Φιόντορ Τσάλοβ, καταρχάς ας συστηθούμε...

Οι Ρώσοι ψάχνουν τη λογική της μετάβασής του στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΠΑΟΚ ανοίγει το... χρυσό κλουβί, απελευθερώνοντας τον 26χρονο επιθετικό, ο οποίος έχει αποφασίσει πως ο κύκλος ζωής του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει κλείσει. Φιόντορ Τσάλοβ, οι πρώτες συστάσεις.
Πηγή: sdna.gr
Φιόντορ Τσάλοβ, καταρχάς ας συστηθούμε...

«Τον παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια...», ανέφερε μεταξύ άλλων άνθρωπος του ασπρόμαυρου club στη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας πως υφίσταται -ξανά- θέμα Τσάλοβ για τους πρωταθλητές. Μόνο που αυτή τη φορά, σε αντίθεση με πέρσι το καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ είναι πιο αποφασισμένος. Ο Τσάλοβ είναι πιο αποφασισμένος. Να φύγει και να ανοίξει τα φτερά του μακριά από την ΤΣΣΚΑ. Μετά από μία σεζόν κάθε άλλο ιδανική για τον ίδιο και την ομάδα.


«Ήταν μια αποτυχημένη σεζόν τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για την ΤΣΣΚΑ. Τα αποτελέσματα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Εγώ ο ίδιος θα μπορούσα να είχα σκοράρει περισσότερο. Δεν εστιάζω στο γεγονός ότι σκόραρα κυρίως από πέναλτι. Συνήθως σκέφτομαι πώς θέλω να κερδίσουμε και να παίξουμε καλά».

Οι λέξεις δεν τον τρομάζουν, γιατί πολύ απλά τα έδωσε όλα για την «ομάδα του στρατού» και δεν έχει να αποδείξει πλέον τίποτα. Γηγενής Μοσχοβίτης, το μεσαίο παιδί μιας περισσότερο καλλιτεχνικής οικογένειας. Ο πατέρας του, ερευνητής στο επάγγελμα, στον ελεύθερο του χρόνο έπαιζε μουσική και έγραφε σενάρια για ερασιτεχνικές παραστάσεις μαζί με τη σύζύγό του. Και η καλλιτεχνική φλέβα δεν θα μπορούσε να μην περάσει και στο αίμα του Φιόντορ. Παίζει πιάνο και φλάουτο, μπορεί ακόμη και σήμερα να ερμηνεύσει διάφορα έργα. Όπως συμβαίνει όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποια στιγμή έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στον αθλητισμό και τη μουσική.

Ο πατέρας του είναι «άρρωστος» οπαδός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν έχει λείψει από κανένα παιχνίδι και παντού τον συνόδευαν οι γιοι του. Φιόντορ και Ντάνιλ. Συνεπώς, μαντέψτε και τι διάλεξε... Σε ηλικία έξι ετών, ο μεγαλύτερος αδελφός του τον έφερε στα τμήματα υποδομών της Ντιναμό, όπου έπαιζε και ο ίδιος, και ένα χρόνο αργότερα μεταπήδησε στους νέους της ΤΣΣΚΑ. Στην αρχή μάζευε μπάλες, έβλεπε τα ινδάλματά του από κοντά και απολάμβανε το «μύθο» που είχε χτίσει γύρω από το όνομά του. Κάθε φορά που συνόδευε παίκτη της ΤΣΣΚΑ στο γήπεδο, εκείνος έβρισκε δίχτυα.

τσαλοφ
Photo Credits: @sdna.gr

 

Σύντομα άρχισε να κάνει ντόρο. Και όχι επειδή τους έφερνε... τύχη αλλά γιατί είχε ταλέντο. Πολύ ταλέντο. Σε ηλικία 13 ετών, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα της Ρωσίας. Δεν περνούσε απαρατήρητος. Δεν γινόταν. Πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι εναντίον της Σπαρτάκ και παραστάσεις από έναν πολλά υποσχόμενο επιθετικό που σήμαναν τον συναγερμό. Άμεσα εντάχθηκε στην ομάδα Νέων της ΤΣΣΚΑ. «Μου έδωσαν 10.000 ρούβλια. Καθόλου άσχημα λεφτά για ένα 13χρονο αγόρι, αλλά στην αρχή δεν αγόρασα κάτι ιδιαίτερο. Το σκέφτηκα διαφορετικά. Έπρεπε να τα ξοδέψω σωστά, δεν μπορείς να τα χαλάσεις όλα ταυτόχρονα. Έπρεπε να κάνω αποταμίευση».

Ένα χρόνο αργότερα, διακρίθηκε ξανά. Αυτήν την φορά στο UEFA Youth League, σε έναν αγώνα κόντρα στη Μονακό. Τι έκανε ο μικρός; Τίποτα σπουδαίο, πέτυχε μόλις 4 γκολ και μάλιστα τα 3 από τα 4 μέσα σε έξι λεπτά στο τελικό 5-0. Ήταν θέμα χρόνου να κληθεί στην πρώτη ομάδα. Όπως και έγινε το φθινόπωρο του 2016. Ο Λεονίντ Σλούτσκι τον έριξε στα βαθιά και σε ένα παιχνίδι Champions League με την Μπάγερν Λεβερκούζεν έκανε το ντεμπούτο του. Μπορεί να μην βρήκε δίχτυα αλλά βρήκε μία θέση στους «μεγάλους» της ΤΣΣΚΑ. 

Ο Σλούτσκι τον πίστευε πολύ και γρήγορα δικαιώθηκε. Ο μικρός είχε όλο το πακέτο. Έπαιζε αριστερά, δεξιά, στην κορυφή, είχε τελειώματα, ταχύτητα, θράσος και καλά χτυπήματα. Δεν «μασούσε». Σημείωσε το πρώτο του γκολ κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε μία πραγματικά δοκιμασία δύναμης για εκείνον. Η ισχυρή χιονοθύελλα δεν σταματούσε, αλλά ο Τσάλοβ είχε μόλις ξεκινήσει...

Στη Ρωσία τον αποκαλούσαν ήδη το νέο αστέρι του ποδοσφαίρου αλλά ο Τσάλοβ φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να τους προσγειώνει: «Δεν είναι έτσι, με αντιμετωπίζω τόσο απαιτητικά όσο πριν. Αντίθετα, θέλω να σκοράρω όσο πιο συχνά γίνεται. Φυσικά, είμαι πολύ χαρούμενος που οδηγώ την κούρσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα ακόμα...

Στο ποδόσφαιρο πρέπει να αποδεικνύεις κάθε μέρα ότι αξίζεις. Μπορείς να επαναπαυθείς στις δάφνες, όταν κάνεις μία καριέρα σαν αυτή των μεγάλων ποδοσφαιριστών. Και ένας νεαρός παίκτης σαν εμένα πρέπει να βγαίνει στο γήπεδο και να σκοράρει. Και όχι να διαβάζει εφημερίδες και να ασχολείται με ναρκισσισμό».

Έκλεισε τη σεζόν 2018/19 με 17 γκολ, 7 ασίστ σε 37 αναμετρήσεις. Το όνομά του ταξίδεψε στην Ευρώπη. Συνδέθηκε με ομάδες της Premier League αλλά τόσο η Τσέλσι όσο και η Γουέστ Χαμ, όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής, εγκατέλειψαν την ιδέα να τον αποκτήσουν καθώς τα χρήματα που ζητούσε η ΤΣΣΚΑ κρίθηκαν πολλά. Ούτε λίγο ούτε πολύ 30.000.000 ευρώ ενώ οι Ρώσοι δεν το συζητούσαν καν για δανεισμό.

Ακολούθησε το «μπάσιμο» της Κρίσταλ Πάλας. Και ναι, η Ευρώπη πάντα τον γοήτευε αλλά ο τελευταίος λόγος ανήκε στην ομάδα της καρδιάς του. «Είναι ξεκάθαρο, έχω ένα όνειρο να παίξω στην Ευρώπη. Και γι΄ αυτό έχω έναν ατζέντη εκεί. Ξέρω πως αν μετακομίσω σε άλλη χώρα, θα δυσκολευτώ στην αρχή. Ακόμη και σε πράγματα της καθημερινότητας. Αφού χάλασε η μεταγραφή μου στην Κρίσταλ Πάλας, μίλησα με τον πρόεδρο. Σέβομαι την απόφασή του. Εκείνη την εποχή, η ΤΣΣΚΑ με χρειαζόταν και ήταν δύσκολο να βρουν αντικαταστάτη τόσο γρήγορα».

τσαλοφ
Photo Credits: @sdna.gr

 

Αλλά, μεταξύ μας, αυτό το «ζιζάνιο» δεν έφυγε ποτέ από μέσα του. Και όταν η Βασιλεία του άπλωσε το χέρι το 2022, σε συνδυασμό με το γεγονός πως είχαν αρχίσει τα πρώτα σύννεφα στο «γάμο» του με την ΤΣΣΚΑ, ο Τσαλόφ δεν έχασε την ευκαιρία.

«Δεν μου ήταν εύκολο να φύγω από την πατρίδα μου, αλλά δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία να παίξω στην Ευρώπη. Όταν έλαβα την πρόταση από τη Βασιλεία, απευθύνθηκα στη διοίκηση της ΤΣΣΚΑ, ζητώντας να με αφήσουν να φύγω. Τους είμαι ευγνώμων. Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να κάνω επανεκκίνηση, να βρω μια ευκαιρία να βελτιωθώ. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρω στην Ελβετία και θα επιστρέψω στην ομάδα μου το καλοκαίρι πιο δυνατός και πιο σίγουρος. Επιπλέον, η Βασιλεία έχει ακόμη πολλά παιχνίδια μπροστά της στο πρωτάθλημα και στα playoffs του Conference League».

Κρατούμενο Νο1, η ΤΣΣΚΑ συναίνεσε στην αποχώρηση Τσάλοβ μόνο με τη μορφή δανεισμού και αρνήθηκε να μπει οψιόν αγοράς στη συμφωνία με την Βασιλεία. Επί της ουσίας, του έδιναν μερικούς μήνες... ελευθερίας, μία ευκαιρία να σετάρει το μυαλό του και να επιστρέψει ξανά κοντά τους. Όπως και έγινε. Αλλά όχι για πάντα, φέτος το καλοκαίρι η «μαγεία» των ευρωπαϊκών Κυπέλλων ηχεί εκ νέου ως σειρήνα στα αυτιά του.

Πόσω μάλλον αυτή του Champions League.

Ο ΠΑΟΚ μοιάζει περισσότερο ελκυστικός από ποτέ. Στις πύλες του ανεξήγητου της επιλογής Τσάλοβ, οι Ρώσοι αποδίδουν την απόφασή του στην τεράστια πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι πρωταθλητές Ελλάδος. Στην ανάγκη του ίδιου να βγει ξανά από την comfort zone, ψάχνοντας για νέες συγκινήσεις. Κατά βάθος όμως, του έχουν εμπιστοσύνη. Γιατί ήξεραν πως δουλεύει εδώ και μήνες για τη μεγάλη «έξοδο» με σεβασμό προς το club που τον έκανε αυτό που είναι σήμερα.

 

τσαλοφ
Photo Credits: @sdna.gr

Προ μηνών οι συζητήσεις με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν δύσκολες, τράβηξαν αρκετό καιρό. Έχοντας αποφασίσει όμως να φύγει το καλοκαίρι, ήθελε να αφήσει χρήματα στα ταμεία της. «Είχαμε δύσκολες διαπραγματεύσεις. Αλλά είμαι στον σύλλογο πολλά χρόνια, από την παιδική μου ηλικία και η ΤΣΣΚΑ σημαίνει πολλά για εμένα. Ναι, δεν ήταν εύκολο, αλλά καταφέραμε να βρούμε κοινό έδαφος, γιατί όλοι ήθελαν να επιλύσουμε αυτή την κατάσταση με θετικό τρόπο».

Και όταν ο ΠΑΟΚ του «χτύπησε» την πόρτα, εκείνος τα είχε τακτοποιήσει ήδη όλα. «Ας εμπιστευτούμε την επιλογή του Φιόντορ, πιθανότατα τα ζύγισε όλα προσεκτικά και συμβουλεύτηκε σοφούς ανθρώπους», καταλήγουν οι Ρώσοι, αποδεχόμενοι τα γεγονότα και τις αποφάσεις ενός ποδοσφαιριστή που πατούσε από πάντα καλά στα πόδια του. Πριν από κάθε βήμα, σχεδίαζε καλά το επόμενο.

Με εξαίρεση μία στιγμή που λειτούργησε παρορμητικά. Όταν βρέθηκε τον Γενάρη του 2022 στο Ντουμπάι, παρέα με την επί πολλά χρόνια σύντροφό του, Βαλέρια, και είπαν έτσι απλά, ξαφνικά να παντρευτούν εκεί...

Στα του «γάμου» του όμως με τον ΠΑΟΚ, όλα είναι διαφορετικά. Μελετημένα και στοχευμένα. 

Διαβάστε ακόμη...