Ανάλυση Παιχνιδιού Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ

Είδαμε χθες μία ομάδα με 10 αλλαγές. Ένα επιβεβλημένο ροτέισον συνάμα κι' εκτεταμένο. Είπανε πολλοί πως δεν ήταν καλός ο ΠΑΟΚ. Δεν ήταν θελκτικός, δεν ήταν κυριαρχικός, δεν δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις στον αντίπαλο. Συμμερίζομαι τις απόψεις αλλά παντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.
Ανάλυση Παιχνιδιού Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ
Photo Credits: @PAOKFC

Μια ομάδα που παίζει με τόσα διαφορετικά νέα πρόσωπα δεν γίνεται να έχει συνοχή! Είναι πρακτικά αδύνατον! Ο ένας παίκτης δεν γνωρίζει τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου. Προσπαθεί να ενσωματώσει τους παίκτες ο Λουτσέσκου και να ανοίξει το ρόστερ ώστε πολλές διαφορετικές ενδεκάδες που θα προκύπτουν στην πορεία να μπορέσουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα. 

Προκύπτουν τραυματισμοί, τιμωρίες, κόπωση και εργομετρικά οπότε πρέπει να υπάρχει χρόνος συμμετοχής για όλους. Λίγο η πολύ δεν έχει σημασία. Ανάλογα το επίπεδο του αντιπάλου πάντα. Παίκτες πιο ποιοτικοί και πιο έμπειροι θα παίζουν περισσότερο. Είναι λογικό. Κάποιες φορές το πλάνο σε τακτικό κομμάτι να απαιτεί αναπροσαρμογή της σύστασης και κατάρτισης της εντεκάδας. Ίσως παίζουν παίκτες λιγότερο ποιοτικοί που όμως ‘’κάνουν την δουλειά’’.

Ο προπονητής γνωρίζει καλύτερα.

Οι σταθερές θα υπάρχουν. Σαφώς και δεν μπορεί μία ομάδα χωρίς βασικό κορμό να αποδίδει τα μέγιστα, να βγούνε αυτοματισμοί και να έχει σταθερά καλή απόδοση. Μέχρι τότε όμως οι διακυμάνσεις στην απόδοση θα είναι φυσιολογικές. Για τον λόγο αυτό δεν παίζει με 13 κ 14 παίκτες. Προσπαθεί όλους να τους κάνει να νιώσουν σημαντικοί για την ομάδα είτε παίζουν 90 λεπτά είτε παίζουν 10. Το θέμα είναι κάποια στιγμή στο μέλλον να διαμορφωθεί ένα στάνταρ επίπεδο ποιότητας που περιμένει να δει ο κόουτς, ασχέτως ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει.

Χθες η ομάδα είχε και τύχη που της ελλειψε σε προηγούμενα παιχνίδια. Ήταν κυνική, αποτελεσματική, ουσιαστική και πήρε το παιχνίδι. Στα 2 ματς με Αρη και FCSB είχε 43 τελικές και η μπάλα δεν μπήκε. Έιχε μέσα από το κουτί συνολικά 10-12 ευκαιρίες και η μπάλα δεν μπήκε. Έιχε 1.20 Xgoals όταν με Άρη είχε 1,62 και με FCSB 2,26. Και η μπάλα δεν έμπαινε. Έιχε και 4 δοκάρια με Άρη και FCSB. Χθες η μπάλα μπήκε με 7 ευκαιρίες (οι 5 έντος στόχου). Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Άναρθρες κραυγές τύπου να φύγει ο τάδε, να έρθει ο δείνα, να βγει ο ένας να μπει ο άλλος δημιουργούν επιπλέον πίεση σε ένα περιβάλλον ήδη ‘’καταδικασμένο’’ να πρωταγωνιστεί. Δεν γνωρίζει δηλαδή ο προπονητής, που δουλεύει κάθε μέρα την ομάδα, πόσο και πότε πρέπει να αγωνίζεται ένα παίκτης για να έχει ποιοτικά λέπτα και να μην προκύψει και τραυματισμός, και γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι εκτός ομάδας!

Ακόμα και να παίζει ένας παίκτης ίσως υπάρχει εντολή πόσο να ανεβάσει τις εντάσεις, πόσα σπριντ να κάνει, πόσα overlap και underlap ώστε να μην καταπονήσει π.χ συγκεκριμένη μυική ομάδα που ίσως έχει ευπάθεια και είναι επιρρεπής και μείνει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο μέτρο του δυνατού πάντα. Δεν λέμε να σέρνεται οπότε να αποφευχθεί τραυματισμός, αλλά να δημιουργείται ποιοτικό κενό και τρύπα στην ομάδα... 

Στα επιμέρους ο Μεγάλος Λόβρεν, με τόσες παραστάσεις και κατακτήσεις τροπαίων, ένας παίκτης-μύθος (συγχωρέστε μου την υπερβολή), μια τεράστια προσωπικότητα, έδειξε ενώ έχει να παίξει τόσο καιρό πως οι φτασμένοι παίκτες διαχειρίζονται ένα παιχνίδι. Η εμπειρία και το διάβασμα των φάσεων ισορρόπησε και αντιστάθμισε το έλλειμμα φυσικής κατάστασης και αγωνιστικού ρυθμού.

Θετικός και πάλι ο Κόλεϊ. Εμπειρία και Δύναμη. Ο Μπακαγιόκο χρειάζεται χρόνο όπως και ο Γκόμεζ (που έδειξε θράσος). Έπαιζε σε άλλη ήπειρο το παιδί, σε άλλο πρωτάθλημα με άλλες απαιτήσεις και προσλαμβάνουσες, ταχυδυναμικός με καλή σέντρα. Το πεναλτί προϊόν απειρίας. Ο Σορετίρε στο τακτικό κομμάτι όπως έχει αναφέρει και ο Λουτσέσκου χρειάζεται χρόνο. Ο Αντρέ πήρε το Ματς (ευχάριστη έκπληξη) μαζί με τον Καμαρά που είναι ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ και το γνωρίζουν όλοι. Σεντερφορίσιο Γκολ! Στα άκρα δεν πήγαμε καλά αλλά θα το βρούνε οι παικταράδες μας Αντρίγια και Τάισον!

Ο ανθός του ΠΑΟΚ, το στολίδι και μεγαλύτερο ταλέντο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, με το που μπήκε αναστάτωσε την αντίπαλη άμυνα και κέρδισε το πέναλτι, που έβαλε και κλείδωσε το ματς ο Τίμιος Αρχηγός Στέφαν Σβαμπ. Για τον Ντέλια γράφουν ότι δεν τα βάζει και να δουλέψει τα τελειώματα του. Μάλιστα έγραφαν ότι έχασε τα άχαστα με Γαλατά, Άρη και FCSB! Ο Ντέλιας που ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις και δημιούργησε και μόνος του πολλές εξ αυτών από το πουθενά! Δεν περιγράφω άλλο. Προφανώς και αν τα έβαζε όλα θα έπαιζε στο ΤΟΠ-20 της Ευρώπης! Δεν γνωρίζουν κάποιοι ότι κάποιες φορές ένα παίκτης που ξοδεύει δυνάμεις να φέρει την μπάλα μέσα στην περιοχή με ατομικές ενέργειες, δεν έχει ανάσες στα τελειώματα.

Όσο για τα φορ, για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, τα παιδιά που ήρθαν είχαν συνηθίσει να παίζει η ομάδα για αυτούς. Ο Λουτσέσκου δεν παίζει έτσι. Ο Τσαλόφ και ο Τισουντάλι σκόραραν πολύ στις προηγούμενες ομάδες τους. Μέχρι να αφομοιώσουν στον μέγιστο βαθμό τα θέλω του προπονητή θα χρειαστεί χρόνος. Δεν είναι άμπαλοι. Για τον λόγο αυτό λείπει ο Μπράντον που δεν είναι πιο ποιοτικός αλλά καλύπτει επαρκέστερα τις απαιτήσεις του προπονητή.

Υ.Γ. Το θέμα είναι να δημιουργεί ευκαιρίες μία ομάδα σε περίοδο αναδόμησης (το είπε χθες ο Λουτσέσκου ότι ξαναχτίζουμε την ομάδα). Αν δημιουργεί θα γίνουν γκολ οι ευκαιρίες. Η Μπάλα φτάνει στην περιοχή και μπαίνει μέσα στο κουτί. Μέχρι εκεί είναι καθαρά ευθύνη του προπονητή σε ποσοτό 80% και 20% των παικτών. Έτσι πιστεύω. Από εκεί και πέρα το ποσοστό αντιστρέφεται και πρέπει να μπει η μπάλα στο πλεκτό. Ο προπονητής θα την βάλει...

 

Αρθρογράφος: Unbroken

Διαβάστε ακόμη...