Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της ιστορίας

Ο αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έφερε στο φως κείμενο του αρχαίου Μακεδόνα ιστορικού Νεόρκιου, που αποκαλύπτει πως και που ανακαλύφτηκε το ποδόσφαιρο.
New Yorker
Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της ιστορίας

 

 

 

Περί τα 1050 π.Χ., στην περιοχή του Θερμαϊκού, σε απόσταση 1.000 μέτρων από την θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός της Τούμπας. Η πόλη είναι πολύ ανεπτυγμένη και αποτελεί κέντρο εμπορίου στην περιοχή. Για την προστασία της μάλιστα, είναι περιστοιχισμένη από τείχος χτισμένο με πέτρινους ογκόλιθους.

Στην περιοχή ζουν δύο άσπονδοι φίλοι , ο Τεός Ζαγοράκιος και ο Ζήσων Βρύζιας. Ο πρώτος διακρίνεται για την τόλμη του και τα ηγετικά του προσόντα. Ο έτερος για τις επικοινωνιακές του αρετές, την οργάνωση και τις τεχνικές του ικανότητες. Και οι δύο αθλητές και λάτρες του αθλητισμού.

Μια μέρα παρακολουθούσανε έναν αγώνα αμαξοδρομιών και επειδή βαριόντουσαν, πρότεινε ο Τεός να πάνε μια βόλτα με τα άλογα.

- Πρέπει να πάω στα χωράφια του πατέρα μου, γιατί έχουμε προσλάβει κάτι ξένους από την Ιλλυρία και δεν ξέρουν την δουλειά.
- Θα έρθω μαζί σου, απαντά ο Ζήσων. Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας είναι βαρετός.

Μόλις φτάσανε στους στάβλους περάσανε μπροστά από ένα εργαστήρι που έφτιανε δερμάτινους ασκούς από αυτούς που έπαιρναν μαζί τους οι εργάτες στα χωράφια για να πίνουν νερό. Εκείνη την στιγμή  ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου φώναζε έναν νεαρό εργάτη.

- Ρε άχρηστε, κοίτα τι έκανες. Σου είπα εγώ να ράψεις ολόκληρο το ασκί; Άμα δεν αφήσεις τρύπα πως θα βάλουμε το στόμιο;
Τότε πήρε το χαλασμένο ασκί και το κλώτσησε μακριά από τα νεύρα του. Το ασκί έσκασε στο χώμα και αναπήδησε μερικές φορές.

Ο Ζήσων, βλέποντας το ασκί να αναπηδά του ήρθε μια ιδέα. Παίρνει το ασκί και το δείχνει στον φίλο του.

- Ρε Τεό, ξέρεις ότι σκέφτομαι;
- Άμα ήξερα τι σκεφτόσουν ρε Ζήσωνα, δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Θα άνοιγα δικό μου μαντείο και θα της το 'κλεινα το μαγαζάκι της Πυθίας, απαντάει αυτός.
- Ρε, άσε τις εξυπνάδες και κοίτα αυτό το ασκί, χοροπηδάει, του λέει ο Ζήσων και το κλωτσάει προς το μέρος του. Αυτό χτυπάει σε μια πέτρα και παίρνει ύψος. Ο Τεός το σταματάει με το στήθος και πριν αυτό πέσει στην γη, το κλωτσάει πίσω στον Ζήσωνα.

Οι φίλοι ήταν κατενθουσιασμένοι.  Βρήκαν τον νεαρό εργάτη που κατασκεύασε κατά λάθος το ασκί και με τις οδηγίες τους, έφτιαξε μια δερμάτινη σφαίρα για να παίζουν.
....

Πήγαν λοιπόν έξω από τον οικισμό σε μια χωμάτινη αλάνα, δίπλα στα χωράφια τους και άρχισαν να παίζουν με την σφαίρα. Κάθισαν σε απόσταση ενός πλέθρου και την κλωτσούσε ο ένας στο άλλον.

Μετά από καμιά ώρα ο Τεός άρχισε να βαριέται.
- Ζήσωνα, καλή η σφαίρα, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε. Λίγο βαρετό το βρίσκω το παίγνιον.

Τότε κάθισε κάτω από μια τέντα να δροσιστεί. Αμέσως πετάχτηκε επάνω και λέει του Ζήσωνα.
- Το βρήκα. Θα προσπαθώ να περάσω την σφαίρα μέσα στην τέντα ενώ εσύ θα προσπαθείς να μου την πάρεις. Έτσι θα είναι πιο ενδιαφέρον.

Οι δύο φίλοι άρχισαν να τρέχουν με την σφαίρα εναλλάξ, κλοτσώντας και περνώντας την ανάμεσα στους δοκούς της τέντας. Άρχισαν όμως να κουράζονται γιατί η αλάνα ήταν μεγάλη και ο ήλιος βάραγε στο κεφάλι.

Τότε ο Τεός, φωνάζει ένας από του εργάτες του και του λέει:
- Κάτσε κάτω από την τέντα και εγώ με τον Ζήσωνα θα προσπαθούμε να περάσουμε την σφαίρα από σένα μέσα στην τέντα.

Άρχισαν να λοιπόν να προσπαθούν να κλέψουν την μπάλα ο ένας από τον άλλον και μετά να την περάσουν από τον εργάτη που φύλαγε την τέντα.

Έτσι οι δύο φίλοι περνούσαν την ώρα τους στην αλάνα και όσο περνούσε ο καιρός άλλαζαν το παιχνίδι και το έκαναν πιο ενδιαφέρον.
Έφεραν αθλητές να παίξουν μαζί τους και φτιάξανε δύο ομάδες των εφτά. Τοποθέτησαν δύο τέντες στις άκρες της αλάνας και η κάθε ομάδα προστάτευε από μία. Έβαλαν από έναν αθλητή μπροστά από την κάθε τέντα και τον ονόμασαν τεντοφύλακα.

Αποφάσισαν να μην επιτρέπουν τους αθλητές να πιάνουν την σφαίρα με τα χέρια τους, γιατί  στην αρχή όποιος την έπαιρνε, πέφτανε όλοι επάνω του να του την πάρουν και την έσκαγαν .
Γι' αυτό ονόμασαν το καινούργιο άθλημα "ποδόσφαιρον".

Ο Τεός και ο Ζήσων, ίδρυσαν την ομάδα των "Αετών", με έμβλημα δύο μαύρους αετούς με τα κεφάλια τους να κοιτούν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

....

Όσο περνούσαν τα χρόνια το νέο άθλημα άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας, ταις  Αθήναις, την Ολυμπία μέχρι και την Σπάρτη. Οι βασιλιάδες έστελναν αντιπροσώπους για να μάθουν το νέο παιχνίδι και να το μεταδώσουν στη περιοχή τους.

Έξω από τον οικισμό χτίστηκε μεγαλοπρεπές στάδιο το οποίο έγινε γνωστό ως "Στάδιον της Τούμπας".  Ήταν χωρισμένο σε διαζώματα και στη μέση είχε τοποθετηθεί σκέπαστρο για να μην κάθεται η βασιλική ακολουθία κάτω από τον ήλιο.

Το στάδιο αποτελούσε κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων και πραγματοποιούνταν ποδοσφαιρικοί αγώνες με ομάδες από όλες τις περιοχές του τότε γνωστού κόσμου.  

Μια φορά, επισκέφτηκε την περιοχή ένας ταξιδιώτης από μακρινή χώρα που δεν ομιλούσε την Ελληνική. Μόλις είδε τους αθλητές να παίζουν ποδόσφαιρο, έμεινε κατενθουσιασμένος. Ζήτησε να δει τον Τεό και τον Ζήσων και τους παρακάλεσε να του δώσουν μία σφαίρα να πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του.

Οι  νεαροί δεν αρνήθηκαν και παράγγειλαν να κατασκευάσουν δέκα σφαίρες και να δοθούν στον ταξιδιώτη με την περίεργη ομιλία. Ο ξένος, πήρε τα δώρα, τους χαιρέτισε στην γλώσσα του - λέγοντας κάτι που ακούστηκε σαν θενκγιου- και ξεκίνησε για την άγνωστη πατρίδα του.
....
Το έτος 1010 π.Χ. πραγματοποιήθηκαν  οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί αγώνες της αρχαιότητος. Συμμετείχαν ομάδες από όλη την Μακεδονία, ταις  Αθήναις, την Κνωσό, την Ολυμπία, την Θήβα και άλλες περιοχές. Τα σύμβολα τους ήταν οι θεοί του Ολύμπου, όπως ο Άρης, ο Απόλλων, ο Ηρακλής, άλογα, καράβια και άλλα.

Ο Τεός και ο Ζήσων ήταν μεγάλοι στην ηλικία για να παίξουν αλλά η ομάδα τους οι "Αετοί" θριάμβευσε στους αγώνες, νικώντας όλες τις υπόλοιπες ομάδες που πήραν μέρος. Μορφές των αγώνων ανεδείχθησαν ο Γαρσίας ο τρομερός, ο Πάβλιος Κόντρερος, ο Φώτακος ο Μακεδόνας και άλλοι από την ομάδα των "Αετών" καθώς και ο γυμναστής τους ο Φερνάνδιος που καταγόταν από μια άγνωστη χώρα πέρα από τις Ηράκλειες στήλες.

....
Από την ημέρα εκείνη και μετά ο Τεός Ζαγοράκιος και ο Ζήσων Βρύζιας τιμόντουσαν από τους Μακεδόνες ως ήρωες και μάλιστα λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος  είχε τους ανδριάντες τους στο παλάτι του. 

Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο βασιλιάς των Μεγάρων Βύζαντας, ανάδειξε σε βασιλικό σύμβολο τους δύο μαύρους αετούς της ομάδας της Τούμπας, τους οποίους αργότερα άλλαξε σε έναν αετό με δύο κεφάλια που όμως πάλι κοιτούσαν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Η ανασκαφή έφερε στο φως και έναν ακόμα πάπυρο του ιστορικού Νεόρκιου, με τίτλο "Η καλαθόσφαιραν", αλλά ακόμα δεν έχει μεταφραστεί από τους ειδικούς.

....
Φιλικά
New Yorker
newyorker4paok.blogspot.com

Διαβάστε ακόμη...