Rival Analysis: Η Χαρτς και το Εδιμβούργο
SHARE:
Το «βασιλικό» και παραμυθένιο Εδιμβούργο
Μεσαιωνική και παραμυθένια, με πλούσια ιστορία και ατμόσφαιρα μυστηριώδη, το Εδιμβούργο – τόσο η παλιά όσο και η νέα πόλη του μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – φιλοξενεί κάποια από τα πιο σημαντικά ιστορικά ορόσημα παγκοσμίως.
Είναι πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437, αποτέλεσε κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού εξαιτίας του σπουδαίου Πανεπιστημίου του και είναι παράλληλα μια πόλη με πολλές γκαλερί και μουσεία, αλλά και υψηλή γαστρονομία. Κοινώς αποτελεί ιδανικό προορισμό, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.
–Ανεβείτε έως το ανενεργό ηφαίστειο Arthur's Seat για πανοραμική θέα της πόλης.
– Το Stockbridge, δίπλα στον ποταμό Λιθ, είναι ένα υπέροχο χωριό με κομψές κατοικίες γεωργιανού και βικτοριανού ρυθμού με αυλές. Παραμυθένια βόλτα...
– Το κτίριο του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου είναι τολμηρό, θυμίζει βάρκες που έχουν γυρίσει ανάποδα και σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Enric Miralles, ο οποίος απεβίωσε πριν από τα αποκαλυπτήριά του, το 2004.
– Το ιστορικό κάστρο του Εδιμβούργου και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, χτισμένο τον 12ο αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο. Απλά παραμυθένιο!
– Γραφικός, αλλά και τουριστικός δρόμος, τo Royal Mile, κατακλύζεται από μαγαζιά. Οδηγεί στο παλάτι του Hollyrood, το οποίο ήταν η κατοικία της πριγκίπισσας της Σκωτίας και θέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ.
– Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στεγάζει τα πάντα. Αιγυπτιακές μούμιες, μόδα, τέχνη, σκελετούς δεινοσαύρων... Η είσοδος μάλιστα είναι ελεύθερη.
– Η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας στεγάζεται σε δύο υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα και φιλοξενεί έργα του Ρέμπραντ και του Μποτιτσέλι, μεταξύ άλλων.
– Η football pie είναι παραδοσιακή σκωτσέζικη πίτα με κιμά. Συχνό σνακ για τους αγώνες, εξ ου και football pie.
– Θα βρείτε πολλά καταστήματα που πωλούν προϊόντα σχετικά με τον Harry Potter. Κι αυτό γιατί ο αγαπημένος ήρωας είναι εμπνευσμένος από την πόλη του Εδιμβούργου.
Heart of Midlothian
Αιώνια ανάμεσα στο δίπολο Σέλτικ και Ρέιντζερς, η Χαρτς είναι το τελευταίο ...εμπόδιο του ΠΑΟΚ πριν τους ομίλους. Η έδρα της Χαρτ οφ Μιντλόθιαν, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι το Γκόρτζι στα δυτικά του Εδιμβούργου.
Η ομάδα της Σκωτίας συνδέεται τρόπον τινά με τον ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι έχει αγωνιστεί εκεί, από το 2006 έως το 2009, ο team manager του Δικεφάλου Χρήστος Καρυπίδης . Η Χαρτς έχει στο παλμαρέ της τέσσερα πρωταθλήματα Σκωτίας (το τελευταίο το 1960), οκτώ Κύπελλα Σκωτίας (το τελευταίο το 2012) και τέσσερα League Cup. Στο πρωτάθλημα Σκωτίας την σεζόν 2022-23 τερμάτισε τέταρτη.
Όσον αφορά στην παρουσία της στην Ευρώπη, σε φάση ομίλων έχει προκριθεί σπάνια και μάλιστα η πιο πρόσφατη είναι αυτή της περασμένης σεζόν στο Europa Conference League, οπότε και τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της.
– Ο σύλλογος πήρε το όνομά του από την ιστορική κομητεία Midlothian, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Από τότε χρονολογείται και το μωσαϊκό Heart of Midlothian στο Royal Mile, που σηματοδοτεί την ιστορική είσοδο στη φυλακή Old Tolbooth, που κατεδαφίστηκε το 1817.
– Η Χαρτς δημιουργήθηκε από μια ομάδα φίλων από το Heart of Midlothian Quadrille Assembly Club. Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου δεν καταγράφηκε ποτέ, αν και πλέον καθιερώθηκε το 1874 ως έτος ίδρυσης.
– Ένα από τα παλαιότερα ντέρμπι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι αυτό της Χαρτς με την Χιμπέρνιαν. Οι δυο τους συναντήθηκαν πρώτη φορά την ημέρα των Χριστουγέννων του 1875, οπότε η Χαρτς κέρδισε 1-0.
– Αρχικά η ομάδα φορούσε λευκές φανέλες με μια καρδιά ραμμένη στο στήθος. Τα χρώματα της είναι πια το λευκό και το μπορντό, πάντα φυσικά με μια καρδιά σε ευδιάκριτο σημείο.
– Το σήμα είναι μια καρδιά, βασισμένη στο μωσαϊκό Heart of Midlothian στο Royal Mile. Υπάρχει σχετικά ένα περίεργο έθιμο. Όταν περνά κάποιος από το μωσαϊκό, το ...φτύνει, σε μια ανάμνηση της εποχής που βρισκόταν εκεί η φυλακή της πόλης.
– Το παρατσούκλι της ομάδας είναι "The Jambos". Jambo στην σκωτσέζικη διάλεκτο σημαίνει φυσικά καρδιά.
Tynecastle Park
Το Tynecastle Park στην περιοχή Γκόργκι του Εδιμβούργου είναι η έδρα της Χαρτς από το 1886. Έχει φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες της Σκωτίας, ημιτελικούς του Κυπέλλου Σκωτίας και του Λιγκ Καπ. Το Tynecastle έχει χωρητικότητα 19.852 θέσεων και είναι το έκτο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Σκωτία. H Χαρτς έπαιζε αρχικά στο The Meadows, το Powburn και το Powderhall πριν μετακομίσει στην περιοχή Γκόργκι.
– Το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως την δεκαετία του 1990. Η κεντρική κερκίδα διατέθηκε στο κοινό τον Νοέμβριο του 2017 κι έχει χωρητικότητα 7.000 θέσεων.
– Οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι στεγάζονται στην κερκίδα του Roseburn στη μία άκρη του γηπέδου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 3.676 οπαδοί.
– Μέσα στο Gorgie Stand βρίσκεται το μουσείο της ομάδας. Η είσοδος είναι δωρεάν.
– Eίναι στάδιο κατηγορίας 4 στην UEFA, ως το μοναδικό γήπεδο ποδοσφαίρου εκτός Γλασκώβης κι ένα από τα πέντε της Σκωτίας που κατέχει υψηλή κατάταξη στην UEFA.
– Ρεκόρ θεατών (53.396) έχει καταγραφεί σε ένα παιχνίδι με την Ρέιντζερς στις 02.1932 για το Κύπελλο Σκωτίας.