Όταν ο ΠΑΟΚ κάνει αγορές από τη Σούπερ Λιγκ

Η απόκτηση του Κωνσταντίνου Θυμιάνη από τον Πανσερραϊκό, όπως και του Αντώνη Τσιφτσή από τον Αστέρα Τρίπολης μας δίνει την αφορμή να θυμηθούμε τις αγορές του ΠΑΟΚ από την ελληνική αγορά -εκτός ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Αρη-από το 2010 και μετά.
Πηγή: forzaonline.gr
Όταν ο ΠΑΟΚ κάνει αγορές από τη Σούπερ Λιγκ

Σε ηλικία 20 χρόνων ο Δημήτρης Λημνιός μετακινήθηκε από τον Ατρόμητο στον ΠΑΟΚ. Ο γεννημένος στο Βόλο μεσοεπιθετικός είχε διακριθεί με τη φανέλα της ομάδας του Περιστερίου και στις 10 Μαΐου 2017 είχε επισημοποιηθεί η ένταξή στο Δικέφαλο. Αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ σε 112 παιχνίδια (δέκα γκολ και δεκατέσσερις ασίστ), πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ του 2019 και του κυπέλλου (ένα χρόνο νωρίτερα) και το Σεπτέμβριο του 2020 πουλήθηκε στην Κολωνία αντί 3, 3 εκ. ευρώ. Για μια σεζόν έπαιξε δανεικός στο ολλανδικό πρωτάθλημα, ενισχύοντας την Τβέντε, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, κι αφού είχε μείνει ελεύθερος από την Κολωνία, επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Τέσσερα χρόνια πριν τη μεταγραφή Λημνιού, ένας ακόμη παίκτης είχε αποκτηθεί από τον Ατρόμητο. Ο λόγος για τον Γιάννη Σκόνδρα, ο οποίος, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, όταν και πήγε στη σκωτσέζικη Χάμιλτον, είχε καταγράψει συνολικά 93 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ο Απόστολος Γιάννου υπέγραφε τριετές συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ. Προερχόμενος από την Καβάλα, ο 21χρονος διεθνής με την ελπίδων επιθετικός δεν μπόρεσε να στεριώσει στην Τούμπα. Ουσιαστικά οι φίλοι του ΠΑΟΚ έχουν να τον θυμούνται για την εκτός έδρας νίκη επί του ΟΦΗ (Φεβρουάριος 2012) με 2-0, όταν πέτυχε και τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων. Μετά από ένα διάστημα δανεισμού στον Πλατανιά, έπαιξε στη συνέχεια-σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ-σε Πανιώνιο, Αστέρα Τρίπολης και ΟΦΗ, ενώ το τέλος της φετινής σεζόν τον βρήκε ν΄ αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ 2 με την Ηλιούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Αμρ Ουάρντα υπέγραφε συμβόλαιο διάρκειας τρεισήμισι χρόνων, έχοντας προηγουμένως διακριθεί ως παίκτης του Παναιτωλικού. Ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός παρέμενε παίκτης του ΠΑΟΚ μέχρι τον Ιούνιο του 2021, αλλά σ’ όλο αυτό το διάστημα οι συμμετοχές του ήταν μόλις 63, μια και μεσολάβησαν διαδοχικοί δανεισμοί σε Ατρόμητο, Λάρισα και Βόλο. Τουλάχιστον, στην τελευταία του συμμετοχή με την ασπρόμαυρη φανέλα (Μάιος του 2021 στον τελικό κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό), πανηγύρισε και το μοναδικό του τίτλο με τον ΠΑΟΚ.

Στην ίδια μεταγραφική περίοδο (Ιανουάριος 2017) είχε αποκτηθεί κι ο Λάζαρος Λάμπρου από τον Ηρακλή, αν και στο ασπρόμαυρο ρόστερ εντάχθηκε δυόμισι χρόνια αργότερα (μεσολάβησαν οι δανεισμοί σε Πανιώνιο και Φορτούνα Σιτάρντ). Παρέμεινε παίκτης του ΠΑΟΚ μέχρι το 2022, αλλά σ’ αυτό το διάστημα έπαιξε μόλις 27 φορές.

«Πακέτο» από τον ΠΑΣ Γιάννινα είχαν αφιχθεί στις 25 Ιουνίου 2015στην Τούμπα οι Χάρης Χαρίσης και Νίκος Κοροβέσης (η σχετική συμφωνία είχε επιτευχθεί τρεισήμισι μήνες πιο πριν). Ο Χαρίσης άντεξε στην Τούμπα για δύο σεζόν, ακολούθησαν διαδοχικοί δανεισμοί σε ομάδες του Βελγίου (Σεντ Τρούιντεν, Κορτράικ), μέχρι που το 2019 παραχωρήθηκε στον Ατρόμητο (την τελευταία διετία αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Τουρκίας με τη Σίβασπορ). Aκόμη λιγότερο έμεινε ο Κοροβέσης στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, αφού μετά από ενάμισι χρόνο γύρισε-ως δανεικός-στον ΠΑΣ Γιάννινα. Οριστικά παρελθόν αποτέλεσε το καλοκαίρι του 2017, όταν μεταπήδησε στον Πλατανιά.

ΜΙΧΑΙ ΚΑΙ…ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τον Ιούνιο του 2019 ένας ακόμη παίκτης έκανε το δρομολόγιο Αγρίνιο-Τούμπα. Ο λόγος για τον Ενέα Μιχάι (αυτές τις ημέρες βρίσκεται με την αποστολή της εθνικής Αλβανίας στη Γερμανία για την τελική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος), ο οποίος πριν δύο χρόνια παραχωρήθηκε στη Φαμαλικάο, ομάδα της Πορτογαλίας. Την ίδια ημέρα (25 Ιουνίου) με τον Μιχάι, είχε ανακοινωθεί κι η απόκτηση του Δημήτρη Μελιόπουλου από την Ξάνθη. Ο τελευταίος, λίγο καιρό μετά, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα γήπεδα, αν και το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να επιστρέψει στη δράση (η ολοκλήρωση της φετινής περιόδου τον βρήκε ν’ αγωνίζεται στη Γ΄ εθνική με τον Απόλλωνα Σμύρνης).

*Ο Δημήτρης Χατζηισαΐας είχε αποκτηθεί από τον Πανιώνιο τον Ιανουάριο του 2016, παίρνοντας μέρος σε δέκα ματς μέχρι το τέλος της σεζόν. Το συμβόλαιο, όμως, διάρκειας 3,5 χρόνων έμεινε στα χαρτιά. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, έφθασαν στην Τούμπα οι Κρέσπο και Βαρέλα κι ο Χατζηισαΐας τέθηκε στο περιθώριο.

*Στις 15 Ιουλίου 2011 ο ΠΑΟΚ είχε έρθει σε συμφωνία με τον Πανσερραϊκό για την απόκτηση του Γιώργου Γεωργιάδη. Κάτοικος Τούμπας για μια τριετία, ωστόσο μόνο στην πρώτη σεζόν με τα ασπρόμαυρα άφησε το στίγμα του. Καλύτερη του εμφάνιση με τον ΠΑΟΚ ήταν ασφαλώς στην εκτός έδρας νίκη επί της Τότεναμ (Νοέμβριος 2011) με 2-1, όταν είχε και τις δύο ασίστ στα γκολ των Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη.

*Στις 30 Αυγούστου 2010 ο Λευτέρης Σακελλαρίου, προερχόμενος από τον Πανθρακικό, είχε υπογράψει τετραετές συμβόλαιο. Στον ΠΑΟΚ, ωστόσο, κατέγραψε συμμετοχές μόνο την πρώτη του σεζόν στην Τούμπα.

*Παίκτης του ΠΑΟΚ εξακολουθεί να είναι ο Χισάμ Κανίς, απόκτημα από τον Πανσερραϊκό (2023).

Διαβάστε ακόμη...