Σόλα Σορετίρε, ένας «διάβολος» από… κούνια!

Ως wonderkid βαρέθηκε να σπάει ρεκόρ με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως ο Άγγλος μεσοεπιθετικός έρχεται στον ΠΑΟΚ για να δείξει ότι δεν είναι πλέον ένα παιδί, αλλά ένας ώριμος παίκτης που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο.
Πηγή: forzaonline.gr
Σόλα Σορετίρε, ένας «διάβολος» από… κούνια!
Photo Credits: @paokfc.gr

Δεν τον είχε πάρει στην Ισπανία για τουρισμό, ούτε για να έχουν οι υπόλοιποι κάποιον μικρό για να… πειράζουν. Με το ρολόι στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Βαλένθια να δείχνει το 74ο λεπτό, ο Νίκι Μπατ του έδωσε εντολή να μπει μέσα και κάπως έτσι γράφτηκε ιστορία. Σε ηλικία 14 ετών και 314 ημερών, ο Σόλα Σορετίρε έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε αγώνα για το Uefa Youth League, ένα ρεκόρ που κατέρριψε ένα χρόνο αργότερα ένα ακόμα παιδί-θαύμα, ο Γιουσουφά Μουκοκό της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα έβαζε με μεγαλύτερα παιδιά, σε ηλικίες που ακόμα και ένας χρόνος διαφορά παίζει τεράστιο ρόλο. Από τα 10 του, όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε μία φορά δεν έπαιξε με συνομήλικους. Μία ζωή με μεγαλύτερους. Είχε εξήγηση: «Είναι από τα ελάχιστα παιδιά, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, που ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι θα γίνουν επαγγελματίες», λέει ένας από τους πρώτους του προπονητές στην Νιούκαστλ, ο Ντέβιντ Μπάλανταϊν: «Από την ηλικία των 7-8 ετών ήταν τόσο αθλητικός, τόσο γρήγορος, τόσο δυνατός. Ήταν σαν ένας μικρός Μάικα Ρίτσαρντς».

Άρχισε να κάνει τόσο θόρυβο, που η φήμη του έφτασε σύντομα μέχρι το Μάντσεστερ. Η Σίτι ήταν αυτή που κινήθηκε πρώτη, αλλά η Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που έδρασε πιο μεθοδικά. Βρήκε δουλειά και στους δύο γονείς του και τον «έκλεψε» από την Νιούκαστλ σε ηλικία 10 ετών, παίρνοντας ένα από τα πιο ξεχωριστά ταλέντα σε όλο το νησί.

Σε όλη αυτή την διαδρομή δεν ήταν απλώς ένα από τα κορυφαία project του Κάρινγκτον, αλλά μαζί με τον (Διόσκουρό του) Χάνιμπαλ Μεζμπρί ένα σύμβολο της νέας γενιάς του Μάντσεστερ μιας πόλης που χαρακτηρίζεται από την ενέργεια, την ηλεκτρονική μουσική, την εργατικότητα και το πάθος για το ποδόσφαιρο.

Έμοιαζε να είναι ο επόμενος, μετά τον Ράσφορντ και τον Γκρίνγουντ, αυτοί ήταν τα role models. Σημειολογικά, έκανε ντεμπούτο με τους «κόκκινους διαβόλους» απέναντι στην ομάδα της πόλης του (Νιούκαστλ), μπαίνοντας ως αλλαγή αντί του Ράσφορντ στις 21 Φεβρουαρίου του 2021 και τέσσερις ημέρες αργότερα έσπασε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Νόρμαν Γουάιτσαϊντ, κάνοντας ευρωπαϊκό ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών και 23 ημερών απέναντι στην Ρεάλ Σοσιεδάδ!

Ο Σόλα Σορετίρε βαρέθηκε να είναι wonderkid. Δεν θέλει να του φέρονται πια ως παιδί. Η επιλογή του να έρθει στον ΠΑΟΚ μαρτυρά πως… μεγάλωσε σε όλα τα επίπεδα.

ΕΜΑΘΕ ΟΣΑ ΞΕΡΕΙ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

Το πρώτο του πρότυπο -όπως και όλου του Νιούκαστλ- ήταν ο Άλαν Σίρερ, όμως από μικρός άρχισε να ξεπατικώνει κόλπα από τον Ροναλντίνιο και τον Λιονέλ Μέσι: «Στο γήπεδο πρέπει πρώτιστα να διασκεδάζεις, έτσι δεν είναι;», συνηθίζει να λέει.

Από την συνύπαρξη του με τον Χουάν Μάτα, έμαθε ότι ακόμα κι αν είσαι ο πιο μικρόσωμος, η εξυπνάδα στο γήπεδο κάνει την διαφορά. Από τον Μάρκους Ράσφορντ έμαθε ότι εκτός από το ποδόσφαιρο υπάρχει η κοινωνική ευθύνη, όταν παίζεις στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είσαι ένα πρότυπο ζωής.

Τον είχε από κοντά ο Μάικλ Όουεν, ένα άλλο wonderkid που έπεσε στα βαθιά από νωρίς και ήξερε από πρώτο χέρι, πόσο πίεση υπάρχει στα παιδιά που κουβαλούν τέτοιο βάρος, όμως η αποχώρηση του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, του στέρησε τις ευκαιρίες που άρχισε να παίρνει στην πρώτη ομάδα.

Έκανε το πρώτο του «αγροτικό» στην Μπόλτον και στα γήπεδα της League one, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2022-23 (16 ματς, 1 γκολ, 1 ασίστ) και πέρσι έδειξε ότι παραείναι καλός για το επίπεδο της Premier League 2 με την Κ23 (7 γκολ σε 9 παιχνίδια). Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του πρότεινε νέο συμβόλαιο, όμως ο Σορετίρε είχε άλλα πλάνα καριέρας…

ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ

«Είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του», έλεγε ο προπονητής του στην ομάδα Κ23 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νιλ Γουντ: «Κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο, έχει ανταποκριθεί σε όλους τους ρόλους. Τον βάλαμε στο 9, έπαιξε αριστερά, έπαιξε δεξιά, έχει αγωνιστεί και στο 10. Ό,τι κι αν του ζητήσαμε, το έκανε. Είναι ένας παίκτης εμπιστοσύνη στο γήπεδο».

Πήρε το βραβείο Jimmy Murphy για την σεζόν 2020-21, που απονέμεται στον καλύτερο παίκτη των ακαδημιών των «κόκκινων διαβόλων» και υπήρχε λόγος για αυτό. Με 6 γκολ, 3 ασίστ και ένα χατ-τρικ απέναντι στην Μπλάκμπερν μόλις σε 14 παιχνίδια με την Κ23, έφερε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο μόλις σε ηλικία 17 ετών, με τις Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπάγερν, Γιουβέντους να τον έχουν ήδη πλησιάσει νωρίτερα. Έναν καημό έχει. Που λόγω πανδημίας, δεν κατάφερε να παίξει σε ένα γεμάτο «Ολντ Τράφορντ», για να τον καμαρώσουν από τις εξέδρες οι γονείς και οι φίλοι του.

Διαβάστε ακόμη...