Τα εργομετρικά, ο τίτλος, ο Λουτσέσκου και ο MVP

Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ήταν και είναι δίπλα του σε όλα, στις όμορφες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές κι έχει κληθεί κι αυτός να διαχειριστεί πολλές διαφορετικές καταστάσεις.
Τα εργομετρικά, ο τίτλος, ο Λουτσέσκου και ο MVP
Photo Credits: @paok24.com

Ο Γιώργος Τσονάκας, φιλοξενήθηκε στον City 106.1 και μίλησε για όλα στον Δημήτρη Τσορμπατζόγλου. Για τη μεγάλη χρονιά του ΠΑΟΚ, για το πρωτάθλημα, για τον Λουτσέσκου και για την επόμενη μέρα…

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το κομμάτι των εργομετρικών και των μετρήσεων: Τα εργομετρικά είναι οι μετρήσεις που κάνει η ομάδα, το τεχνικό επιτελείο, έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε παίκτης. Το αν πρέπει να ξεκουραστεί, αν είναι στα κόκκινα… Εγώ θα πω σε όλους, ότι ο ΠΑΟΚ κάνει εργομετρικά, αλλά δε βάζει τους παίκτες κάθε τρεις και λίγο σε έναν διάδρομο. Είναι κάτι που σε κάποιες χρονικές στιγμές δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Έχουμε το GPS που το χρησιμοποιούμε καθημερινά, έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να μετράμε καθημερινά τα πάντα. Είναι λίγο παράτερο να πούμε ότι υπάρχει καθημερινό εργομετρικό. Έχουμε στη διάθεσή μας τα γνωστά γιλέκα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανά 3 εβδομάδες, έχουμε και τις μετρήσεις με συγκεκριμένα μηχανήματα που έχουμε στο προπονητικό κέντρο και μας επιτρέπουν να ελέγχουμε όσα θέλουμε, για να συνεχίζουμε τον προγραμματισμό μας.

Εγώ γνώρισα τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τον Ντιέγκο Λόνγκο -που ήταν και ο μέντοράς μου- στην Ξάνθη και εκεί κατάλαβα τη λογική αυτής της δουλειάς. Αυτή είναι η λογική μας τα τελευταία 10 χρόνια και -προφανώς- με την πάροδο του χρόνου έχουμε βρει κι άλλα εργαλεία. Οποιαδήποτε δοκιμασία ή τεστ κάνουμε δεν έχει επίπτωση στην καθημερινότητα της ομάδας. Όταν υπάρχει κάτι που είναι δοκιμασμένο και φέρνει αποτέλεσμα δε χρειάζεται να έχει αμφισβήτηση. Δεκτός ο αντίλογος, αλλά είναι αυτό που ακολουθούμε. Δε λέει κανείς ότι είμαστε αντίθετοι σε ένα τεστ στον διάδρομο, αλλά η χρησιμότητά του με το “τώρα” σε σχέση με το μέλλον δε λειτουργεί απόλυτα. 

Για το κομμάτι της αποκατάστασης: Για να αξιολογήσουμε τη φετινή σεζόν, θα πρέπει να κοιτάξουμε και πιο πίσω. Στη δεύτερη θητεία μας στον ΠΑΟΚ, προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε κάποια πράγματα που μπορούμε να πούμε ότι δεν πήγαν πολύ καλά στην αρχή της πρώτης τριετίας. Είχαμε αρκετούς τραυματισμούς κι αυτό, είναι κάτι που έχει να κάνει με πολλά διαφορετικά πράγματα. Από ένα σημείο και μετά, βάλαμε τα πράγματα σε μία διαφορετική βάση. Ειδικότερα φέτος, τα πράγματα πήγαν πραγματικά πέρα από κάθε προσδοκία. Είχαμε μικρά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν αρκετά γρήγορα, μεγάλη διαθεσιμότητα ποδοσφαιριστών… Σίγουρα έπαιξε ρόλο η δομημένη και στοχευμένη δουλειά που είχαμε καθημερινά στο γυμναστήριο και το… κυνηγητό που χρειάστηκε μερικές στιγμές με τους παίκτες. Και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης πήγε πολύ καλά. Η ομάδα τελείωσε σε πολύ καλό επίπεδο τη χρονιά στο κομμάτι αυτό και παίζει σίγουρα και ρόλο το γεγονός ότι υπήρχε ένα τεράστιο κίνητρο. Εκ του αποτελέσματος τα πράγματα κύλησαν πολύ καλά.

Για το γεγονός ότι φέτος ο ΠΑΟΚ δεν έκανε μεγάλη “κοιλιά”: Πρόπερσι, στη σεζόν με την Ευρώπη, μετά τον 2ο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό τελείωσε το παιχνίδι και ο ένας φυσιοθεραπευτής μας μπήκε στο γραφείο και ανέφερε τα ονόματα δέκα παικτών, που θα ήταν εκτός για ένα εύλογο διάστημα από εκείνο το σημείο και μετά. Η πρώτη χρονά που η ομάδα δεν έκλεισε τη σεζόν όπως ήθελε, ήταν μία χρονιά με πάρα πολλά παιχνίδια και όντως η ομάδα δεν άντεξε. Αυτό έχει να κάνει με το αθλητικό προφίλ, με την ηλικία, με την αντοχή… Ίσως δεν υπήρχε και το ροτέισον που υπήρξε φέτος. Έχοντας το παράδειγμα από αυτές τις δύο προηγούμενες σεζόν, όπου τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα θέλαμε, ήταν λογικό να φοβηθεί και φέτος ο κόσμος. Η συνολική προσέγγιση της χρονιάς έδωσε τις λύσεις. Το ροτέισον είναι πολύ σημαντικό, έγινε καταμερισμός του φορτίου σε όλους τους παίκτες και ίσως ήταν και πιο αθλητικοί τώρα οι ποδοσφαιριστές. Είναι τελείως διαφορετικό ένας παίκτης να παίζει 50 ματς μεγάλης έντασης και ένας 35. Όταν μοιράζεται αυτή η κατάσταση, είναι τελείως διαφορετικό. Ήταν ένα σημαντικό στοιχείο κι αυτό. 

Για το ροτέισον: Είναι ένα κομμάτι της εξέλιξης ενός τεχνικού επιτελείου, το να μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αλλάξει. Δε χρειαζόταν να πει κάποιος κάτι στον προπονητή. Ο κ. Λουτσέσκου είναι αρκετά έξυπνος να καταλάβει το οτιδήποτε. Φέτος, ίσως είχε περισσότερες λύσεις και παίκτες που μπορούσαν να του δώσουν αυτό που ήθελε. Λειτούργησε από την αρχή καλά το ροτέισον. Ο κ.Λουτσέσκου κρίνει και το παικτικό, δεν κρίνει μόνο το αποτέλεσμα. Τα πράγματα λειτούργησαν καλά από την αρχή κι αυτό είχε ροή και στη διάρκεια της σεζόν. Ήταν δική του απόφαση και ίσως λίγο να επικροτήθηκε αυτή από τους ανθρώπους γύρω του.

Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου: Η ουσία είναι ότι όταν κάποιος λέει κάτι που σε πειράζει, δε θα έχεις την καλύτερη άποψη γι’ αυτόν. Βράζει το αίμα του λίγο παραπάνω. Όταν ένας άνθρωπος έχει αποφασίσει να πορεύεται έτσι γενικότερα στη ζωή του και να υπερασπίζεται το δίκαιο, την ομάδα του, είναι φυσιολογικό να γίνεται αντιπαθής σε άλλους. Μου έχει τύχει να έχει αντιδράσεις που ίσως να μοιάζουν λίγο σπασμοδικές, αλλά ποτέ μα ποτέ δε θα προσβάλλει κάποιον συγκεκριμένα ή επί προσωπικού. Έξω από το γήπεδο, είναι τελείως διαφορετικός. Είναι ήρεμος. Είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, αν και εγώ δεν είμαι και τόσο αντικειμενικός. Δεν έχω να πω κάτι αρνητικό, πραγματικά. Όταν χάνει, είναι λίγο σκοτεινιασμένα τα πράγματα. Φέτος, είχαμε πολλές προπονήσεις το απόγευμα και τον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη, το φως δεν άναβε στο γραφείο του… Ήταν μπροστά στον υπολογιστή κι έβλεπε φάσεις. Είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη πίεση κι εμείς, οι άνθρωποί του, προσπαθούμε να τον αποσυμφορούμε. Είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι κι έξω από το γήπεδο, είναι πολύ ήρεμος. 

Για τον μεγαλύτερο τίτλο: Είδα τι είπε ο κ.Λουτσέσκου για το Champions League Ασίας με την Αλ Χιλάλ. Είναι το πιο μεγάλο σαν τίτλος, ναι. Είναι ένας τίτλος μίας ολόκληρης ηπείρου. Ο φετινός τίτλος ήταν ο πιο δύσκολος όμως. Σίγουρα ήταν ο πιο δύσκολος, γιατί ίσως ο ΠΑΟΚ ήταν ο παράγοντας “Χ” μέχρι ένα σημείο. Ο κόσμος δεν ήξερε το πού μπορούσε να φτάσει ο ΠΑΟΚ. Γι΄αυτό και ο τρόπος με τον οποίο τελείωσε η σεζόν, με τα διαδοχικά ντέρμπι, νομίζω δεν ήταν και ο πιο εύκολος. Δεν παίξαμε με την ΑΕΚ, την Τρίπολη, τον Ολυμπιακό, την Κηφισά και τον Άρη, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία ομάδα φυσικά.

Για το ματς-ορόσημο και τη Λαμία: Με θυμάμαι να μιλάω με φίλους, γνωστούς και να λέω ότι είναι μία ημέρα για την οποία λίγο ντρέπομαι… Τι έγινε τότε; Γυρίσαμε με λεωφορείο από τη Λαμία και η καρδιά ήταν βαριά. Απορούσαμε, λέγαμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να μείνουμε μέσα μέχρι το τέλος… Ήταν ένα σημείο το οποίο ο προπονητής το χρησιμοποίησε -εκ του αποτελέσματος- πολύ έξυπνα και έδειξε στους παίκτες τι διακυβεύεται. Δεν ξέρω, πίστεψαν ότι με ένα 4/4 θα πάρουμε το πρωτάθλημα; Σίγουρα, ήταν ένα σημείο όπου είπαν όλοι ότι “πάμε να το κάνουμε και ό,τι γίνει”. Μπορεί να σκέφτηκε κάποιος ότι δεν είχε τίποτα να χάσει από εκεί και πέρα. Δεν ξέρω…

Για το ματς του Κλεάνθης Βικελίδης: Ήταν ένα κακό παιχνίδι από άποψη θεάματος. Ήταν σίγουρα το πιο δύσκολο. Ήταν do or die παιχνίδι κι από τις δύο πλευρές, ίσως. Ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο ήταν όλα στο κόκκινο, οι σφυγμοί ήταν πολύ υψηλοί… Υπήρχαν στιγμές που ένιωθες ότι δεν περνάει η ώρα. Έλεγα δεν γίνεται… Υπήρχαν και στιγμές που το έκαναν πολύ δύσκολο, όπως το γκολ που δεχθήκαμε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ή η στιγμή που μείναμε με 10 παίκτες. Τα τελευταία 15 λεπτά ήταν τα πιο αγχωτικά λεπτά που έχω περάσει ever σε γήπεδο, στην καριέρα μου.

Για το κορυφαίο ματς του φετινού ΠΑΟΚ: Το ματς στην Φρανκφούρτη… Ήταν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ δεν το έκλεψε εκείνο το παιχνίδι, το έπαιξε. Έπαιξε όπως θέλουμε να βλέπουμε τον ΠΑΟΚ. Ήταν ένα πολύ ωραίο ματς στην Ευρώπη. Κι ένα ακόνη παιχνίδι, αλλά στην Ελλάδα, είναι αυτό με την ΑΕΚ, το 3-2. Ίσως δεν ήταν το καλύτερο παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ, αλλά η ομάδα ήταν έτσι όπως έπρεπε να είναι.

Για το γκολ που θεωρεί πως είναι το κορυφαίο: Το γκολ με τον Άρη, το δεύτερο, για μένα είναι το πιο όμροφο, το πιο σημαντικό γιατί έχει στοιχεία της φετινής σεζόν. Έχει την ενέργεια του Κωνσταντέλια, έχει το συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Έχει και μία φοβερή εκτέλεση από τον MVP για μένα, τον Τάισον. Ίσως να αδικώ κάποιους και είναι κρίμα… Ίσως να αδικώ παίκτες όπως ο Κωνσταντέλιας ή ο Κουλιεράκης, που ήταν σαν να έχουν παίξει 10 σεζόν στην Super League, πραγματικά. Ίσως να αδικώ τον Μπάμπα και τον Κεντζιόρα, αλλά τα πράγματα που έκανε ο Τάισον σε αυτή την ηλικία, χωρίς να έχει την ανάγκη να αποδείξει σε κανέναν τίποτα και δίνοντας το παράδειγμα σε όλους από αγνή αγάπη κι όλο αυτό που κάνει, δε συγκρίνεται. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπορώ να κρίνω, έχοντας ζήσει αυτή τη σεζόν. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί ο κόσμος να μην τα ξέρει. Μαλώναμε με τον Τάισον κάθε δεύτερη μέρα μετά από κάθε παιχνίδι, γιατί θέλαμε να τον ξεκουράσουμε λίγο. Είναι εδώ και θέλει απλά να προπονείται χωρίς -ξαναλέω- να έχει να αποδείξει τίποτα. Είναι φοβερό!

Για την προετοιμασία: Έχουμε ξεκινήσει μία προεργασία. Είναι μία διαδικασία που δεν σταματάει. Ξέρουμε τις ημερομηνίες και συνήθως περιμένουμε τον προπονητή. Η πρώτη εβδομάδα μετά τη ληξη της σεζόν είναι η πιο δύσκολη για τον προπονητή. Συζητάμε και βάζουμε τα πράγματα σε μία ροή. Θέλω να πω ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ.

Πηγή apok24.com

Διαβάστε ακόμη...