Η ουδέτερη έδρα, τα ρεκόρ, αλλά και το κύπελλο
SHARE:
Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν παίξει για το θεσμό του κυπέλλου 10 φορές από τις συνολικές τους 216 συναντήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα από τα 10 παιχνίδια τους, τα 7 είναι στη Θεσσαλονίκη και έγιναν είτε στο γήπεδο της ΧΑΝΘ όπως η πρώτη τους αναμέτρηση, το 1976, είτε στο Παλέ Ντε Σπορ που έγιναν οι περισσότερες από αυτές (4) και δύο τελικοί, είτε στο Παλατάκι που έγιναν δύο αναμετρήσεις κυπέλλου από 2000 μέχρι σήμερα. Έτσι μένουν εκτός της Θεσσαλονίκης, μόλις 3 αναμετρήσεις των δύο ομάδων για το κύπελλο, με τις δύο να γίνονται στο ΣΕΦ και άλλη μία στο κλειστό της Λαμίας, στο πρώτο Final-4 του ελληνικού κυπέλλου, το 1995.
Σε αυτά τα παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ Mateco, μετράει 4 νίκες, έναντι 6 του Άρη και φυσικά όλα μπορούν να θεωρηθούν μοιρασμένα. Εξ αρχής ο ΠΑΟΚ Mateco είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο γήπεδο της ΧΑΝΘ το 1976, με σκορ 55-65, ενώ η δεύτερη τους συνάντηση ήταν το 1984, στον αξέχαστο τελικό των κουρεμένων κεφαλιών στο Παλέ, όταν και ο Δικέφαλος είχε επικρατήσει με 74-70. Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος του ΠΑΟΚ Mateco μετά το 1958, κάτι που άλλαξε κατά πολύ την εικόνα της ομάδας στα επόμενα χρόνια.
Στη συνέχεια και από το 1988, έως και το 1990, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν 3 φορές στο θεσμό του κυπέλλου, με τα δύο πρώτα παιχνίδια να γίνονται στο Παλέ και με νικητή τον Άρη (το 1989 ήταν τελικός), ενώ το 1990, ο τελικός των δύο ομάδων έγινε στον Πειραιά και στο ΣΕΦ με τον Άρη και πάλι να κατακτά το κύπελλο, κόντρα στον ΠΑΟΚ Mateco. Η ώρα της αλλαγής, ήρθε 5 χρόνια αργότερα για την ομάδα του Δικεφάλου, όπου με προπονητή τον Σάκη Λάιο και τον Πρέλεβιτς σε δαιμονιώδη φόρμα, έπαιξε με τον Άρη στο κλειστό της Λαμίας, στο πρώτο Final-4 του ελληνικού κυπέλλου και τον απέκλεισε στην ημιτελική φάση με το ευρύ 80-63.
Οι δύο ομάδες, βρέθηκαν και πάλι σε ημιτελικό των Final-4, το 1999, το οποίο έγινε και αυτό στον Πειραιά και στο ΣΕΦ, όπως και ο τελικός του 1990. Τότε η διαφορά των δύο ομάδων ήταν σαφώς και μεγαλύτερη, κάτι που φάνηκε σε όλη τη σεζόν και έτσι ο Δικέφαλος είχε κάνει τότε ρεκόρ διαφοράς μεταξύ των δύο ομάδων μετά το 83-50 στον ημιτελικό, όπου με προπονητή τον Κώστα Φλεβαράκη και ηγέτες τους Μπαλογιάννη και Μπέρι, ο ΠΑΟΚ Mateco, εν συνεχεία, κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας στον τελικό κόντρα στην ΑΕΚ, στο τελευταίο κύπελλο της ομάδας.
Από εκεί και μετά οι δύο ομάδες σταμάτησαν να παίζουν μεταξύ τους σε τελικούς και ημιτελικούς κυπέλλου, μιας και η πορεία της κάθε μίας, χαράχτηκε μόνο καθοδικά. Παρόλα αυτά οι κληρώσεις έφεραν τον ΠΑΟΚ Mateco και τον Άρη, άλλες 3 φορές αντιμέτωπους στο κύπελλο με τα δύο παιχνίδια να γίνονται στο Παλατάκι το 2005 και το 2013, ενώ το 2017 να γίνεται στο Παλέ Ντε Σπορ. Μάλιστα και οι 3 αγώνες, ήταν και οι πρώτοι αγώνες για εκείνες τις σεζόν και αυτό φάνηκε, καθώς όταν ο ΠΑΟΚ Mateco επικράτησε του Άρη το 2005 εντός έδρας με 68-58, είχε βγει χαμηλότερα του αντιπάλου του στο πρωτάθλημα, ενώ τις δύο επόμενες φορές που οι δύο ομάδες έπαιξαν μεταξύ τους, το 2013 και το 2017, ο Άρης είχε επικρατήσει εκτός και εντός έδρας, αλλά στο τέλος κατέληξε αρκετά πιο χαμηλά από τον ΠΑΟΚ Mateco στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Πλέον όλοι περιμένουν την 4η μάχη των δύο ομάδων στο κύπελλο Ελλάδας και σε ουδέτερη έδρα που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης στο Ηράκλειο, μιας και δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ μεταξύ τους σε κάποιο νησί.