Μια «βιόλα» ιστορία ποδοσφαιρικού πάθους
SHARE:
Το paokfc.gr σας παρουσιάζει τη διαδρομή των Βιόλα μέσα στο χρόνο
Μια «βιόλα» ιστορία ποδοσφαιρικού πάθους
Η Φιορεντίνα δεν είναι η πιο ιστορική ομάδα της Ιταλίας. Ούτε η πιο πετυχημένη. Ωστόσο η πολύχρονη ιστορία του συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1926 στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, είναι γεμάτη από πρωτιές. Και δη σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι «Βιόλα» – προσωνύμιο από το χρώμα της φανέλας που υιοθετήθηκε το 1929 – είναι η πρώτη ιταλική ομάδα που έφτασε ως τον τελικό του (τότε) Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά και η πρώτη ιταλική ομάδα που κατέκτησε διοργάνωση υπό την αιγίδα της UEFA.
Για τον τρόπο που προέκυψε το μωβ χρώμα της φανέλας της Φιορεντίνα ο αστικός μύθος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του πλυσίματος των εμφανίσεων της ομάδας (ήταν ερυθρόλευκες οι φανέλες και μαύρα τα παντελονάκια) σε ένα ποτάμι, αυτές ξέβαψαν και πήραν ένα αχνό βιολετί χρώμα. Οι παίκτες της Φιορεντίνα φόρεσαν αυτές τις εμφανίσεις σε ένα φιλικό στις 22 Σεπτεμβρίου του 1929 και το χρώμα προκάλεσε εντύπωση και θετικά σχόλια στο κοινό με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί από τον ιταλικό σύλλογο.
Ένας από τους μεγαλύτερους δημοσιογράφους και ιστορικούς της γειτονικής χώρας, ο Ιντρο Μοντανέλι (1909-2001) που ουδέποτε έκρυψε τη συμπάθειά του για τη Φιορεντίνα, υποστήριζε ότι το μωβ χρώμα «ανήκει» στην πόλη της Φλωρεντίας, καθώς εκεί δημιουργήθηκε για πρώτη φορά με τεχνητό τρόπο όταν τον 14ο αιώνα οι περίφημοι αλχημιστές της πόλης απόσταξαν σπόρους ορχιδέας! Η Φιορεντίνα ιδρύθηκε το 1926, την ίδια χρονιά με τον ΠΑΟΚ, όταν συγχωνεύτηκαν η Φιρέντσε και η Λιμπερτάς και στις εννέα δεκαετίες της ιστορίας της πανηγύρισε την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Ιταλίας (1956, 1969), έξι Κυπέλλων (1940, 1961, 1966, 1975, 1996, 2001) και ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων (1961).
Παράλληλα με την ίδρυσή της, αναβίωσε και το ιστορικό μεσαιωνικό παιχνίδι κάλτσιο, ένας από τους προπομπούς του σύγχρονου ποδοσφαίρου που παιζόταν τον 16ο αιώνα στη Φλωρεντία. Οι αγώνες του κάλτσιο (ονομασία που χρησιμοποιείται στην Ιταλία πλέον για το σύγχρονο ποδόσφαιρο) διεξάγονταν στην πλατεία Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας, που πήρε το όνομά της από τον ιστορικό ναό όπου έχουν ταφεί μεταξύ άλλων ο Μιχαήλ Αγγελος, ο Ροσίνι, ο Μακιαβέλι, ο Γαλιλαίος...
Οι σύγχρονοι αγώνες του κάλτσιο, το οποίο διαρκεί 50 λεπτά και στο οποίο η κάθε ομάδα έχει 27 αθλητές, γίνονται πια για τουριστικούς σκοπούς και η καρδιά του... κανονικού ποδοσφαίρου για τη Φλωρεντία χτυπάει στο «Αρτέμιο Φράνκι», την έδρα της Φιορεντίνα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της τη φανέλα με το ιδιαίτερο «βιόλα» χρώμα φόρεσαν αρκετές από τις μεγαλύτερες μορφές του ιταλικού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Τζιανκάρλο Αντονιόνι, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο Κλαούντιο Τζεντίλε, ο Ντανιέλ Πασαρέλα, ο Ραμόν Ντίας, ο Σόκρατες, ο Κάρλος Ντούνγκα, ο Γκούναρ Γκρεν, ο Στέφαν Εφενμπεργκ, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο Ρουί Κόστα κ.α.. Επίσης από την ομάδα της Φλωρεντίας πέρασαν αρκετοί κορυφαίοι τερματοφύλακας όπως ο Ρίκι Αλμπερτόζι, ο Τζιοβάνι Γκάλι και ο Φραντσέσκο Τόλντο.
Πτώση και επιστροφή
Η Φιορεντίνα είχε παραδοσιακά τις μεγάλες στιγμές της σχεδόν ανά κάθε δεκαετία, ωστόσο μολονότι η αλλαγή της χιλιετηρίδας βρήκε τους «Βιόλα» να αγωνίζονται στο Champions League και να κατακτούν το τελευταίο Κύπελλο Ιταλίας της ιστορίας τους, το 2001 αποκαλύφθηκε μια οικονομική «μαύρη τρύπα» που ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ από τη διοίκηση του Μάριο Τσέκι Γκόρι. Το αποτέλεσμα ήταν ο υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία, ωστόσο η Φιορεντίνα επέλεξε να ξαναδημιουργηθεί ως εταιρεία κατρακυλώντας ακόμη πιο κάτω, στην τέταρτη κατηγορία, όπου ο μοναδικός παίκτης που συνέχισε να αγωνίζεται ήταν ο Ατζελο ντι Λίβιο.
Οι «βιόλα» υπό την ιδιοκτησία πλέον του Ντιέγκο ντέλα Βάλε επέστρεψαν στα μεγάλα σαλόνια το 2004 και δύο χρόνια αργότερα τερμάτισαν στην τέταρτη θέση εξασφαλίζοντας και πάλι ένα εισιτήριο για το Champions League. Η εμπλοκή του συλλόγου όμως στο σκάνδαλο «Calciopolis» που συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο επέφερε βαριά τιμωρία και αφαίρεση του δικαιώματος να αγωνιστεί στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό.
Η συνεργασία με τον προπονητή Τσέζαρε Πραντέλι που ξεκίνησε το 2005 αποδείχθηκε ευεργετική για τη Φιορεντίνα, καθώς ο μετέπειτα ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, δημιούργησε ένα σύνολο ικανό να πρωταγωνιστεί. Ετσι το 2009-10 η επιστροφή της Φιορεντίνα στο Champions League έμοιαζε αναπόφευκτη. Ο Πραντέλι είναι ο τεχνικός που παρέμεινε για περισσότερο από κάθε άλλον στον πάγκο των «Βιόλα», καθώς έφυγε το 2010.
Η εποχή Μοντέλα
Η φυγή του Πραντέλι για να αναλάβει την εθνική Ιταλίας, προκάλεσε τριγμούς. Η ομάδα βρέθηκε να παλεύει για τη σωτηρία της μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου ο Βιντσέντσο Μοντέλα και αποφασίστηκε να αλλάξει ριζικά το ρόστερ. Από τους 26 παίκτες της επόμενης περιόδου οι 17 ήταν καινούριοι, οι οποίοι οδήγησαν τη Φιορεντίνα και πάλι στο επάνω κλιμάκιο του Καμπιονάτο καθώς τόσο την περίοδο 2012-13, όσο και την επόμενη οι «Βιόλα» τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας «αγγίζοντας» την έξοδο στο Champions League.
Την σεζόν 2014-15, την χρονιά που οι Βιόλα, είχαν βρει και πάλι τον ΠΑΟΚ στον δρόμο τους, πραγματοποίησαν εξαιρετική πορεία στο Europa League, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκαν από την μετέπειτα κάτοχο Σεβίλη. Στις εγχώριες διοργανώσεις έμεινε στην τέταρτη θέση, με το πολυπόθητο εισιτήριο στο Champions League να μην έρχεται και πάλι. Στο Κύπελλο η Φιορεντίνα γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό στα ημιτελικά από την Γιουβέντους, την οποία κέρδισε με 1-2 στο Τορίνο, αλλά η Κυρία έκανε την ανατροπή και πέρασε από το Αρτέμιο Φράνκι με 0-3.
Ο Μοντέλα θεωρήθηκε πως δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του συλλόγου και εκδιώχθηκε τον Ιούνιο του 2015, τον ίδιο μήνα που οι Βιόλα ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους με τον Πάολο Σόουζα, ο οποίος βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο τιμόνι της ομάδας. Η πρώτη χρονιά του Πορτογάλου στον πάγκο της ομάδας δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα επιτυχημένη.
Στο πρωτάθλημα κατέλαβε την 5η θέση, μην μπορώντας σε καμία περίπτωση να διεκδικήσει την 3η προνομιούχα θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στο Κύπελλο Ιταλίας γνώρισε ένα οδυνηρό αποκλεισμό από την Κάρπι στην φάση των 16, ενώ στο Europa League, η δεύτερη θέση που κατέλαβε στον όμιλο πίσω από την Βασιλεία, την έστειλε πάνω στην Τότεναμ, από την οποία και έμεινε εκτός συνέχειας με συνολικό σκορ 1-4.