Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Τίτλος στη Γενεύη! (1991)
SHARE:
Kαλοκαίρι του 1990. Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ ολοκληρώνει την προετοιμασία της και αναμένει πλέον την έναρξη του πρωταθλήματος και την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού κυπέλλου για να μάθει τον αντίπαλο της. Ο ΠΑΟΚ πέρασε απευθείας στο δεύτερο γύρο βάση της κατάταξης μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν στο θεσμό.
Στο δεύτερο γύρο η ομάδας μας κληρώθηκε με την αγγλική Σάντερλαντ, που θεωρείτο την περίοδο εκείνη η ανερχόμενη δύναμη στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Ντράγκαν Σάκοτα και οι καλαθοσφαιριστές όχι μόνο δεν υποτίμησαν τον θεωρητικά πιο αδύναμο αντίπαλο, αλλά αντίθετα ταξίδεψαν στη βόρεια Αγγλία έχοντας μελετήσει τον τρόπο παιχνιδιού των Βρετανών, καθώς μοναδικός στόχος ήταν η νίκη. Τα αποτελέσματα αυτής της συστηματικής δουλειάς φάνηκαν στο παρκέ.
Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τη Σάντερλαντ μέσα στο γήπεδο της με 96-89 και στον επαναληπτικό της Θεσσαλονίκης με 97-85, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην ημιτελική φάση. Η κλήρωση για τη συγκρότηση των ομίλων κάθε άλλο παρά ευνοϊκή στάθηκε για την ομάδα μας.
Αντίπαλοι του ΠΑΟΚ κληρώθηκαν η ισπανική Σαραγόσα –η μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού-, ο πανίσχυρος Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου και η ισραηλινή Χάποελ Ελιόν.
Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του με ήττα από τη Σαραγόσα στην Ισπανία με 70-64, αλλά στη συνέχεια πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις κέρδισε στο «Παλέ» τον Ερυθρό Αστέρα με 70-64, την Χάποελ Ελιόν 107 – 77 και τη Σαραγόσα με 112-102 εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση στην ημιτελική φάση. Στις δύο τελευταίες εκτός έδρας αναμετρήσεις ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Ερυθρό Αστέρα με 91-75 και από τη Χάποελ Ελιόν με 80 – 79.
Ο Δικέφαλος είχε ανοίξει τα φτερά του και ο αρχικός στόχος αναπροσαρμόστηκε. Πλέον ο ΠΑΟΚ βρισκόταν μόλις ένα βήμα μακριά από τον τελικό και μοναδικό εμπόδιο ήταν η Δυναμό Μόσχας με την οποία κληρώθηκε στην ημιτελική φάση. Με τη συμπαράσταση των οπαδών της ομάδας, που γέμισαν ασφυκτικά το «Παλέ», ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία μεγάλη νίκη επί της Δυναμό με 95-82.
Στον επαναληπτικό της Μόσχας ο δικέφαλος έπρεπε να υπερασπίσει τη διαφορά των 13 πόντων. Ύστερα από ένα συγκλονιστικό αγώνα και χάρη στην υπερπροσπάθεια όλων των παικτών ειδικά στα τελευταία λεπτά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά κάτω από τους 13 πόντους.
Το τελικό σκορ 75-63, ωστόσο η συγκεκριμένη ήττα πανηγυρίστηκε όσο καμία "νίκη" της ομάδας, καθώς ο ΠΑΟΚ είχε σφραγίσει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Γενεύης. Για πρώτη φορά μετά το 1968 μία ελληνική ομάδα θα μετείχε σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου...
Η ΑΕΚ, το 1968, ο ΠΑΟΚ ο "Δικέφαλος του Βορρά" το 1991. Το ραντεβού με την ιστορία είχε κλειστεί. Και σε αυτό το ραντεβού η ομάδα δεν θα μπορούσε να πάει μόνη της.
Στις 25 Μαρτίου η γαλανόλευκη κυμάτιζε σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου. Μία ημέρα αργότερα η γαλανόλευκη κυμάτιζε και στη Γενεύη στα χέρια χιλιάδων οπαδών του ΠΑΟΚ που «κατέλαβαν» την ελβετική πόλη.
Χάρη και στο ΠΑΟΚτσήδικο δαιμόνιο, βρέθηκαν στα χέρια των Ελλήνων σχεδόν 5.000 εισιτήρια και λίγη ώρα αφότου άνοιξαν οι πύλες, το «Πατινουάρ Ντε Βερνέ» μετατράπηκε σε «Παλέ». Ο αγώνας είχε δραματική εξέλιξη και δυστυχώς σε αυτό συνετέλεσε και η διαιτησία που αδίκησε κατάφορα την ομάδα.
Tο ημίχρονο βρήκε την ισπανική ομάδα να προηγείται με 36-31. Έξι λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και ενώ το σκορ είναι 41-41, ο Φασούλας αποβάλλεται με 5ο φάουλ και λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Παπαχρόνης χρεώνεται με 4ο φάουλ.
Το γεγονός αυτό εξόργισε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ οι οποίοι αντέδρασαν έντονα. Το παιχνίδι διεκόπη προσωρινά, αλλά μετά τις εκκλήσεις του προέδρου Νίκου Βεζυρτζή και του αρχηγού της ομάδας Παναγιώτη Φασούλα τα πνεύματα ηρέμησαν.
Στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ έχασε τους Παπαχρόνη και Ιωάννου με 5 φάουλ ενώ και ο Μπάρλοου ήταν «φορτωμένος’ με 4 φάουλ. Το σκόρ στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν 59-51.
Οι καλαθοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ωστόσο δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στο τελευταία λεπτά του αγώνα έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και στο τέλος του αγώνα το φωτεινό ταμπλό έγραφε: ΠΑΟΚ-Σαραγόσα 76-72. Ο ΠΑΟΚ ήταν κυπελλούχος Ευρώπης.
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει στη μεγάλη νίκη με πρωταγωνιστή τον Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 31 πόντους. Άξιοι συμπαραστάτες του Πρέλεβιτς ήταν οι Κεν Μπάρλοου με 20 πόντους και ο Νίκος Σταυρόπουλος με 15. Μικρή σε χρόνο αλλά σημαντική και η παρουσία του νεαρού τότε Νίκου Μπουντούρη, που στην τελευταία επίθεση της ισπανικής ομάδας και ενώ το σκορ ήταν 74-72, έπαιξε εκπληκτική άμυνα πάνω στον Rouis.
Στον μεγάλο τελικό ο Ντράγκαν Σάκοτα χρησιμοποίησε τους Πρέλιεβιτς 31 (3), Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15 (1), ψηλός προδότης μετέπειτα μεγάλος Πειραιώτης 7, Ιωάννου 3, Παπαχρόνη, Μακαρά και Μπουντούρη.
Μόλις ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης παίκτες και προπονητικό team έγιναν ένα κουβάρι, ενώ δάκρυα κυλούσαν στα πρόσωπα των χιλιάδων οπαδών της ομάδας μας, αλλά και εκατομμυρίων Ελλήνων που έμειναν καθηλωμένοι για πάνω από δυο ώρες μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η κατάκτηση του κυπέλλου γιορτάστηκε έξαλλα σε όλη την Ελλάδα με πλάνα ακόμα και μέσα από την Ομόνοια να έχει γεμίσει από ΠΑΟΚτσήδες (!) ενώ η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στους θριαμβευτές της Γενεύης ήταν μοναδική.
Αυτή η κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν που άνοιξε τον δρόμο ουσιαστικά για τους ευρωπαϊκούς τίτλους και των άλλων ελληνικών συλλόγων αφού ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία των... σύγχρονων χρόνων.
"Π.Α.Ο.Κ. ολέο, Π.Α.Ο.Κ. ολέο, την Ελβετία θα θυμάμαι και θα κλαίω..."