Mάριος Πουρζιτίδης (παίκτης της Σλ. Λίμπερετς): «Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ από τη Βικτόρια»

Ο 25χρονος αριστερός στόπερ Μάριος Πουρζιτίδης είναι από τους πλέον κατάλληλους για να μιλήσουν για τη Βικτόρια Πλζεν και την παρουσία της στο γήπεδο της Τούμπας για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.
Πηγή: forzaonline.gr
Mάριος Πουρζιτίδης (παίκτης της Σλ. Λίμπερετς): «Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ από τη Βικτόρια»

Η μητέρα του είναι Τσέχα, ο πατέρα του έχει επίσης γεννηθεί στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης (αλλά με καταγωγή από περιοχή του Εβρου), ενώ ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του, Πάρης, παίζει επίσης στο πρωτάθλημα Τσεχίας (με τη φανέλα της Ολομουτς).

Παίκτης της Σλόβαν Λίμπερετς (διανύει την πέμπτη σεζόν του εκεί), ο Πουρζιτίδης μιλά στη FORZA για τη Βικτόρια Πλζεν και όσα τη χαρακτηρίζουν ως ομάδα.

Επαιξες αντίπαλος της Βικτόρια στο παιχνίδι πρωταθλήματος της 1ης Σεπτεμβρίου (1-1). Ποια ήταν η εντύπωση, που σου είχε αφήσει;

«Είχε δείξει καλό πρόσωπο, είναι μια δυνατή ομάδα. Βέβαια, το ποδόσφαιρο που παίζει δεν είναι τόσο τεχνικό. Βγαίνουν μπροστά στην επίθεση με μεγάλες μπαλιές από τους αμυντικούς. Είναι δυνατοί στις προσωπικές μονομαχίες, για αυτό το λόγο οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα πρέπει να μπαίνουν δυνατά στις φάσεις, προκειμένου να έχουν καλές πιθανότητες να φθάσουν στη νίκη. Επιπλέον, η Βικτόρια είναι μια ομάδα, που τρέχει πολύ, συνεπώς και η ένταση του αγώνα της Τούμπας θα είναι υψηλή».

Θα συμφωνούσες ότι η δύναμή της είναι στη μεσαία γραμμή;

«Η αλήθεια είναι ότι το κέντρο τους είναι η ‘καρδιά’ της ομάδας. Οι Κάλβαχ και Τσερφ τα κάνουν όλα, μαζί με τον Σουλτς, που έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα. Εχουν καλό και συμπαγές κέντρο, που αναλαμβάνει την οργάνωση του παιχνιδιού».

Βλέπουμε αρκετούς Τσέχους παίκτες στο βασικό σχήμα ενδεκάδας. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της Βικτόρια;

«Γενικότερα εδώ στη χώρα προσπαθούν να προωθήσουν τους νεαρούς Τσέχους παίκτες, έτσι ώστε να έχει μέλλον και το ποδόσφαιρό τους. Υπάρχουν, φυσικά, και ξένοι παίκτες, όχι όμως τόσοι πολλοί, που βλέπουμε να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σίγουρα είναι καλό, που εδώ προωθούν τους νεαρούς παίκτες, αρκεί ν’ αποδίδουν όπως πρέπει».

Θα χαρακτήριζες τη Βικτόρια ως την τρίτη δύναμη του τσέχικου ποδοσφαίρου πίσω από τις ομάδες της Πράγας, τη Σπάρτα και τη Σλάβια;

«Και ναι και όχι. Είναι κι άλλες καλές ομάδες, όπως η Μπάνικ Οστράβα ή κι η Σλόβαν Λίμπερετς, που είχε παρουσία στην Ευρώπη πριν από τρία χρόνια. Θα έλεγα ότι υπάρχουν κι άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα Τσεχίας, που μπορούν να κοιτάξουν ψηλότερα».

Εχει διαφορά στην απόδοσή της ανάλογα αν αγωνίζεται εντός ή εκτός έδρας ή όχι;

«Μπορώ να πω ότι μακριά από το γήπεδό της παίζει καλύτερα. Όταν αγωνίζεται εντός έδρας, έχει την πίεση από το φίλαθλο κόσμο της για να κερδίσει και αυτό δεν ωφελεί ψυχολογικά τους παίκτες της, έχοντας επιπλέον άγχος».

Ποια θα διέκρινες ως βασική διαφορά μεταξύ των πρωταθλημάτων Ελλάδας και Τσεχίας;

«Εδώ υπάρχει στα παιχνίδια περισσότερο τρέξιμο, μεγαλύτερη ένταση. Δεν βλέπεις πολλές ομάδες, που να θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Και όσες επιδιώκουν να το κάνουν, συνήθως δεν τους βγαίνει σε καλό. Εκτός βέβαια κι αν μιλάμε για τις δύο ομάδες κορυφής, τη Σπάρτα και τη Σλάβια.

Συμπερασματικά, τι παιχνίδι περιμένεις να παρακολουθήσεις μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Βικτόρια;

«Αν οι παίκτες του ΠΑΟΚ καταφέρουν να επικρατήσουν στις προσωπικές μονομαχίες και ανταποκριθούν στο γρήγορο παιχνίδι των αντιπάλων τους, τότε θα έχει περισσότερες πιθανότητες για να φθάσει στη νίκη. Η Βικτόρια είναι, πάντως, και μια απρόβλεπτη ομάδα, μπορεί να μην παίζει τόσο καλά, αλλά κάποιες φορές να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει».

«ΗΡΘΑ ΕΔΩ ΚΑΙ… ΗΡΕΜΗΣΑ»

Μεγαλωμένος στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης, ο Πουρζιτίδης θήτευσε στην ακαδημία του Αρη και στους Μπέμπηδες, αγωνίστηκε στο Μακεδονικό Λητής, μέχρι που στα δεκαοχτώ του χρόνια πήγε στα Χανιά, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια αγωνιζόμενος με τον Πλατανιά.

Αλήθεια, πώς είναι η ζωή στο Λίμπερετς;

«Εδώ έχει κρύο. Από εκεί, που ήμουν στα Χανιά, όπου σχεδόν όλο το χρόνο έχει καλοκαίρι, ήρθα στο πιο κρύο μέρος της Τσεχίας. Αλλά, εντάξει, το έχω συνηθίσει και είναι καλά, δεν έχω κάποιο παράπονο».

Πάντως, δεν θα απέκλειες κάποια πρόταση για να επιστρέψεις στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι;

«Δεν θα έλεγα ‘όχι’, ειδικά αν έρθει κάποια καλή πρόταση, αλλά έχω περισσότερο στο μυαλό μου να συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι στο εξωτερικό, παρά στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το ποδόσφαιρο εδώ είναι αρκετά καλά οργανωμένο, πολύ δε περισσότερο αν κάνω τη σύγκριση με τη Σούπερ Λιγκ 2, όπου αγωνίστηκα στην Ελλάδα. Μέχρι που ήρθα εδώ και είδα… άσπρο φως, ηρέμησα».

Διαβάστε ακόμη...