Κερδίζει η Αργεντινή, σκοράρει ο Μέσι

Με μία μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση, η Γερμανία «διέλυσε» τη Βραζιλία μέσα στο... σπίτι της με 7-1 και έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Κερδίζει η Αργεντινή, σκοράρει ο Μέσι

Τα «πάντσερ» περιμένουν απόψε (23:00) να μάθουν τον αντίπαλό τους που θα προκύψει από το νικητή ενός παιχνιδιού που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις, το Ολλανδία – Αργεντινή.

Το 1978 στον τελικό, ένα δοκάρι στο τέλος του ενενηνταλέπτου, ήταν αυτό που απέτρεψε το σοκ των γηπεδούχων Αργεντινών και τους επέτρεψε να πάρουν το κύπελλο στην παράταση. Στους δύο προημιτελικούς της φετινής διοργάνωσης, η μεν Ολλανδία είχε τρία δοκάρια, η δε Αργεντινή ένα. Μήπως λοιπόν εκτός από τις δεδομένες ποδοσφαιρικές αξίες αναμετρηθούν και οι τύχες των δύο ομάδων; Η Ολλανδία την χρειάστηκε ενώ η Αργεντινή έχει την... τύχη να έχει τον Μέσι.

Στοιχηματικά, από το μεγάλο αυτό αγώνα προκύπτουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι το «διπλό» της Αργεντινής σε απόδοση 2.50 και η δεύτερη ο Λιονέλ Μέσι να σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή σε απόδοση 2.60.

Η Εθνική Ολλανδίας είτε με το σχηματισμό του 3-5-2 όπως ξεκίνησε τη διοργάνωση, είτε με το προσφιλές στον προπονητή Φαν Χάαλ 3-4-3 όπως παρατάχτηκε στον προημιτελικό, δείχνει σύνολο δεμένο με πολλές επιλογές στην ανάπτυξη και ποικιλία στο σκοράρισμα (και σε παίχτες αλλά και σε τρόπο). Το ότι στον προημιτελικό δέχτηκε -έστω και λίγες -κόντρα επιθέσεις που ήταν επικίνδυνες, πρέπει να ενεργοποιήσει ένα καμπανάκι για την αναδιοργάνωση της ανασταλτικής της δραστηριότητας, ειδικά στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Εκεί φαίνεται πως η κάλυψη του απόντα Ντε Γιόνγκ δεν είναι η πρέπουσα. Κόντρα στην Αργεντινή που εμφανίζει παίχτες που τρέχουν με τη μπάλα στην επίθεση, η ομαδική ανασταλτική προσαρμογή των Ολλανδών μέσων είναι το νούμερο ένα ζητούμενο. Αντιθέτως είναι στόχευση για τους «οράνιε» οι καταστάσεις ένας με έναν των δικών τους επιθετικών παιχτών με τους Αργεντινούς αμυντικούς. Σε αυτές τις καταστάσεις, και με ανοιχτό πεδίο μπροστά τους, οι Ρόμπεν και Φαν Πέρσι παρουσιάζουν ποικιλομορφία κινήσεων και εκτέλεσης.

Ο Σαμπέγια, από την άλλη, συνεχίζει να προβληματίζει με τις τακτικές του επιλογές. Ο τεχνικός της Εθνικής Αργεντινής έχει ανακατέψει την τράπουλα πολλάκις στη διοργάνωση, μα δεν κατάφερε να βρει τον ιδανικό -για τα χαρακτηριστικά των παιχτών του- σχηματισμό. Ο Ιγουαΐν έδειξε στο παιχνίδι με το Βέλγιο ότι μπορεί να δώσει λύση στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας, όμως η απουσία του Ντι Μαρία έρχεται να μετριάσει τις προσδοκίες αναφορικά με την αναμέτρηση απέναντι στην Ολλανδία.

Αυτό που έχει ξεπεράσει κάθε θετική προσδοκία των Αργεντινών, είναι η αμυντική σταθερότητα από τον κίπερ Ρομέρο αλλά και τους σέντερ μπακ. Στην αμυντική δράση συνεισφέρει πολύ και ο Μασεράνο που καλύπτει τα κενά που δημιουργούν τα ακραία μπακ με τα συνεχή τους overlap αλλά και οι αργές επιστροφές των μεσοεπιθετικών. Με τον Μασεράνο συνεχώς πίσω από τη μπάλα ο Μέσι και οι λοιποί μεσοεπιθετικοί κρατάνε ενέργεια και δυνάμεις για την εκδήλωση των επιθέσεων. Με τους άριστους εφαρμογείς του transition Ολλανδούς, η απόδοση του Μασεράνο θα καθορίσει τις αλλαγές ή μη της στρατηγικής στη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας του.

Η απουσία του Ντι Μαρία προσθέτει μεγαλύτερο βάρος στους ώμους του Μέσι και στερεί από την ομάδα του έναν εξτρέμ που μπορεί να συγκλίνει την πλευρά και να εκτελεί με το ανάποδο πόδι ή να βγάζει φαρμακερές σέντρες. Ως εκ τούτου το επιθετικό παιχνίδι της Αργεντινής κινδυνεύει να γίνει μονοδιάστατο από τον άξονα με τον Μέσι, μιας και η έως τώρα παρουσία του Λαβέτσι στα πλάγια δε δίνει εγγυήσεις για εναλλακτικό επιθετικό πλάνο που θα υπήρχε με την παρουσία του Ντι Μαρία. Ο ανεβασμένος ψυχολογικά Ιγουαΐν είναι το μεγαλύτερο στήριγμα για τον Μέσι και ο παίχτης που με το πάθος και την εμπειρία του δείχνει ικανός να εκμεταλλευτεί το όποιο λάθος των άπειρων Ολλανδών σέντερ μπακ, που όμως υπερτερούν αριθμητικά με βάση τον τακτικό σχηματισμό του Φαν Χάαλ.

Στο διά ταύτα... οι Ολλανδοί έχουν το σχέδιο επί χάρτου, ικανότερο προπονητή, ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των αγωνιστικών τακτικών προβληματισμών που τους θέτουν οι αντίπαλοι. Το απέδειξαν στα παιχνίδια με Ισπανία, Χιλή, Μεξικό και Κόστα Ρίκα όταν κι ο Φαν Χαάλ προσάρμοσε τα πλάνα του ανάλογα των περιστάσεων. Τα 3-4-3, 3-5-2 ενδείκνυνται για τακτικές προσαρμογές κατά την διάρκεια του αγώνα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μέσι έχει το αριστερό πόδι επί ...χόρτου. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα μαγνητίζει τα βλέμματα φιλάθλων και αντιπάλων δημιουργώντας κενά στις αμυντικές διατάξεις των αντιπάλων. Ενεργώντας πίσω από τον επιθετικό στο 4-2-3-1 έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην υποδοχή της μπάλας και συμμετέχει καίρια στο παιχνίδι της ομάδας του. Η κλάση του είναι ικανή να δώσει την μεγάλη πρόκριση – ειδικότερα τώρα που η ανασταλτική λειτουργία της Αργεντινής δείχνει ικανή να κρατήσει την επιθετική ισχύ των Ολλανδών.

Επισκεφτείτε το Betarades.gr, διαβάστε αναλυτικά από νωρίς το πρωί όλα τα Previews των αγώνων και διαβάστε τα μοναδικά αφιερώματα για όλες τις ομάδες που βρίσκονται στο Mundial 2014.

...............................................................................

Γατάκια για να πλένουν τουαλέτες! Σαδιστές που μοιράζουν μνημόνια και αίμα!

Ποιος... πόλεμος των άστρων τώρα και ποιος Τζορτζ Λούκας; Ο άνθρωπος που υπέγραψε την κατά πολλούς κορυφαία ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ! Γιατί αυτός ο απίθανος δημιουργός με την καλπάζουσα φαντασία, δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ΠΟΤΕ ένα τέτοιο σενάριο: Βραζιλία-Γερμανία 1-7, 1-7, 1-7, 1-7, 1-7, 1-7, 1-7 (με το γκολ της Βραζιλίας στο 90!).

Θα τον έπαιρναν με τις πέτρες, θα τον έλουζαν με γιαούρτια και νεράντζια!

0-7 σε ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου επί της Βραζιλίας ΜΕΣΑ στη Βραζιλία, μοιάζει με επιστημονική φαντασία αλλά είναι η απόλυτη πραγματικότητα, κάτι που ενδεχομένως δεν θα γίνει ΠΟΤΕ τα επόμενα 100 χρόνια, ίσως ούτε τα 200, αν ακόμα υπάρχει πρώτα γη και μετά ποδόσφαιρο!

Ποιος... εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες; Γιατί εδώ είχαμε Γερμανούς αιμοδιψείς δολοφόνους με πριόνι που κατέσφαξαν τη Βραζιλία, τη διέσυραν ζωντανή και νεκρή, κι ύστερα ασέλγησαν στο άψυχο σώμα της!

Ναι, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ! Κι αν υπάρχει έστω ΕΝΑΣ σ' αυτό τον πλανήτη που θα μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο, αυτό το ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ 1-7, θα πρέπει άμεσα να προαχθεί σε καγκελάριο κι ύστερα σε πλανητάρχη!

Όλοι λέγαμε από την αρχή αυτής της διοργάνωσης ότι δεν είναι Βραζιλία αυτή. Μια ομάδα που αγκομαχάει, που πάει σπρώχνοντας –όπως συνέβη μ' εκείνον τον αστείο Γιαπωνέζο διαιτητή, τον Νισιμούρα, στην πρεμιέρα με την Κροατία- που το μοναδικό της πλάνο είναι να παίρνει τη μπάλα ο Νεϊμάρ.

Αυτός με τον Τιάγκο Σίλβα την κρατούσαν στη ζωή. Και δίχως αυτούς, Βραζιλία-Γερμανία 1-7 και λίγα ήταν! Γιατί όταν το σκορ έχει ήδη γίνει 0-5 στο 29, θα μπορούσε να φτάσει και οκτώ και εννέα! Εύκολα!

Αυτή η πολεμική μηχανή, η Γερμανία, εφάρμοσε δυο απλά (;) πράγματα με τα οποία έγραψε ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ιστορία.

Πρώτον, έπιασε τους Βραζιλιάνους από το λαιμό, τους πήρε τα λαρύγγια, τα πνευμόνια και τα σωθικά ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ.

Και δεύτερον, αντέγραψε τον... Πεπ Γκουαρντιόλα, στην αποθέωση του τίκι-τάκα.

Γιατί σε πολλά, πάμπολλα σημεία του αγώνα, ήταν μια... Μπαρτσελόνα στα ντουζένια της!

Τριγωνάκια, πολλές κοντινές μπαλιές, εναλλαγές μπάλας και ρυθμού, κυνήγι ψηλά να μη φύγει η μπάλα.

Μιλάμε για... φονικές καταστάσεις όταν η μπάλα άλλαζε από τα πόδια του Οζίλ, του Λαμ, του Κεντίρα, του Κροος, του Κλόζε, του Μίλερ!

Κι απέναντι; Με ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, κάτι... γατάκια που νιαούριζαν! Κάποιος Φερναντίνιο, Λουίς Γκουστάβο, Μπερνάρντ, Νταβίντ Λουίζ (που έφευγε... σέντερ φορ), ένα ανέκδοτο που το έλεγαν Φρεντ, ένας Ντάντε για γέλια και για κλάματα, ένας πολύ λίγος όπως ο Όσκαρ!

Προσωπικότητα; Μηδέν! Πώς λοιπόν να αντισταθούν αυτά τα γατάκια στους οδοστρωτήρες που πατάνε τον κόσμο όλο και θέλουν να τον ισοπεδώσουν;

Κι αν δεν υπήρχε κι ο τελικός της Κυριακής, μπορεί το κοντέρ να έφτανε στα δέκα!!!

Έκλαιγαν στις εξέδρες κι έσκιζαν τις σάρκες με τα νύχια τους και τραβούσαν τα μαλλιά τους για να τα ξεριζώσουν Βραζιλιάνοι και Βραζιλιάνες.

Αλλά όλος ο κόσμος είδε ζωντανό ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό μάθημα. Ότι τα παιχνίδια δεν κερδίζονται με τσαλιμάκια, με ξεπερασμένα κολπάκια, με άψυχους παίχτες, με άναρχο σύστημα ή μάλλον... μη σύστημα!

Ότι το ποδόσφαιρο, εκτός από τις δυνάμεις που απαιτεί, έχει και κυνισμό, όλον αυτόν που ξεδίπλωσε η Γερμανία, η οποία δεν θα τραβήξει ΠΟΤΕ χειρόφρενο!

Και να, μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη, ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μια ξευτίλα, ο απόλυτος θρίαμβος της Γερμανίας.

Για ιστορικούς λόγους, οι 14 παίχτες της Βραζιλίας δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξαναφορέσουν τη φανέλα της Εθνικής. Π-Ο-Τ-Ε!

Α, κι επιπλέον, να κληθούν να καθαρίζουν δια βίου τα σπίτια του Ριβάλντο, του Ρονάλντο, του Ροναλντίνιο, να πλένουν τις τουαλέτες των παλιών ΜΕΓΑΛΩΝ πραγματικά αστέρων!

Σκληρό; Μπορεί. Αλλά λιγότερο σκληρό από το 1-7, που ξεπερνάει ακόμα και τη φαντασία!

Τέσσερα γκολ σε έξι λεπτά δεν μπαίνουν ΟΥΤΕ σε πρωτάθλημα Τύπου, με κοιλαράδες και κάτι κουρασμένα παλικάρια!

Κι η Γερμανία; ΔΕΝ ΛΥΠΑΤΑΙ! Γι' αυτό και μοιράζει μνημόνια στον κόσμο όλο!

Τι μένει; Μα το ΣΟΚ και ΔΕΟΣ που ένιωσε όλος ο κόσμος! Οι γερμανικές ερπύστριες, το κλάμα 200 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, που μπορεί να ρίξουν ακόμα και την κυβέρνηση γι' αυτή την ταπείνωση ή να σπάσουν τις μισές πόλεις, με ανελέητες συγκρούσεις με την αστυνομία, ΑΝ δεν υπάρξουν αυτοκτονίες...

Διαβάστε ακόμη...