Χειμερινές μεταγραφές να… μη σου τύχουν
SHARE:
Ποιος, αλήθεια, θυμάται τον Μάριαν Ζέμαν; Στα τέλη Ιανουαρίου του 2002, ο Σλοβάκος κεντρικός αμυντικός δέχονταν να παίξει στον ΠΑΟΚ λαμβάνοντας μόνο μισθούς και πριμ, θέλοντας να… επενδύσει ενόψει της σεζόν που ακολουθούσε. Όντας δανεικός από τη Βίτεσε, δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ντούσαν Μπάγεβιτς και στο τέλος της περιόδου αναχωρούσε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Πορτογαλία και την Μπέιρα Μαρ.
Ακόμη παλαιότερα, το Δεκέμβριο του 1991, ο Βαγγέλης Καλογερόπουλος είχε επιλεγεί για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή. Προερχόμενος από τη Λάρισα, παρέμεινε στον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο, πετυχαίνοντας μόλις δύο γκολ.
Ο Γκόραν Άλεξιτς αποκτήθηκε το Δεκέμβριο του 1995, όντας (μαζί με τον συμπατριώτη του Μίροσλαβ Γιόβιτς) μία από τις τελευταίες μεταγραφικές επιλογές του Θωμά Βουλινού. Ο Σέρβος χαφ «κατάφερε» μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν να αγωνιστεί ως βασικός μόλις σ’ ένα ματς πρωταθλήματος.
Τον Ιανουάριο του 2004 έφθασε στην Τούμπα ο Κύπριος Λιάσος Λουκά ο οποίος έμελλε να συνδυάσει το όνομα του με την τιμωρία του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Πορτογάλος Εντίνιο, που είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο του 2010, μνημονεύεται αποκλειστικά για το νικητήριο γκολ εναντίον του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Στις πρώτες προπονήσεις του 2012 ο Λάζλο Μπόλονι δοκίμαζε τον Φρεντερίκ Νιμανί, που ανήκε στη Μονακό. Ο Γάλλος (με καταγωγή από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία) επιθετικός φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε 14 παιχνίδια, πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ (στο 2-0 κόντρα στη Δόξα Δράμας).
Τον Ιανουάριο του 2004 εντάχθηκε στο δυναμικό του ΠΑΟΚ ο Θενγκότ Αμαεφούλε, προερχόμενος από την πολωνική Οκέτσιε. Ο Νιγηριανός επιθετικός παρέμεινε στην Τούμπα για ένα χρόνο, κατέγραψε εννέα συμμετοχές, χωρίς να βρει δίχτυα.
ΑΤΥΧΗΣΑΝ ΜΕ ΣΑΜΟΤΟΥΛΣΚΙ
Αναλαμβάνοντας ο Μπάγεβιτς το τιμόνι τoυ ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2000, ζήτησε την απόκτηση τερματοφύλακα. H επιλογή έγινε στο πρόσωπο του δίμετρου Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι (αποκτήθηκε από τη Λέγκια Βαρσοβίας), η οποία, όμως αποδείχτηκε… ατυχής.
Ο Πολωνός (φωτ.) παρέμεινε κάτοικος Τούμπας μόλις για ένα χρόνο (στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2000-01 αγωνίστηκε μόνο σε ματς κυπέλλου), συνεχίζοντας ως δανεικός στη Σλασκ.
Μόλις τέσσερις παρουσίες στην ενδεκάδα κατέγραψε ο Βιορέλ Φρούνζα, ο οποίος είχε έρθει δανεικός από την Κλουζ τον Ιανουάριο του 2008. Μαζί με τον Φρούνζα, έφθασε στην Τούμπα κι ο Γκόραν Γκάβρανσιτς, απόκτημα από την Ντιναμό Κιέβου ο Ο Σέρβος στόπερ έκανε ντεμπούτο στο παιχνίδι με τον Άρη (3-0), αλλά εκείνη ήταν μία από τις μόλις επτά παρουσίες του στην ενδεκάδα.
ΜΟΥΛΕΝ, ΑΖΕΒΕΔΟ ΚΑΙ ΜΙΧΟΓΕΒΙΤΣ
Τέτοιες ημέρες πριν από εφτά χρόνια έφθαναν στη Θεσσαλονίκη ο Μάρκο Μιχόγεβιτς (απόκτημα από τη Σαράγεβο) κι ο Τιμπό Μουλέν (μεταγραφή από τη Λέγκια Βαρσοβίας-φωτ.). Αμφότεροι είχαν υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ διάρκειας τριών χρόνων, ωστόσο ελάχιστοι θυμούνται το πέρασμά τους από την Τούμπα.
Στην ίδια μεταγραφική περίοδο ο Αζεβέδο έρχονταν στο Δικέφαλο ως δανεικός από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Το καλοκαίρι, που ακολούθησε, ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ γύρισε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ατλέτικο Παραναένσε.
Ιδιαίτερη ήταν η περίπτωση του 33χρονου Βραζιλιάνου Πιά, ο οποίος στις 18 Ιανουαρίου 2007 είχε υπογράψει εξάμηνο συμβόλαιο συνεργασίας, αλλά στις 9 Φεβρουαρίου αποτελούσε ήδη παρελθόν, έχοντας συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος…
ΤΟ… ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΚΑΓΚΑΒΑ
Το προ τετραετίας… πείραμα του ΠΑΟΚ με τον Γιαπωνέζο μεσοεπιθετικό Σίντζι Καγκάβα αποδείχθηκε αποτυχημένο και, πλέον, ο 36χρονος ποδοσφαιριστής έχει επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Σερέζο Οσάκα, ομάδα από την οποία το καλοκαίρι του 2010 είχε πάρει μεταγραφή για την Ντόρτμουντ.
Πολλά χρόνια πριν (Δεκέμβριος 1988), ο Κίετιλ Όσβαλντ υπήρξε ο πρώτος ξένος που μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ μεσούσης της σεζόν. Ο Νορβηγός μέσος κάθε άλλο παρά στέριωσε στην Τούμπα, όπου παρέμεινε μόλις για ένα χρόνο.