Ο Τσαλόφ δεν είναι σαν τους ποδοσφαιριστές που ξέρεις!

Αποφάσισε πως ήταν καιρός να διευρύνει τις ξένες γλώσσες του, έχοντας κυρίως στο πίσω μέρος του μυαλού του ενδεχόμενη μετάβασή του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Πηγή: forzaonline.gr
Ο Τσαλόφ δεν είναι σαν τους ποδοσφαιριστές που ξέρεις!
Photo Credits: @chal_f9 Instagram

«Μία φορά την εβδομάδα μελετώ με έναν δάσκαλο αγγλικά καθώς υπάρχει και μια εφαρμογή στο τηλέφωνό μου. Ο αδελφός μου με συμβούλεψε επίσης να παρακολουθήσω κάτι απλό χωρίς μετάφραση, με υπότιτλους. Παρακολουθώ τους Simpsons». Κατά τους χειμερινούς μήνες αρέσκεται να περνάει χρόνο με την οικογένειά του, προτιμώντας να παίζει χόκεϊ με τον πατέρα και τον αδελφό του στο παγοδρόμιο «Tushinskaya», διατηρώντας τις συνήθειες της παιδικής του ηλικίας. Δε φοράει κράνος, αλλά καλύπτει εντελώς τα πόδια του, εκτός γηπέδου του αρέσει να τραγουδάει, στη ζωή του αδυνατεί να πει κατάματα ψέματα και ο Φέντορ Τσαλόφ σαν άλλος… Μίλτος Τεντόγλου με μυθικές ατάκες μπορεί να τους αγοράσει και συνάμα να τους πουλήσει όλους.

Σε γνωρίζουν συχνά έξω στο δρόμο; Πότε συνειδητοποίησες πως έχεις γίνει σταρ;

«Είμαι αστέρι;»

Έχεις ακούσει για ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού;

«Υπήρχαν κάποιες φήμες αλλά κυρίως μανατζερικού ενδιαφέροντος. Αυτές είναι πάντα… σκοτεινές ιστορίες. Δεν άκουσα τίποτα συγκεκριμένο».

Ποια από αυτές τις ιστορίες ήταν η καλύτερη;

«Αυτή με την Μπαρτσελόνα».

Και πώς αντέδρασες;

«Γέλασα. Άκουσα για το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, αλλά ήταν γελοίο».

Αν σου παρουσιαζόταν η προοπτική μετακίνησής του στην Ασία;

«Ούτε οι Ασιάτες δεν βλέπουν το AFC Champions League

Δώσε μας μία απάντηση στις δηλώσεις του προπονητή της Ρουμπίν Καζάν που σε χαρακτήρισε ως «τον εξυπνότερο παίκτη του ρωσικού πρωταθλήματος».

«Προσπαθώ να μην δίνω σημασία σε τέτοια πράγματα. Αυτά είναι μόνο λόγια. Όποιος θέλει, μπορεί να το πει. Πρέπει να αντιδράσω σε αυτό;»

Μετά από ένα άκρως απαιτητικό προπονητικό καμπ που διεξήγαγε το 2018 η ΤΣΚΚΑ Μόσχας προκειμένου να εξακριβώσει το επίπεδο του αγωνιστικού της τμήματος πριν την έναρξη της σεζόν «αφού πέρασε η πρώτη μέρα και ήρθε η επόμενη δεν είχες άλλη επιλογή. Δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα. Σκεφτόσουν μόνο: «Κάνε καλή προετοιμασία, δώσε όλη σου τη δύναμη!». Είχαμε επίσης ένα γυμναστήριο που τρέχαμε χιλιόμετρα λες και ήμασταν σε γήπεδο».

Το άντεξες;

«Πού να πήγαινα;»

Αναμφίβολα μία από τις πιο αποδοτικές βραδιές της καριέρας του ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2018, όταν για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του UEFA Champions League η Ρεάλ Μαδρίτης φιλοξενούσε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Σε ηλικία 20 ετών προκάλεσε… αίσθηση στον αγωνιστικό χώρο έχοντας συμμετοχή σε όλα τα γκολ της νίκης με 3-0 που σόκαρε τους «μερένχες». Εκείνος σημείωσε ένα καταπληκτικό τέρμα στο 37ο λεπτό με το οποίο άνοιξε το δρόμο προς τη νίκη για την ομάδα του και κατόπιν το μαγικό… τακουνάκι έξι λεπτά αργότερα, εκθέτοντας την άμυνα των γηπεδούχων για το 0-2, ενώ και στο 0-3 που «σφράγισε» το τελικό σκορ στο 73ο λεπτό, είχε επίσης συμμετοχή.

Όταν πήγες στο Μπερναμπέου τι ένιωσες; Ενθουσιασμό; Ή ήθελες να σκοράρεις;

«Ειλικρινά, δεν ένιωσα κάτι ιδιαίτερο, ούτε ιδιαίτερος ενθουσιασμός υπήρχε.

Το να σκοράρεις εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου είναι φανταστικό. Κρίμα που δεν προκριθήκαμε. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι θα ανταμειφθούμε αργότερα».

Γνώριζες ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει χάσει ποτέ από κανέναν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου; Μέχρι απόψε;

«Λοιπόν, μόλις το έμαθα».

Είναι αυτή η πιο συναισθηματική στιγμή στην καριέρα σου;

«Πιθανώς, ναι».

Σε μία εν συντομία περιγραφή του θα έλεγε πως «είμαι σέντερ φορ. Μου αρέσει να σκοράρω γκολ, αλλά και να δίνω ασίστ για γκολ και να βοηθάω την ομάδα με αυτόν τον τρόπο. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, οπότε χρειάζεσαι κάθε παίκτη στο γήπεδο». Ρίχνοντας κανείς μία «ματιά» στο βιογραφικό του διαπιστώνει πως αποχωρίστηκε τη Ρωσία μόλις για έξι μήνες δεδομένου του σύντομου περάσματός του από τη Βασιλεία (σ.σ δοκίμασε τόσο ελβετική σοκολάτα όσο και τυρί έχοντας την καλύτερη γνώμη), αφιερώνοντας την καριέρα του σε ρωσικά εδάφη, ωστόσο, ανά διαστήματα υπήρξαν «συνδέσεις» του ονόματός του με μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Μεταξύ αυτών και η Κρίσταλ Πάλας που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του Ρώσου φορ, με τον Κρίστιαν Εμίλ (σ.σ εκπρόσωπο του ποδοσφαιριστή) να τοποθετείται στους λόγους που η συμφωνία με το αγγλικό κλαμπ δεν προχώρησε. «Είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη και το αυξημένο ενδιαφέρον για αυτόν είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η θέση της ΤΣΣΚΑ είναι απολύτως κατανοητή, έχουν σοβαρούς στόχους και ο Φέντορ είναι ο πιο σημαντικός παίκτης για αυτούς. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων και είμαστε σίγουροι ότι σε κάθε περίπτωση έχει ένα σπουδαίο μέλλον».

Σημείωσε το ντεμπούτο του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 όταν και ενσωματώθηκε στις ακαδημίες του ρωσικού κλαμπ εναντίον της Γενισέι Κρασνογιάρσκ, ενώ λίγους μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου 2016 σκόραρε τέσσερα γκολ για λογαριασμό της U19 σε μία νίκη στο UEFA Youth League με 5-0 εναντίον της Μονακό. Μετά από εκείνον τον αγώνα κλήθηκε στην πρώτη ομάδα (σ.σ με τον βασικό επιθετικό Τραορέ να απέχει σημαντικά από το καλό του πρόσωπο με 4 γκολ στα πρώτα 15 παιχνίδια της σεζόν) πραγματοποιώντας την πρώτη του εμφάνιση στην Premier League στις 6 Νοεμβρίου 2016 ως αλλαγή κόντρα στην Περμ. Με την υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας άπαντες είχαν την εντύπωση πως πλέον όλος ο κόσμος ήταν στα πόδια του, έχοντας καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένων των εμφανίσεων που κατέθετε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

«Όχι, δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα με επηρεάσουν τα λεφτά. Ακόμα και τώρα, τα χρήματα δεν κάνουν το κεφάλι μου να γυρίζει. Αν και πρόσφατα υπέγραψα νέο συμβόλαιο, υπάρχει μόνο ένα ποσό που ξοδεύω ανά μήνα. Και δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια». Ποιο είναι το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του; Θα σου απαντήσει το φαγητό. «Για παράδειγμα, πάντα πληρώνω τον λογαριασμό όταν βγαίνουμε έξω με φίλους που δεν είναι ποδοσφαιριστές». Από την πρωταρχική του επιλογή να χρησιμοποιεί το λεωφορείο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκειμένου να μεταβεί στα προπονητικά προγράμματα μέχρι να αγοράσει το δικό του αυτοκίνητο έως και την απόφασή του για ιδιωτικότητα στην προσωπική του ζωή, κάθε κίνησή του γίνεται αντικείμενο έντονης συζήτησης από τα ΜΜΕ. «Ας μην αναπτύξουμε αυτό το θέμα. Δεν θέλω να εκθέσω καμία από τις προσωπικές μου σχέσεις στα social media».

Για τον Φέντορ Τσαλόφ το ποδόσφαιρο δεν έχει κακό καιρό, ωστόσο, απολαμβάνει περισσότερο τους αγώνες που διεξάγονται υπό καθεστώς βροχής. «Στους οπαδούς, ελπίζω, να δίνονται αδιάβροχα για να μην κρυώσει κανείς. Υπάρχουν διαφορετικές στιγμές στο ποδόσφαιρο και στη ζωή, αλλά πάντα δίνουμε όλο τον εαυτό μας για να τους ικανοποιήσουμε». Αυτή τη στιγμή αποσπάται από την οθόνη της τηλεόρασης. Εκεί, ο Κίριλ Καπρίζοφ σημείωσε ένα ακόμη γκολ για τη Ρωσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί πάγου. Ιδανική αφορμή για αλλαγή συζήτησης.

Πώς τα πάει ο αδερφός σου; Φυσικά, όχι στο χόκεϊ, αλλά στο ποδόσφαιρο;

«Πολύ καλύτερα. Ξεκίνησε να παίζει στη Λευκορωσία και πλέον έχει επιστρέψει στη Ρωσία».

Έχεις μιλήσει ποτέ για τον Ντανιίλ στην ΤΣΣΚΑ;

«Όχι, δεν το κάνω. Ακολουθεί τον δικό του δρόμο και ίσως μια μέρα ο δρόμος του να διασταυρωθεί με την ΤΣΣΚΑ».

Ας του κάνουμε μια διαφήμιση. Σε τι είναι καλός;

«Ας το κάνουμε. Παίζει πολύ καλά στο ένας εναντίον ενός, είναι πολύ επίμονος και δηκτικός αμυντικός. Έχει ταχύτητα, αλλά πρέπει να βελτιώσει την αντίληψή του για το παιχνίδι. Δεν είχε ιδιαίτερη γνώση και κανείς δεν του εξήγησε πώς να παίξει σε αυτή τη θέση. Υπήρχε ένας προπονητής στη Λευκορωσία που δούλευε ατομικά μαζί του. Παρακολουθούν κλιπ, αναλύουν αγώνες, και ειδικότερα πώς οι αμυντικοί της Άρσεναλ ξεκινούν την επίθεση. Νομίζω ότι θα προσθέσει περισσότερα στο στυλ παιχνιδιού του. Ο μπαμπάς μου πολύ σπάνια επαινεί τον αδερφό μου και εμένα για τον τρόπο που παίζουμε ποδόσφαιρο. Ακόμα κι αν σκόραρα τρία γκολ σε ένα ματς, πάντα έβρισκε κάτι για να παραπονεθεί. Ως εκ τούτου, πάντα ήθελα να τον εκπλήξω. Πάντα ψάχνει κάτι: «Σουτάρεις λίγο στο τέρμα, δεν χτυπάς αρκετά, πάντα ψάχνεις μια ευκαιρία να περάσεις και πρέπει να πάρεις τον έλεγχο του παιχνιδιού».

Ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αεροπορίας της Μόσχας ο πατέρας του Φέντορ Τσάλοφ είναι ένας άνθρωπος με ευρεία ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου. Όλη η οικογένεια «ζητωκραύγαζε» για την ΤΣΣΚΑ ενώ ιδιαίτερη ήταν και η σχέση που είχε αναπτύξει με τη μουσική εξ ου και η αντίστοιχη εκπαίδευση που έλαβε ο Ρώσος φορ. Ενδεικτικό πως εντρύφησε πάνω σε φλάουτο που «έχω να παίξω από την ηλικία των 12 αν και είναι πολύ εύκολο στο να το διδαχθείς» και πιάνο που «έχω ήδη ξεχάσει πολλά. Δεν παίζω καλά πολλές νότες, δεν είμαι τόσο δημιουργικός όσο ο αδελφός μου και ο πατέρας μου». Ας μην ξεχνάμε το ποδόσφαιρο. Πώς είναι δυνατόν κανείς να τα συνδυάζει και τα δύο; «Δεν το σκέφτεσαι σαν παιδί. Οι γονείς σου σου το λένε και το κάνεις. Αλλά νομίζω ότι είναι το σωστό. Δεν είναι κακό για όλους να έχουν τουλάχιστον κάποια μουσική εκπαίδευση. Το ποδόσφαιρο σίγουρα δεν ήταν ποτέ βάρος. Το έκανα στον ελεύθερο χρόνο μου».

Θέλεις να παίξεις στην Ευρώπη, έτσι δεν είναι;

«Ναι, είναι ένα όνειρο. Υπάρχουν φιλοδοξίες. Θέλω να νιώσω τη γεύση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου» ανταποκρινόμενος θετικά στο ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ κατόπιν των πιέσεων που ασκούσε προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του ενόσω αισθανόταν ότι ο κύκλος του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει ολοκληρωθεί. «Γιατί τα χρώματα αλλάζουν, αλλά η ιστορία συνεχίζεται».

Λένε πως «ο Φέντορ Τσαλόφ τα πάει καλά. Είναι σαφές πόσο σκληρά δουλεύει στην προπόνηση. Μεγαλώνει κι αυτός. Αν συνεχίσει έτσι θα πάει πολύ μακριά», «έχει όλα όσα χρειάζεται ένας επιθετικός μπροστά. Ταχύτητα, ικανότητα ντρίμπλας και καλό ένστικτο στο σκοράρισμα. Τα έχει όλα και δεν μπορείς να διαφωνήσεις με αυτό». Στο ποδόσφαιρο, όμως, «πρέπει να αποδεικνύεις την αξία σου κάθε μέρα» επισημαίνει χαρακτηριστικά το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ. «Μπορείς να ξεκουραστείς στις δάφνες μόνο αφού έχεις μια καριέρα σαν ένας από τους μεγάλους. Για έναν νεαρό παίκτη σαν εμένα, πρέπει να δουλέψεις σκληρά και να σκοράρεις γκολ αντί να διαβάζεις δημοσιεύματα εφημερίδων για τον εαυτό σου. Αλλά όχι μόνο αυτό. Πρέπει να σκοράρεις και στη ζωή. Είμαι ακόμα πολύ νέος και έχω πολλά πράγματα να κάνω, για παράδειγμα να χτίσω τη δική μου οικογένεια. Αλλά δεν θέλω να μαντέψω πότε θα είναι. Αφήστε τα πάντα να εξελιχθούν όπως πηγαίνουν».

Διαβάστε ακόμη...