Ο ιδιόρρυθμος Μπεκάλι που κάνει τα πάντα στη FCSB

Η Τούμπα δεν έχει δει ποτέ της κάτι ανάλογο με τον ιδιοκτήτη της Στεάουα, Τζίτζι Μπεκάλι ο οποίος θα την επισκεφτεί την Πέμπτη.
Πηγή: sdna.gr
Ο ιδιόρρυθμος Μπεκάλι που κάνει τα πάντα στη FCSB

Το επιβλητικό αρχοντικό στην οδό Aleea Alexandru αποπνέει άρωμα του γαλλικού διαφωτισμού, αποτελεί εξάλλου πιστό αντίγραφο του παλατιού Μπιρόν στο Παρίσι, το οποίο σήμερα στεγάζει το περίφημο Μουσείο Ροντέν!

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1915, σε μία έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων, σε κάθε ένα από τα 24 δωμάτια του έχει γραφτεί η σύγχρονη ιστορία του ρουμανικού κράτους. Κατά καιρούς έμειναν σε αυτό Πρωθυπουργοί, Δήμαρχοι, Βιομήχανοι, Δικαστές, η αφρόκρεμα της ρουμανικής αριστοκρατίας, μέχρι που το 1948 περνάει στα χέρια του καθεστώτος, που το χρησιμοποιεί ως ξενώνα για εκλεκτούς ξένους προσκεκλημένους και αργότερα ως πρεσβεία της Αργεντινής.

Μετά την βίαιη πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989, το αρχοντικό επιστρέφει στους νόμιμους κληρονόμους, οι οποίοι μετά από 17 χρόνια μετά το παραχωρούν έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους εγχώριους επιχειρηματίες, τον Γκεόργκε Μπεκάλι.

Την ανακαίνιση, που κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, επιμελείται ο διάσημος αρχιτέκτονας Καμίλ Ρογκούσκι, ο οποίος φέρει την υπογραφή του στο προεδρικό ανάκτορο, όμως το προσωπικό γούστο του νέου ιδιοκτήτη δημιουργεί μία σύγχυση ανάμεσα στο κλασικό και το... καλτ. Το μπαρόκ και το... κιτς.

Ένα τεράστιο ομοίωμα του Εσταυρωμένου γίνεται το νέο σήμα κατατεθέν, σε ένα ξύλινο σταυρό ύψους 5 μέτρων (!) υπάρχει, η επιχρυσωμένη φιγούρα του σώματος του Ιησού και στην βάση  χαραγμένα τα εξής λόγια: «Το χέρι του Θεού ορίζει τον κόσμο. Αυτό θα επιλέξει ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί που θα τον ακολουθήσουν». 

Χρυσά αετώματα 24 καρατίων κοσμούν τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς τοίχους, η αίσθηση του χρυσού βρίσκεται σχεδόν παντού. Τεράστιοι πολυέλαιοι, σπάνιοι πίνακες, χρυσοποίκιλτοι θρόνοι, χρυσά ανάγλυφα σε τοίχους και εσωτερικές σκάλες, χρυσά πόμολα, σπάνιες πορσελάνες και κειμήλια, χρυσές λεπτομέρειες σε κάθε γωνία του κτιρίου των 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Και εικόνες. Πολλές χριστιανικές εικόνες σε κάθε μέγεθος, σε ξύλο, ασήμι και φυσικά… χρυσό, που δημιουργούν μία μυσταγωγία, ένα κράμα θρησκευτικής κατάνυξης και αρχιτεκτονικού δέους.

Πίσω από όλα αυτά, ένας ιδιοκτήτης που ενδόμυχα πιστεύει ότι είναι η μετενσάρκωση του Χριστού. Το 2005 μία εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Μπεκάλι ζητάει από ένα ζωγράφο να του φιλοτεχνήσει μία απομίμηση του «Μυστικού Δείπνου» του Ντα Βίντσι με εκείνον στην θέση του Ιησού και την ενδεκάδα της Στεάουα (συν τον τότε προπονητή) σε ρόλο μαθητών. Απολογήθηκε, λέγοντας ότι δεν ήταν παρά ένα δώρο κάποιου θαυμαστή. Στην κατοχή του έχει πολλά τέτοια έργα «θαυμαστών», με την φιγούρα του, άλλοτε ως Άγιο Γεώργιο τροπαιοφόρο και άλλοτε ως Ιησού.

Ακόμα κι αν δεν καταφέρεις να διακρίνεις το παλάτι, σίγουρα θα το... ακούσεις! Τα ηχεία που έχουν στηθεί περιμετρικά στον κήπο των τριών στρεμμάτων παίζουν συχνά - πυκνά χριστιανικές ψαλμωδίες στην διαπασών, το ίδιο θέλησε να κάνει και στην έδρα της (παλιάς) Στεάουα για να σκεπάζει τα σόκιν συνθήματα των οπαδών και να εξημερώσει τα πλήθη: «Σκοπεύω να παίζω μόνο χριστιανικά τραγούδια πριν από τα παιχνίδια και στο ημίχρονο, γιατί εγώ είμαι αυτός που πληρώνει και γιατί έτσι μ' αρέσει. Δεν θέλω να ακούω τα τραγούδια αυτού του gay, του Φρέντι Μέρκιουρι. Θα δώσω εντολή να μην ξαναπαίξουν το We will rock you.. Όποιος θέλει να ακούσει μουσική του διαβόλου, ας μην έρχεται στο γήπεδο μου», ήταν μία από τις γνωστές παραληρηματικές του εκφράσεις πριν από μερικά χρόνια.

Η πρόσβαση απαγορεύεται αυστηρά. Ένα κτίριο ζωσμένο σαν «αστακός» από δεκάδες κάμερες και αστυνόμευση 24 ώρες το 24ωρο, καθώς το «Παλάτι Μπεκάλι» (όπως το βάφτισε) αποτελεί ίσως τον πιο δημοφιλή στόχο στο Βουκουρέστι -οι εξωτερικοί τοίχοι του έχουν γίνει κατά καιρούς, το μέρος όπου εξωτερικεύτηκε η οργή, ο θυμός, το μίσος για την πιο εκκεντρική και αμφιλεγόμενη (sic) προσωπικότητα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Οι ρίζες του, όσο πιο φτωχές μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο παππούς του -Γκεόργκε Μπεκάλι κι αυτός- ήταν Αρμάνος στην Αλβανία, μία μειονότητα που συνήθως αναφέρεται ως ποιμενική, με επίκεντρο την Κορυτσά. 

Σε μία περίοδο συνεχών εκτοπίσεων και διωγμών, η οικογένεια Μπεκάλι έχει σταμπαριστεί από το κουμμουνιστικό καθεστώς ως ύποπτη για σχέσεις με την Σιδηρά Φρουρά ένα φασιστικό κίνημα και πολιτικό κόμμα που έδρασε την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι επίσης γνωστή ως η Λεγεώνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ή το Κίνημα της Λεγεώνας.

Γεννιέται το 1958 και μεγαλώνει... καλά. Ο πατέρας του έχει χτίσει ένα κοπάδι από εκατοντάδες πρόβατα και ο Γκεόργκε είναι ο βασικός πωλητής των προϊόντων του στην καλή κοινωνία. Τα πηγαίνει πόρτα-πόρτα.

Στην δεκαετία του ’80 προμηθεύει ο ίδιος τους παίκτες της Στεάουα με κρέατα, γιαούρτι και γαλακτοκομικά, εκεί γνωρίζεται προσωπικά με τον Γκεόργκε Χάτζι και αλλάζει όλη του η ζωή.

Πρώτα, θέλει να γίνει διάσημος. Μετά, πλούσιος. Έτσι υποστηρίζει.

Λίγο μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, οσμίζεται το μεγάλο κενό και τον καπιταλιστικό οργασμό που έρχεται και στήνει την πρώτη μεγάλη μπίζνα.

Πείθει τον Χάτζι να του δώσει ένα άτοκο δάνειο και με φορτηγά από την Τουρκία εισάγει πρώτος στην Ρουμανία λίγο από τον προηγμένο δυτικό πολιτισμό. Τζιν, τσιγάρα, καπνό, σαπούνια, τέτοια πράγματα. 

«Θησαυρίζει», αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

Ο Τζίτζι, όπως τον ξέρουν πια όλοι, αρχίζει να διεισδύει παντού, οι διασυνδέσεις του αφορούν πια υψηλά πολιτικά ιστάμενα πρόσωπα, φαίνεται πως ψάχνει την μία και μοναδική πληροφορία, που θα τον κάνει να πιάσει την καλή. 

Γνωρίζεται με τον Υπουργό Άμυνας, Βίκτορ Μπάμπιουκ και το 1999 σκαρφίζεται μία ανταλλαγή… αέρα, που τον κάνει πλουσιότερο κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ανταλλάζει με τον ρουμανικό στρατό μία έκταση 21.5 εκταρίων στην περιοχή Ștefăneștii de Jos (περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από το Βουκουρέστι) με μία άλλη 20.9 εκταρίων στην περιοχή Pipera στο Βόρειο τμήμα της πόλης. Στην ουσία, ανταλλάζει ένα… βοσκοτόπι με ένα «φιλέτο»!

Ο Μπεκάλι έχει την πληροφορία, ότι στην έκταση που θα έρθει στην κατοχή του, θα χτιστούν συγκροτήματα κατοικιών, ο στρατός δεν έχει ιδέα. Πρώτα κλείνει την συμφωνία, και μετά αγοράζει το οικόπεδο που παζάρευε ως δικό του, σε μία συμφωνία που ζημίωσε το ρουμανικό κράτος για περίπου 900.000 δολάρια και έφερε το 2013 την καταδίκη του πρώην Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού με δύο χρόνια φυλάκισης! Ο Μπεκάλι -που επίσης καταδικάστηκε μετά από 14 χρόνια σε άλλα τρία χρόνια φυλάκισης- είχε πια αλλάξει επίπεδο.

Από πλούσιος, έχει γίνει ζάπλουτος!

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια την περιουσία του. Άλλοι μιλούν για δύο-τρια δις δολάρια, άλλοι για το ένα δέκατο. Κάποια περιουσιακά του στοιχεία είναι γραμμένα στις τρεις κόρες του, άλλα είναι σε διάφορες off shore που βρίσκονται σε παραδεισένιους αφορολόγητους προορισμούς και κάποια ψάχνουν τρόπο να… εμφανιστούν. Στο χαρτοφυλάκιο του βρίσκονται πια κάθε λογιών επιχειρήσεις, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις όλο και κάπου θα τον βρεις από κάτω.

Ένα κράτος εν κράτει.

Τζίτζι, ο πρόεδρος με το «χαρτάκι»

Μεθοδικά, υπόγεια, σχεδόν μαεστρικά καταφέρνει το 2003 να αποκτήσει το 51% των μετοχών της Στεάουα και να μπει δυναμικά στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Μέσα σε δύο χρόνια καταφέρνει να δημιουργήσει χρέη 11 εκατομμυρίων ευρώ και να ρίξει το πρώτο κανόνι, αφού έχει νωρίτερα αλλάξει ΑΦΜ στον σύλλογο, αφήνοντας τον παλιό να κηρύξει πτώχευση.

Από το 2007 υποστηρίζει ότι δεν έχει την παραμικρή νόμιμη / θεσμική σχέση με τον σύλλογο για να αποφύγει ποινικές ευθύνες, όμως ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αυτός κρύβεται πίσω από το κάθε τι.

Όταν η Στεάουα κληρώθηκε να παίξει με την Τσέλσι είχε πει το αμίμητο: «Ας έρθει εδώ ο Αμπράμοβιτς για να δούμε ποιος φοράει πιο ακριβά ρούχα», ενώ μία ανάλογη δήλωση για τον πρόεδρο του Άγιαξ λίγο έλειψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο: «Γιατί να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με εκείνον; Φοράει παπούτσια των 200 ευρώ τα δικά μου κοστίζουν τέσσερα χιλιάρικα».

Αγαπημένο του χόμπι, το… χαρτάκι. Όχι η τράπουλα, αλλά το χαρτάκι με την ενδεκάδα και τις αλλαγές μαζί. Όσοι προπονητές το δέχθηκαν, έμειναν στην δούλεψη του λιγάκι παραπάνω.

Δεν έχει διστάσει να απομυθοποιήσει όλους τους θρύλους του ρουμανικού ποδοσφαίρου και να τους... αδειάσει με κάθε πιθανό τρόπο  (Χάτζι, Πιτσούρκα, Ντουμιτρέσκου, Ιορντανέσκου, Ραντόι), ενώ θρυλείται ότι το 2021 έκανε πρώτο προπονητή τον Ντίνου Τοντόραν, επειδή όταν τον κάλεσε στο τηλέφωνο, εκείνος του απάντησε ότι βρίσκεται στην εκκλησία. Αυτό αρκούσε.

Σε αυτά τα 21 χρόνια, έχει προβεί σε 37 αλλαγές προπονητών, όμως το ποδόσφαιρο τον οδήγησε για 22 μήνες πίσω από την φυλακή (Ιούνιος 2013 / Απρίλιος 2015), όταν κρίθηκε ένοχος για την περίφημη υπόθεση «βαλίτσα», την δωροδοκία παικτών της Ουνιβερσιτάτεα Κλουζ με 1,7 εκατομμύριο ευρώ, ώστε να κερδίσουν την CFR Κλουζ και να στέψουν πρωταθλήτρια την ομάδα του.

Πως το βλέπει ο ίδιος όλο αυτό; Σε ένα παλιό ντέρμπι με την Κλουζ, στο οποίο η Στεάουα επικράτησε με 3-1 με δύο γκολ οφσάιντ και άλλα δύο πέναλτι που δεν δόθηκαν στην CFR (εποχή προ VAR) ο πρόεδρος των ηττημένων Ιούλιου Μουρεσάν τον αποκάλεσε «τρελό για άσυλο», χαρακτηρίζοντας τον «καταστροφή του ρουμανικού ποδσφαίρου», μα ο Μπεκάλι απάντησε ότι «ο Θεός δεν ενδιαφέρεται για τον κανονισμό του οφσάιντ»!

Οταν βρέθηκαν τετ-α-τετ ο Μουρεσάν του είπε κατάμουτρα: «Είσαι κλέφτης», όμως η απάντηση του ήταν και πάλι πληρωμένη: «Όχι. Είμαι ένας έξυπνος άνθρωπος».

Τζίτζι, ο μισογύνης

Μολονότι έχει κορόνα στο κεφάλι του, την κατά 11 χρόνια μικρότερη σύζυγό του Λουμινίτσα την οποία γνώρισε στα 14 της, εν έτει 1983 και έχει τρεις κόρες, θεωρείται μισογύνης, όσο λίγοι. Το Σεπτέμβρη του 2007 βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των φεμινιστικών οργανώσεων, όταν είπε στην υποψήφια Ευρω-βουλευτή Λαβίνια Σάντρου ότι θα πρέπει να βάλει «υποψηφιότητα για το πεζοδρόμιο και όχι για τις Βρυξέλλες» αποκαλώντας την εμμέσως ιερόδουλη. 

Στο παρελθόν είχε πει και την επική ατάκα: «μία γυναίκα δεν έχει άλλη αξία, από την στιγμή που έχει επιτελέσει το έργο της τεκνοποίησης», κάτι που οδήγησε 26 γυναίκες να τον καταγγείλουν στο εθνικό συμβούλιο κατά των διακρίσεων. Κρίθηκε ένοχος, αλλά το πρόστιμο που πλήρωσε ήταν περίπου… όσο ένα πακέτο τσιγάρα!

Αρνείται πεισματικά να ιδρύσει γυναικείο τμήμα στην Στεάουα, αφού πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο δεν φτιάχτηκε για εκείνες: «Αν μου επιβάλλουν να φτιάξω γυναικεία ομάδα, τότε φεύγω από το ποδόσφαιρο. Δεν πρόκειται να κάνω πράγματα ενάντια στον Θεό, το ποδόσφαιρο δεν είναι φτιαγμένο για τις γυναίκες. Δεν θέλω να ευθυγραμμιστώ με τα ιδανικά του Σατανά. Τα κορίτσια είναι για να παίζουν χάντμπολ και μπάσκετ, όχι ποδόσφαιρο.

Η γυναίκα φτιάχτηκε από τον άντρα, για τον άντρα. Είναι φτιαγμένη για να ελκύει τον άνδρα. Η πυγμαχία και το ποδόσφαιρο κάνουν το γυναικείο σώμα να υποφέρει, χάνουν την θηλυκότητα τους», είναι μία ακόμα από τις ιστορικές δηλώσεις του που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Μα, έχει κι άλλα: «Αν είσαι γυναίκα, σημαίνει ότι υστερείς νοητικά. Έχεις δει ποτέ γυναίκα πρωταθλήτρια στο σκάκι; Μία γυναίκα δεν μπορεί να κερδίσει ποτέ έναν άντρα στο σκάκι», ενώ για το ίδιο θέμα επικαλέστηκε και θρησκευτικά εδάφια: «Η Βίβλος λέει ξεκάθαρα ότι μία γυναίκα δεν μπορεί να ηγηθεί. Πρέπει να είναι ήσυχη. Μπορεί να γίνει υποστηρικτική, αλλά όχι να διδάξει έναν άντρα. Δεν είμαι μισογύνης, η Βίβλος το λέει».

Ομοφοβικός, ρατσιστής και μισαλλόδοξος

Θεωρεί τους ομοφυλόφιλους μιάσματα και αμαρτωλούς: «Μπορούν να παντρεύονται στο Δημαρχείο, όμως δεν έχουν θέση στην εκκλησία», έχει δηλώσει, ενώ σε άλλο  ομοφοβικό παραλήρημα είχε πει ότι αν εκλεγεί θα ξεφορτωθεί όλους τους ομοφυλόφιλους, χτίζοντας χωριστές γειτονιές όπου: «θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους»!

Σε ένα άλλο κρεσέντο του σχολίασε πως: «οι ομοφυλόφιλοι προστατεύονται από τον Σατανά», ενώ προσέθεσε ότι δεν έχουν καν το δικαίωμα να παίζουν ποδόσφαιρο. Όχι όμως για τους λόγους που μπορεί να φαντάζεσαι: «Οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν το μυαλό τους στο πως θα βάλουν γκολ, αλλά πως θα κάνουν μπάνιο με τους άλλους παίκτες γυμνοί στις ντουζιέρες».

Σε πολλές επίσημες τοποθετήσεις του έχει προσβάλει χυδαία την ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας. Υπάρχουν καταγγελίες για εξύβριση και ρατσιστική συμπεριφορά του εναντίον Ρομά, ενώ έχουν καταγραφεί και αντισημιτικά, παραληρήματα ειδικά για τον παλιό πρόεδρο της Ντιναμό Βουκουρεστίου Τζορτζ Κόπος.

Τον Νοέμβριο του 2001 αυτός και οι σωματοφύλακες του χειροδίκησαν κατά της παρουσιάστριας σατιρικής εκπομπής Μαλονγκά Παρφέ, αποκαλώντας την, «μαϊμού» λόγω της αφρικανικής καταγωγής της, ενώ σε μία άλλη ακραία ρατσιστική τοποθέτηση είχε πει πως: «θα προσπαθήσω να μην φέρω ξανά στην Στεάουα μαύρους και τσιγγάνους. Οι μαύροι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο κλίμα της ομάδας, δεν έχουν το μυαλό να παίξουν όπως θέλουμε».

Ο βίαιος Τζίτζι

Εκτός από αθυρόστομος είναι και αδίστακτος. Τραχύς και επιθετικός. Το Φεβρουάριο του 2002 απείλησε την δημοσιογράφο Κριστιάν Τούντορ Ποπέσκου σε μία καφετέρια, λέγοντας «σου αξίζει να σε πυροβολήσουν» και τον Ιούλιο του 2005 σε ένα ρεστοράν εξύβρισε και πέταξε ένα ποτήρι κρασί στην μούρη του Σερμπάν Χούιντου (παρουσιαστής σατιρικής εκπομπής), παίρνοντας το παρατσούκλι «Τζίτζι, ο βαπτιστής». 

Τον Απρίλιο του 2006 οι σωματοφύλακες του απομάκρυναν βίαια από το γήπεδο μία δημοσιογράφο του Realitatea TV, όμως το χάι-λάιτ ήρθε τον Απρίλιο του 2009.

Με την βοήθεια τεσσάρων σωματοφυλάκων απαγάγει τρία άτομα, που θεωρεί ύποπτα για την κλοπή του αυτοκινήτου του. Συλλαμβάνεται, όμως μετά από δύο εβδομάδες κράτησης αποφυλακίζεται, μετατρέποντας το όλο θέμα σε ένα πολιτικό σόου. 

Από το κελί της φυλακής ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την Ευρω-Βουλή με το ακροδεξιό / πατριωτικό κόμμα «Partidul România Mare», κερδίζοντας την συμπάθεια της κοινής γνώμης, αφού παρουσιάζεται ως θύμα πολιτικών διώξεων, αλλά και ως θύμα του συστήματος, που συνέλαβε κάποιον που υπερασπίστηκε την κλεμμένη περιουσία του, σε ένα επικοινωνιακό τρικ που του έδωσε τελικά την έδρα για τις Βρυξέλλες!

Ο ακροδεξιός πατριώτης Τζίτζι

Σε αφιέρωμα του το 2007 το BBC παρομοιάζει την ταχύτατη άνοδο του στην πολιτική σκηνή με αυτή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τον χαρακτηρίζει έναν πλούσιο λαϊκιστή, ο οποίος χρησιμοποιεί έννοιες όπως, η πατρίδα και η θρησκεία για να αντλήσει ψήφους από πολύ συγκεκριμένες δεξαμενές: «Θέλω να σκοτώσω τον διάβολο στην Ρουμανία, που είναι η διαφθορά και το ψέμα», δηλώνει στο ίδιο αφιέρωμα.

Το 2000 βάζει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την Βουλή των Αντιπροσώπων και χάνει την εκλογή του για ελάχιστες ψήφους, ενώ το 2004 αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόμματος Νέας Γενιάς, προωθώντας ένα δεξιό χριστιανοδημοκρατικό δόγμα, με εθνικιστικές κορώνες και εξτρεμιστικές πεποιθήσεις που στο μυαλό πολλών φέρνουν αμαρτωλά μορφώματα του παρελθόντος.

Ωστόσο, στις προεδρικές εκλογές του 2004 παίρνει μόνο το 1,77 των ψήφων, αφού θεωρείται ακόμα ως μία καλτ καρικατούρα στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το καλοκαίρι του 2009 εκλέγεται Ευρω-Βουλευτής με το πατριωτικό κόμμα της «Μεγάλης Ρουμανίας», έχει νωθρή παρουσία στα έδρανα Βρυξελλών και το 2012 αφού πρώτα έρχεται 5ος στις Δημοτικές εκλογές στο Βουκουρέστι, εκλέγεται Βουλευτής με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «Νέα γενιά», θέση που αναγκάζεται να αφήσει ένα χρόνο αργότερα, λόγω καταδίκης του για διαφθορά και δωροδοκία. 

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του τοποθετήσεις είναι πως η «αριστερά είναι εργαλείο του διαβόλου», ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει εκ νέου στις εκλογές (με τέταρτη διαφορετική παράταξη) που θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου, επιδιώκοντας ξανά να σώσει την χώρα του από όλους όσους θεωρεί «εχθρούς» για την ευημερία της.

Ο φιλάνθρωπος Τζίτζι

Σύμφωνα με την ψηφοφορία της εκπομπής του TVR, «Great Romanians», που έψαχνε τους σημαντικότερους Ρουμάνους στην ιστορία της χώρας, ο Τζίτζι Μπεκάλι κατετάγη 13ος (!), κάτι εξαιρετικά παράξενο για έναν άνθρωπο που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλες έριδες και μίση με τα λεγόμενα και την συμπεριφορά του.

Πίσω από τον «πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντα» Μπεκάλι, υπάρχει και ο «Καλός Σαμαρείτης» Τζίτζι. Αυτός που με τις φιλανθρωπίες τους εξευμενίζει τα πλήθη, κερδίζει την καλή έξωθεν μαρτυρία.

Έχει δωρίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να συντηρηθούν ρουμανικοί ορθόδοξοι ναοί στο Άγιο Όρος, ενώ ανάμεσα στις φιλανθρωπικές του δράσεις ήταν η (ανα)κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων οικισμών σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν κατά καιρούς από θεομηνίες.

Κάθε χρόνο επισκέπτεται το Άγιο Όρος, ενώ πριν από κάθε σημαντικό παιχνίδι υποστηρίζει ότι πηγαίνει να ανάψει ένα κερί και να προσευχηθεί στους Αγίους υπέρ της ομάδας του.

Το αντάμωμα με τον ΠΑΟΚ -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι μία καλή ευκαιρία, όχι για μία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική μάχη, αλλά για να δούμε ποια ομάδα υποστηρίζει ο… Άγιος Δημήτριος: «Θα πάω στον Άγιο Δημήτριο, δε σας το είπα; Θα πάω τρεις ημέρες πριν και στο Άγιο Όρος. Εκεί ανεβαίνουμε με γαϊδούρια! Θα βρεθούμε στη Θεία Λειτουργία και θα επιστρέψουμε στον Άγιο Δημήτριο. Ας δούμε με ποιον είναι ο Άγιος Δημήτριος, με εμένα ή με τον Ραζβάν Λουτσέσκου».

Διαβάστε ακόμη...