ΠΑΟΚ - Τσάλοφ: Μια… κολόνια που κρατάει χρόνια
SHARE:
Δεν είναι άγνωστος στη μεταγραφική καθημερινότητα του ΠΑΟΚ ο Φέντορ Τσάλοφ. Το προηγούμενο καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο. Τότε, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πρακτικά αποδείχτηκε πως περισσότερο αποτελούσε ευσεβή πόθο η επίτευξη μιας συμφωνίας
Και στο τρέχον καλοκαίρι όμως, ο Ρώσος επιθετικός δεν είναι… χτεσινός. Με το τέλος ουσιαστικά της περυσινής σεζόν έγιναν νέες επαφές. Αυτονόητο πως η δυνατότητα επικοινωνίας τόσο με τον ίδιο τον 26χρονο επιθετικό όσο και με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι άμεση.
Ενδεικτικό του (για) πόσο συντηρήθηκαν το ότι την περασμένη Δευτέρα, όταν δηλαδή οι πρωταθλητές Ελλάδας δημοσιοποιούσαν τη νέα, βελτιωμένη σε οικονομικούς όρους, προσπάθειά τους να δελεάσουν τον Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ, στη Ρωσία ήταν αρκετά ενημερωμένοι, παρουσιάζοντας μια διαφορετική διάσταση.
"Ο ΠΑΟΚ πρόσφερε στον Τσαλόβ 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους, ωστόσο ο ποδοσφαιριστής καθυστέρησε να απαντήσει και έτσι οι πρωταθλητές Ελλάδας ενημέρωσαν πως αποσύρονται και στρέφονται στον Μπρέθγουεϊτ".
Αυτό ανέφερε σχετικό ποστάρισμα ενός έγκυρου (ειδικά σε θέματα ΤΣΣΚΑ και Ρώσων διεθνών) Ρώσου δημοσιογράφου, του Ιβάν Καρπόβ.
Πρόσθεσε μάλιστα πως τον Τσαλόβ τον θέλουν Στρασμπούρ και Αλαβές. Από την Αλάβα ήρθε άμεσα η διάψευση, με τον πλέον μάλιστα επίσημο τρόπο, καθώς ο αθλητικός διευθυντής της ισπανικής ομάδας, Σέρχιο Φερνάντεθ ξεκαθάρισε πως αυτή η μεταγραφή δεν μπορεί να γίνει από την ομάδα του.
Ανανέωση με φόντο πώληση και η… γλύκα με τη ρήτρα
Το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από την παραγωγικότερη σεζόν στην καριέρα του, ο Τσάλοφ ζήτησε μεταγραφή. Καθόλου εύκολο. Η Ρωσία είναι αποκλεισμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και οτιδήποτε έχει να κάνει με συναλλαγές, οποιουδήποτε είδους, με τη Δύση, ήταν και παραμένει, αν όχι αδύνατο, τουλάχιστον πολύ δύσκολο.
Οι "στρατιωτικοί" προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τη συνθήκη προσφέροντας στον Τσάλοφ νέο πολυετές συμβόλαιο με σημαντική αύξηση απολαβών. Ο Ρώσος φουνταριστός αρνήθηκε, υπογραμμίζοντας έτσι την επιθυμία του να δοκιμάσει σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν για πολλούς μήνες, με μεγάλη ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις και τελικά τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε μια μάλλον μεσοβέζικη λύση. Στις αρχές του περασμένου Απριλίου ανακοινώθηκε η επέκταση του συμβολαίου του Τσάλοφ, αλλά μόνο για έξι μήνες. Παρατάθηκε απλώς από τον ερχόμενο Δεκέμβριο (’24), ως το επόμενο καλοκαίρι (’25).
Σαφές πως έγινε έτσι μόνο και μόνο για να προχωρήσει τελικά η πώλησή του αυτό το καλοκαίρι και να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο η ΤΣΣΚΑ να καρπωθεί κάποιο αντίτιμο (διαφορετικά θα τον έχανε ως ελεύθερο). Και αυτό… ποσοτικοποιήθηκε στα 3 εκατ. ευρώ, όπως δηλαδή ορίστηκε η ρήτρα αποδέσμευσης.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι καθολική (το πιθανότερο) ή αν έχει ισχύ για συγκεκριμένα μόνο πρωταθλήματα. Και αυτό όμως, σχετικό είναι. Ο λόγος; Για να "γλυκαθεί" ο Τσάλοφ του προσφέρθηκε (και αποδέχτηκε) πως οτιδήποτε παραπάνω από τη ρήτρα έρθει ως πρόταση στον ρωσικό σύλλογο, θα καρπωθεί ο ίδιος το 50% του έξτρα ποσού.
Έρθουν (κατόπιν διαπραγμάτευσης σε μια τέτοια περίπτωση, ώστε με κοινή ωφέλεια να προσπεραστεί η ρήτρα) για παράδειγμα 4 εκατ.;
Από το παραπανίσιο ένα, ο Τσάλοφ θα εισπράξει τις 500.000. Απόδειξη – όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται αναφορές στη Ρωσία – πως σε αυτήν την επιδιωκόμενη από όλους πώληση, οι δύο πλευρές, ποδοσφαιριστής δηλαδή και σύλλογος, συνεργάζονται έχοντας κοινά συμφέροντα.
Προφανώς συζητήσιμο, αλλά είναι γεγονός πως μετά την κρίση που υπήρξε στις σχέσεις των δύο πλευρών όσο ο Ρώσος επιθετικός δεν ανανέωνε, από την στιγμή που συμφωνήθηκε αυτή η εξάμηνη επέκταση, οι "στρατιωτικοί" επικοινωνούν συνεχώς πως το κλίμα σύμπνοιας έχει επανέρθει.
Βοήθησε και ο Τσαλόβ προφανώς. Είχε πρόταση από τη Ζενίτ να υπέγραφε ως ελεύθερος, με απολαβές 3,5 εκατ. ευρώ και αρνήθηκε, καθώς αν φύγει από την ΤΣΣΚΑ θέλει να το κάνει μετακομίζοντας σε δυτικό πρωτάθλημα (παρότι οι δυσκολίες, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος παραμένουν, έστω και αν λόγω συγκυριών, για τον ΠΑΟΚ είναι σαφώς ευκολότερο να βρεθούν λύσεις).
Και γι’ αυτό άλλωστε παραμερίζει και τις ιδιαιτέρως σημαντικές απολαβές του, οι οποίες και ξεπερνάνε κατά τι το 1.8 εκατ. ευρώ ετησίως (χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους).
Σχόλιο πάντως είτε από την πλευρά του Τσάλοφ είτε από την ΤΣΣΚΑ – η οποία και ξεκινάει απόψε τις υποχρεώσεις της στο νέο ρωσικό πρωτάθλημα αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τη Ροστόβ – σε αυτή τη νέα σεναριολογία, που εμπλέκει τον ΠΑΟΚ, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής.