Σόλα Σόρταϊρ: Το παιδί-θαύμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον δρόμο για την Τούμπα! (vid)

Το SDNA σκιαγραφεί την καριέρα του Σόλα Σόρταϊρ και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ταλαντούχο Άγγλο που βρίσκεται προ των πυλών της Τούμπας για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.
Πηγή: sdna.gr
Σόλα Σόρταϊρ: Το παιδί-θαύμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον δρόμο για την Τούμπα! (vid)

Την ίδια ώρα που άπαντες στο «στρατόπεδο» του Δικεφάλου φαινόταν να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην τυπική ολοκλήρωση της μεταγραφής του Ταρίκ Τισουντάλι και την οριστικοποιήση της απόκτησης του Φιόντορ Τσάλοβ, χθες (27/7) το βράδυ ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο αποκάλυψε μια «ασπρόμαυρη» κίνηση-έκπληξη. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο γνωστός Ιταλός δημοσιογράφος και επιβεβαίωσε το περιβάλλον του ΠΑΟΚ, οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται μια... ανάσα από την απόκτηση του Σόλα Σόρταϊρ, που έμεινε ελεύθερος από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως, τι πραγματικά εστί Σόλα Σόρταϊρ;

Ο 20χρονος Σόλα Σόρταϊρ (γεννημένος τον Φεβρουάριο του 2004) αποτελεί γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Xάρη στην ταχύτητα του, που αποτελεί ένα από τα πιο «δυνατά» στοιχεία του, έχει την ικανότητα να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής αλλά και στην κορυφή της επίθεσης. 

To ντεμπούτο σε Premier League και Ευρώπη σε ηλικία 17 ετών!

Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας του από την αρχή, το όνομα του άρχισε να γίνεται γνωστό στις τάξεις των φίλων των «κόκκινων διαβόλων» το 2021. Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Φεβρουαρίου ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ τον εμπιστεύτηκε και τον χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά ως αλλαγή στη θέση του Ράσφορντ σε αναμέτρηση κόντρα στην Νιούκαστλ, έχοντας προ ημερών υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Μερικά 24ωρα αργότερα, ο Νορβηγός προπονητής του έδειξε ξανά τον δρόμο και ο ίδιος αγωνίστηκε ξανά ως αλλαγή στο πλαίσιο του επαναληπτικού για τους «32» του Europa League με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Αγωνιζόμενος σε ηλικία 17 ετών και 23 ημερών, ο Σόρταϊρ έμελλε να γράψει ιστορία με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στην ιστορία της ομάδας που αγωνίζεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση! Ρεκόρ που του ανήκει μέχρι και σήμερα...

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα φώτα βρισκόταν πάνω του. Και έτσι, σχεδόν αναπόφευκτα, ο Σόλσκιερ ρωτήθηκε για εκείνον μετά την λήξη του αγώνα, τονίζοντας πως «έχει εξαιρετική συμπεριφορά, είναι αθλητής, τεχνικά πολύ καλός και παίρνει καλές αποφάσεις. Θέλουμε να τον εντάξουμε σταδιακά στην ομάδα. Έχει τα πόδια του γερά στο έδαφος, ελπίζουμε ότι θα δούμε πολλά στο μέλλον, πιστεύουμε ότι θα γίνει ένας πολύ καλός παίκτης. Απόψε, έκανε μόνο ένα βήμα, μόλις 15 λεπτά. Πρέπει να χτιστεί πάνω σε αυτό».

Πως ξεκίνησαν όλα 

Όλα αυτά δεν προέκυψαν ξαφνικά. Ο νεαρός, αν και συμμετείχε για μικρό χρονικό διάστημα στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι, επέλεξε την... απέναντι πλευρά και από ηλικία 9 ετών πρωταγωνίστησε στις αναπτυξιακές ομάδες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και για τους δύσπιστους, το ρήμα «πρωταγωνίστησε» δεν χρησιμοποιήθηκε για λόγους... εντυπωσιασμού. Αντιθέτως, ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα. Άμεσα το ταλέντο του άρχισε να ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων και η... προαγωγή του στα τμήματα μεγαλύτερων ηλικιών από την δική του αποτέλεσε μονόδρομο. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε στο UEFA Youth League. Ήταν μόλις 14 χρονών!

Δύο χρόνια αργότερα και συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, οι παραγωγικές του εμφανίσεις με την Κ18 εντυπωσίασαν τον προπονητή της Κ23, Νέιλ Γουντ, ο οποίος εισηγήθηκε να ενταχθεί στις προπονήσεις του. Ουσιαστικά, ο... αμούστακος Σόρταϊρ βρισκόταν στον προθάλαμο της ανδρικής ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, διανύοντας μόλις το 16ο έτος της ηλικίας του! Ο Άγγλος επιθετικός δεν άργησε να... επιβραβεύσει τον προπονητή για την διορατικότητα του, καθώς μόλις έναν χρόνο αργότερα το όνομα του φιγούραρε μονίμως ανάμεσα στους διακριθέντες, με αποκορύφωμα την επίτευξη ενός χατ τρικ κόντρα στην Κ23 της Μπλάκμπερν. 

Σειρά είχε το Champions League!

Η σεζόν 2021-22 τον βρήκε εκ νέου στην Κ23, αποκτώντας σημαντικές εμπειρίες και παραστάσεις. Μπορεί τα πρωταθλήματα της Αγγλίας σε αυτές τις ηλικίες να αποτελούν... σχολείο για την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών, όμως ο Σόρταϊρ είχε υψηλότερες βλέψεις. Και έχοντας πάρει μια «γεύση» από το Europa League, ήρθε η ώρα και για το Champions League! Το παιχνίδι κόντρα στην Γιούνγκ Μπόις -για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων- είχε φτάσει στο 79ο λεπτό και ήδη είχε λάβει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τις κινήσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσει στον αγωνιστικό χώρο. Η στιγμή είχε έρθει: Πάτησε χορτάρι σε παιχνίδι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το έκανε και αυτό, στα 17, επιβεβαιώνοντας τις περσινές δηλώσεις του Σόλσκιερ.

Η πρόκληση της Μπόλτον και η αποχώρηση από το Μάντσεστερ

Tην επόμενη χρονιά έφτασε στο σημείο «ενηλικίωσης», τόσο κυριολεκτικά, καθώς θα γιόρταζε τα 18α γενέθλια του, όσο και μεταφορικά, αφού θα ήταν η πρώτη φορά που θα έφευγε μακριά από την «αγκαλιά» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όσοι εξειδικεύονται στο κομμάτι των νεαρών ηλικιών στο ποδόσφαιρο, γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο βήμα για την πορεία κάθε ποδοσφαιριστή. Η πρόκληση άκουγε στο όνομα της Μπόλτον, που αγωνιζόταν στην League One, την τρίτη τη τάξει κατηγορία στην Αγγλία. Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, τον βρήκε με απολογισμό 16 συμμετοχές, 1 γκολ και 2 ασίστ. Not great, not terrible...

Και τώρα; Η επιστροφή στην δεύτερη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η εν γένει η περασμένη σεζόν συνοδεύτηκε από παραγκωνισμό. Βλέπετε, το γεγονός ότι μέχρι και τον Ιανουάριο δεν είχε φτάσει σε συμφωνία για επέκταση του συμβολαίου του, που εξέπνεε τον Ιούνιο, οδήγησε τους ιθύνοντες την ομάδας να αποφασίσουν να τον βάλουν στον «πάγο», παρότι μέχρι τότε είχε σκοράρει 9 τέρματα και είχε μοιράσει 4 ασίστ σε 12 παιχνίδια.

Οι επόμενες συζητήσεις δεν καρποφόρησαν, το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε και ως εκ τούτων ο Σόρταϊρ βρέθηκε για πρώτη φορά στην επαγγελματική καριέρα του να αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του ως ελεύθερος. Και όπως όλα δείχνουν, τον βρήκε στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ!

Και τώρα... ΠΑΟΚ

Εφόσον η υπόθεση του καταλήξει σε happy end, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές σχετικά με το πως θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία. Για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της καριέρας του, όπου και θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά εκτός Αγγλίας, σε ένα μεσογειακό περιβάλλον και μακριά από όλα όσα θεωρούσε δεδομένα στην πατρίδα του. Από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του, έως τον τρόπο ζωής και την επαγγελματική πίεση, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ. 

Από την άλλη πλευρά, και ο Δικέφαλος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να δώσει την ευκαιρία σε άλλον έναν νεαρό ποδοσφαιριστή να ανοίξει τα «φτερά» του, στο πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης «συνταγής» των τελευταίων ετών. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντοπίζουν αρκετές ομοιότητες με την περίπτωση του συμπατριώτη του, Τσούμπα Άκπομ, στο πρώτο πέρασμα του από την Τούμπα... 

Δείτε τον Σόλα Σόρταϊρ εν δράσει:

Διαβάστε ακόμη...