Γίγαντες και νάνοι

"Πρώτα σε αγνοούν. Μετά σε γελοιοποιούν. Κατόπιν σε πολεμούν. Στο τέλος νικάς."
Unbroken Unbroken
Γίγαντες και νάνοι
Photo Credits: @PAOKFC facebook

Μια φράση που λανθασμένα αποδίδεται στην Μεγαλη Ψυχή (Μαχάτμα) Γκάντι διότι πρώτος φέρεται να την εξέφρασε ο Νίκολας Κλέιν σε συγκέντρωση εργατικού συνδικάτου των ΗΠΑ.

Να κάνετε ομάδα μας έλεγαν γεμάτοι αλαζονεία, χλευασμό και ειρωνεία μετά από εξόφθαλμες αδικίες και χειρουργεία χωρίς αναισθητικό. Μας χτυπούσαν υποκριτικά με συμπάθεια και φιλικές διαθέσεις την πλάτη. Οι τιμωρίες όμως της Τούμπας διαδέχονταν η μία την άλλη από αμείλικτους και άτεγκτους δικαστές!

Βλέπετε ο ΠΑΟΚ ήταν πάντα επαναστάτης, αχαλίνωτος και ασυμβίβαστος. Κόντρα στις νόρμες που επιτάσσει το σύστημα. Σαν γαλατικό χωριό. Πάντα έτοιμος να χαλάσει τα υποχθόνια σχέδια που εκπονούσαν! Ποτέ δεν έχασε την αξιοπρέπεια του! Πολλές φορές όμως η έλλειψη οργάνωσης, δομής, εμπειρίας, στελεχών οδηγούσε σε αυτοκαταστροφή και εσωστρέφεια. Η αγωνιστική εξέλιξη είχε εξ ορισμού ταβάνι. Ακόμα και έτσι με αστοχίες, παραλείψεις και τρυπήματα κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα. Άθλος με τις επικρατούσες συνθήκες!

Πάντοτε όμως προσδοκούσε να βρεθεί ο ηγέτης που θα τον οδηγούσε στην Γη της Επαγγελίας. Έτσι μια ζεστή μέρα της 10ης Αυγούστου του 2012 άλλαξε ο ρους της ιστορίας με την έλευση του Ιωάννη Σαββίδη!

Όπως ο υπάλληλος που γίνεται αφεντικό, ο ορεσίβιος που μετατρέπεται σε αστό, το παιδί στο σχολείο που δέχεται εκφοβισμό και ορθώνει ανάστημα ετσι και ο κοιμώμενος γίγαντας ειχε αφυπνιστεί μετά από χρόνια σε λήθαργο. Σαν το ηφαίστειο που εκτονώνει την ενέργεια που κρύβει στα έγκατα του όταν εκρήγνυται και η λάβα διαχέεται προς πασά κατεύθυνση.

Ο δικέφαλος είχε άνοιξει τα φτερά του. Ήταν τόσο μεγάλο το διαμέτρημα του που υπό την σκέπη του στοιβάχτηκαν φίλοι και εχθροί. Εχθροί που διαβλέποντας τον κίνδυνο μιας και ο φτωχός συγγενής πλέον θα απειλούσε τα κεκτημένα δεκαετιών ξεκίνησαν την προσπάθεια αποδόμησης! Στις επάλξεις τα ΜΜΕ ανέλαβαν ρόλους αυτόκλητων δικαστών και τιμητών των πάντων!

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒΑΝ

Ήρθε λοιπόν ο Τραντέλλενας Ιβάν και πλήρωσε τα χρέη του ΠΑΟΚ οταν κάποιοι άλλοι προτίμησαν να κηλιδώσουν την ιστορία τους μαθαίνοντας γεωγραφία ανά την Ελλάδα αγωνιζόμενοι σε κατώτερες κατηγορίες!

Οι επαΐοντες της προπαγάνδας (δευτέρα φύση τους) κουνάνε το δάχτυλο στον Λουτσέσκου (θα αναφερθούμε παρακάτω) όταν φέσωσαν με 300 εκατομμύρια χρέη τον Έλληνα φορολογούμενο, όταν δεν πλήρωναν ΦΠΑ (από άποψη) στις μεταγραφές, όταν έπεφταν κάτω παίκτες τους, όταν είχε πρόβλημα ο γενικός στα γήπεδα τους και έκλειναν τα φώτα, όταν τα δοκάρια ήταν πιο κοντά και οι μεζούρες έπαιρναν φωτιά, όταν συλλαμβάνονταν οπαδοί τους κατόπιν υποδείξεως, όταν τυλίγονταν κασκόλ και έσφιγγαν αμελέτητα! Τότε ήταν απλά Κυριακή…

Ήρθε φυσικά και η επιβράβευση μετά από όλα αυτά μέσω της δήλωσης-μνημείο πολιτικού του τόπου ότι έβαλε κ@λ@ (κατά δήλωση του) για την υλοποίηση νεότευκτου γηπέδου. Με τέτοιο επώνυμο αυτοτρολάρεται κιόλας. Έχει χιούμορ. Το πιστώνεται αυτό η αλήθεια είναι…

Ας επιστρέψουμε όμως στον Ιβάν. Είπε θα φέρω την χαρά στην Τούμπα και την έφερε. Δεν ήταν ανακόλουθος των πράξεων του. Ο ΠΑΟΚ διπλασίασε τους τίτλους του σε μόλις 12 χρόνια από ιδρύσεως του κατακτώντας αλλά 3 πρωταθλήματα (το κλεμμένο του 2018) και 4 κύπελλα! Η βούληση του Ιβάν για ισονομία, αξιοπιστία και ίσες ευκαιρίες ήταν ψηλά στην ατζέντα του. Η κάθαρση αποτελούσε τον απώτερο στόχο, την απόλυτη προτεραιότητα του.

Απέσυρε την ομάδα το 2016 από το κύπελλο και πρωτοστάτησε στην έλευση ξένων διατητών και του VAR. Ο πόλεμος από την μέρα που ανέλαβε είναι ανηλεής, αδυσώπητος και πολυμέτωπος. Αυτό όμως τον πεισμώνει. Το γήπεδο θα το κάνει αν χρειαστεί με ιδία κεφάλαια χωρίς την αρωγή της πολιτείας. Απαίτησαν να πληρώσει ενοίκιο στην ανακατασκευή του Εθνικού Σταδίου της πόλης ενώ εμπίπτει στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις της ΓΓΑ! Η ιερή αγελάδα που όλοι σέβονται αλλά και όλοι επιθυμούν να αρμέξουν…

Αυτός ήταν που έσωσε τους πράσινους το 2018 με την ψήφο του δείχνοντας μεγαλοψυχία και μεγαλοθυμία για το 2014 όταν πήγαν στο CAS να υπερασπιστούν τα αίολα επιχειρήματα τους στηριζόμενοι σε έντυπα κόκκινων αποχρώσεων…

Αυτός ήταν που έθεσε θέμα Κεντρικής Διαχείρισης ώστε οι λεγόμενες μικρές ομάδες να αποκτήσουν κάποιου είδους αυτάρκειας, αυτονομίας, ανεξαρτησίας απαλλαγμένες από προσεγγίσεις και κίνητρα αμφιβόλου προελεύσεως…

Αυτός ήταν που μέσω skype τους πήρε μέσα από τα χέρια το πιο σίγουρο για αυτούς (πριμ,σουλάτσα παραμονές αγώνα, κοράκια) και πιο μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας από καταβολής ελληνικού πρωταθλήματος!

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΡΑΖΒΑΝ

Όλη την εβδομάδα ανέβασαν τους τόνους με άναρθρες κραυγές, υστερικά παραληρήματα, πολεμικό κλίμα μέσω των πρόθυμων κονδυλοφόρων τους απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό! Δεν ήταν τυχαίο. Οι επιστήμονες αλλάζουν χρώμα όχι όμως και μεθόδους.

Έπρεπε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος στις τάξεις τους που θα απορροφήσει τους κραδασμούς σε ενδεχόμενη αγωνιστική αποτυχία (εν μέρει είναι το Χ). Μετατόπιση εσωστρέφειας, ευθυνών, εκτόνωσης του κόσμου στον αντίπαλο και σε τρίτους (διαιτησία).

Με την προσήνεια ο οργανισμός τους κινείται σε παράλληλο σύμπαν. Σκηνοθεσία και σενάριο άψογα εκτελεσμένα από ηθοποιούς εξ Αμερικής (Νότιας). Καθύβριση από το πρώτο λεπτό και σκαιότατη συμπεριφορά απέναντι στον Λουτσέσκου.

Ο Λουτσέσκου δεν έδειξε τα αμελέτητα του ποτέ ούτε γράπωσε από τον λαιμό αξιωματούχο αγώνα. Μετά το τέλος του παιχνιδιού μπήκε να συγχαρεί τους παίκτες του ΠΑΟΚ και αμύνθηκε όταν προπηλακίστηκε.

Ένας προπονητής που νιώθει ότι του στέρησαν ότι δικαιωματικά κατέκτησε εντός 4 γραμμών και το διατρανώνει όποτε του δοθεί η ευκαιρία δεν τον λες καιροσκόπο. Βέβαια με τόσες προπονήσεις που χρόνος για διάβασμα… Κάτι ήξερε ο Μέγας Ρεχακλής όταν δεν ήταν στις κλίσεις της Εθνικής το 2004…

Ένας προπονητής με τα θετικά και τα αρνητικά του όπως όλοι που απλά υπενθυμίζει τι συνέβη το 2018. Κάτι που θα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Το 2018 ήταν που δεν βγήκαν να παίξουν οι ακατανόμαστοι φοβούμενοι διασυρμό κατά δήλωση ιδίων πριν το παιχνίδι σε πηγαδάκια. Ο ανύπαρκτος αυτοτραυματισμός του ηθοποιού-προπονητή τίναξε το πρωτάθλημα στον αέρα! Μετά ήρθαν οι μέλισσες και φοβήθηκαν και αυτοί να βγούνε όταν μέτρησε το γκολ και είδανε το όπλο. Όταν ακυρώθηκε το γκολ δεν τρόμαζαν πλέον στην θέα του όπλου. Φόβος αλα καρτ…

Ένας προπονητής που νιώθει την αδήριτη ανάγκη να καλύψει το επικοινωνιακό κενό ως άτυπος εκπρόσωπος τύπου από την μία αλλά και να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων εμποτισμένος με τις αρχές και τις αξίες της ομάδας τα συμφέροντα της, τον κατατάσσεις σε ξεχωριστό μέρος της καρδιάς! Ξέχωρα του αγωνιστικού! Το DNA του ΠΑΟΚ ενσταλάχθηκε κύτταρο-κύτταρο, απορροφήθηκε και αφομοιώθηκε πλήρως από τον οργανισμό του! Ραζβάν μαζί σου μέχρι το τέλος του Κόσμου! Μέχρι να σβήσει ο ήλιος!

Υ.Γ. Με αυτούς λοιπόν έχουμε να κάνουμε από τότε ως σήμερα εχουν συρρικνωθεί πολύ στα μάτια των οπαδών τους (έχει και σοβαρούς - μην απορείτε). Έχουν αναλωθεί σε επικοινωνιακό πόλεμο εντυπώσεων διότι αγωνιστικά υπολειτουργούν και υπολείπονται του γίγαντα ΠΑΟΚ. Όλο και μεγαλώνει η απόσταση. Όλο και ξεμακραίνει ο ΠΑΟΚ. Δεν αντιλαμβάνονται ότι μας συσπειρώνουν ακόμα περισσότερο και μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πιο εύκολη κατάκτηση πρωταθλήματος της ιστορίας μας…

Διαβάστε ακόμη...