Καλή Βυζαντινή Χρονιά ΠΑΟΚ με Πολύχρωμο Βυζάντιο...
SHARE:
Καλή Βυζαντινή χρονιά να έχεις Ρωμιέ ΠΑΟΚ, καλή χρονιά σε όλους τους Ρωμιούς της Οικουμένης και ιδιαίτερα σε αυτούς που υποστηρίζουν τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ρωμιοσύνης που ενώνει την Βασιλεύουσα με την Συμβασιλεύουσα , την Αρχαία Ελλάδα-Μακεδονία με το Βυζάντιο, που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.
Κακά τα ψέματα ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι υποχρεώσεις των περισσοτέρων, τελειώνουν οι διακοπές ,αρχίζουν τα σχολεία, στο ποδόσφαιρο τελειώνουν οι μεταγραφές όσες έγιναν ή δεν έγιναν, ξεκινάνε οι όμιλοι της Ευρώπης (όσοι πέρασαν) και ξεκινάει πιο ζεστά το πρωτάθλημα στα πιο πολλά αθλήματα.
Στην Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης είναι ο μήνας της από το 1926 με την ΔΕΘ την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τα αποτελέσματα και τις παροχές της πολιτικής της χώρας.
1926 ήταν η χρονιά που ιδρύθηκε και ο Μεγάλος ΠΑΟΚ μέσα από τα σπλάχνα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 και της Κοινής Ομοσπονδίας Αλύτρωτων 1923. Άρα οι Βυζαντινοί δεν είχαν άδικο που είχαν στο δικό τους ημερολόγιο την 1η Σεπτεμβρίου σαν έναρξη της χρονιάς της Αυτοκρατορίας τους.
Για τους Κωνσταντινουπολίτες με το δικό τους Βυζαντινό ημερολόγιο μέτρησης η γέννηση του κόσμου όλου, ισοδυναμεί με την γέννηση της Πόλης .
Το Βυζαντινό ημερολόγιο, επίσης γνωστό ως «Εποχή Δημιουργίας της Κωνσταντινούπολης» ή «Εποχή του Κόσμου» βασιζόταν στη χρονολόγηση από κτίσεως κόσμου (αρχαία ελληνικά: Έτη Γενέσεως Κόσμου κατά Ρωμαίους και Έτος Κτίσεως Κόσμου ή Έτος Κόσμου). Αυτή η χρονολόγηση χρησιμοποιούσε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από το 691 έως το 1728. Ήταν επίσης η επίσημη χρονολόγηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 988 έως το 1453, και στη Ρωσία από το 988 έως το 1700.
Το Βυζαντινό ημερολόγιο βασίζεται στο Ιουλιανό, εκτός του ότι το έτος ξεκινούσε την 1η Σεπτεμβρίου και τα έτη μετρούνταν από κτίσεως κόσμου (Λατινιστί: εποχή Anno Mundi). Η χρονολογία της κτίσεως κόσμου υπολογιζόταν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης που έκαναν οι Εβδομήκοντα. Βασιζόταν στους παλαιότερους υπολογισμούς του Πανοδώρου του Αλεξανδρινού και τοποθετούσε την ημερομηνία της δημιουργίας στο 5509 π.Χ., πριν την Ενανθρώπηση. Η παράδοση να χρονολογούν τα έτη από κτίσεως κόσμου (λατινικά: «Annus Mundi» η Ab Origine Mundi — AM) είχε ήδη δημιουργηθεί ανάμεσα στους Εβραίους και τους πρώτους Χριστιανούς. Το έτος 1 της Δημιουργίας εθεωρείτο ότι διήρκεσε από την 1 Σεπτεμβρίου 5509 π.Χ. έως την 31 Αυγούστου 5508 π.Χ.
Έτσι, το τρέχον έτος 2023 μ.Χ. είναι το έτος 7531 σύμφωνα με τη Βυζαντινή χρονολόγηση (πιο συγκεκριμένα, το 7531 ως και την 31η Αυγούστου 2023 και 7532 από την 1η Σεπτεμβρίου.
Βυζαντινό ψηφιδωτό με τετράφυλλα της Δημιουργίας του Αδάμ, (Καθεδρικός Ναός Μονρεάλε).
Η Γέννηση του κόσμου άλλοι λένε ότι ήταν στη Μεσοποταμία, άλλοι σε οικισμό στην Κύπρο, άλλοι στη Κνωσό, άλλοι στη Μακεδονία με στοιχεία Αρχανθρώπου, άλλοι στον Πόντο-Κασπία και ήρθαν Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο εκεί που γεννήθηκαν οι θεοί του Ολύμπου που πήραν το όνομα τους οι πλανήτες . Όπως και να έχει η γέννηση του κόσμου συνδέεται με το μύθο του Τετράφυλλου της Εύας και το συναντάμε σε σημεία που εικάζεται ότι γεννήθηκε ο κόσμος.
Άλλωστε για τον πιο έξυπνο Έλληνα , βάση test iq, Νίκο Λυγερό ποιητή και πολυπράγμων το Τετράφυλλο δάκρυ ισοδυναμεί με τα βυζαντινά 4Β σύμφωνα με το ποίημα του, το συναντάς εκεί.
Σήμερα λοιπόν μια τόσο σημαντική μέρα για το Βυζάντιο και τον αθλητικό του εκπρόσωπο ΠΑΟΚ θα μιλήσει η retro team για τα χρώματα του Βυζαντίου .Tα 6 βασικά που είδαμε στο παρακάτω άρθρο τα τίμησε όλα ο ΠΑΟΚ με το παραπάνω φορώντας τα στις φανέλες του https://skgsports.gr/football-insider/i-varia-fanela-toy-paok-me-ta-vyzantina-chromata/
Σε αυτό το αφιέρωμα θα δούμε ότι το Βυζάντιο ήταν πολύχρωμο και στην ίδρυση του επί Ιουστινιανού και στα ύστερα του. Στην περιοχή της σημερινής Ελλάδας με βάση κυρίως τα οικόσημα των δυναστειών-οικογενειών κυριαρχούσε το μπλε ,στην Βόρεια Μικρά Ασία (Πόντος, Μαύρη θάλασσα κτλ)το μαύρο, παράλια και Κωνσταντινούπολη το πορφυρό και στην ενδοχώρα της σημερινής Τουρκίας το κίτρινο .
Τα χρώματα του Βυζαντίου
Τα χρώματα του Βυζαντίου ήταν και με βάση τις περιοχές, ανάλογα που δρούσαν...οι Δρούγγοι ,οι αυτοκρατορικοί στόλοι, από τα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου, κάπως έτσι επηρεάστηκαν και τα Οικόσημα των Δυναστειών που τις έβαζαν σαν σήματα στις δυναστείες του .Με την ίδια λογική επηρεάστηκαν και τα επίσημα κρατικά σύμβολα που στην αρχή ήταν το Χριστόγραμμα μετά ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου και Αναστάσεως και στη συνέχεια ο Δικέφαλος πάντα σε Χρυσό φόντο και κόκκινο με εξαίρεση τον Επίσημο Αυτοκρατορικό Στόλο του Πόντου που ο Δικέφαλος ήταν Ασπρόμαυρος σε ορισμένες περιοχές και τα 4Β.
Χαρακτηριστικό η Βόρεια Μικρά Ασία ήταν Μαύρη, η Νότια Μικρά Ασία και η ενδοχώρα ήταν κίτρινη και τα παράλια πορφυρό, κόκκινο σκούρο προς το βυσσινί, η σημερινή Ελλάδα μπλε.
Οι Χριστιανοί πρόσφυγες κατά κύριο λόγο μετά τις Γενοκτονίες του 1914-1922 ζούσαν Βόρεια Μικρά Ασία παράλια και παράλια της Δυτικής Μικράς Ασίας που συνόρευαν με την Χριστιανική Ουκρανία-Ρωσία -Βαλκάνια και την Ελλάδα αντίστοιχα έβλεπαν στις σημαίες και στα σήματα κυρίως ασπρόμαυρο και πορφυρό- βυσσινί όπως επιβεβαιώνουν και οι παρακάτω χάρτες.
Τα χρώματα από τα Οικόσημα των Δυναστειών
Τα οικόσημα δεν ήταν όλα Δικέφαλοι αετοί και 4Β , αλλά και Γεωγραφικές περιοχές, Λιοντάρια προφανώς επηρεασμένα από τον ξακουστό Μακεδονικό λιοντάρι της Αμφίπολης των Σερρών όπου ο Άγιος Μώκιος της Αμφίπολης ήταν ο προστάτης της Κωνσταντινούπολης στην ίδρυση της, άλλα ζώα, τα πιο πολλά οικόσημα είχαν Ρωμέικη-Ελληνική καταγωγή και Γεωγραφικά ήταν κυρίως στο Βορρά δηλαδή Κωνσταντινούπολη , Θεσσαλονίκη, Μακεδονία , Θράκη, Βόρεια Μικρά Ασία.
Στους Δικεφάλους των Οικογενειών -Δυναστειών έχουν χρησιμοποιηθεί Ασπρόμαυροι Δικέφαλοι των Γατελούζων και της Ναυτικής σημαίας του Αυτοκρατορικού στόλου του Πόντου, Μαύροι Δικέφαλοι σε κίτρινο φόντο των Σφραντζίδων και των Λασκαρίδων, Χρυσός Δικέφαλος πάνω σε κόκκινο πανί των Παλαιολόγων, των Κομνηνών, των Μεγαλοκομνηνών, των Καντακουζινών, Χρυσός Δικέφαλος σε πράσινο πανί των Βατάτζων, πιθανόν και των Λασκαρίδων, Χρυσός Δικέφαλος σε μαύρο πανί των Κορρεσίων και των Χρυσολωράδων, Χρυσός Δικέφαλος σε μπλε πανί Αριανιτών, κόκκινος Δικέφαλος σε άσπρο πανί των Τορνικίων, άσπρος Δικέφαλος σε κόκκινο πανί των Μαμικονιανών, Δικέφαλος με Ταύρο των Μουροζίδων.
Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί Φοίνικας των Μαυροκορδάτων, επίσημο σύμβολο στο καταστατικό της ΑΕΚ Αθηνών μέχρι 4/07/1969 με τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία.
Ασπρόμαυρο Οικόσημα
Το Ασπρόμαυρο το συναντάμε σε επίσημο κρατική σημαία στον Αυτοκρατορικό Στόλο του Πόντου όπως είδαμε, στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, στους Μεγαλοκομνηνούς, στους Κασταμονίτες, σε διάφορα άλλα Οικόσημα Δυναστειών όπως των Καραντίνων, των Ταρονιτών, των Κοντοστεφάνων.
Χρώματα σε επίσημες κρατικές σημαίες
Υπάρχει ένας μύθος ότι το Βυζάντιο είχε σημαία κιτρινόμαυρη με Δικέφαλο, αυτό έχει αναλυθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει απόδειξη ούτε σε Ελληνικές ούτε σε ξένες πηγές, πιο αναλυτικά και με στοιχεία εδώ: https://www.paokmania.gr/stiles/arxeio/aspromavres-istories/224129-i-istoria-tou-vyzantinoy-aetoy
Απλά το χρησιμοποιεί η Ελλαδική εκκλησία ανεπίσημα που αποσπάστηκε το 1850 από το Οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με υπογραφή τού Βαυαρού –Γερμανού Όθωνα που πιθανόν να επέβαλε την ανεπίσημη σημαία της Εκκλησίας της Ελλάδας να είναι κίτρινη με μαύρο Δικέφαλο όπως το πρώτο Ράιχ των Γερμανών, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία των Γερμανών, κάποιες πληροφορίες λένε ότι μπήκε πρόσφατα στα προαύλια των ναών...
Ο Δικέφαλος αετός όπου χρησιμοποιήθηκε σαν κρατική σημαία ήταν Χρυσός πάνω σε πορφυρό πανί Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, Δεσποτάτο Μιστρά, Πριγκιπάτο της Γοτθίας κτλ με εξαίρεση τον Αυτοκρατορικό Στόλο του Πόντου πού ήταν Ασπρόμαυρος Δικέφαλος σαν του ΠΑΟΚ μας.
Η Αυτοκρατορία της Νίκαιας και το Δεσποτάτο της Ηπείρου είχαν μια σημαία με Σταυρό που μετά εξελίχθηκε σε Σταυρό με 4Β που χρησιμοποίησε η Θεσσαλονίκη –Κωνσταντινούπολη -Πόντος.
Όλα αυτά εκτός από ξένες και Ελληνικές πηγές αποδεικνύονται από το βιβλίο όλων των Βασιλείων και τον πρώτο Άτλα Χάρτη του κόσμου όλου,τον Καταλονικο Άτλα δηλαδή ότι η σημαία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας ήταν με Χρυσό Δικέφαλο σε κόκκινο πανί, ότι η σημαία της Γερμανίας ήταν Μονοκέφαλος μαύρος αετός και μετά από μία επιγαμία έγινε Μαύρος Δικέφαλος αετός σε κίτρινο φόντο με βάση μια θεωρία.
Η επίσημη σημαία του Βυζαντίου της Κωνσταντινούπολης, του Αυτοκρατορικου στόλου των Παλαιολόγων στην Ελλάδα, ήταν ο Σταυρός με τα 4Β.
Φυσικά η Κοινή σημαία Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης όπως και ο Χρυσός Δικέφαλος πάνω σε πορφυρό πανί της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας αποδεικνύεται από πολλές πηγές αξιόπιστες όπως ο Καταλονικός Άτλας του 1375, το βιβλίο όλων των Βασιλείων 1330 κτλ Επίσης σημαία με 4Β είχε πόλη του Πόντου Ηράκλεια ή Ιωνόπολη και Τετράφυλλο η Σαμψούντα.
Αξιοσημείωτο αναφοράς ότι στον πρώτο χάρτη του κόσμου σημαία είχε από την σημερινή Ελλάδα μόνο η Θεσσαλονίκη τα 4Β!
Αυτή η Αυτοκρατορία ξεκίνησε με Χριστόγραμμα και τελείωσε με τα 4Β με Σταυρό, που κάνουν επίκληση στον Χριστό μας, Θεσσαλονίκη –Κωνσταντινούπολη δύο πόλεις μια κληρονομιά του ΠΑΟΚ τα παιδιά.
Καλή Βυζαντινή χρονιά, ευτυχισμένο το 7532!