Ο απολογισμός των διεθνών

Επιστρέφουν οι «ασπρόμαυροι» διεθνείς μετά την ολοκλήρωση των δύο προκριματικών αγώνων για το Nations League και το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, με το μυαλό ήδη στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.
Ο απολογισμός των διεθνών
Photo Credits: @PAOKFC

Την ιστορική και τόσο συναισθηματικά δυνατή νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Αγγλίας (1-2) στο Webley βίωσε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο οποίος μπήκε στο 85΄του αγώνα. Δεδομένου ότι ταλαιπωρούταν από ίωση βέβαια, έμεινε εκτός αποστολής την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη του ματς με την Ιρλανδία, το οποίο η Εθνική μας κέρδισε 2-0, φτάνοντας στην κορυφή του 2ου ομίλου με το απόλυτο των 12 βαθμών μετά από τέσσερις αγωνιστικές.

Δύο ασίστ, δύο νίκες για τον Μαντί Καμαρά και την Γουινέα επί της Αιθιοπίας (4-1 και 3-0). Στο πρώτο παιχνίδι ο μέσος του ΠΑΟΚ ήταν στην βασική 11άδα (αντικαταστάθηκε στο 76′) και κατέγραψε υπέροχη ασίστ για το 4-0. Στο δεύτερο παιχνίδι με την Αιθιοπία (εκτός έδρας) πήρε και πάλι φανέλα βασικού (αντικαταστάθηκε στο 61′), ενώ έβγαλε και την ασίστ για το 0-2 της Γουινέας. Μετά και την 4η αγωνιστική των προκριματικών, η Γουινέα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ομίλου της, που δίνει απευθείας πρόκριση στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 2025.

Ο Ομάρ Κόλεϊ αγωνίστηκε ως βασικός επί 90 λεπτά και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού φυσικά, στα δύο παιχνίδια της Γκάμπια με την Μαδαγασκάρη για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. 1-1 το πρώτο παιχνίδι, 1-0 για την Γκάμπια το δεύτερο, η οποία πλησιάζει, όντας στη 2η θέση του ομίλου, στην τελική φάση του Μαρόκο.

Αντιθέτως, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ και η Εθνική Βουλγαρίας μπήκαν σε περιπέτειες μετά το 0-0 με το Λουξεμβούργο (βασικός επί 90λεπτο ο παίκτης του ΠΑΟΚ) και την ήττα με 5-0 από την Β. Ιρλανδία. Ο αρχηγός της Εθνικής Βουλγαρίας πήρε και σε αυτό το παιχνίδι φανέλα βασικού (βγήκε στο 85′) και μάλιστα έχασε πέναλτι, ενώ οι γηπεδούχοι προηγούνταν 3-0. Οι Βούλγαροι είναι μετά και την 4η αγωνιστική των προκριματικών του Nations League στην 3η θέση του ομίλου τους.

Βασικός, δις, επί 90 λεπτά και αρχηγός ο Άλι Σαμάτα γνώρισε δύο ήττες με την Εθνική Τανζανίας (1-0 και 2-0 από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και καθώς φαίνεται απομακρύνθηκε αισθητά από το στόχο της πρόκρισης στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Με πικρή ήττα και αποκλεισμό ολοκληρώθηκε η πορεία της Εθνικής Ελπίδων Κ21 στα προκριματικά του EURO 2025. Ο «τελικός» του 7ου ομίλου στην Κροατία, ανάδειξε νικήτρια την Κροατία με 3-2, παρότι η Εθνική μας γύρισε από το 0-2 σε 2-2… Το γκολ των γηπεδούχων στο 76′ και εν τέλει η ήττα απομάκρυνε κάθε ελπίδα για την 2η θέση, που θα οδηγούσε στα τελικά. Ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος ήταν βασικός (όπως και στην φιλική ήττα από την Σλοβακία, ματς στο οποίο χρόνο συμμετοχής πήρε ο Λευτέρης Τασιούρας).

Η Εθνική Νέων Κ19 ολοκλήρωσε την παρουσία της στο φιλικό τουρνουά της Κροατίας με τρεις ισοπαλίες. 2-2 με την Ιρλανδία με τους Κούπενο, Μπαταούλα, Κοσίδη, Μύθου να παίρνουν φανέλα βασικού και τον Πολιτάκη να μπαίνει ως αλλαγή και 3-3 με το Μεξικό με σκόρερ τους Κούπενο και Χατσίδη και βασικούς τους Μπελερή, Καλαϊτσίδη, Πολιτάκη, Χατσίδη, Κοσίδη και τους Κούπενο, Μύθου, Μπαταούλα να έρχονται από τον πάγκο. Στο τελευταίο φιλικό με την Κροατία η Εθνική μας αναδείχθηκε επίσης ισόπαλη 1-1 με τον Χατσίδη να πετυχαίνει το γκολ της Ελλάδας και τους Κούπενο, Μπαταούλα, Κοσίδη και Μύθου να ξεκινούν ως βασικοί, ενώ χρόνο συμμετοχής πήραν οι Χατσίδης, Μπελερής, Καλαϊτσίδης και Πολιτάκης.

Όσο για την Εθνική Παίδων Κ17 ηττήθηκε με το ίδιο σκορ (2-0) και στα δύο φιλικά που έδωσε εκτός έδρας με την Φινλανδία. Στο πρώτο παιχνίδι ως βασικοί ξεκίνησαν οι Μόκρης και Κρομμύδας, ενώ χρόνο συμμετοχής πήρε ο Σούβλατζης και στον δεύτερο αγώνα (στον οποίο να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε τρία δοκάρια, ένα από αυτά από τον Σούβλατζη) φανέλα βασικού πήρε ο Σούβλατζης και οι Μόκρης και Κρομμύδας μπήκαν ως αλλαγή.

Τέλος, ο Μαξιμίλιαν Σνάουτσνερ ήταν βασικός, κατέγραψε και ασίστ σε μία από τις τρεις νίκες της Εθνικής Πολωνίας Κ19 (με Μάλτα, Τουρκία, Γιβραλτάρ) και προκρίθηκε στην Elite Round, που θα κρίνει τα εισιτήρια για τα τελικά του ΕURO U19.

Διαβάστε ακόμη...