στίγμα του στον ΠΑΟΚ (από την παρουσία στις προπονήσεις, μέχρι και την επιλογή της εταιρίας Macron για την ένδυση της ομάδας-δική του έμπνευση η στρατιωτική φανέλα) αλλά ως εκεί προς το παρόν.