Νίκη για Βοσνία, εύκολα με πολλά γκολ Αργεντινή και Γερμανία
SHARE:
Χθες η Γαλλία ήταν καταιγιστική, επικρατώντας της Ελβετίας με 5-2, ενώ στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της χθεσινής ημέρας η Κόστα Ρίκα συνέχισε τις εντυπωσιακές της εμφανίσεις νικώντας με 1-0 την Ιταλία. Στο τελευταίο χρονικά ματς το Εκουαδόρ νίκησε την Ονδούρα και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις: Αργεντινή – Ιράν, Γερμανία – Γκάνα και Νιγηρία – Βοσνία.
Παίρνει τη νίκη η Βοσνία
Αρχίζουμε τα Προγνωστικά Μουντιάλ 2014 με το δυνατό σημείο της ημέρας που είναι το «Διπλό» της Βοσνίας με αντίπαλο τη Νιγηρία σε απόδοση 1.85 στην Mybet. Από το ίδιο παιχνίδι επιλέγουμε και το «Na σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή ο Ιμπίσεβιτς» που πληρώνει απόδοση 3.00. αι στο ποδόσφαιρο και στη ζωή, οι δεύτερες ευκαιρίες μας δίνονται για να διορθώσουμε τυχόν λάθη και παραλείψεις της πρώτης φοράς. Πάνω σε αυτό το θεμελιώδες αξίωμα βασίζεται το ποδοσφαιρικό ευ ζην της Νιγηρίας και της Βοσνίας στη διοργάνωση. Η θεωρία μοιάζει κοινή. Η πράξη, όμως, θα δικαιώσει μόνο έναν. Τα...κανόνια των Βόσνιων ή τα.... «καθαρά σεντόνια» του Ενιεάμα; Άμυνα ή επίθεση; Ποιος θα αρπάξει από τα μαλλιά τη δεύτερη ευκαιρία του; Αυτός που θα καταφέρει να ελέγξει το ρυθμό, να εφαρμόσει πειθαρχημένα το τακτικό πλάνο και να μετουσιώσει τις ευκαιρίες σε γκολ.
Η πρωτόπειρη σε τέτοια διοργάνωση Βοσνία πλήρωσε (με ένα αυτογκόλ στο ξεκίνημα της πρεμιέρας της) τη διαφορά ποδοσφαιρικών παραστάσεων απέναντι στο μεγάλο φαβορί του ομίλου, την Αργεντινή. Η εξέλιξη του αγώνα κατέδειξε πως μπορούσε και καλύτερα, ιδίως αν δεν την καταδίωκε αγωνιστικά μα και ψυχολογικά εκείνο το χάντικαπ των πρώτων λεπτών.
Η αμυντική της γραμμή μπορεί μεν να διαθέτει τον εξαιρετικό γκολκίπερ Μπέγκοβιτς, χρήζει όμως βελτίωσης και συλλογής εμπειριών για να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Η μεσαία γραμμή της Βοσνίας είναι πολυπληθέστατη, αποτελεί βαρόμετρο για την επιβολή του ρυθμού της στον αγώνα αλλά βεβαίως και για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση του Τζέκο και ενίοτε του Ιμπίσεβιτς: δύο καταπληκτικών εκτελεστών, αλλά όχι τόσο...ικανών δημιουργών. Το καίριο ερώτημα που αναζητά απάντηση είναι αν το άστρο του Μιραλέμ Πιάνιτς θα λάμψει σε αυτό το Μουντιάλ. Εφόσον η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική τότε θα πρέπει να δούμε το Βόσνιο δημιουργό να συμβάλει αποφασιστικά ως αυτόνομη προσωπικότητα στην κυριαρχία της ομάδας του στη μεσαία γραμμή απέναντι σε δυνατούς και σκληροτράχηλους αντιπάλους που τιμωρούν τη μαλθακότητα.
Ο προπονητής της Εθνικής Βοσνίας Σάφετ Σούσιτς περιμένει πολλά από τους πλάγιους χαφ-εξτρέμ Χαίροβιτς και Λούλιτς μιας και αυτοί είναι που πρέπει να εκμεταλλευτούν τις κινήσεις με πλάτη στην εστία που κάνει ο φορ Τζέκο τραβώντας πάνω του δύο και τρεις αντιπάλους και ''σπάνοντας'' τη μπάλα στους ακραίους που πατάνε περιοχή. Έτσι η σχεδόν μονοδιάστατη τροφοδότηση του Τζέκο αποκτά νόημα και αξία, καθώς ωφελούνται και οι ερχόμενοι ως...trailer πλάγιοι. Το αν θα σκοράρει ο Τζέκο ή ο Ιμπίσεβιτς ή ο επιτελικός με πόδι -διαβήτη Μισίμοβιτς είναι θέμα μέρας και Ενιεάμα.
Νίκη με πολλά γκολ διαφορά η Αργεντινή
Συνεχίζουμε με τον αγώνα Αργεντινή – Ιράν από όπου επιλέγουμε το -2 των Λατινοαμερικάνων σε απόδοση 1.76. Το στοίχημά επιβεβαιώνεται σε περίπτωση νίκης της Αργεντινής με τρία γκολ διαφορά και πάνω. Αν η Αργεντινή επικρατήσει με δύο γκολ διαφορά τότε μας επιστρέφεται το ποντάρισμά. Οι δύο πρώτοι αγώνες των ομάδων μας οδήγησαν σε ένα συμπέρασμα για την καθεμιά. Για την Εθνική Αργεντινής διαπιστώσαμε πως όσο καλά κι αν έχει αξιολογήσει το πολύ πλούσιο υλικό του, ο Σαμπέγια δεν έχει κατασταλάξει στα θεμελιώδη και δομικά ζητήματα της κατάστρωσης πλάνου. Στην αντίπερα όχθη, μάθαμε αμυντική τακτική από έναν μύστη του είδους: τον Κάρλος Κεϊρόζ. Είναι, όμως, σαφές πως το Ιράν έπιασε το 'αμυντικό του ταβάνι' ενώ η παρέα του Μέσι έχει...πολλά ακόμα να δώσει στον επιθετικό τομέα.
Τα έκανε μούσκεμα με το καλημέρα (ή με το...καλησπέρα για ν' ακριβολογούμε καθώς ήταν απόγευμα – ώρα Βραζιλίας- όταν η Αργεντινή του Σαμπέγια συστήθηκε στο κοινό του Μουντιάλ). Με σχηματισμό 5-3-2, ο Σαμπέγια μάλλον ζήλεψε τη συστηματοποιημένη δομή της Ολλανδικής εντεκάδας που κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρεμιέρα των αγώνων και αποφάσισε να κάνει κι αυτός το ίδιο. Όμως άλλα τα....μάτια του λαγού (βλέπε Σαμπέγια ) κι άλλα της κουκουβάγιας (βλέπε Φαν Χάαλ).
Η μπερδεμένη Αργεντινή των τριών σέντερ μπακ, του Μασεράνο σε ρόλο deep lying playmaker (!!!) να ξεκινά μπροστά από τα στόπερ να φτιάξει παιχνίδι και του box to box (!!!) χαφ Μάξι Ροντρίγκεζ μας πρόσφερε ένα ημίχρονο –μάθημα για τη σχολή ηλεκτρονικών. Το απόλυτο βραχυκύκλωμα.
Η σαφώς καλύτερη εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου πιστώνεται εν μέρει στην είσοδο (i) του Γκάγκο σε θέση αμυντικού χαφ δίπλα στον Μασεράνο για να συμμαζέψει το κέντρο και (ii) του Ιγκουαίν στην κορυφή της επίθεσης για να αποτελέσει σημείο αναφοράς (target man).
Ωστόσο, η ροή της πρεμιέρας άλλαξε όταν το σύστημα μετετράπη σε ιδιόμορφο 4-2-3-1 με την τοποθέτηση του Μέσι πίσω από το φορ και μπροστά από τα αμυντικά χαφ. Η συγκεκριμένη αλλαγή θέσης έδωσε την ευκαιρία στον Αργεντινό σούπερ σταρ να πάρει τη μπάλα με μέτωπο στην εστία για να μπορεί είτε να εφορμήσει κάθετα, είτε να συνδυαστεί σε ένα-δύο με τον Ιγκουαίν ή τον Αγκουέρο για τη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας. Αν ο Σαμπέγια δεν έχει όρεξη για περαιτέρω πειραματισμούς και εφαρμόσει κάτι ανάλογο και με το αδύναμο Ιράν, τότε το σκορ αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις...
Ο Ιγουαΐν θα είναι ο target man από την αρχή αυτή τη φορά, ο Αγουέρο τύποις θα είναι ο έξω δεξιά, όμως θα πατάει συνεχώς περιοχή και θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον Ιγουαΐν αφήνοντας στα δεξιά χώρο στον Ζαμπαλέτα που από δεξιός μπακ θα είναι την περισσότερη ώρα δεξιός εξτρέμ. Ο Μέσι έχοντας δύο αμυντικούς χαφ πίσω του θα ασχοληθεί με το πώς θα ανοίξει το παιχνίδι αριστερά στον Ντι Μαρία ή δεξιά στον Ζαμπαλέτα καθώς η άμυνα του Ιράν θα είναι πολύ κλειστή και πολυπληθής στον άξονα. Και μια τέτοια άμυνα ως γνωστόν σπάει ευκολότερα από τα πλάγια. Εκτός αν... η μαγεία Μέσι καταφέρει να περάσει τη μπάλα μέσα από τα ανήμπορα να τον κόψουν Ιρανικά σώματα.
Με χάντικαπ -1.5 η Γερμανία κόντρα στην Γκάνα
Κλείνουμε με τον αγώνα Γερμανία – Γκάνα και το -1.5 που πληρώνει απόδοση 1.98. Το στοίχημά μας επιβεβαιώνεται σε περίπτωση νίκης της Γερμανίας με 2 γκολ διαφορά και πάνω. Το περίφημο ρητό του Γκάρι Λίνεκερ αποτυπώνει τη διαχρονική αξία που λέγεται Γερμανία. Τα "πάνστερ" έδωσαν το στίγμα τους με το καλημέρα, απέδειξαν ότι θυσιάζουν το "εγώ" για να αναδείξουν το "εμείς" και τρόμαξαν τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές του τροπαίου. Η Εθνική Γκάνας δεν είναι, φυσικά, αμελητέα ποσότητα αλλά ο τρόπος παιχνιδιού της διέπεται από τακτική αναρχία. Κρίνεται, επομένως, εξαιρετικά δύσκολο να καμφθεί η αντίσταση της καλοδουλεμένης γερμανικής μηχανής από τις ατομικές εξάρσεις των αφρικανών.
Πολλοί, βλέποντας τη Γερμανία να κονιορτοποιεί στο πρώτο ματς του ομίλου τους ευρισκόμενους σε εσωτερική έριδα Πορτογάλους, την έχρισαν φαβορί για τον τίτλο. Το μόνο βέβαιο είναι πως (και τώρα όπως και πάντα) τα ''πάντσερ'' δε θα χαριστούν σε κανέναν. Μάλιστα, το έμφυτο DNA της τελειομανίας που διακατέχει το γερμανικό roster καθιστά βέβαιο ότι δε δα δείξουν οίκτο σε κανένα αντίπαλο. Όσο κακή αγωνιστική κατάσταση κι αν εκείνος έχει. Ο Γιόακιβ Λεβ μας κατέπληξε σε ένα ακόμη (δεύτερο κατά σειρά) Μουντιάλ με την αρχική ομάδα που είχε στο μυαλό του και τελικά παρέταξε. Το σχέδιο με τον Μίλερ ως false 9 το είχαμε υποψιαστεί από την ανακοίνωση ακόμα της αποστολής για το Μουντιάλ και την έλλειψη πέραν του Κλόζε καθαρόαιμου φορ. Αλλά και Λαμ στη μεσαία γραμμή; Και ο Κεντίρα ''ψευτοδεκάρι''; Και τέσσερα στόπερ να συνθέτουν την αμυντική γραμμής; Ο θριαμβευτής της πρεμιέρας Γιόακιμ Λεβ δικαιώθηκε πανηγυρικά.
Ο Μίλερ ήταν φοβερός ως σέντερ φορ κορυφής καθώς και κατάφερε να σκοράρει εις τριπλούν, γεμίζοντας την περιοχή με την παρουσία του. Ταυτόχρονα, άδειασε την περιοχή αφήνοντας ελεύθερο πεδίο δράσης (i) στους ακραίους Γκέτσε και Οζίλ που μπορούν να ντριμπλάρουν προς την αντίπαλη εστία (κατά μέτωπο) και (ii) στον Κεντίρα που έχει τις κάθετες κινήσεις στο χώρο, δίχως την μπάλα, στο ρεπερτόριό του. Αν επαναληφθεί η ίδια εμφάνιση απέναντι στη Γκάνα, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διευρυμένο. Ο Λεβ δεν παίρνει πολλά ανεβάσματα από τους τύποις ακραίους μπακ του, αλλά δε φαίνεται να τα ζητάει κιόλας. Άλλωστε, η αγωνιστική ισορροπία αποτελούσε ανέκαθεν βασικό χαρακτηριστικό της τακτικής φιλοσοφίας του πολύπειρου προπονητή. Η μετατόπιση του Λαμ στον άξονα δίνει σιγουριά στις μεταβιβάσεις και ελευθερώνει τον Κρόος στα κάθετα ανεβάσματά του προς τη αντίπαλη περιοχή. Κατ' αυτό τον τρόπο, μειώνεται η πιθανότητα 'αρνητικών εκπλήξεων' και διασφαλίζεται η αρμονία μεταξύ των γραμμών. Αξίζει, τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι ο πάγκος της Γερμανικής ομάδας είναι πλούσιος. Ιδιαίτερα οι πλάγιοι επιθετικοί Σούρλε και Ποντόλσκι αναζητούν ευκαιρίες να δείξουν τη χρησιμότητά τους και ενδέχεται να «φορτώσουν» την εστία της Γκάνας εάν χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει βεβαίως και ο Κλόζε που ψάχνει ανομοιογενείς άμυνες (όπως των αφρικανών) για να τον «βοηθήσουν» στη προσπάθειά του να γίνει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα Μουντιάλ. Η τελειομανής νοοτροπία που είναι συνυφασμένη με το DNA αυτής της ομάδας ελαχιστοποιεί το δικαίωμα της Γκάνας στο όνειρο. Οι Γερμανοί υπερέχουν τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η εύκολη επικράτησή τους κρίνεται εξαιρετικά πιθανή.
Επισκεφτείτε το Betarades.gr, διαβάστε αναλυτικά από νωρίς το πρωί όλα τα Previews των αγώνων που βρίσκονται στο Κουπόνι Στοιχήματος και διαβάστε τα μοναδικά αφιερώματα για όλες τις Εθνικές ομάδες.
.........................................................
Το θαύμα της Κόστα Ρίκα, τα ζόρια Ιταλών-Ουρουγουανών, η Ελλάδα στην οκτάδα!
Και τώρα ποια... στοματάκια βλαστημάνε και ποια ποδαράκια τρέχουν; Γιατί αυτή η απίθανη Κόστα Ρίκα μπάτσισε την Ιταλία με ένα απίθανο γκολ του Ρουίς στο 44 και χάλασε τη γιορτή του Μπουφόν, που πανηγύριζε τη συμμετοχή του σε τέταρτο συνεχόμενο μουντιάλ.
Τι σήμαινε αυτή η νίκη; Ότι ένα από τα δύο θηρία του τετάρτου ομίλου, Ιταλία ή Ουρουγουάη, θα ακολουθήσει την Αγγλία εν τόπωχλοερώ!
Υπάρχουν λοιπόν ομάδες που δεν τις έπιανε το μάτι σου στην αρχή «κι έγιναν θεριά που κείτονταν στη θάλασσα»!
Κόστα Ρίκα η μία, ήδη με έξι ποντάκια, Εκουαδόρ που παλεύει μετά τη νίκη επί της Ονδούρας βάζοντας από κάτω την Ελβετία, η Χιλή που καμαρώνει για την ομαδάρα της, το Μεξικό με τον... εξαδάκτυλο Οτσόα!
Προχωράει λοιπόν το μουντιάλ της μεγάλης σφαγής. Έξω η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, έξω η Αγγλία, Ιταλία ή Ουρουγουάη, χλομή η Πορτογαλία.
Προκύπτει και κάτι ακόμα από τους ως τώρα αγώνες ενός κατά γενική ομολογία χορταστικού μουντιάλ με ΠΟΛΛΑ-ΠΟΛΛΑ γκολ και θέαμα.
Οι σημαντικές μεταπτώσεις ομάδων από παιχνίδι σε παιχνίδι. Τη μια μπορεί να πετάνε, όπως έκανε η Ιταλία με την Αγγλία, και μετά... άντε βρείτε την με την Κόστα Ρίκα. Τόσο, όσο να κινδυνεύει να μείνει εκτός.
Υπάρχει εξήγηση; Υπάρχει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς. Οι τεράστιες δυσκολίες προσαρμογής από πόλη σε πόλη, όπου υπάρχουν διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες!
Μάλλον είναι πειστικό επιχείρημα, αφού συναντάει κανείς άλλες θερμοκρασίες, τροπικές, και υγρασία που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάει το 70%!
Οι Ευρωπαίοι προσαρμόζονται δυσκολότερα κι ήδη κάποιοι έχουν αποχαιρετήσει.
Δεν είναι όλοι βέβαια. Η Ολλανδία βγάζει φωτιές, η Γερμανία ξεκίνησε εξαιρετικά, η Γαλλία σαρώνει!
Ας μείνουμε στη Γαλλία και στο πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να ξεφτιλίσει! Κλαυθμός και οδυρμός όταν έγινε γνωστό ότι ο Φρανκ Ριμπερί δεν θα ακολουθήσει την αποστολή λόγω των αξεπέραστων ενοχλήσεων στη μέση.
Οι ίδιοι οι Γάλλοι μιλούσαν για καταστροφή, βγάζοντας δημόσια τις φοβίες τους ότι χωρίς τον φυσικό τους ηγέτη δεν μπορούν να πάνε πουθενά!
Ε, μετά από δύο παιχνίδια μετράνε έξι βαθμούς και οκτώ γκολ, έχοντας την μακράν καλύτερη επίθεση μαζί με την Ολλανδία.
Χτες μάλιστα, στη συντριβή επί της Ελβετίας με 5-2, έγινε κάτι εξαιρετικά σπάνιο που είχαμε να το δούμε 32 ολόκληρα χρόνια! Όλα τα γκολ τα έβαλαν διαφορετικοί παίχτες! Κι αυτό έχει συμβεί μόλις έξι φορές σε ολόκληρη την ιστορία του μουντιάλ!
Οι Γάλλοι έχουν αυτή την παιχτάρα, τον ΚαρίμΜπενζεμά, που κάνει πολύ περισσότερα πράγματα απ' ότι στη Ρεάλ. Δεν σκοράρει μόνο, αλλά μοιράζει ασίστ, ανοίγει το παιχνίδι, αλλάζει θέσεις, βγαίνει εκτός του πεδίου δράσης του.
Αυτή η Γαλλία με το υλικό της δείχνει ομάδα που μπορεί να προχωρήσει, έχοντας αρκετό βάθος.
Αμ αυτός ο περίφημος διαιτητής, ο Κάϊπερς; Ο παίχτης είναι έτοιμος να σκοράρει –και το κάνει δηλαδή- κι ο Ολλανδός σφυρίζει τη λήξη. Πας καλά άνθρωπέ μου ή έκανες σεμινάρια στην παράγκα;
Πάντως η ως τώρα αίσθηση είναι εξαιρετική από τα περισσότερα παιχνίδια, με πολλούς να συμφωνούν ότι βλέπουμε το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο των τελευταίων χρόνων! Κι είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση ε;
Πιθανότατα οι παίχτες εμπνέονται από τη μαγεία που εκπέμπει η Βραζιλία, και πολλοί από αυτούς κάνουν πραγματικά υπέρβαση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους.
Λογικά σήμερα θα ξεσπάσει η Αργεντινή στο Ιράν κι η Γερμανία στη Γκάνα, μάχη επιβίωσης για τη Βοσνία απέναντι στη Νιγηρία.
Υπάρχει όμως λογική στο ποδόσφαιρο; Αν υπήρχε, η Ισπανία τουλάχιστον θα ήταν ακόμα εκεί και θα σκεφτόταν τα παιχνίδια της στην επόμενη φάση.
Και το σενάριο της ημέρας; Το βρήκαν ήδη αυτοί που σκαλίζουν κι έχει πλάκα! Αν η Εθνική μας καταφέρει να κερδίσει την Ακτή Ελεφαντοστού και περάσει στους 16, θα αντιμετωπίσει τηνΚόστα Ρίκα, τους Τίκος, όπως τους λένε.
Απίθανο ε; Οπότε, σύμφωνα με τους σεναριογράφους, η Ελλάδα περνάει οκτάδα γιατί άλλο Ιταλία ή Ουρουγουάη κι άλλο Κόστα Ρίκα. Ρε τι ωραία που είναι η ζωή!