Από τον Τσερνίσοφ στον Τσάλοφ: Οι δέκα «ασπρόμαυροι» της πρώην Σοβιετικής Ενωσης
SHARE:
Ο Ομάρι Τετράτζε ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1999 υπό… ειδικές συνθήκες. Κανείς δεν θα μπορούσε να παραγνωρίσει τη μεγάλη αξία του -τότε εν ενεργεία -διεθνή με την εθνική Ρωσίας (Γεωργιανός στην καταγωγή) κεντρικού χαφ, ωστόσο στο Δικέφαλο έπρεπε πρώτα να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους για την ικανότητα του Τετράτζε να προσφέρει άμεσα τις υπηρεσίες του στην ομάδα.
Από τις 2 Φεβρουαρίου 1999, οπότε και είχε λύσει τη συνεργασία του με τη Ρόμα, παρέμενε εκτός δράσης εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού. Και το γεγονός ότι συμμετείχε στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Ουντινέζε, χωρίς τελικά να ενταχθεί στο δυναμικό της, έκανε ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους ανθρώπους του Δικεφάλου. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Τετράτζε δέχτηκε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο, το οποίο όμως μπορούσε να «σπάσει» είτε μετά το πρώτο, είτε μετά το δεύτερο εξάμηνο, χωρίς ο ίδιος να αποζημιωθεί για το υπόλοιπο του συμβολαίου.
Τελικά αποδείχθηκε ότι από ιατρικής άποψης ήταν εντάξει, παραμένοντας κάτοικος Τούμπας για σχεδόν δυόμισι χρόνια. Είχε όμως άδοξο φινάλε: αγωνίστηκε για τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2001 στο ματς εναντίον της Αϊντχόβεν για τη γ΄ φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ως αλλαγή στο 72΄ αντί του Λουτσιάνο. Ο Μπάγεβιτς ήθελε να κρατήσει το 3-1 ενόψει της ρεβάνς, στο 81΄ οι Ολλανδοί διαμόρφωσαν το τελικό 3-2 και στις δηλώσεις του μετά το ματς ο Σερβοέλληνας τεχνικός τα έβαλε δημοσίως με τον Τετράτζε για την κακή του απόδοση.
Η επιλογή για τη θέση του κεντρικού αμυντικού το καλοκαίρι του 1996 είχε γίνει στο πρόσωπο του 28χρονου Ρώσου αμυντικού Αντρέι Τσερνίσοφ (φωτ.), που αγωνίζονταν στο αυστριακό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Στουρμ Γκρατς (είχε αναδειχθεί με τη φανέλα της Ντιναμό Μόσχας). Για την αγορά του είχε απαιτηθεί το ποσό των 100 εκ. δρχ., ωστόσο ο Τσερνίσοφ δεν παρέμεινε στην Τούμπα για περισσότερο από έξι μήνες.
Ηταν Αύγουστος του 1998, όταν σε φιλικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ στη Βέροια με την τοπική ομάδα, ο Ολεγκ Μπλαχίν δοκίμαζε έναν Ουζμπέκο επιθετικό, τον Αμπντικαχόρ Μαριφαλίεφ. Ο Ουκρανός προπονητής εισηγήθηκε στη διοίκηση την απόκτηση του, όπως και τελικά συνέβη. Ο Μαριφαλίεφ έπαιξε όλο κι όλο σε δύο παιχνίδια, κι αυτά προερχόμενος από τον πάγκο, αντικαθιστώντας τον Τουρσουνίδη, τόσο στο ματς της πρεμιέρας εναντίον του Ιωνικού στο «Καραϊσκάκης» (1-0), όσο και τρεις ημέρες αργότερα στον αγώνα ρεβάνς της Τούμπας με τη Ρέιντζερς (0-0).
Εξάλλου, μόλις τέσσερις παρουσίες στην ενδεκάδα κατέγραψε ο Μολδαβός επιθετικός Βιορέλ Φρούνζα, ο οποίος είχε έρθει δανεικός από την Κλουζ τον Ιανουάριο του 2008.
Το καλοκαίρι του 1996 είχε συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ κι ο 21χρονος Γεωργιανός Νταβίντ Καριαούλι, ο οποίος, όμως, ουδέποτε φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα σε επίσημο ματς.
Αναμφισβήτητα, ο πιο πετυχημένος από τη συγκεκριμένη… λίστα παικτών είναι ο Ουκρανός Γεβγέν Σάχοφ (απόκτημα από την Ντνίπρο), ο οποίος στην τριετή παρουσία του στο Δικέφαλο (117 συμμετοχές, 21 γκολ) «χόρτασε» τίτλους.
Αντίθετα, απογοητευτική ήταν η παρουσία του συμπατριώτη του, Γεβγέν Χατσερίντι. Αφήνοντας πίσω του τη δεκαετή θητεία στην Ντιναμό Κιέβου, ο Ουκρανός στόπερ είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ το Μάιο του 2018. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της σεζόν, που ακολούθησε, τέθηκε ουσιαστικά στο περιθώριο.
Eξάλλου, παίκτης του ΠΑΟΚ ήταν μέχρι πέρσι ο Γεωργιανός Νίκα Νινούα, ενώ στο ρόστερ παραμένει ο Μαγκομέντ Οζντόεφ.