Στέφανος Τζίμας: Ο καλός μαθητής που ετοιμάζεται για… master

Αριστούχος και στο σχολείο της μπάλας, ο 18χρονος σέντερ φορ της Νυρεμβέργης περνάει με άλμα το "πανεπιστήμιο" του Μίροσλαβ Κλόζε.
Πηγή: sdna.gr
Στέφανος Τζίμας: Ο καλός μαθητής που ετοιμάζεται για… master
Photo Credits: @PAOKFC

Aν θέλεις να μάθεις για τον χαρακτήρα ενός έφηβου ανερχόμενου ποδοσφαιριστή, ρώτα στο σχολείο του. Αυτός είναι ένας άγραφος κανόνας που εφαρμόζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τους νεαρούς σε ηλικία παίκτες στην Ελλάδα. Ατζέντηδες, προπονητές, γυμναστές, μαζί με το «τσεκάρισμα» του οικογενειακού περιβάλλοντος του μικρού ταλέντου, δεν παραλείπουν να πάρουν και μια καλή εικόνα από το σχολείο του.

Κι όταν γράφουμε εικόνα, δεν εννοούμε μόνο τον… έλεγχο προόδου και διαγωγής. Οι βαθμοί δεν ενδιαφέρουν τόσο πολύ, όσο η συμπεριφορά. Το παίζει βεντέτα ο μικρός; Το’ χει καβαλήσει το καλάμι; Ποια είναι η σχέση του με τους συμμαθητές του; Τους καθηγητές του; Τα κορίτσια της τάξης του; Ερωτήσεις που μπορεί να φαίνονται άσχετες, αλλά δίνουν πολλές και κρίσιμες πληροφορίες για το ποιόν του παιδιού, με το οποίο θα ασχοληθούν.

Ο Στέφανος Τζίμας βρίσκεται δικαίως ψηλά (και) στην ελληνική επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες μετά την απόφαση της Νυρεμβέργης να ενεργοποιήσει την (αβάσταχτη για τα στάνταρ της, όπως η ίδια έχει διευκρινίσει) ρήτρα των 18 εκ. ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα του Έλληνα σέντερ φορ, ο οποίος τρελαίνει κόσμο στην Β’ Μπουντεσλίγκα με 7 γκολ και 2 ασίστ ήδη στα πρώτα του 12 παιχνίδια σ’ αυτό το επίπεδο. Για τα όσα βλέπουμε στο χορτάρι οι μαρτυρίες είναι πολλές. Όσοι τον γνωρίζουν και εκτός ομάδων έχουν να λένε για τον σοβαρό και μετρημένο χαρακτήρα του.

«Σήμερα πανηγυρίζουμε, αύριο έχω εξετάσεις», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση στις 20 Μαϊου, όταν έγινε ένα κουβάρι με τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας. Δεν ήταν απλώς μια δήλωση που ήθελε να υπενθυμίσει πόσο μικρός σε ηλικία ήταν. Το σχολείο το πήρε στα σοβαρά από μικρός και, παρ’ ότι το πάθος του με το ποδόσφαιρο εκδηλώθηκε πολύ νωρίς, δεν το παράτησε σε καμία στιγμή. Ούτε όταν κατάλαβε πια ότι η μπάλα θα είναι η δουλειά του. Και είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι η μεθοδική και πολλή δουλειά στο γήπεδο μπορεί να συνδυαστεί με διάβασμα υψηλού επιπέδου, αρκεί να το θέλεις.

Η οικογένεια είχε ανέκαθεν έφεση στο ποδόσφαιρο. Ο μεγαλύτερος (κατά δύο χρόνια) γιος Χρήστος ήταν φυσικό να προηγηθεί χρονικά, στις ακαδημίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πατέρας Δημήτρης καθόταν στην κερκίδα και περίμενε το τέλος της προπόνησης παρέα με τον μικρούλη Στέφανο, ο οποίος δεν είχε συμπληρώσει καν τα πέντε του χρόνια όταν ζητούσε επίμονα να… μπει και να παίξει.

Το χατίρι του έγινε αμέσως, μάλιστα κατά… παράβαση των ηλικιακών ορίων, ο 4,5 ετών Στέφανος έπαιζε με μεγαλύτερα παιδιά κατά ένα και δύο χρόνια. Αλλά αμέσως ξεχώρισε. Στα επτά του χρόνια κιόλας, το 2013, πήρε… μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Μίλησαν οι προπονητές των δύο ακαδημιών, ο Χρήστος Σαμαλέκης του Μ.Αλεξάνδρου και ο Γιώργος Γκούρτσας του ΠΑΟΚ. Από μικρός φαινόταν, που λένε.

Στα χέρια του Γκούρτσα ο Τζίμας πλάστηκε να γίνει αυτό που είναι, έμεινε υπό την επίβλεψή του ως τα 13 του. Μετά ανέλαβαν οι τότε υπεύθυνοι των μικρών αγωνιστικών τμημάτων του δικεφάλου, με κυριότερο τον Πέτρο Τσιαπακίδη της Κ15 και Κ17. Αγωνιζόταν σχεδόν από ποδοσφαιρικό βρέφος ως σέντερ φορ, όχι γιατί ήταν σωματώδης και ψηλός, αλλά διότι έβαζε πολύ καλά το κορμί του, έβλεπε γήπεδο και δεν είχε μόνη σκέψη να σκοράρει, αλλά και να βοηθήσει την ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Τα γκολ έρχονταν βροχή, αλλά και οι διακρίσεις επίσης. Εκτός από τα πρωταθλήματα Ελλάδας που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ σ’ αυτές τις ηλικίες μ’ αυτόν βασικό, η ομάδα συμμετείχε και σε διεθνή τουρνουά με αντιπάλους πολύ βαριά ονόματα (Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν, Μπάγερν, Λέτσε κτλ.) κι εκεί άρχισε να συζητείται το όνομά του.

Η απότομη ανάπτυξη της σωματοδομής του (έχει φτάσει πια το 1μ.86) σε ηλικία 14-15 ετών ήταν ένας ακόμα σκόπελος, τον οποίο ξεπέρασε με μεθοδική δουλειά. Όσο κι αν είναι αναμενόμενο αυτό στην εφηβεία, θέλει ειδική εκγύμναση για να δέσει το σώμα και να ανταποκριθεί αμέσως. Γι’ αυτόν είχε και μια δυσκολία παραπάνω, επειδή συνέπεσε με την περίοδο του κορωνοϊού, όπου η αθλητική δραστηριότητα είχε περιοριστεί. Ο ΠΑΟΚ του διέθεσε εξειδικευμένο γυμναστή, στον οποίο ο νεαρός έχει παραδεχτεί ότι χρωστάει πολλά.

Κάπως έτσι, στις 25 Φεβρουαρίου 2023, του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στην ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ, στο εκτός έδρας 0-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν από τους νεότερους που το κατάφεραν. Στο επόμενο ακριβώς παιχνίδι (5/3/2023), εντός με τον Ιωνικό, σκόραρε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κι έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική. Έπαιζε, βέβαια, ήδη στη Β’ ομάδα του ΠΑΟΚ (στη Super League 2) και στην Κ19 του συλλόγου.

Η σεζόν 2023-24 τον βρήκε στο rotation της ανδρικής ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο, αλλά χωρίς το χρόνο συμμετοχής πουθα επιθυμούσε. Συνολικά αγωνίστηκε σε 21 αγώνες με απολογισμό 4 γκολ και 1 ασίστ σε 421 λεπτά συμμετοχής. Για να γίνουν οι συγκρίσεις, φέτος στη Νυρεμβέργη έχει παίξει ήδη 836 λεπτά στα πρώτα 14 επίσημα ματς. Τα διπλάσια, δηλαδή.

Η απόφασή του να ανοίξει τα φτερά του για τη Γερμανία δεν ήταν εύκολη. Αλλά αποδείχτηκε 100% σωστή, όπως δείχνουν τα νούμερα. Και για τον ΠΑΟΚ το ίδιο. Όχι μόνο διότι θα πληρωθεί την υψηλή ρήτρα (δεκαπλάσια της τρέχουσας αξίας του παίκτη, που υπολογίζεται σε 1,8 εκ. ευρώ στο transfermarkt) αλλά διότι μαζί με το ποσοστό μεταπώλησης θα φτάσει στο να γεμίσει το ταμείο του με χρήματα που, κακά τα ψέματα, δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει από κανέναν σύλλογο με απευθείας μεταγραφή.

Αν οι βάσεις, το λύκειο, μπήκε στην Ελλάδα και το ταχύρρυθμο πανεπιστήμιο με τις οδηγίες του υπερ-σκόρερ  Μίροσλαβ Κλόζε είναι η Νυρεμβέργη, τώρα απομένουν οι… ανώτατες σπουδές, το μάστερ και το ντοκτορά. Μένει απλώς να μάθουμε το πού.

Διαβάστε ακόμη...