Ιδού η καταγγελία της ΑΕΚ για τον ΠΑΟΚ! - Ζητούσε τιμωρία τριών παικτών και ποινές έως 5 χρόνια για «βιαιοπραγίες»
SHARE:
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο ημίχρονο της του ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Το πρώτο ημίχρονο παίχτηκε με τις εξοντωτικές ποινές της Πειθαρχικής Επιτροπής προς τον Ραζβάν Λουτσέσκου αλλά και μέλη της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ (Κωνσταντινίδης, Τσονάκας, Θεοδωρίδης, Καπούλας) και το δεύτερο… 45λεπτο επίκειται στην Επιτροπή Εφέσεων.
Οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν ήδη καταθέσει έφεση διά των αρμοδίων δικηγόρων τους, Αλέξη Κούγια κι Αχιλλέα Μαυρομάτη, με τον πρώτο να περιορίζεται αποκλειστικά στην περίπτωση του Ρουμάνου τεχνικού που -όπως και οι συνεργάτες του- τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια για διάστημα τεσσάρων μηνών.
Το SDNA έρχεται σήμερα να αποκαλύψει μια σημαντική πτυχή στην υπόθεση: Την επίσημη καταγγελία την οποία έκανε η ΠΑΕ ΑΕΚ με αποδέκτες την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο και τη ΔΕΑΒ. Η καταγγελία έγινε στις 20 Δεκεμβρίου, την ίδια δηλαδή ημέρα που έγιναν γνωστές οι κλήσεις των δύο ΠΑΕ σε απολογία από το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ, δύο 24ωρα μετά το ντέρμπι της Ν.Φιλαδέλφειας. Μάλιστα, έγινε κάποιες ώρες μετά την κλήση σε απολογία των αξιωματούχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αυτό έχει τη δική του σημασία αφού ζητούσε τη διεύρυνση των κατηγοριών αφενός για τους αξιωματούχους και την κλήση σε απολογία ποδοσφαιριστών αφετέρου, από τον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα της ΕΠΟ.
Το αίτημα για τιμωρία τριών ποδοσφαιριστών
Στα αξιοσημείωτα της καταγγελίας της Ένωσης, ότι εκτός από τις ποινές σε Λουτσέσκου και λοιπούς αξιωματούχους του ΠΑΟΚ, αξίωνε τιμωρία και τριών ποδοσφαιριστών του έτερου Δικεφάλου. Ο λόγος για τους Τόμας Κετζιόρα, Μπράντον Τόμας και Τάισον, για τους οποίους αναφέρει σε διάφορα σημεία ότι προέβησαν σε βιαιοπραγίες κατά των φιλάθλων της ΑΕΚ, αλλά και σεκιούριτι.
Όπως είναι γνωστό και παρά τις επικοινωνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν, το συγκεκριμένο αίτημα έπεσε στο κενό, καθώς ούτε ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας ούτε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ ασχολήθηκε με ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου του Βορρά, εκτιμώντας από τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους πως δεν είχαν προβεί σε κάποια αξιόποινη πράξη.
Το σημείο-κλειδί που δείχνει ότι η Πειθαρχική Επιτροπή έλαβε υπόψιν μέρος της καταγγελίας της ΑΕΚ
Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι το θέμα της τιμωρίας του φυσικοθεραπευτή Θανάση Καπούλα, για τον οποίο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους
πως δεν βρισκόταν καν στο σημείο της έντασης αλλά στα αποδυτήρια και κάνει λόγο για έωλη απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής.
To αξιοσημείωτο ωστόσο είναι πως το όνομα του Καπούλα δεν αναφέρεται σε καμία έκθεση παρατηρητή, σε καμία έκθεση της αστυνομίας, πουθενά φυσικά στο φύλλο αγώνα, ενώ ούτε και από τις κάμερες επιβεβαιώνεται η παρουσία του στο πάρκινγκ.
Που υπάρχει η μοναδική αναφορά στο όνομά του; Στην καταγγελία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Μάλιστα, τον εμφανίζει να συμμετέχει σε βιαιοπραγίες εναντίον ενός εκ των δύο παιδιών μαζί με τον Κετζιόρα κι ενώ ο ίδιος, όπως τονίζουν με σαφήνεια από τον ΠΑΟΚ δεν βρισκόταν καν στον συγκεκριμένο χώρο.
Το γεγονός ωστόσο ότι η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε να τιμωρήσει κι εκείνον με τετράμηνο αποκλεισμό, δείχνει ότι πιθανότατα οι «καμπάνες» που μοίρασε το όργανο της Ομοσπονδίας, στηρίχθηκαν και στις καταγγελίες των Κιτρινόμαυρων που συνοδεύονταν από το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά, από το κλειστό κύκλωμα καμερών.
Ζητούσε ποινές για βιαιοπραγία και όχι απόπειρα βιαιοπραγίας η ΑΕΚ
Οι ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν στα μέλη του ΠΑΟΚ αφορούν στο άρθρο 10 παρ. 1β του Πειθαρχικού Κώδικα κι έχουν να κάνουν με «υβριστική συμπεριφορά -έργω ή λόγω-, ή απόπειρα βιαιοπραγίας σε αντίπαλο παίκτη, συμπαίκτη, θεατή ή αξιωματούχο ομάδας», προβλέποντας ποινή απαγόρευσης σε αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια για διάστημα 15 ημερών έως έξι μηνών.
Παρά ταύτα, η ΠΑΕ ΑΕΚ επιδίωκε ακόμη πιο αυστηρές ποινές, αφού έκανε λόγο όχι για "απόπειρα βιαιοπραγίας", αλλά για άσκηση βίας, αφού αναφέρει ότι χτύπησαν τα δύο παιδιά που μαζί με τον πατέρα τους στέκονται μπροστά από το λεωφορείο της "ασπρόμαυρης" αποστολής και δείχνουν τα κινητά τους τηλέφωνα με βίντεο από το ντέρμπι του '18, μαζί με μία φανέλα της προ επταετίας κατάκτησης του πρωταθλήματος.
Γίνεται δε λόγος ακόμα και για ανεξέλεγκτες μπουνιές από πλευράς Τάισον, αλλά και από την πλειοψηφία της αποστολής του ΠΑΟΚ!
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ουσιαστικά η ΑΕΚ ήθελε να στείλει τους Θεσσαλονικείς στο άρθρο 20 του Πειθαρχικού Κώδικα περί «Βίας», προβλέποντας αποκλεισμούς τουλάχιστον πέντε ετών για τα πρόσωπα, αλλά ακόμη διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές ή σε ουδέτερο γήπεδο, μέχρι και υποβιβασμό ομάδας!
Άξια αναφοράς η παράγραφος 3 του συγκεκριμένου άρθρου που σημειώνει πως: «Ιδιαίτερα σοβαρή και επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται ο τραυματισμός διαιτητών, βοηθών διαιτητών, παρατηρητών, βοηθών παρατηρητών και ιατρών αγώνων εντός του γηπέδου από αξιωματούχους ομάδων, ποδοσφαιριστές ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με εντεταλμένη από την ομάδα υπηρεσία στον χώρο αυτό».
Και ως «οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με εντεταλμένη από την ομάδα υπηρεσία στον χώρο αυτό», θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν οι σεκιούριτι που η ΠΑΕ ΑΕΚ επικαλείται στην καταγγελία της πως υπέστησαν βία.
Ουσιαστικά δηλαδή οι Κιτρινόμαυροι επιδίωκαν την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, αλλά και την αναβάθμιση των ποινών, κάτι ωστόσο που τελικά δεν συνέβη, παρά τις πολύ βαριές «καμπάνες» της Πειθαρχικής Επιτροπής, αφού ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας της ΕΠΟ έκρινε πως δεν είχαν προβεί σε αξιόποινες πράξεις και ως εκ τούτου δεν άσκησε δίωξη.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εδώ και χρόνια είχαν εκλείψει, σε μια άτυπη συμφωνία κυρίων, οι καταγγελίες των ΠΑΕ κατά φυσικών προσώπων (προπονητών, ποδοσφαιριστών) σε μια προσπάθεια όλων να πέσουν οι τόνοι και να μην τρέχουν κάθε τόσο στα δικαστικά όργανα. Η καταγγελία της ΠΑΕ ΑΕΚ που αφορά ποδοσφαιριστές, ανεξάρτητα αν έπεσε στο κενό, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει έναν ασκό του Αιόλου που έμοιαζε κλειστός…