«Καλύτεροι ποδοσφαιριστές, αλλά και χαρακτήρες»

Μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας Κ-17 του ΠΑΟΚ είναι ο Δημήτρης Κυριακίδης, που επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στο Δικέφαλο από τη θέση του προπονητή τερματοφυλάκων της ομάδας νέων.
«Καλύτεροι ποδοσφαιριστές, αλλά και χαρακτήρες»
Photo Credits: @forzaonline.gr

Παίκτης του ΠΑΟΚ από τον Ιανουάριο του 2005 μέχρι το 2008, κρέμασε τα γάντια του πριν από ένα χρόνο, κι αφού καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 αγωνίστηκε στη Σούπερ Λιγκ, υπερασπιζόμενος την εστία-κατά σειρά-του Λεβαδειακού, της Ξάνθης και του Παναιτωλικού.

Πώς ήταν η μετάβαση από τη θέση του γκολκίπερ σ’ αυτή του προπονητή τερματοφυλάκων; 

«Αυτή η αλλαγή για μένα ήταν σχετικά εύκολη, δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα» τονίζει στη FORZA, και συνεχίζει: «Αλλωστε, ήρθα σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα γνώριμο, τους περισσότερους ανθρώπους τους γνώριζα από πριν και με κάποιους από αυτούς υπήρξα και συμπαίκτης (σ. σ. τη σεζόν 2007-08 ήταν συμπαίκτης στον ΠΑΟΚ με τον Δημήτρη Ορφανό, προπονητή της Κ-17). Αυτό το γεγονός με βοήθησε να μπω στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και να γίνει έτσι εύκολη για μένα η μετάβαση από ποδοσφαιριστής σε προπονητή».

Οσο για τις αλλαγές, που συνάντησε στον ΠΑΟΚ, επιστρέφοντας μετά από δεκαπέντε χρόνια; 

«Δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση. Τα χρόνια, βέβαια, που ήμουν παίκτης στον ΠΑΟΚ ήμουν πολύ πιο μικρός. Ο ΠΑΟΚ ήταν ένα σχολείο για μένα, πήρα πάρα πολλά πράγματα. Αλλωστε, είχα βρεθεί από την τότε Δ΄ εθνική κατηγορία σε μια μεγάλη ομάδα, όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Στην πρώτη μου σεζόν είχα αγωνιστεί στην αντίστοιχη Κ-19, μια και τότε δεν υπήρχαν δεύτερες ομάδες, όπως υπάρχουν εδώ και τρία χρόνια στη Σούπερ Λιγκ 2, κάνοντας παράλληλα προπονήσεις, όντας επαγγελματίας, με τη μεγάλη ομάδα».

Η Κ-17 του ΠΑΟΚ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πώς είδε ο ίδιος από μέσα την όλη προσπάθεια; 

«Ο στόχος μας εξ αρχής ήταν το φάιναλ φορ κι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς είμασταν ανταγωνιστικοί. Το επίπεδο στις φάσεις των ομίλων θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο, η ομάδα μας, ωστόσο, έπρεπε να ήταν πειθαρχημένη σε κάθε παιχνίδι της. Βέβαια, ο πιο σημαντικός στόχος δεν παύει να είναι η καθημερινή βελτίωση των παικτών, για αυτό το λόγο τα μέλη του προπονητικού τιμ δίναμε μεγάλη σημασία στις προπονήσεις, κάνοντας και πολλές αναλυτικές συζητήσεις με τους παίκτες, με απώτερο στόχο την όσο το δυνατό πιο γρήγορη εξέλιξή τους. Για εμάς, λοιπόν, τους προπονητές, ο στόχος είναι να βελτιώνουμε τα παιδιά, να τους κάνουμε καλύτερους ως ποδοσφαιριστές, αλλά κι ως χαρακτήρες. Παίζει κι αυτό το ρόλο του, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια ακαδημία και θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες κι οι σωστές συμπεριφορές των παιδιών, εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Από εκεί και πέρα, σαφώς και είναι στόχος η ανάδειξη και προώθηση παικτών στην πρώτη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ επενδύει σ’ αυτό το κομμάτι κι εμείς πρέπει να είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι».

Είναι άραγε πιο δύσκολη η ανάδειξη τερματοφύλακα από την ακαδημία; Ο Κυριακίδης απαντά: 

«Ολες οι θέσεις είναι σημαντικές στο ποδόσφαιρο, αν κι αυτή του τερματοφύλακα είναι λίγο πιο ιδιαίτερη. Ετσι κι αλλιώς, μιλάμε για ένα σύλλογο, όπως είναι ο ΠΑΟΚ, που οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, και για τους τερματοφύλακες και για το σύνολο των ποδοσφαιριστών. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του τερματοφύλακα είναι κομβική και εμείς οι προπονητές γκολκίπερ στην ακαδημία του ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσπαθούμε για να βελτιώνουμε τους τερματοφύλακες, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να βγάλουμε κι έναν γκολκίπερ, ο οποίος θα ανέβει στη μεγάλη ομάδα. Κι όχι μόνο ν’ ανέβει, αλλά και να αγωνιστεί σ’ αυτή και ν’ αφήσει το στίγμα του, όπως, παραδείγματος χάρη, κάνει ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης και αρκετοί άλλοι παίκτες».

Οσο για το πόσο έχει αλλάξει, στην πάροδο των χρόνων, ο τρόπος εκπαίδευσης των νεαρών ποδοσφαιριστών, ο 38χρονος προπονητής τερματοφυλάκων απαντά: 

«Με την πάροδο των χρόνων εισάγονται καινούρια πράγματα στο ποδόσφαιρο. Το άθλημά μας ‘τρέχει’, εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, αν δεν το ακολουθήσεις, μένεις πίσω, άρα κι εμείς οι προπονητές οφείλομε μέσω της διαρκούς επιμόρφωσης να γινόμαστε καλύτεροι, να παίρνουμε ιδέες, να μιλάμε και να επικοινωνούμε με άλλους προπονητές, στη δική μου περίπτωση με προπονητές τερματοφυλάκων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να γίνεις καλύτερος και να βελτιώνεσαι. Εμπλουτίζεις τις ιδέες σου, γίνεσαι πλουσιότερος σε γνώσεις και, βέβαια, δεν θα πρέπει να μένεις στο παρελθόν. Σίγουρα παίζει ρόλο κι η εμπειρία, που απέκτησα μέσα από τα χρόνια, που έπαιξα σε υψηλό επίπεδο, όσα έχω περάσει ως τερματοφύλακας με βοηθούν τώρα στη δουλειά μου, να συμβουλεύσω τους νεαρούς παίκτες να μην κάνουν τα λάθη που έκανα εγώ και, γενικότερα, να προσπαθήσω να τους δώσω τα κατάλληλα εφόδια, πετυχαίνοντας τους στόχους στη δουλειά μας πιο γρήγορα».

 

Πηγή: forzaonline.gr

Διαβάστε ακόμη...