ΠΑΟΚτσήδικο, παγκόσμιο ρεκόρ χωρητικότητας σε ποδοσφαιρικό γήπεδο Συλλόγου ξεπέρασε το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα;
SHARE:
Στις 19 Μαϊου του 2024 έγιναν τρελά πράγματα, πέρα ότι ο ΠΑΟΚ πήρε το πιο μάγκικο πρωτάθλημα όλων των εποχών σε ματς που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο με την κεφαλιά που έχασε ο Ανσαριφάντ, πέρα από τον γενικό ξεσηκωμό όλων των ΠΑΟΚτσήδων της Οικουμένης κοντά στα 3,6 εκ (το 60% στην Μακεδονία-Θράκη είναι ΠΑΟΚ, δηλαδή 1,8 εκ - το 50% των ΠΑΟΚτσήδων με βάση έρευνες που έγιναν στα social ζει εκτός Μακεδονίας-Θράκης, δηλαδή άλλο 1,8 εκ, σύνολό 3,6εκ).
Το παγκόσμιο ρεκόρ του ΠΑΟΚ
Στις 19 Μαϊου 2024 πιθανόν να καταρρίφθηκε το σύγχρονο παγκόσμιο ρεκόρ χωρητικότητας σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε επίπεδο Συλλόγων.. Εννοείται καταρρίφθηκε και το ρεκόρ του ΠΑΟΚ και το Πανελλήνιο ρεκόρ στο ΟΑΚΑ. Χωρίς καθίσματα.
Τα ρεκόρ χωρητικότητας μέχρι τώρα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Γιατί λέμε παλιό και σύγχρονο. Τα γήπεδα παλιά δεν είχαν καθίσματα, διαχωριστικούς διαδρόμους, συνεπώς είχαν μεγαλύτερη χωρητικότητα.
Χαρακτηριστικό αυτού, το παγκόσμιο ρεκόρ χωρητικότητας είναι στο Μαρακανά σε αγώνα εθνικών ομάδων, δηλαδή χώρες όχι σύλλογοι που οι εκτιμήσεις ξεκινούν από 199,854 με προσκλήσεις-220,000 θεατές.
Σε συλλογικό επίπεδο το παγκόσμιο ρεκόρ το είχε η Μπαρτσελόνα σε αγώνα με Παρί, γήπεδο χωρίς καθίσματα κοντά στις 115,500 το 1994-1995.
Στην Ελλάδα ήταν στο ΟΑΚΑ 74,473 χωρίς καθίσματα, και η Τούμπα είχε 45,252 χωρίς να γίνει το νέο τετραώροφο κτήριο δίπλα στις θύρες 1,2,3.
Μετά μπήκαν τα καθίσματα, τα μέτρα ασφαλείας, ζώνες, μπήκε η τηλεόραση, το ίντερνετ, όλα τα γήπεδα μίκρυναν, το Καμπ Νου και η Τούμπα από 45,252 έγινε 29,000 αριθμημένα και το παγκόσμιο ρεκόρ σε συλλογικό επίπεδο έγινε σε αγώνα ποδοσφαίρου γυναικών αυτό που υποτιμούν οι Αθηνέζοι επειδή δεν έχουν 28 τρόπαια όπως ο ΠΑΟΚ, μεταξύ Μπαρτσελόνας και Ρεάλ, πάλι από την Μπαρτσελόνα.
Τι έγινε το βράδυ της 19 Μαϊου 2024 στην Τούμπα. Οι εκτιμήσεις του παγκόσμιου ρεκόρ από 101,830-112,996 καταρρίπτουν το σύγχρονο ρεκόρ της Μπαρτσελόνα και αγγίζουν το παλιό ρεκόρ της.
Μετά το πρωτάθλημα όπως είπαμε βγήκαν να πανηγυρίσουν οι ΠΑΟΚτσήδες στην Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στους 16 γύρω νομούς της Θεσσαλονίκης, πολλοί που ήταν κοντά είπαν πάμε στο γήπεδο από παντού, πάμε Θεσσαλονίκη.
Η ΠΑΕ άνοιξε τις πόρτες, ελεύθερη είσοδος, αρίθμηση έλεγχος δεν υπήρχε, δηλαδή δεν ίσχυε ότι η Τούμπα παίρνει 29,000, αλλά η παλιά χωρητικότητα της δηλαδή 46,000 μην ξεχνάμε ότι η Τούμπα προστέθηκε και το τετραόροφο κτίριο δίπλα στην 1,2,3 σε σχέση με παλιά για αυτό λέμε για 46,000 κόσμου.
Όσοι ξέρουν από Τούμπα μπορείς εύκολα να μπουν δύο-τρεις, παιδιά χωρίς εισιτήριο και πάντα ο κόσμος είναι παραπάνω από αυτό που δηλώνεται. Αυτό δεν χρειάζονταν γιατί έμπαιναν όσοι ήθελαν λόγω του ενθουσιασμού
Για να καταλάβεις πόσο κόσμος πήρε τα παιδιά του και πήγε πρέπει να ήσουν εκεί. Ο Πέλκας πχ πήγε και ήρθε εκτάκτως από Κωνσταντινούπολη.
Το γήπεδο γέμισε ασφυκτικά, οι Φώτο τα λένε, όχι μόνο αυτό γέμισε αλλά και ο αγωνιστικός χώρος, κάτι που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ίσως και στον κόσμο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο να έχει κόσμο και στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο παράλληλα σε φιέστα ελεύθερα, ήταν κάτι αυθόρμητο, πρωτόγνωρο.
Μετρήσεις κόσμου σε συγκεντρώσεις
Πολλοί επιστήμονες, προσπαθούν να μετρήσουν τον κόσμο σε συγκεντρώσεις υπολογίζοντας τα τετραγωνικά μέτρα και πόσα άτομα χωρούν σε ένα τμ. Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν να χωρέσουν μέχρι και 9 άτομα σε τετραγωνικό μέτρο. Στις πολιτικές συγκεντρώσεις επειδή γίνονται σε δρόμους και πλατείες η μέτρηση στον πυρήνα τους είναι 5 ανά τμ. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε γήπεδα, με ΠΑΟΚτσήδες που φημίζονται για την συσπείρωση, τα άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο είναι παραπάνω από 5. Χαρακτηριστική είναι η αεροφωτογραφία από το Παμμακεδονικό συλλαλητήριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη, που έχει μια αραιότητα σε σχέση με αυτό που έγινε στην Τούμπα και την υπολογίζουν την πυκνότητα στο 4,65-5. Εμείς θα κάνουμε δύο εκτιμήσεις στο 5 και 6 για να μην είμαστε υπερβολικοί, εάν και κάποια σημεία έφτασε στο 7,8,9 ανά τμ. Θα κάνουμε και μία με 4 άτομα ανά τμ.
Πόσο κόσμο είχε στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες το βράδυ της 19 Μαίου 2024;
Στις κερκίδες είχε 46,000 ίσως και παραπάνω και εξηγήσαμε τους λόγους (μη αρίθμηση, ελεύθερη είσοδος, οικογένειες κτλ).
Ένα ερώτημα είναι πόσο κόσμο είχε στο αγωνιστικό χώρο. Για να υπολογίσεις πόσο κόσμο είχε, θα εφαρμόσουμε ότι κάνουν στις πολιτικές συγκεντρώσεις, θα υπολογίσουμε το εμβαδόν.
Η Τούμπα έχει ποδοσφαιρικό αγωνιστικό χώρο 71*106, είναι μεγαλύτερος του Καμπ Νου, δίπλα ακριβώς έχει τον στίβο με άλλα δέκα μέτρα δεξιά και δέκα μέτρα αριστερά, το κάθε κουλουάρ στίβου είναι 1,25*8=10 μέτρα.
Άρα τετραγωνισμένο το γήπεδο μαζί με το στίβο είναι 91*106=9,646 τετραγωνικά μέτρα
Η Τούμπα όμως έχει και δύο κυκλικά πέταλα γύρω από τις εστίες, με ακτίνα 22 μέτρων, δύο πέταλα μας κάνουν ένα κύκλο με εμβαδό (22*22)*3.14=1,520 τετραγωνικά μέτρα.
Άρα συνολικά μιλάμε για ένα χώρο περίπου 11,166 τετραγωνικά μέτρα.
Σενάριο 1Ο, 5 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο, σπάσιμο του σύγχρονου Συλλογικού Παγκόσμιου ρεκόρ
Σενάριο 2Ο, 6 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο, άγγιγμα του παλιού Συλλογικού Παγκόσμιου ρεκόρ
Σενάριο 3Ο, 4 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο, ξεπερνάει άνετα το Πανελλήνιο ρεκόρ στο ΟΑΚΑ.
Συμπέρασμα
Ο ΠΑΟΚ κατά πάσα πιθανότητα έσπασε το σύγχρονο παγκόσμιο ρεκόρ χωρητικότητας σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της Μπαρτσελόνας, και άγγιξε το παλιό παγκόσμιο ρεκόρ της. Σίγουρα ξεπέρασε τον εαυτό του και το ρεκόρ του ΟΑΚΑ ακόμα και με το πιο μετριοπαθές σενάριο.
Το παράδοξο ήταν ότι δεν οργανώθηκε από κάποια εκλεγμένη κυβέρνηση, δικτατορία όπως το 1968 στο τελικό του μπάσκετ, δεν κόπηκαν εισιτήρια, δεν οργανώθηκε από καμία ΠΑΕ, χαρακτηριστικό του πόσο αυθόρμητα έγιναν όλα, ξέχασαν να ανάψουν τα φώτα και οι πυρσοί ήταν τα φώτα, ξεπερνώντας το θέαμα το δακτυλίδι της φωτιάς του 2014.
Φυσικά όταν κάποιοι άλλοι μιλούν για συγκεντρώσεις σε πλατείες 400,000 στην 4η πόλη της Ελλάδας με πληθυσμό πόλης 448,000, λες και στον ΠΑΟΚ δεν πανηγύριζαν εκτός από το γήπεδο και στις πλατείες των πόλεων παράλληλα, όταν κάποιοι μετρούν σε κάποιες γειτονιές της Αττικής με μόνιμους κατοίκους 25,000 ότι είχαν 100,000 στη φιέστα αυτούς που είναι εντός και εκτός γηπέδου σε μικρές πλατείες αετού, με ένα δρόμο και χωρίς στη δικιά τους φιέστα να μπουν στο γήπεδο μέσα, εμείς σαν ΠΑΟΚ μετρούμε αυτούς που ήταν εντός γηπέδου με αποδείξεις, αεροφωτογραφίες και αξιόπιστα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν και αλλού πιο μπροστά.
Η εικόνα αυτή έκανε το γύρω του κόσμου, για αυτό και η ΠΑΕ φωτογραφίζει τους νέους παίκτες δίπλα στην φώτο του ενδεχόμενου παγκόσμιου ρεκόρ της, εάν και ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν στοχεύει σε νούμερα αλλά σε συναίσθημα.