Μαλιούφας: «Έτσι λειτουργεί το σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ»
SHARE:
Για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ αλλά και τη διαδικασία που ακολουθούν στον Δικέφαλο τοποθετήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των «ασπρόμαυρων», και νυν μέλος του τμήματος, Κώστας Μαλιούφας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «City 106.1».
«Εμείς έχουμε κάποιες λίστες στην αρχή της σεζόν, βλέπουμε τους ελεύθερους, μετά βλέπουμε παίκτες που μας αρέσουν σε διάφορα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σίγουρα παίζει ρόλο κα η θέση που έχεις τερματίσει. Αλλιώς είναι όταν έχεις πάρε πρωτάθλημα, αλλιώς όταν έχεις βγει τέταρτος κι αλλιώς όταν έχεις πάρει το κύπελλο. Αλλάζουν οι λίστες συνέχεια…» ανέφερε αρχικά.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος σκάουτινγκ:
«Εγώ είμαι από το 2016 στην πρώτη ομάδα, πριν ήμουν στα τμήματα υποδομής. Είμαι μαζί με τον «γκουρού» του σκάουτινγκ, Γιώργο Κωστίκο. Επίσης στο τμήμα είναι ο Γιάννης Σαββίδης και ο Πολυχρόνης Σεγκερίδης. Από την εποχή Μπότο προστέθηκε και ο Μανώλης Λόγκρος. Βοηθάει πάρα πολύ και ο Παντελής Θωμαρέης. Όταν ενδιαφερόμαστε για έναν παίκτη, ασχολείται με τις επαφές με τους παίκτες και τους μάνατζερ τους. Όταν ενδιαφερόμαστε για κάποιον παίκτη, κάνει την πρώτη επαφή για τον αν θέλει να έρθει. Αφού δει τον παίκτη ο προπονητής και το σταφ του και δώσουν το «οκ», αναλαμβάνει η κυρία Γκοντζάρεβα τις οικονομικές διαπραγματεύσεις. Εμείς σαν τμήμα έχουμε διάφορες χώρες. Συνήθως βλέπουμε τους ελεύθερους, κι όποιος μας αρέσει και είναι εφικτή περίπτωση, τον βάζουμε στη λίστα και προσπαθούμε να μάθουμε αν θέλουν να έρθουν στην ομάδα μας. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα, δεν μας βλέπαν σαν χώρα, αλλά σαν ομάδα πήραμε τίτλους και αρχίσαμε να γινόμαστε αρεστοί και στην Ευρώπη. Έχουμε αποκτήσει αυτή τη σοβαρότητα και πλέον οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και οι μάνατζερ ψάχνονται για να έρθουν στην ομάδα μας».
Για την περίοδο του Ζοζέ Μπότο:
«Την εποχή του κυρίου Μπότο ήμασταν ανενεργοί για περίπου 2,5 χρόνια, δεν ήμασταν στην πρώτη ομάδα. Όμως κρατήσαμε τις λίστες μας, γιατί το σκάουτινγκ είναι διαχρονικό. Βλέπεις έναν ποδοσφαιριστή που σου άρεσε πριν από τέσσερα- πέντε χρόνια, μπορεί τότε να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή. Κάποια στιγμή έρχεται. Όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια με τον Κρέσπο, τον Μάτος, τον Σάκχοφ, τον Μαουρίσιο, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Όλα αυτά τα παιδιά ήρθαν μέσα από το σκάουτινγκ. Τους παρακολουθείς, δίνεις τα ονόματα στον προπονητή και προχωράμε. Το θέμα είναι να θέλει ο ποδοσφαιριστής, να τον πουλάει η ομάδα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά το δείχνουν και οι τίτλοι. Να μην ευλογούμε τα γένια μας, αλλά κάποια στιγμή πρέπει. Κάτι κάνουμε καλά».
Για τον Μεϊτέ και αν τον παρακολουθούσαν από παλιά:
«Τον Μεϊτέ τον παρακολουθούσαμε από τότε που αγωνιζόταν στη Ζούλτε Βάρεγκεμ. Και τον Τάισον επίσης από παλιά. Πάντα τους παρακολουθείς και όταν έρχεται η στιγμή κοιτάς απλά σε τι κατάσταση είναι, τον προτείνεις στον προπονητή και τσεκάρεις αν θέλει να έρθει. Μετά ακολουθεί η διαδικασία που είπαμε. Τα πράγματα τώρα είναι δυσκολότερα, με δεδομένο ότι έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός εντός κι εκτός Ελλάδας. Εκεί είναι η δουλειά μας, να βρούμε καλύτερους ποδοσφαιριστές από τους υπάρχοντες, που να θέλουν να έρθουν και να έχουν την προσωπικότητα να αντέξουν στην Τούμπα».