Τράπεζα αίματος!

Το ασπρόμαυρο αίμα μας, είναι πολύτιμο και πρέπει να κυλάει παντού! Το κοινωνικό έργο του Paokmania συνεχίζεται. Δίνουμε ραντεβού το Σάββατο 13/12 ημέρα του αγώνα με την Ξάνθη στις 10 το πρωί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσ/νικης για αιμοδοσία. Για να δηλώσετε συμμετοχή κάντε κλικ ΕΔΩ .
Τράπεζα αίματος!
Το ασπρόμαυρο αίμα μας, είναι πολύτιμο
και πρέπει να κυλάει παντού!Το κοινωνικό έργο του Paokmania συνεχίζεται. Δίνουμε ραντεβού το Σάββατο 13/12 ημέρα του αγώνα με την Ξάνθη στις 10 το πρωί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσ/νικης για αιμοδοσία. Για να δηλώσετε συμμετοχή κάντε κλικ ΕΔΩ .

Συνέχεια μαθαίνουμε για ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αίμα. Που κρίνεται η ζωή τους σε μία κλωστή… Πολλές φορές τρέχουμε την τελευταία στιγμή να τους βοηθήσουμε.

Γιατί όμως αφού έχουμε την δυνατότητα της οργάνωσης να μην μεριμνήσουμε για τέτοιου είδους θέματα;

Κάπως έτσι σκεφτήκαμε εδώ στο Paokmania.gr και πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε τράπεζα αίματος.

Αχρείαστη να είναι όπως λένε… αλλά να θυμάστε ότι δίνοντας μόνο λίγα λεπτά από τον χρόνο σας μπορούμε να σώσουμε ζωές.

Άλλωστε το ασπρόμαυρο αίμα μας πρέπει να κυλάει παντού!

Όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος στην τράπεζα αίματος του PAOKMANIA μπορεί να πάει σε όποιο νοσοκομείο επιθυμεί (σε όλη την χώρα) το οποίο διαθέτει κέντρο αιμοδοσίας {όλα τα δημόσια νοσοκομεία, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω} και να αιμοδοτήσει δίνοντας τα εξής στοιχεία:


ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ: PAOKMANIA ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για να χρεωθεί στην τράπεζα μας. Σε περίπτωση που δεν γίνει σωστή καταγραφή από το νοσοκομείο δεν μας αναγνωρίζουν τη φιάλη.

Μετά την αιμοδοσία, στείλτε με ένα mail τα στοιχεία σας, την ημερομηνία της αιμοδοσίας και το νοσοκομείο στο οποίο πήγατε στην διεύθυνση: [email protected] ούτως ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε το νοσοκομείο και τα αποθέματα των φιαλών αίματος.

 

Σε αυτήν την διεύθυνση μπορείτε να στείλετε και οποιανδήποτε άλλη απορία που όμως δεν την εξηγεί το παρακάτω κείμενο.

* Υπεύθυνος της τράπεζας αίματος του Paokmania.gr είναι ο Γιώργος Βόσης.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ, Η ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ

ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ!

 

 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για τις Ανάγκες σε αίμα...

Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση. Έτσι, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ξεπερνούν πολύ περισσότερο από τις 550.000 - 600.000 φιάλες και καλύπτονται από τις εξής πηγές:

- 50 % από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.

- 40 % από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών .

- 5 % από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι καθημερινές ανάγκες αίματος στη χώρα μας είναι μεγάλες. Οι ποσότητες αίματος που καταναλώνονται ετησίως ξεπερνούν τις 600.000 μονάδες. Θύματα ατυχημάτων, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, καρκινοπαθείς, ασθενείς με νοσήματα του αίματος, μεταμοσχευμένοι και πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, χρειάζονται το αίμα και παράγωγά του.

Το ποσοστό των ατόμων που δίνουν αίμα σήμερα στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 6% του πληθυσμού.

 

Οι περισσότεροι από τους αιμοδότες προσφέρουν αίμα περιστασιακά ανάλογα με τις ανάγκες των φίλων ή των συγγενών τους. Λίγοι, αλλά σταθερά αυξανόμενοι, είναι οι εθελοντές, οι οποίοι δίνουν αίμα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, επαναλαμβανόμενα. Ο στόχος κάθε Κέντρου ή Σταθμού Αιμοδοσίας στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, είναι να εξασφαλίσει επάρκεια αίματος με τη συλλογή του από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες.

 

Κάθε εθελοντής αιμοδότης εφοδιάζεται με κάρτα στην οποία αναγράφονται οι ημερομηνίες αιμοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό ο εθελοντής μπορεί να προγραμματίζει την ημερομηνία της επόμενης αιμοδοσίας, αλλά και να πιστοποιεί τη δραστηριότητά του

 

Οι Σύλλογοι των Εθελοντών αποτελούνται από ομάδες ευαισθητοποιημένων ατόμων που σκοπό τους έχουν τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος για την κάλυψη των αναγκών των μελών τους.

 

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

- Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.

- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.

- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.

- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.

- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία

- Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.

- Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.

- Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

- Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.

- Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.

- Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.

- Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.

- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.

- Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.

- Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.

- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

 

Διαβάστε ακόμη...