Ο ΠΑΟΚ πιο πετυχημένος από Ολυμπιακό το 2024 στο ποδόσφαιρο συνολικά!

Τώρα που αρχίζει και κάθεται η σκόνη της σαιζόν, ας δούμε ψυχρά κάποια συμπεράσματα.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Ο ΠΑΟΚ πιο πετυχημένος από Ολυμπιακό το 2024 στο ποδόσφαιρο συνολικά!
Photo Credits: @paokfc.gr website

Καταρχάς το να πάρει ένας Σύλλογος Ευρωπαϊκό Κύπελλο είτε σε επίπεδο νέων είτε σε επίπεδο ανδρών και να μην πεις ότι είναι επιτυχία είναι μικρόψυχο. Άρα συγχαρητήρια στον ΟΣΦΠ 100%.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε στο 2ο μισό της σεζόν και αφού βγήκε νωρίς από το κύπελλο Ελλάδας και 3ος στο πρωτάθλημα, οριακά θα μπορούσε να βγει 4ος έκανε focus στο Conference και πήρε το Ευρωπαϊκό με ένα προπονητή που είχε το Know how και αποτελούσε και κρυφό πόθο του ΠΑΟΚ, το Ευρωπαϊκό κύπελλο. Παράλληλα πήρε και του  Youth league Νέων το 2024.

Αθλητισμός και πολιτική 

Έτυχε με την Φερεντσβάρος της Ουγγαρίας που έχει στην κυβέρνηση τον Ορμπάν που κυβερνά μονοκομματικά όπως ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα η οποία αυτό το εξάμηνο η Ουγγαρία είναι πρόεδρος της Ευρωπαικής Ένωσης και χειρίζεται τον πόλεμο της Ουκρανίας και τον Μεσοαντολικό πόλεμο, έτυχε με την Ισραηλινή Μακάμπι του Νατανιάχου που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, παίζοντας στο ουδέτερο, άδειο από κόσμο γήπεδο της Τόπολα στην Σερβία, της μοναδικής ομάδας που απέκλεισε στον όμιλο Europa φέρνοντας και ισοπαλία γυρνώντας το 1-4 σε 1-6 επί της Μακάμπι!

Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκικής Φενέρ του Ερντογάν, της Αγγλικής Άστον Βίλα και της Ιταλικής Φιορεντίνα της Μέλονι... Όσοι γνωρίζουν ιστορία η Φλωρεντία ήταν η πόλη που συμφώνησαν στην Ένωση της Καθολικής και Ορθόδοξης εκκλησίας, δηλαδή την απορρόφηση της Ορθοδοξίας πριν πέσει η Κωνσταντινούπολη το 1453 και αντέδρασε ο κόσμος.

Συμπτωματικά φέτος κλείνουμε 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου που εγγυήτριες δυνάμεις της είναι η Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία συνορεύει με το εμπόλεμο Ισραήλ και όλοι γνωρίζουν ότι στην Μέση Ανατολή, Μικρά Ασία οι Ιταλοί έχουν πάντα διαχρονικά συμφέροντα στην περιοχή από πολύ παλιά, επίσης ακόμα και η Ουγγαρία από την εποχή της Αυστροουγγαρίας είχε συμφέροντα για το Ελληνικό Βυζάντιο.

Επιπροσθέτως με βάση το παρελθόν, όταν η Ελλάδα απολαμβάνει εθνικές χαρές στον αθλητισμό μετά κάτι γίνεται, κάτι χάνει. Πχ το 1968 νικήσαμε στο μπάσκετ ομάδα που κατέρρεε ο κομμουνισμός με την άνοιξη της Πράγας και η χούντα, διοργανώτρια αρχή κάλεσε την συγκεκριμένη ομάδα να παίξει μπροστά σε 80.000 κόσμο Ευρωπαϊκό τελικό εκτός έδρας, το παράξενο ήταν ότι η ομάδα το δέχτηκε, προφανώς χωρίς να έχει διαπραγματευτική δύναμη. Το 1970 ήρθε το Γουέμπλεϊ, σταδιακά χάσαμε μετά από όλα αυτά την Κύπρο το 1974.

Το 1987 όταν πήραμε το Ευρωμπάσκετ στην έδρα μας κερδίσαμε κυρίως την κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία και την κομμουνιστική Σοβιετική Ένωσή που μετά από λίγα χρόνια διαλύθηκαν. Μετά ήρθε ο λογαριασμός για εμάς όταν επί Μητσοτάκη μπαμπά άνοιξε το Μακεδονικό, Σκοπιανό το 1992.

Το 2004-2005 πήραμε το Euro, τους Ολυμπιακούς αγώνες, το Ευρωμπάσκετ, την Eurovision πολλές χαρές μαζί, σύντομα ήρθε η Ελληνική χρεοκοπία και η πλήρης οικονομική εξάρτηση από τους δανειστές.

Το 2024, πενήντα χρόνια από την Κύπρο ήρθε παράλληλα το Ευρωπαϊκό από Παναθηναϊκό στο μπάσκετ μετά από πολλά χρόνια που έτυχε και με την αύξηση των δαπανών σε φάρμακα από Covid 19 κάτι που γίνονταν οι σπατάλες στα φάρμακα μέχρι το 2009 και παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του Conference League στον Ολυμπιακό. Ας ελπίσουμε αυτό το καλοκαίρι μην ακούσουμε επίσημα για συνεκμετάλλευση Αιγαίου Turk Aegean, επίσημα διαμελισμό της Κύπρου, μοίρασμα ΑΟΖ την ώρα που θα πανηγυρίζουμε τα Ευρωπαϊκά τρόπαια. Στην Ελλαδα το να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ κρίθηκε σε μια κεφαλιά του Ανσαριφάντ στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα, είτε το έπαιρνε ο ΠΑΟΚ, είτε η ΑΕΚ Αθηνών αδιάφορο θα ήταν, πάλι θα ήταν χαρούμενοι το 80% του κόσμου.

Σίγουρα οι άνθρωποι της Αμερικανικής πρεσβείας θα ήθελαν να το πάρει η ΑΕΚ Αθηνών στα 100 χρόνια και όχι ομάδα με "Ρώσο για αυτούς ιδιοκτήτη" αυτήν την εποχή, έχουν καλύτερες σχέσεις με ΑΕΚ Αθηνών, έχουν την φανέλα του πρωταθλήματος του 2018 καδράρισμένη μέσα στην πρεσβεία τους, όταν υπογράφηκαν οι Πρέσπες το 2018.
Ήδη ο Καραμανλής με Σαμαρά είπαν στο πολεμικό Μουσείο στον Μητσοτάκη, όπα μην πουλάς το Αιγαίο και την Κύπρο το 2024...

Μα θα μου πεις όταν ο ΠΑΟΚ πήρε το εγχώριο πρωτάθλημα το 2019, επίσημα μιλούσαν κάποιοι για πρωτάθλημα Πρεσπών. Το παρακάτω άρθρο λέει αναλυτικά ότι ο ΠΑΟΚ αποτελεί τον εγγυητή της Ελληνικότητας της Μακεδονίας και έκανε σαν ομάδα τον μεγαλύτερο αγώνα με τίμημα κιόλας για όλα τα εθνικά θέμα

https://www.paokmania.gr/podosfairo/240341-poylise-o-paok-tin-makedonia-gia-na-parei-ena-protathlima-podosfairoy-2018-2019

Ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα,στο κύπελλο,στην Ευρώπη

Η σεζόν δεν είναι μια διοργάνωση, αλλά 3, επίσης η σεζόν δεν είναι 4 μήνες αλλά 8-9 μήνες, άρα όταν κάνεις αξιολόγηση πρέπει να συγκρίνεις την πορεία των ομάδων και στις 3 διοργανώσεις που συμμετέχουν. Ο ΠΑΟΚ συνολικά έπαιξε ένα ματς παραπάνω σε σχέση με Ολυμπιακό και είχε 2 λιγότερες ευκαιρίες αποκλεισμού το καλοκαίρι και το χειμώνα στην Ευρώπη!

Κύπελλο Ελλάδας 4 παιχνίδια παραπάνω ο ΠΑΟΚ από Ολυμπιακό !

Ο ΠΑΟΚ σε σχέση με Ολυμπιακό έδωσε 6 ματς στο κύπελλο και είχε 5 νίκες και μία ήττα, ενώ ο Ολυμπιακός σε δύο αγώνες δύο ισοπαλίες, άρα ο ΠΑΟΚ ήταν πιο επιτυχημένος στο κύπελλο Ελλάδας και φυσικά έδωσε 4 παιχνίδια παραπάνω, τον σταμάτησε ο τραυματισμός του Μπάμπα που «πέθανε» για λίγα λεπτά. Και όλα αυτά που έγιναν στον ημιτελικό γίνονται μια φορά τα 1000 χρόνια...

Κύπελλο Ελλάδος 2023-2024
Photo Credits: @wikipedia
Κύπελλο Ελλάδος 2023-2024
Photo Credits: @Wikipedia.org

Πρωτάθλημα Ελλάδας 1-2 αγώνες παραπάνω ο ΠΑΟΚ από Ολυμπιακό.

Στο πρωτάθλημα Ελλάδας ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πρώτος με 80 βαθμούς, ο Ολυμπιακός οριακά 3ος με 74 και ένα αγώνα που έχασε στα χαρτιά με Παναθηναϊκό, άρα και να τον κέρδιζε δεν έφτανε τον ΠΑΟΚ, στα μεταξύ τους παιχνίδια 2 νίκες, 2 ήττες, υπερέχει λοιπόν και εδώ ο ΠΑΟΚ. 

Τελική βαθμολογία πρωταθλήματος 2023-2024
Photo Credits: @wikipedia.org

Ευρώπη: 3 αγώνες παραπάνω ο Ολυμπιακός  με 2 ευκαιρίες να μην αποκλειστεί από την Ευρώπη το καλοκαίρι και τον χειμώνα, λιγότερους βαθμούς ο  Ολυμπιακός συνολικά από ΠΑΟΚ και ανά αγώνα!

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε με 8 αντιπάλους και μάζεψε 24 βαθμούς με σύστημα βαθμολόγησης (2 η νίκη ,1 η ισοπαλία,0 η ήττα),ο Ολυμπιακός έπαιξε με 10 αντιπάλους και μάζεψε 26 βαθμούς και με δεδομένο ότι τα πλέι οφ με Φερεντσβάρος δεν προσμετρούν στο UEFA ranking μάζεψε με 9 αντιπάλους  22 βαθμούς και μετά από αποκλεισμό από τον όμιλο Europa! Ο Ολυμπιακός είχε δύο ευκαιρίες αποκλεισμού να παίξει Ευρώπη καλοκαίρι και χειμώνα, λιγότερο άγχος, μετά από ένα σημείο ίσως και να ήθελε να βγει 3ος!

Φυσικά στο τέλος ο Ολυμπιακός έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ με δύο απανωτές νίκες και προκρίσεις με ομάδες από χώρες που έχουν ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και Κύπρο, για αυτό είναι οριακά πάνω στην βαθμολογία της φετινή UEFA ranking σε σχέση με ΠΑΟΚ λόγω μεγαλύτερου συντελεστή δυσκολίας προς το τέλος. Στην ουσία κυνηγούσε μόνο Ευρώπη σε σχέση με ΠΑΟΚ που κυνηγούσε 3 διοργανώσεις.

Χαρακτηριστικό του πόσο καλά πήγε ο ΠΑΟΚ Ευρώπη φέτος και τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι εάν προκριθεί στο League Stage θα είναι 23ος σε σύνολο  36 ομάδων στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

Αγώνες ελληνικών ομάδων στο Κόνφερενς Λιγκ τη σεζόν 2023-2024
Photo Credits: @wikipedia.org
Βαθμολογία ομάδων στην ΟΥΕΦΑ
Photo Credits: @wikipedia.org
Γκρουπ δυναμικότητας της ΟΥΕΦΑ

IFHHS

Συνολικά η  παγκόσμια στατιστική υπηρεσία βγάζει ότι Ολυμπιακος και ΠΑΟΚ είναι οριακά μαζί με αποτέλεσμα Απριλίου 2024, τον Μάρτιο τον περνούσε ο ΠΑΟΚ, η συγκεκριμένη υπηρεσία μετρά, τα πάντα όλα, όλες τις διοργανώσεις και ανάλογα σε ποια διοργάνωση συμμετέχεις δίνει ένα διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα Μαΐου 2024 που δεν αλλάζουν έτσι και αλλιώς την γενική εικόνα, απλά είναι καλό να ληφθούν υπόψη γιατί δείχνουν το σύνολο της σαιζόν 2023-2024.

Παγκόσμια στατιστική υπηρεσία
Photo Credits: @iffhs.com

Κέρδη Transfermarkt

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε αυτά που πέτυχε κάνοντας πρωταθλητισμό με παιδιά από ακαδημίες το 30% του ρόστερ του, τους παρήγαγε ο ίδιος και όχι με δανεικούς, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχει κέρδη 7,05 εκ  έναντι 4,47 εκ κέρδη Ολυμπιακού.

Κέρδη Transfermarkt
Photo Credits: @Transfermarkt.com

Αξίες Transfermarkt

Με δεδομένο ότι κάνει πρωταθλητισμό παράγοντας παίκτες είναι και πρώτος σε πραγματικές αξίες παικτών που δεν του κόστισαν πολύ ενώ ο Ολυμπιακός ανεβάζει συνήθως την αξία του με δανεικούς παίχτες.

Αξίες Transfermarkt
Photo Credits: @Transfermarkt.com
Αξίες Transfermarkt
Photo Credits: @Transfermarkt.com

ΠΟΛΥΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: με διαφορά καλύτερος ο ΠΑΟΚ

Οι σύλλογοι μας είναι πολυποδοσφαιρικοί σύλλογοι και πολυαθλητικοί και πρέπει να πηγαίνουν καλά με ισόρροπη ανάπτυξη σε άνδρες, γυναίκες, ακαδημίες νέοι και νέες.

Ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει τμήμα γυναικών, νομίζω όμως  υποχρεώνει η UEFA, ίσως να δηλώνει άλλη ομάδα τυπικά για να παίρνει άδεια. Το 2024 την χρονιά που πήρε το Ευρωπαϊκό Youth  league η Β' ομάδα έπεσε από Β' εθνική σε Γ' εθνική, έφευγε από τα γήπεδα την προηγούμενη χρονιά και ξεκίνησε με -10, δεν είναι σοβαρά αυτά να τα κάνουν σε παιδιά.

Η UEFA, η ΕΠΟ και η Superleague το 2024 έδωσαν δύο κύπελλα Ευρώπης στον Ολυμπιακό και ένα πρωτάθλημα Κ19 σύνολο 3 και 1 υποβιβασμό στην Β' ομάδα, στον ΠΑΟΚ έδωσαν ένα πρωτάθλημα στους άνδρες, ένα τρέμπλ στις γυναίκες (πρωτάθλημα στις νέες, double στις γυναίκες), 2 πρωταθλήματα στους νέους Κ15, Κ17, σύνολο 6!
Χαρακτηριστικό όλων αυτών το Αθηναικό –Μακεδονικό Πρακτορείο έχει πρώτο σε τρόπαια τον Ολυμπιακό στους άνδρες με 48 έναντι 25 του ΠΑΟΚ τον 21ο αιώνα σαν τρόπαια των ΠΑΕ, εάν προστεθούν και τα 26 στις γυναίκες ο ΠΑΟΚ έχει 51 έναντι 48 του Ολυμπιακού τον 21ο αιώνα δείγμα ότι βλέπει το ποδόσφαιρο ολιστικά, πολυποδοσφαιρικά, ισόρροπα μεταξύ των τμημάτων.

Τα τρόπαια των ΠΑΕ

Συμπέρασμα 

Όλα αυτά μας δίνουν το συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να ήταν στη θέση του Ολυμπιακού και αντίστροφα και ότι ο ΠΑΟΚ ήταν εξίσου επιτυχημένος σε επίπεδο ανδρών  όπως ο Ολυμπιακός το 2024,και πολύ περισσότερο συνολικά και όλα αυτά όχι με 3 αλλαγές προπονητών, ούτε με καραβιές δανεικών, αλλά με πρωταθλητισμό μέσω ακαδημιών που έφερε το 2023 κέρδη 7 εκ και το 2024 μπορεί θεωρητικά να πουλήσει 3-5 παίκτες και να βγάλει καθαρό κέρδος 50 εκ, δίνοντας ένα ματς παραπάνω και με 2 λιγότερες ευκαιρίες αποκλεισμού το καλοκαίρι και το χειμώνα.

 

Διαβάστε ακόμη...