Η καταπολέμηση των στημένων οδηγεί στον έλεγχο των διαιτητών

Από soccerplus.gr: Ενώ στην Ελλάδα, το θέμα των στημένων αγώνων καίτοι υπαρκτός αποτελεί ταμπού και κανένας αξιωματούχος της ΕΠΟ και της διαιτησίας δε τολμά να μιλήσει δημόσια, στη Γερμανία η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
Η καταπολέμηση των στημένων οδηγεί στον έλεγχο των διαιτητών

Ο επικεφαλής της διαιτησίας μίλησε για τη μάστιγα των στημένων και το ρόλο των διαιτητών λέγοντας ότι έχουν υιοθετηθεί συστήματα ελέγχου της δράσης και των αποφάσεων τους στο πλαίσιο τη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Το γερμανικό ποδόσφαιρο έχει δεχτεί προειδοποιήσεις για παραμονή σε επιφυλακή αναφορικά με τα στημένα, δέκα χρόνια μετά το σκάνδαλο που συντάραξε την Μπουντεσλίγκα και οδήγησε σε ποινές φυλάκισης για δύο διαιτητές, αλλά και σε αυστηρότερους ελέγχους από τους αξιωματούχους .

Ο Michael Froehlich που είναι επικεφαλής της διαιτησίας στην Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, υπογράμμισε στην σε συνέντευξή του πως η γερμανική ομοσπονδία είχε λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του στησίματος αγώνων, ωστόσο ο στοιχηματισμός σε διεθνές επίπεδο έχει γιγαντωθεί και οι προσπάθειες χειραγώγησης αγώνων δεν θα μπορούσαν να εξαλειφθούν.

«Ακόμη και αν όλοι οι προστατευτικοί μηχανισμοί και συστήματα ελέγχου (στο χώρο),λειτουργούν σωστά, ποτέ δεν μπορείς να είσαι μέσα στο μυαλό των ανθρώπων»,υπογράμμισε ο Froehlich.

Το σκάνδαλο του 2005 δεν επηρέασε κορυφαία παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα, αλλά επικεντρώνεται στην διαιτητή Robert Hoyzer ο οποίος παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στη χειραγώγηση παιχνιδιών της δεύτερης κατηγορίας,της περιφερειακής τρίτης κατηγορίας και στο Κύπελλο Γερμανίας.

Ο Hoyzer παραιτήθηκε από διαιτητής στις 22 Ιανουαρίου του 2015 και στην συνέχεια τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 29 μηνών.

Ένας άλλος διαιτητής τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 18 μηνών, ενώ τρία αδέλφια από την Κροατία, που ήταν μέλη ενός συνδικάτου τζογαδόρων, έλαβαν επίσης ποινές φυλάκισης.

Ο πρώην επικεφαλής των διαιτητών στην Γερμανία, Volker Roth, δήλωσε πως τo σκάνδαλο του 2005 παραμένει μια προειδοποίηση για το παιχνίδι.

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ κάτι τέτοιο, γι'αυτό δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ. Πρέπει να είναι κανείς πάντα σε επιφυλακή και προσεκτικός», δήλωσε ο Roth.

Ο Froehlich ανέφερε πως τώρα υπάρχουν καλύτερα συστήματα συναγερμού που είναι σε θέση να παρακολουθούν την ανάπτυξη των αποδόσεων στο στοίχημα ενώ οι διαιτητές και οι αγώνες βρίσκονται κάτω υπό αυστηρότερο έλεγχο από τα ΜΜΕ, σε σχέση με ό,τι γινόταν πριν από μια δεκαετία.

Οι επιδόσεις των διαιτητών στους αγώνες ελέγχονται καλύτερα. Οι διαιτητές έχουν συμφωνήσει στην διαμόρφωση ενός είδους κώδικα κατά της χειραγώγησης και οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές τους συναλλαγές και αναφορικά με το ποινικό τους μητρώο, τόνισε ο Froehlich.

«Είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε τους διαιτητές», είπε. «Και ξέρουμε ότι μαζί με τις πολλές σωστές αποφάσεις που παίρνουν, υπάρχουν και μερικές λανθασμένες. Αυτές περνούν από επεξεργασία με σκοπό τα πράγματα να γίνουν καλύτερα στο μέλλον».

Παρά το σκάνδαλο, ο Froehlich υποστηρίζει πως οι Γερμανοί διαιτητές χαίρουν εκτίμησης στο εξωτερικό.

«Οι διεθνείς ομοσπονδίες συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στη γερμανική διαιτησία,βεβαίως, ως αποτέλεσμα των επανεξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός της ομοσπονδίας», είπε.

«Οι γερμανικοί διαιτητές συνεχίζουν να απολαμβάνουν μεγάλη αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο».

Διαβάστε ακόμη...