Video Analysis: Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ το λύνει ο Πένια;
SHARE:
Λόγοι υπάρχουν και θα τους αναλύσουμε στο σημερινό μας κείμενο, όμως πρέπει να δούμε και την λογική πίσω από το ενδιαφέρον για τον Περουβιανό Σέρχιο Πένια της Μάλμε. Η ανάλυση ”παίρνει” βάθος καθώς παρουσιάζουμε από τον Μεϊτέ, μέχρι τον... Ντάντας!
Το βασικό πρόβλημα είναι η φετινή softίλα
Είναι πραγματικά απίστευτο, ο ΠΑΟΚ είναι η τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος σε κερδισμένες μονομναχίες! Τελευταίος! Την περασμένη σεζόν επειδή αρκετοί θα αναρωτηθούν, ο ΠΑΟΚ ήταν δεύτερος...
Πάμε τώρα σιγά - σιγά να δούμε τι προβλήματα παρουσιάζονται και γιατί ο φετνιός ΠΑΟΚ είναι soft.
Έχει χαθεί το επιθετικό transition
Το μεγαλύτερο όπλο του ΠΑΟΚ που τον έχρισε πρωταθλητή, ήταν αναμφίβολα το εξαιρετικό του επιθετικό transition. Ήταν τέτοια η δυναμική του, ανάλογη με το pressing της ΑΕΚ την σεζόν 22/23 που έχρισε και αυτήν πρωταθλήτρια.
Υπάρχει λοιπόν η διαπίστωση, πως τα δύο τελευταία χρόνια στο Ελληνικό πρωτάθλημα αρκεί ένα elite στοιχείο μιας ομάδας για να την φέρει στην κορυφή. Φέτος ο ΠΑΟΚ μένει μακριά προς το παρών από την κορυφή. Τόσο μακριά, όσο και οι ανακτήσεις μπάλας που κάνει.
Πως θα βγάλεις επιθετικό transition όταν δεν μπορείς να κερδίσεις τις μονομαχίες και οι αντίπαλοί σου κάνουν όλο τον δρόμο μέχρι την περιοχή σου; Ναι, ο ΠΑΟΚ δεν έχει την δυνατότητα να “εμφανίσει” το μεγάλο του όπλο, γιατί δεν κάνει ανακτήσεις μπάλας στο ύψος του κέντρου που έκανε πέρυσι αλλά πολύ χαμηλότερα στον αγωνιστικό χώρο και φυσικά με σαφώς μικρότερη συχνότητα.
Έχει αποτύχει για δεύτερη χρονιά στις ίδιες θέσεις που έκανε μεταγραφές
Όταν ξεκινούσε η περσινή σεζόν, ο ΠΑΟΚ έψαχνε τρεις μεταγραφές σε κομβικά σημεία (και ρόλους) του γηπέδου. Στην θέση του κεντρικού αμυντικού αρκούσε να βρει τον ιδανικό παρτενέρ του Κουλιεράκη. Το προφίλ που είχαν “στοχοποιήσει” οι υπεύθυνοι της ομάδας για την θέση, προέβλεπε έναν έμπειρο stopper που να έχει την ικανότητα να ηγηθεί της αμυντικής γραμμής και παράλληλα να κατευθύνει τον νεαρό Κουλιεράκη.
Αποκτήθηκε ο Ενκόνγκ, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει αυτό που ήθελε ο οργανισμός όμως. Η λύση βρέθηκε εκ των έσω με την αλλαγή θέσεις του Κεντζιόρα και ήταν αποτελεσματική. Πρώτη αποτυχία.
Στις θέσεις των χαφ, ο Λουτσέσκου δίπλα στον Μεϊτέ, ήθελε να βάλει έναν οργανωτή, ικανό με την μπάλα στα πόδια. Έναν αθλητή με playmaking. Έφερε με δανεισμό από το Campionato και την Λάτσιο τον Μάρκος Αντόνιο. Στα χαρτιά φαινόταν μια εξαιρετική προσθήκη, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους υπεύθυνους που πραγματοποίησαν αυτή την προσθήκη. Ο Βραζιλιάνος όμως με σαφή δική του ευθύνη δεν μπόρεσε να προσφέρει. Η χρονιά σώθηκε με την Σβάμπ σε πρώτο πλάνο και τον Οζντόεφ σε δεύτερο, να συνθέτουν ένα πολύ καλό double pivot με τον Μεϊτέ. Η προσθήκη όμως του Μάρκος Αντόνιο, ήταν δεύτερη αποτυχία.
Στην γραμμή κρούσης, ο Λουτσέσκου ήθελε να βάλει ένα ψηλό και δυνατό παιδί, ικανό να παίζει με πλάτη και να έχει ικανότητα στον αέρα. Ο Σαμάτα ποτέ δεν κατάφερε να ενσωματωθεί, όμως ο Μπράντον ήταν εκεί, ήταν όμως και η τρίτη αποτυχία.
Δεύτερη προσπάθεια φέτος στις ίδιες θέσεις... Ο Λόβρεν φαίνεται πως δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχει χάσει σε ταχύτητα, δύναμη και αντοχή, ενώ δεν δείχνει ικανός να ηγηθεί. Ο Κουλιεράκης λείπει, ο Κόλεϊ και αυτός δεν φαίνεται πως θα λύσει το πρόβλημα. Στην θέση του κεντρικού αμυντικού λοιπόν, φαίνεται πως ο οργανισμός του ΠΑΟΚ απέτυχε πάλι.
Ο Μεϊτέ δεν αποκτήθηκε, ο ΠΑΟΚ πήγε σε μία επιλογή που φαινόταν πριν γίνει ότι δε θα βγει. Ο Μπακαγιόκο είναι χρόνια μακριά από τον καλό του εαυτό και ο Λουτσέσκου από νωρίς έδειξε πως δεν τον υπολογίζει για το βασικό του σχήμα.
Ο Καμαρά αποκτήθηκε να παίξει δίπλα και πιο ψηλά από τον παρτενέρ του. Όσο ο Μπακαγιόκο δεν μπορεί και ο Μεϊτέ δεν υπάρχει, ο Λουτσέσκου αναγκάζεται να τον κρατά χαμηλά. Χάνει σε μονομαχίες κοντά στο κέντρο και σε ανακτήσεις έτσι όμως...
Ο Τσάλοφ ήρθε με καλό βιογραφικό. Παίκτης ικανός να παίξει τόσο με πλάτη, όσο και με πρόσωπο. Η επιμονή του οργανισμού όμως να βάζει τον Κωνσταντέλια σε πρώτο πλάνο και να είναι αυτός ο τελικός αποδέκτης των προσπαθειών με στόχο να “γράψει” νούμερα ώστε να πουληθεί όσο πιο ακριβά γίνεται, όσο και η μέτρια κατάσταση του Ρώσου, δεν γίνεται παρά να μην χαρακτηριστεί και η μεταγραφή του φορ ως αποτυχημένη...
Περίπτωση Σέρχιο Πένια
Η λογική λέει πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει πιο σκληρός. Πως στον χώρο του κέντρου πρέπει να αρχίσει να κλέβει μπάλες για να έρθει πιο κοντά στο περσινό του όπλο, το επιθετικό transition. Με αυτή την σκοπιά, το προφίλ που θα έπρεπε να αναζητούσε ο οργανισμός θα ήταν ένας αθλητής κοντά στα περσινά στοιχεία του Μεϊτέ, ίσως σε πιο... γρήγορη έκδοση. Θα μπορούσε και ο Καμαρά να έρθει κοντά στον πραγματικό του ρόλο και ο ΠΑΟΚ στον άξονα να συνθέσει ξανά ένα εξαιρετικό δίδυμο με ταχυδύναμη.
Η οπτική του Λουτσέσκου όμως, είναι διαφορετική. Προσπαθεί να φέρει διαφορετικά στοιχεία. Ο Περουβιανός δεν είναι ”μηχανάκι”, δεν είναι αμυντικός ογκόλιθος, δεν διακρίνεται για τις αμυντικές του επιδόσεις. Μαζί του ο ΠΑΟΚ δε θα λύσει το πρόβλημα των χαμένων μονομαχιών, ούτε θα αρχίσει να κερδίζει την μπάλα στο κέντρο. Ο ποδοσφαιριστής της πρωταθλήτριας Μάλμε, είναι ο καλύτερος playmaker που θα μπορούσε να φέρει ο ΠΑΟΚ. Τα νούμερά του είναι φοβερά, δεν υπάρχει παίκτης στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και στα οικονομικά δεδομένα του οργανισμού να έχει αποδεδειγμένα καταγράψει αυτά τα νούμερα.
Διαχειρίζεται τρομερά μεγάλο όγκο πασών στο γήπεδο, ξέρει να κατευθύνει το παιχνίδι της ομάδας του και να πασάρει σε όλες τις κατευθύνσεις με μεγάλη εμβέλεια.
Στο Σουηδικό πρωτάθλημα είναι ο καλύτερος χαφ με διαφορά και η αλήθεια είναι ότι στο δικό μας δεν υπάρχει παίκτης με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ξαναπάει σε λογική “Ντάντας”
Αν ψάξουμε να βρούμε την τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ είχε παρόμοια χαρακτηριστικά σε ποδοσφαιριστή, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην σεζόν 22/23 και στον δανεισμό του Ντάντας.
Τότε, ο Λουτσέσκου “προστάτευε” έναν τέτοιου είδος παίκτη με τον Ντάγκλας Αουγκούστο είτε στο πλάι του, είτε χρησιμοποιώντας τον Βραζιλιάνο στο “10”. Ο Πένια, θα χρειαστεί τέτοιου είδους βοήθεια και ο Καμαρά είναι ιδανικός.
Η λογική λέει πως ο coach Λουτσέσκου εγκαταλείπει την περσινή πεπατημένη καθώς δεν βρίσκει τον ανάλογο Μεϊτέ. Η αλήθεια είναι πως η χρονιά που έκανε ο χαφ της Μπενφίκα ήταν εξωπραγματική, τόσο ώστε ακόμα και ο ίδιος ο Μεϊτέ θα ήταν δύσκολο να την επαναλάβει.
Πάει σε επιλογή playmaker με σκοπό να καταφέρει να είναι καλύτερος απέναντι σε οργανωμένες άμυνες και να έχει ηρεμία και υπομονή στο παιχνίδι του. Με τον Τάισον και τον Μπάμπα να είναι οι μόνοι εναπομείναντες από την τρομερή μεσοαριστερή περσινή πλευρά και βλέποντάς τους να μην πιάνουν τα στάδια της περσινής του απόδοσης, έχει καταλάβει πως ρεαλιστικό του στόχος, πρέπει να είναι οι βαθμοί απέναντι στις “μικρές” ομάδες που θα τον κρατήσουν ζωντανό και σε επαφή με την κορυφή, μέχρι τα play offs. Εκεί, όλα γίνονται και ο Πένια ελπίζει ότι θα τον πάει μέχρι εκεί.
Ολόκληρο το video της ανάλυσης εδώ: